ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Биоритмите и значение за здравето и храненето

Мирослава Делчева-Пепелджийска - здравен консултант   |   21 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Биоритмите и значение за здравето и храненето

Източник: iStockphoto

Всеки има вътрешен биологичен часовник, който отразява природните биоритми и с който е добре да се съобразяваме, за да постигнем духовен и физически, здравословен баланс.
 
Най-важният природен биоритъм е смяната на деня и нощта. Дневният биоритъм, смяната на сезоните и другите природни ритми, определят протичането на физиологичните процеси в живите организми.
 
Приспособяваме се към тези биоритми, чрез индивидуално регулиране на количеството на определени хормони. Те от своя страна регулират сърдечната дейност, кръвното налягане, мозъчната активност и менталните процеси, нивото на кръвната захар и др.
 
Ако познаваме биоритмите можем да живеем много по-целесъобразно. Да използваме активната част на деня за работа, а вечерта и нощта за почивка и сън. Ако адаптираме начина си на хранене към вътрешния, биологичен часовник, това се отразява благоприятно на целия организъм и на оздравителните процеси.
 
Ако променим начина си на живот и хранене и се настроим към биологичните ритми, ще имаме само ползи за здравето. Храненето е жизненоважно за доброто здраве и определящо за хармонията. Балансираното хранене е важно за снабдяването на всички клетки и органи с хранителни вещества, както и за емоционалния ни комфорт - да изпитваме радост и наслада от живота.
 
Според традиционната китайска медицина органите в тялото ни работят с различна интензивност и имат часове на максимална и минимална активност. В максималната фаза има висока функционална активност, а в минималната органа си почива. В тези фази има съответно максимален и минимален енергиен и кръвен поток към органите.
 
 
Познавайки тези часове на активност и почивка, можем да водим по-здравословен начин на живот и да имаме по-добро здраве. Можем да променим своите нездравословни навици, познавайки най-подходящото време за всеки орган. Можем да установим и кой орган е нашето слабо място, както и да приемаме медикаменти в подходящите часове.
 
Ако има оплаквания по едно и също време на деня или нощта може да се установи с кой орган са свързани. Например вечер се храните обилно между 19 и 21 часа, и след това имате оплаквания, като газове, подуване, тежест, стомашни болки. По това време стомахът е най- малко активен и не може да се справи с голямо количество храна. Затова е добре основната храна за деня да се приема до обяд, а вечерята да е лека.
 
Китайците казват „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. Тази поговорка е съобразена с максималната активност на органите и тяхната способност за усвояване на храната.
 
При приемането на медикамент за определен орган е добре да се съобрази времето на максимална активност на органа. Например лекарство за черния дроб може да се приема малко преди максималната активност на черния дроб в 1часа през нощта.
 
В традиционната китайска медицина всеки орган има време на максимална активност и 12 часа по-късно време на почивка. Стомахът е активен 7-9 ч. сутрин, 9-11 ч. са активни далака и панкреаса, 11-13 ч. е активно сърцето, 13- 15 ч. тънките черва, 15 -17 ч. пикочен мехур, 17 -19 ч. бъбреци, 19- 21 ч. перикард и кръвообращение, 21-23 ч. троен нагревател, 23- 01ч. жлъчка, 01-03 ч. черен дроб, 03-05 бял дроб,  05-07 дебело черво.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising