ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Връзка между емоциите и чревното здраве

   
   
Връзка между емоциите и чревното здраве

Източник: iStockphoto

Учените все повече започват да преосмислят ръководната функция на мозъка и да насочват вниманието си към стомашно-чревната система. В червата има огромно количество нерви и незнайни по вид нерви, които отделят различни видове сигнални вещества. Нервната система на червата е също толкова сложна, колкото и на мозъка, затова се нарича „чревен мозък“.
 
Ако функцията на червата беше само да транспортират и усвояват храната, то толкова сложна нервна система, би била излишна. Отдавна ни е известно, че има връзка между начина, по който се чувстваме и усещанията в корема – когато сме влюбени усещаме пеперуди в корема, може да ни се свие коремът от страх и притеснение, преглъщаме негативните емоции навътре и т.н.
 
Как червата въздействат на мозъка? Местата, до които достигат сигнали от червата в мозъка, са инсулата, лимбичната система, префронтална кора, амигдалата, хипокампусът. Сферите на въздействие на тези области са Аз чувство, обработване на емоциите, морал, изпитване на страх, памет и мотивация. Tова означава, че сигнали от червата могат да оказват влияние върху тези области.
 
Най-важният сигнален път от храносмилателната система към мозъка минава през nervus vagus (блуждаещия нерв). Когато нервът изпраща стимули с определени честоти хората, могат да се чувстват добре или да изпитват страх. Мозъкът получава информация от нерва, за това какво се случва в тялото. Мозъкът е доста изолиран в костния череп, има дебела обвивка, която го пази, а червата от друга страна получават много информация от храната, от имунната система и от чревните бактерии.
 
Червата са най-големият сензорен орган в тялото, заради голямата си повърхност и сложна нервна система. През 2013 г. се провежда научно изследване за въздействието на чревния микробиом върху човешкия мозък. Резултатите показват, че след 4 седмично приемане на микс от бактерии, има видими промени в някои мозъчни ареали, най-вече в областите отговарящи за емоциите и болката.
 
Съществува връзка между раздразнените черва, стреса и депресията. Как се случва комуникацията между червата и мозъка - червата не изпращат всички сигнали през блуждаещия нерв в мозъка, а само по-важните. Може да има съобщения до центъра за повръщане при прием на алкохол, или до центъра на болката при силни газове или за неразположение при различни причинители на болести.
 
При хората с раздразнени черва, има повишена активност в емоционалния сектор на мозъка, в който се обработват неприятните чувства. При синдрома на раздразненото черво често има дискомфорт и бълбукане в корема и тенденция към диария или запек. Често тези хора страдат и от състояния на тревожност или депресия. При продължителен период на малки, хронични възпаления, лоша чревна флора или неустановена непоносимост към храна, може да има и симптоми отстрана на мозъка.
 
При други заболявания като хронични възпаления при болест на Крон и улцерозен колит в червото има наранявания на лигавицата. При тези пациенти също има по-висока степен на депресия и тревожност.
 
Стресът е един от най-важните дразнители за мозъка и червата. Ако мозъкът се бори с проблеми, които иска да разреши, му е нужна повече енергия. Тази енергия се набавя от храносмилателната система, която започва да пести енергия при храносмилане, образува по-малко слуз и намалява своята кръвна циркулация.
 
Ако това продължи дълго и мозъкът постоянно е в състояние на извънредна ситуация, то червото започва да изпраща неприятни сигнали към мозъка. Могат да се появят изтощение, липса на апетит, неразположение или диария. При продължителен стрес, липсата на циркулация и намаленото слузо-образуване отслабват чревните стени. Имунните клетки започват да изхвърлят повече сигнални вещества.
 
Според бактериолозите стресът не е хигиеничен. В променените условия на червата се развиват други бактерии, които не допринасят за доброто ни настроение. Затова е важно да избягваме свръхнатоварване и да не бързаме по време на ядене.
 
Храненето е добре да се случва спокойно без стрес и без телевизия, това важи особено за малките деца. Стресът активира нерви, които пречат на храносмилането и извличаме по-малко енергия от храната, като ни трябва повече време за храносмилане.
 
Установено е, че определени видове бактерии при синдром на раздразненото черво намаляват болките в червата, като Lactobacillus reuteri, Lactobacillus plantarum и Bifidobacterium infantis. Ако няма голямо подобрение след изключване на непоносими храни и възстановяване на чревната флора, могат да се използват други методи като хипнотерапия.
 
Хипнотерапията дава добри резултати при пациенти с раздразнено черво, като много от тях намаляват лекарствата или нямат нужда от тях, особено добри резултати има при децата.
 
 
Пациенти със заболявания на стомашно-чревната система, които имат силна тревожност и депресия са съветвани да приемат антидепресанти. Антидепресантите подобряват настроението като засилват отделянето на серотонина - хормона на щастието. Новите изследвания показват, че при приема на такива медикаменти нервите отново стават пластични.
 
Пластичност на нервите означава тяхната способност да се променят. Пубертетът е период на развитие, който се характеризира с повишена пластичност на нервите. До 25-годишна възраст моделите на поведение се утвърждават и стават по-фиксирани. Психотерапията помага точно за преодоляването на негативните и самосаботиращи модели на поведение.
 
При приема на антидепресанти, често има странични ефекти от храносмилателната система като гадене, диария и след дълъг прием запек. Това се дължи на влиянието им върху чревните нерви. Учените се питат дали е възможно прием на антидепресанти, които действат само в червата и не достигат до мозъка. Тъй като 95% от серотонина се произвежда в чревните клетки, ако се въздейства в червата, то до мозъка биха стигнали други съобщения.
 
При състояние на тревожност и депресивни настроения е добре да се погрижим и за чревното здраве. Прекалено многото стрес, нарушена чревна екосистема или неустановена непоносимост към храни, могат да допринесат за емоционалните симптоми и невинаги причината се крие само в мозъка и в събитията от живота.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising