ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разширени вени - коя е работещата алтернативна терапия?

д-р Цанко Стефанов   |   23 юли 2014   |   Коментари 1
   
   
Разширени вени - коя е работещата алтернативна терапия?

Източник: iStockphoto

Разширените вени са особено изразен проблем през лятото. Причината е, че кръвните течности се преразпределят поради изразената вазодилатация заради високите температури на околната среда. Също така някои професии, независимо от климатичните условия, предразполагат към развитие на разширени вени. Това са налагащите продължителен изправен стоеж. Такива са професиите на хирурзи, медицински сестри, фармацевти, сервитьори, бармани, продавачи, стругари и други.

Специалистите от дълги години обсъждат причините за поява на разширени вени и патогенезата на това заболяване. Какви алтернативни методи съществуват обаче, с които пациентите да се справят с дискомфорта в долните крайници?

Мануалната терапия е особено актуален метод за лечение на проблема. Терапевтите комбинират правилна хранителна диета, воден прием и промяна в начина на живот, включваща физически упражнения и физически манипулации на долните крайници. Манипулацията за облекчаване на напрежението върху таза също е полезна и цели да подобри движението на кръвта и на другите телесни течности.

Според  досегашни сведения гинко билоба, глог и черна боровинка имат много добър ефект при лечението на разширени вени. Те укрепват кръвоносните съдове и подобряват периферното кръвообращение. Препоръчителни са също така тинктурите и външните мазила с конски кестен и див чемшир, които тонизират вените и намаляват възпалителните промени по тях. Дивият чемшир може да се прилага и парентерално под формата на отвара и чай.


Когато кожата върху разширените вени е зачервена, раздразнена и възпалена, специалистите по билкова терапия съветват да се прилага лосион от пречистен хамамелис.


Възможно е кожата в района на разширените вени става груба и неравна. Това е процес, който се задейства от повишеното отделяне на фибрин в кожата. Може да бъде прекъснат, според билкови лечители, чрез прием на по-голямо количество лют червен пипер, лук, джинджифил или ананас, които съдържат бромелин. Това е ензим, който води до разграждане на фибрина и в допълнение предпазва от дълбока венозна тромбоза при резорбция през кожата.
 
Друг ефективен начин за справяне с проблема на разширените вени е терапията с вода. При водолечението се намокря гъба със студена вода и се третират зоните с разширени вени. По този начин се овладяват болките и възпалението на вените, включително се предизвиква спазъм от студената вода, което изтласква задържаната кръв по хода на системното кръвообращение.Редуването на горещи и студени вани могат значително да забавят прогресията на заболяването разширени вени. Специалистите съветват да се редуват 2 минути накисване в топла вода, с две минути накисване в студена вода. Цялата процедура трябва да бъде с общо времетраене 15 минути.

Друг особено важен детайл за овладяване на проблема е поддържането на добра физическа форма. Целта е разширените вени да се стимулират от околната мускулатура. Подходящите физически упражнения са колоездене, скачане на въже и изкачване на стълби, както и всякакви аеробни движения, осигуряващи съкращение в мускулатурата на долните крайници. Фитнес упражненията клякане с или без тежест са особено ефективни за стягане на бедрената, подбедрената и глутеална мускулатура, което има особено добър ефект при подобряване на кръвоснабдяването и изтегляне на задържаните течности в долните крайници.

Специалистите по диетология също така съветват при търсене на решение на проблема с разширени вени да се премине към такъв диетичен режим на хранене, при който се приема повече растителни мазнини и протеини от растения и плодове. Те съветват през летните дни да се увеличи приемът на тези храни, защото освен всичко съдържат и голямо количество витамин С и витамин Е, които имат отдавна доказана пряка връзка с правилната структура и здравина на кръвоносните съдове.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георги Петров     2014-07-28 09:53:37

Предлагам мероприятие, което не струва нищо, нищо не трябва да се прави, но носи огромна полза.
Посочвам мероприятие, което не струва нищо, но може изключително много да помогне за препазване от болеста Алцхаймер. Ако повдигнете леглото на което спите от към краката на спящия, най напред с 5 см. а след месец с още пет, ще имате огромна полза без при това, да правите каквото и да било. През деня човек е повечето време изправен. При това положение на тялото, кръвта под собствената си тяжест, се стреми надолу към краката. Това обстоятелство подпомага образуването на разширени вени от една страна, а от друга, предизвиква недохранване на мозъка, поради одтичане на кръвта към краката. Това недохранване на мозъка, предизвиква загиване на хиляди неврони ежедневно, което сумирано в напреднала възраст у много хора предизвиква тази болест Алцхаймер. При препоръчаната от мен поза на тялото при спане, през ноща се получава точно обратното. Кръвта от краката, съвсем леко се оттича, което облекчава вените. По нататък кръвта под съвсем малко налягана прокървява мозъка и го храни обилно цяла нощ. Това обстоятелство, спасява недохранените неврони през деня, от загиване. При това положение на леглото имаме 2 огромни ползи. Гарантирано много чувствително отдалечаване или изобщо не появяване на болеста Алцхаймер и разширени вени. В колко по ранна възраст си повдигнеме така посочено леглото, толкова ефекта от нея ще бъде по голям. Това е особенно важно и необходимо, за хора в по напреднала възраст. Освен тези 2 ползи от огромно значение за здравето, тази поза има и други странични ползи, които също не са за подциняване. Тази поза при спане, отстранява твърде чувствително неблагоприятното влияние на позата на човешкото тяло през деня във исправено положение. Петров Натуропат. gtp5@abv.bg
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter