ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пулсова диагностика - какво представлява?

Puls.bg   |   27 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Пулсова диагностика - какво представлява?

Източник: iStockphoto

При преглед на пациента в Традиционната китайска медицина за важна част се счита пулсовата диагностика
 
В Китай и Япония тя се практикува от векове насам. И въпреки че не е лесна за овладяване и до голяма степен се счита за субективна от западните лекари, тя продължава да бъда важен инструмент както за практикуващите Традиционната китайска медицина, така и за пациентите. 
 

Защо е необходимо да се измери пулсът на пациента?

Пулсовата диагностика се използва за проверка на различни функции на тялото. Основно е определянето на състоянието на кръвта и Чи на пациента. Според Традиционната китайска медицина Чи е естествената енергия, която изпълва всички живи и неживи обекти. Тази жизнена енергия тече по медианите в тялото. 
 
Използвайки пулсовата диагностика терапевтът може да определи областите в тялото, където може да има прекъсвания или блокажи на Чи. Възможно е също така да се определи състоянието на определени органи. 
 

Измерване на пулса

Различни области на тялото са били използвани в процеса на диагностициране посредством пулса. Първоначално пулсът се е „измервал“ на девет различни места – три на главата, три на ръцете и три на краката. Някои от практикуващите продължават да провеждат пулсова диагностика по тази схема, заедно с други точки по тялото.
 
В модерния свят обаче повечето практикуващи Китайска медицина използват опростена версия на пулсовата диагностика. Тя се фокусира върху радиалната артерия над китката, изследвайки три позиции на пръстите, като „усещане“ на три дълбочини – повърхностна, междинна и дълбока. И двете китки се палпират – една по една. Резултатът от тези измервания бива използван за определяне на пулса на пациента. 
 

Колко вида пулс има и какво означават?

Броят на видовете пулс, които могат да бъдат измерени, все още не е определен. Някои учебници изброяват само десетина, според други се стига до 28 или 40. Като цяло, има около 20 вида пулс, които се разпознават от повечето практикуващи. 
 

Предпазни мерки и противопоказания

Пулсовата диагностика трябва да се прилага на пациенти при нормални условия, за да се подсигури точност на метода. Това означава, че пулсът не бива да се измерва след физически упражнения, секс, хранене или консумация на алкохол, както и в стая, където температурата е прекалено ниска или висока. 
 
Тези фактори могат да допринесат за грешно поставяне на диагноза. В идеалния случай както този, който измерва пулса, така и пациентът, трябва да бъдат отпуснати и да дишат нормално.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Алтернативна медицина
реклама
Галерия
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим симптомите на менопауза?
Как да намалим болката в гърба?
Как да намалим болката в гърба?
Алтернативни начини да откажем цигарите
Алтернативни начини да откажем цигарите
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Звезди, лекуващи се с алтернативни методи? 2
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter