ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пиърсинг – как да се предпазим от усложнения

Puls.bg   |   31 август 2011   |   Коментари 1
   
   
Пиърсинг – как да се предпазим от усложнения

Източник: Dreamstime

Боди пиърсингът се практикува в много култури в продължение на векове.

 

 

Знаехте ли, че пробиването на пъпове при египетските фараони е цял ритуал? Римските войници пък пробивали зърната на гърдите си, за да покажат своята мъжественост. Маите пробивали езиците си като духовен ритуал.

 

 

Пиърсингът е актуален и до днес. Поставянето на бижута в отвор в ухото, носа, веждите, устните, езика или друга част на тялото обикновено се практикува без анестезия.

 

 

Въпреки че пиърсинг на меката част на ухото по принцип е по-малко рисково, в сравнение с поставянето му на други места по тялото, всякакъв вид пиърсинг носи риск от инфекция и други усложнения. Кои са те?

 

 

1. Алергични реакции

 

 

Някои пиърсинг бижута - особено такива, изработени от никел, могат да предизвикат алергични реакции.

 

 

2. Орални усложнения

 

 

Поставянето на пиърсинг в устата води до риск от проблеми със здравето на зъбите или венците. Подуването на езика след процедурата може да „блокира“ гърлото и дихателните пътища.

 

 

3. Кожни инфекции

 

 

Кожната инфекция се характеризира със зачервяване, оток, болка и отделяне на гной. Подобни симптоми могат да се появят в рамките на няколко дни до седмици след поставянето на пиърсинга.

 

 

4. Други проблеми с кожата

 

 

Пиърсингът може да доведе и до белези и келоиди, причинени от разрастване на съединителна тъкан.

 

 

5. Болести по кръвен път

 

 

Ако оборудването, което се използва за поставянето на пиърсинга, е замърсено със заразена кръв, носи риск от различни заболявания, предавани по кръвен път, включително хепатит B, хепатит C, тетанус и ХИВ.

 

 

При развитие на алергична реакция, инфекция или кожен проблем след процедурата е необходимо медикаментозно или друг вид лечение, предписано от лекар. В някои случаи е наложително отстраняване на пиърсинга.

 

 

 

Как да се предпазим от усложнения?

При взимането на превантивни мерки трябва да се обърне внимание на следните въпроси:

 

 

Кой прави пиърсинга? Изберете лицензирано студио, със стерилно оборудване, добра репутация и хигиенни условия, както и правилно обучени служители.

 

 

Уверете се, че специалистът, който ще постави пиърсингът измива старателно ръцете си преди процедурата и използва нов чифт предпазни ръкавици за всеки пиърсинг.

 

 

Използвайте хипоалергенни бижута. Подходящи са тези от медицинска стомана, титан, ниобий, или 14 - или 18-каратово злато.

 

 

След поставяне на пиърсинга...

Кожата около нов пиърсинг може да е леко подута и зачервена в рамките на няколко дни. Възможно е дори кървене.

 

 

Почистете оралния пиърсинг с вода за уста. Ако е поставен на езика, устните или бузите, изплакнете с антибактериален, без съдържание на алкохол, или стерилен физиологичен разтвор за 30-60 секунди, след всяко хранене и преди лягане.

 

 

Използвайте нова четка за зъби, за да се избегне внасянето на бактерии в устатата чрез старата.

 

 

След поставянето на пиърсинг на кожата употребявайте антибактериален сапун. Почиствайте мястото веднъж или два пъти на ден. Не забравяйте да измиете ръцете си преди това. Премахнете всички корички с памучен тампон.

 

 

Избягвайте алкохол и пероксид, които могат да изсушат кожата, също така и кремове, които могат да попречат на достигането на кислород до мястото на пиърсинга.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георги Петров     2011-09-19 14:30:03
Няма по хубаво средство за премахване на вредите от пиърсинга от ПРЕМАХВАНЕ НА ГЛУПОСТА. Голямият учен Айнщайн не случайно е казал: Има 2 безкрайности

1. Бескрайност на вселената и

2. Бескрайност на човешката глупост.

Второта бескрайност, изглежда е по голяма.

Преди време един пътешественик в Африка видял домородец който носел завесена на носа си половин порцеланова чиния. Цялото племе му завиждало. Това както изглежда е бил исключително интересен ПИЪРСИНГ.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ ТОГАВАШНИЯТ И ДНЕШНИЯТ ПИАРСЪНГИ.

Петров - Натуропат.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Здравето през май
Здравето през май
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter