ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дълготрайна епилация – спокойно лято

Лилия Петрова   |   23 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Дълготрайна епилация – спокойно лято

Изтоник: iStockphotos

В разгара на летния сезон всяка жена, а и не само, е обременена да се грижи ежедневно за своето обезкосмяване, за да бъде кожата й гладка и красива в топлите дни.

 

Можем ли днес да говорим за окончателна епилация? Не, поне не и в точния смисъл на думата. Все пак съществуват техники, осуетяващи растежа на по-голямата част от космите, в продължение на месеци.

Касае се за:

  • Електрическа епилация;
  • Лазерна епилация;
  • Епилация с радиочестотна, пулсиращо контролирана честота (IPL);

 

Тази техники се прилагат успешно както при жените, така и при мъжете. Те са предназначени за третиране на всички окосмени зони, с изключение на бузите и някои участъци от гърба, поради дълбочината на космите.

 

Електрическа епилация:

Техниката се състои от подаване на електричекси ток в кожата с помощта на игла. Електричеството разрушава космената луковица чрез електролиза.

Космите се третират един по един. Процедурата е продължителна и може да бъде болезнена. Поради болката се обработват само ограничени участъци. Не са изключени нежелани ефекти, като враснали косми и белези.

Методът е епилаторна процедура с полупостоянен резултат – около 18 месеца.

 

Техники с лазер и пулсираща светлина:

През последното десетилетие в естетичната медицина настъпва бум на лазерите и контролираните пулсиращи светлини с радиочестота. Те се използват като хирургични инструменти за инцизии, като средство за пилинг за изглаждане на кожата, като средство за потискане растежа на космите и лечение на варикозити, чрез термолиза.

В областта на епилацията тези методи позволяват по-бързото и безболезнено третиране на големи повърхности, в сравнение с електрическата епилация. Лазерната епилация е предназначена за всички фототипове. Може да се използва лазер Александрит или Yag при по-тъмните фототипове. Най-добри резултати се постигат при тъкми косми върху светла кожа.

Светлинният лъч, лазерен или пулсиращ, се абсорбира от външния ствол на косъма и се отвежда директно в луковицата му. Той я разрушава чрез термолиза (въздействие с топлина) като изобщо не засяга кожата или нейните придатъци – потни жлези, съдове и пр. разрушават се само космите, намиращи се във фаза на растеж. Другите косми, във фаза на покой или остаряващи, не изчезват и ще бъдат изгорени.

Епилацията със светлинен лъч е противопоказна при бременни жени, при прием на някои антибиотици или скорошно излагане на слънце. Необходимо е да се изчака кожата отново да изсветлее.

 

За дълготрайна епилация са необходими няколко процедури!

През живота си косъмът преминава през няклко фази. Той се ражда и расте, преминава в покой и накрая умира, за да бъде заместен от нов. Косменият растеж не е синхронен – някои косми растат, докато други се в покой. Този процес изисква няколко процедури, за да се постигна задоволителен резултат. Необходимо е изчакването на осем седмицимежду отделните процедури, докато се постигне цикълът от 18 месеца.

 

Макар и много ефективна, дълготрайната епилация не е окончателна. Трябва да се предвиди поддържаща процедура веднъж годишно с цел предотвратяване повторно израстване на косъма.

 

Възстановителен период:

Прогнозата е много добра – обикновено 80% от космите не израстват повече след 6 до 10 процедури. Някои светли и фини косми не реагират на третиране. Понякога някои черни фини косми, обикновено по пубиса, изсветляват и не изчезват напълно.

 

Усложненията са рядкост:

  • Възапителни реакциии: зачервявяне, белези, враснали косми;
  • Пигментни кожни смущения: хипо- или хиперпигментация, причинена от вздействието на лазерния лъч.

 

Тази смущения най-често изчезват спонтанно. Хиперпигментацията трябва да се лекува с депигментиращ препарат и да се наблюдава седмица след появяването й.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Здравето през май
Здравето през май
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter