ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дълготрайна епилация – спокойно лято

Лилия Петрова   |   23 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Дълготрайна епилация – спокойно лято

Изтоник: iStockphotos

В разгара на летния сезон всяка жена, а и не само, е обременена да се грижи ежедневно за своето обезкосмяване, за да бъде кожата й гладка и красива в топлите дни.

 

Можем ли днес да говорим за окончателна епилация? Не, поне не и в точния смисъл на думата. Все пак съществуват техники, осуетяващи растежа на по-голямата част от космите, в продължение на месеци.

Касае се за:

  • Електрическа епилация;
  • Лазерна епилация;
  • Епилация с радиочестотна, пулсиращо контролирана честота (IPL);

 

Тази техники се прилагат успешно както при жените, така и при мъжете. Те са предназначени за третиране на всички окосмени зони, с изключение на бузите и някои участъци от гърба, поради дълбочината на космите.

 

Електрическа епилация:

Техниката се състои от подаване на електричекси ток в кожата с помощта на игла. Електричеството разрушава космената луковица чрез електролиза.

Космите се третират един по един. Процедурата е продължителна и може да бъде болезнена. Поради болката се обработват само ограничени участъци. Не са изключени нежелани ефекти, като враснали косми и белези.

Методът е епилаторна процедура с полупостоянен резултат – около 18 месеца.

 

Техники с лазер и пулсираща светлина:

През последното десетилетие в естетичната медицина настъпва бум на лазерите и контролираните пулсиращи светлини с радиочестота. Те се използват като хирургични инструменти за инцизии, като средство за пилинг за изглаждане на кожата, като средство за потискане растежа на космите и лечение на варикозити, чрез термолиза.

В областта на епилацията тези методи позволяват по-бързото и безболезнено третиране на големи повърхности, в сравнение с електрическата епилация. Лазерната епилация е предназначена за всички фототипове. Може да се използва лазер Александрит или Yag при по-тъмните фототипове. Най-добри резултати се постигат при тъкми косми върху светла кожа.

Светлинният лъч, лазерен или пулсиращ, се абсорбира от външния ствол на косъма и се отвежда директно в луковицата му. Той я разрушава чрез термолиза (въздействие с топлина) като изобщо не засяга кожата или нейните придатъци – потни жлези, съдове и пр. разрушават се само космите, намиращи се във фаза на растеж. Другите косми, във фаза на покой или остаряващи, не изчезват и ще бъдат изгорени.

Епилацията със светлинен лъч е противопоказна при бременни жени, при прием на някои антибиотици или скорошно излагане на слънце. Необходимо е да се изчака кожата отново да изсветлее.

 

За дълготрайна епилация са необходими няколко процедури!

През живота си косъмът преминава през няклко фази. Той се ражда и расте, преминава в покой и накрая умира, за да бъде заместен от нов. Косменият растеж не е синхронен – някои косми растат, докато други се в покой. Този процес изисква няколко процедури, за да се постигна задоволителен резултат. Необходимо е изчакването на осем седмицимежду отделните процедури, докато се постигне цикълът от 18 месеца.

 

Макар и много ефективна, дълготрайната епилация не е окончателна. Трябва да се предвиди поддържаща процедура веднъж годишно с цел предотвратяване повторно израстване на косъма.

 

Възстановителен период:

Прогнозата е много добра – обикновено 80% от космите не израстват повече след 6 до 10 процедури. Някои светли и фини косми не реагират на третиране. Понякога някои черни фини косми, обикновено по пубиса, изсветляват и не изчезват напълно.

 

Усложненията са рядкост:

  • Възапителни реакциии: зачервявяне, белези, враснали косми;
  • Пигментни кожни смущения: хипо- или хиперпигментация, причинена от вздействието на лазерния лъч.

 

Тази смущения най-често изчезват спонтанно. Хиперпигментацията трябва да се лекува с депигментиращ препарат и да се наблюдава седмица след появяването й.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от
реклама
Галерия
Как да отслабнем с няколко лесни стъпки
Как да отслабнем с няколко лесни стъпки
Кои храни водят до алергия?
Кои храни водят до алергия?
Защо често ни е студено?
Защо често ни е студено?
Природни средства при болки в гърба
Природни средства при болки в гърба
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising