ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Неоперативно оформяне на долна челюст

Лилия Петрова   |   16 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Неоперативно оформяне на долна челюст

Източник: iStockphoto

Създаването на красиво лице е изкуство, въпреки че красотата е субективно понятие. Докато някои жени предпочитат по-изразена челюст, други не се чувстват красиви, виждайки в огледалото широко или правоъгълно лице.
 

Каква може да е причината за голяма челюст?

Докато някои хора просто са родени с квадратно лице, при други формата се дължи на уголемени и твърде изразени челюстни мускули. Причината за това може да е нарушение в темпоромандибуларната става или прекалено уплътнен дъвкателен мускул – масетер. Това е мускулът, който се намира в краищата на челюстта и който ни помага да дъвчем или да стискаме зъби. При някои хора особено, ако те са по-нервни или имат навика да стискат неосъзнато челюсти или да скърцат със зъби нощем, се получава хипертрофия (прекалено развитие) на този мускул. Прекомерното дъвчене на дъвка, на твърди продукти като лед или по-твърди меса, всичко това може да доведе до увеличен голям дъвкателен мускул. Тези хора по този начин придобиват квадратна форма на лицето си.
 
Други забелязват загрубяване на долната част на лицето им с напредване на възрастта, което се дължи на „свличане“ на отпуснатата кожа надолу.  Ако обаче кожата на лицето е запазила еластичността си, а лицето все пак е загрубяло, вероятно става въпрос за хипертрофия на дъвкателния мускул.
 
 
Ако имаме желание да постигнем по-слабо или по V-образно лице и то без операции, вариантите са два.
Първият вариант е с инжекционни дермални  филъри като ботокс или Dysport. Редуцирането на челюстта с ботокс е специална техника за намаляване на ширината на прекалено квадратна челюст до по-привлекателната овална или сърцевидна форма. Ботоксът избирателно отслабва дъвкателния мускул и с течение на времето това води до общо намаляване на размера му. Специалната техника на инжектиране, която лекарят трябва да владее, обикновено преминава без болка. Освен това процедурата не изисква време.  Много от пациентите отиват в лекарския кабинет в обедната си почивка, за да си направят тази процедура, и са в състояние да се върнат в офиса веднага след нея. Пациентите обикновено забелязват омекотяване на челюстните мускули в рамките на една седмица и смаляване на челюстта за 6 седмици. Много от пациентите, доверили се на тази разкрасителна манипулация, са забелязали трайни промени на челюстта си след 2-3 процедури. Въпреки това, обикновено могат да се очакват дългосрочни ползи, но не и постоянни промени.
 
Вторият вариант е доста по-достъпен и лесен. Това е… гримът. Подходящите цветове, контури и умения могат да направят чудеса с едно лице.
 

Странични ефекти и рискове след поставянето на филърите

  • Синини – срещат се доста често от случаите.
  • Подуване – Неизменно последствие, което при нормално протичащи процеси на организма, изчезва  за около 48 часа.
  • Асиметрия - Понякога едната страна се оформя по-добре от другата. Обикновено причината за това е неравномерно усвояване на филъра от тъканта или минимална вродена асиметрия на лицето, която след поставянето на филъра става по-очевидна.
  • Инфекцията – Това е рядко усложнение, но винаги съществува възможност за него, когато става дума за инвазивни процедури.
  • Некроза (блокиран кръвоносен съд, пречещ на притока на кръв към кожата) – Случва се много рядко, но това може да доведе до образуване на белези.

Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Здравето през май
Здравето през май
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter