ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Емил Бърдаров: Тенденцията при естетичните процедури е да са по-безопасни, а визията - естествена

Анна Дантева   |   29 декември 2015   |   Коментари 1
   
   
Д-р Емил Бърдаров: Тенденцията при естетичните процедури е да са по-безопасни, а визията - естествена

Източник: Puls.bg

Д-р Емил Бърдаров завършва Медицина в Медицински университет - София през 1992 г. През 1998 придобива специалност „Дерматология и Венерология”. Д-р Бърдаров има специализации и курсове по мезотерапия, дермални филъри, ботулинов токсин, химически пилинги, лазерна терапия, лифтинг с конци и естетична хирургия в САЩ, Франция, Германия, Австрия, Италия, Дубай.
 
От 2012 г. д-р Емил Бърдаров работи в центъра за естетична медицина „Спектро Естетикс”, от 1994 г. - в Кожна клиника, УМБАЛ „Александровска”. От 2008 г. е управител „Спектро Груп” ООД. 
 
- Д-р Бърдаров, с какво се занимава естетичният дерматолог и с какво естетичният хирург?
 
В различните държави е различно. В България например това, което правят дерматолозите, основно са лазерни терапии, химични пилинги, мезотерапии, ботулинов токсин, филъри, мезоконци както и малка дерматохирургия. В някои части на света дерматолозите правят и липосукции. Любопитен е фактът, че човекът, който въвежда липосукцията, не е хирург, а дерматолог. У нас пластичните хирурзи практикуват това, което е чистата хирургия, заедно с ботулинов токсин и другите терапии, които извършват и дерматолизите, но обикновено те са застъпени в по-малка степен, поради ангажираността на тези специалисти предимно с хирургичните интервенции
 
Тъй като дермалните филъри са регистрирани като медицинско изделие, в много държави те могат да се поставят и от медицински сестри. Това може да го правят хора от всякакви медицински специалности. Когато става дума за ботулиновия токсин обаче, там е необходимо да си лекар, защото този продукт е регистриран като лекарство. 
 
Нещо, което сега доста е модерно, са т. нар. „мезоконци“. Сред тях има различни видове като състав на самия конец, като структура. Тази процедура се извършва както от дерматолози, така и от естетични хирурзи. 
 
Според мен правомощията за извършване на дадена процедура следва да се определят от начина, по който конкретният продукт е регистриран. Лекарството – от лекари, медицинското изделие – освен лекарите и други, които имат медицинско образование.
 
- Какви са най-новите методи за подмладяване на лицето? 
 
Има много нови методи, а има и стари, но с нови продукти – основно в областта на дермалните филъри. Става дума тези, които са с хиалуронова киселина. Има нова генерация филъри – т. нар. „динамични филъри“, които стоят абсолютно естествено, много са безопасни, те са почти идентични на структурата на хиалуроновата киселина, която нормално имаме в кожата си. Това е може би една от най-големите новости в областта на дермалните филъри с хиалуронова киселина. 
 
В областта на биостимулиращите продукти, които се инжектират и образуват нов колаген, има една новост – употребата на биостимулиращи продукти с поликапролактон. Аз им казвам „течни конци“, защото от това вещество се правят хирургични резорбируеми конци. Като се инжектира даденият продукт, той е биостимулиращ, т. е. стимулира организма да образува колаген. Това е нещо съвсем ново. Самата кожа добива едно младежко излъчване. 
 
Целта на всички естетични процедури в тяхната еволюция е да бъдат по-безопасни, да не нарушават ежедневието ни, когато се извършват, постигнатата визия да бъде естествена и да не си личи, че има някакви интервенции. Важно е също ефектът да бъде дълготраен и обратим, защото може в дадения момент човек да се харесва и след известно време вече да не харесва този си външен вид. Такава е тенденцията, която се налага.
 
По-иновативното в лазерните технологии е т, нар. „клиър лифт“. Това е интересна технология, която стимулира образуването на колаген, но без да има видими следи по лицето след самото третиране. Наблюдава се как в хода на процедурите кожата започва да изглежда все по-млада. Необходимото време да се образува колаген е 1 – 2 месеца, а тези процедури се провеждат през две седмици. Така, когато се проведат 3 процедури и дойде време за 4-та, лицето просто започва да изглежда по-младо. 
 
Те се извършват като специален лазер достига до дермата на кожата, без да засяга епидермиса, прави увреда и организмът се опитва да я възстанови. По този начин се образува колаген, което води до подмладяване на кожата. Това е подобно на фракселните лазери, само че там лъчът минава и през епидермиса, което е последвано от дълго възстановяване. При иновативната технология преминаването през епидермиса е спестено, а действието е само върху дермата. 
 
Може да си направим процедурата и веднага да отидем на работа, няма нужда да оставаме вкъщи, докато се възстановим. Това е голям хит в света в момента.
 
По отношение на конците, тези, които се налагат като добри с оглед на ефекта и неговата дълготрайност, са направените от поликапролактон или от полимлечна киселина. Те се слагат малко по-сложно, в сравнение с тези от полидиоксанон, но веществото се разгражда по- бавно и ефектът е дълготраен. Докато при тези от полидиоксанон той е едва забележим, поради бързото разграждане и слабата биостимулация
 
Правени са опити, които впрочем продължават, да се замени ботулиновият токсин с друг начин за блокиране на мускулатурата. Има такива опити със замразяване, но там ефектът е много краткотраен, болезнено е и засега все още не може да се наложи в практиката. Иначе има такъв уред, който да се използва, за да се блокира предаването на нервния импулс и мимическата мускулатура. Но на този етап ботулиновият токсин няма конкуренция. 
 
И нещо, което е важно - когато човек мисли за предприемане на естетични процедури - самите пациенти нямат представа от отделните процедури и ефектът им и просто идват с желание за дадена процедура. Проблемът е, че те не знаят, че това, което искат, не му е мястото за конкретната област или при даден проблем и може да бъде опасно, ако се направи. 
 
Така че, много е важно, преди да се пристъпи към някаква процедура, да се уточни какво пациентът иска да постигне и вече лекарят да предложи методът, по който да се стигне желания ефект. 
 
- Най-общо, в какво се изразяват тези процедури? Коя процедура кои несъвършенства третира (фини линии, бръчки, старчески петна и др.)?
 
По отношение на фините линии и бръчките, много зависи в коя зона са. Когато те се дължат на мимика в областта на челото, между веждите, в областта на носа, в областта на очите, на първо място се третират с ботулинов токсин. След това, ако ефектът не е достатъчен, могат да се сложат и дермални филъри с хиалуронова киселина. Причина за бръчките в тези зони е мимиката.
 
С дермален филтър можем да получим добър ефект, но това не е сигурно, защото ще се запълнят определени бръчки, но вследствие на мимиката може да се появят бръчки в съседство, това се случва доста често. В зоните около очите и на челото ботулиновият токсин е много по-безопасен. Слагането на дермален филър там е значително по-рисковано, защото има опасност от запушване на съд от филъра и развитие на некроза, а има и описани случаи на ослепяване при поставяне на филъри в областта на челото или глабеларната област, поради емболизация на ретиналната артерия. Иначе на други места, където имаме бръчки, спокойно може да се слагат и дермални филъри с хиалуронова киселина или пък някой от биостимулиращите продукти. 
 
Когато се поставя филър в дадена зона, трябва да се знае, че той влияе и на околните структури. Това е много важен момент, защото често се получава да се прави дадена област и да се влияе на друга. Трябва да се прецени правилно. 
 
Така например слагането на филър в областта на бузата влияе и върху назолабиалните гънки, върху контура на лицето, както и върху гънката на слъзния канал. Навремето се слагаха дермални филъри в назолабиалната гънка. Днес това може би е последното място, на което се поставят те. Понякога се налага, разбира се, но първо трябва да се направят скулите и другите зони и да се оформи и изтегли лицето и чак тогава да се работи върху тази зона. 
 
Ако се правят устни с дермален филър например, той може да задълбочи назолабиалните бръчки. Освен това, ако имаме от т. нар. „марионетни бръчки“, много пъти само пълненето им с дермален филър с хиалуронова киселина не е достатъчно, а трябва да се направи и контур на устните, за да се оформи тази зона. Лицевият контур много добре се оформя с филъри с хиалуронова киселина или с биостимулиращи продукти. 
 
Конците, които използваме в дерматологията, са т. нар. „мезоконци“. Тяхната роля е да предизвикат една възпалителна реакция, около която се образува колаген, т. е. получава се биостимулация. По време на процедурата се слага конецът, позиционира се, разбира се, малко препозиционира някои от тъканите и тогава около него се образува колаген, който опъва кожата и я лифтира. 
 
 
Вече в зависимост от продукта, от който е направен конецът, разграждането е различно. И колкото по-бавно се разгражда той, толкова по-дълготраен е ефектът, тъй като биостимулацията е по-добра. Разбира се, навремето са се ползвали и все още се ползват такива, които не се разграждат – нерезорбируеми, но при тях доста често има и проблеми. 
 
Мезоконците могат да се слагат на лице, на шия, на тяло, на много места. Същото важи и за ботулиновия токсин. Освен за бръчки и срещу потене, може да се използва и за различни спазми по тялото. В Тайланд и други държави от Азия много често го използват за намаляване обиколката на прасците, бицепсите, могат да оформят различни зони от тялото с ботулинов токсин
 
Колкото до т. нар. „старчески петна“, при тях има различни методи за лечение, защото те най-често са соларни. Могат да бъдат премахвани с лазери, с пилинги, с течен азот, кремове, както и със специални мезотерапии за пигментация. 
 
Соларните пигментации могат да се премахнат изцяло, но там е важно както лечението, така и профилактиката, защото, ако човек продължава да се излага на слънце, те може да се появят отново. При тях има и генетично предразположение, но водещо е излагането на слънце.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

...     2015-12-29 18:00:37
te sa za slujebnite
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Естетични процедури
реклама
Галерия
За пластичните процедури отблизо
За пластичните процедури отблизо
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Какво трябва да знаем за татуирането? Втора част.
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising