Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Или как да я възстановим от уврежданията през лятото
Влияе на комуникацията между невроните
Антитоксините стабилизират нивата на свободните радикали
Съпругата предава своите емоции
реклама

Разчитане на резултати от кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот svetel » 30 Дек 2008 16:55

Здравейте.
Аз съм жена на 36г
Резултатите от изследането ми са:

хемоглобин - 137
хематокрит - 0.434
еритроцити - 4.64
левкоцити - 8.17
тромбоцити - 286
MCH - 29.5
MCHC - 316 /320-360/
MCV - 93.5 /82-92/
RDW-CV - 0.122 /0.129-0.187/ %
СУЕ - 6
Притесняват ме MCHC. MCV и RDW-CV , че не са в нормите.
Какво означават те.
Благодаря Ви предварително.
svetel
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Дек 2008 16:12

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот джени » 30 Дек 2008 21:34

хемоглобин - 137- перфектен
хематокрит - 0.434-в норма
еритроцити - 4.64-тва са ти черв.кр.клетки и са в норма
левкоцити - 8.17-бели.кр.клетки -в норма ,сигнал са за възпаления но вие нямате
тромбоцити - 286-кр.плочки-абсолютно в норма
MCH - 29.5-означава средно съдържание на НВ в еритроцитите в норма ,отклонения говорят за анемия но вие нямате
MCHC - 316 /320-360/-средно концентрация на НВ в еритроцитите ,може да се кажев норма съвсем малко по -малко
но тое съвсем незначително ,така че и тук всичко е ок
MCV - 93.5 /82-92/ среден обем на еритроцити абсолютно в норма,показатели за анемия но при вас липсва
RDW-CV - 0.122 /0.129-0.187/ % -внорма
СУЕ - 6 в норма
Притесняват ме MCHC. MCV и RDW-CV , че не са в нормите.
Какво означават те. ама тва са са съвсем незначителни отклонения и си зависят от организма ,по какъв повод пускате тая кр.картина ? просто дотук нищо притеснително
Благодаря Ви предварително.
джени
 
Мнения: 337
Регистриран на: 13 Юни 2008 18:12

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот svetel » 30 Дек 2008 22:17

Благодаря Ви Джени ,
изследването направих по повод на постоянната умора и отпадналост от доста време.
svetel
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Дек 2008 16:12

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот Бубатаа » 14 Яну 2009 16:15

Здравейте.Преди 20 години съм боледувала от тромбоцитопения(сега съм на 30) и излекувана успешно.Днес си правих кръвни изследвания,съмняваха се,че ми е уголемен далака,но слава богу не е.Но ме притеснява само обемът на тромбоцитите(MPV ( ср.обем на тромбоцита )),който е съвсем малко под нормата иначе като брой са ми в нормата.Знам,че по-принцип се намаля обемът,когато са увеличени тромбоцитите.Но при мен са в норма.Благодаря предварително.Ето и резултатите:
HGB ( Хемоглобин ) 124
g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )

RBC ( Еритроцити ) 4.18
T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )

HCT ( Хематокрит ) 0.36
L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )

WBC ( Левкоцити ) 5.8
G/L 3.5 -10.5

MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 345
g/l 300-360

MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 29.8
pg 27.0-33.0

MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 86.2
fL 82.0 -96.0

PLT ( Тромбоцити ) 235
G/L 100-440

MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 7.4
fL 7.5-11.0

RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 11.6
% 11.6 - 15.7

LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.7
G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )

GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 2.5
G/L 1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )

MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.6
G/L

LYMF% ( Лимфоцити - % ) 47.40
% 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )

GRAN% ( Гранулоцити - % ) 43.30
% 30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )

MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 9.30
%

СУЕ 5
mm/h М до 18 ( Ж до 25 ) Деца до 12
Бубатаа
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2009 16:08

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 17 Яну 2009 12:08

Не виждам повод за притеснение.
д-р Цончев
 
Мнения: 25843
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот Бубатаа » 28 Яну 2009 21:05

Много благодаря.
Бубатаа
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2009 16:08

разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот vasiilena » 12 Юни 2009 21:33

здравейте,
днес за първи път влизам в сайта , защото до сега реално не съм се подлагала на кръвни изследвания!Но т.к. се осигурявам допълнително скоро ни направиха такива!ако някой има време и възможност , ще напиша резултатите за да ми ги обясните!
WBC : 7.3
RBC : 5.28
HGB : 186
HCT : 435
PLT : 245
MCV 82
MCH : 35.2
MCHC : 427
RDW : 14.8%
MPV : 4.5
LYM 49.6H%
MON:7.5%
GRA:42.9%
LYM:3.6H
MON:0.5
GRA:3.2

това са , малко са много , ама ако някой има време и възможност ще бъда благодарна!
Предварително ви благодаря за отделеното време и внимание!
Мерси и лека вечер!
vasiilena
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юни 2009 21:22
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот n__n » 13 Юни 2009 17:28

vasiilena,
не съм доки.
лабораторията е било редно да ви даде референтин стойности, те са ви маркирали повишени лимфоцити с буквата 'H' след резултатите.
Тези повишени лимфоцити, трябва да се повтори меренето им обаче микроскопски/мануално броене 'ДКК диференциална кръвна картина (левкоцити, лимфоцити, моноцити, гранулоцити, еозинофили, базофили)' защото апаратното им броене може да има неточност, и освен това само от едно мерене не се вижда как се развиват дали нарастват(инфекция, предшестваща инфекция или хематологично) дали намаляват (предшестваща инфекция или имунен дефицит/хематологично).
Така че, се върнете при гп-то си и обсъдете ново мерене след няколко дни и след някоя седмица, ако все още нарастват и отхвърлите инфекции тогава ще се мисли.
n__n
 
Мнения: 675
Регистриран на: 25 Мар 2008 00:38

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот mag_alisa » 24 Юни 2009 14:30

Здравейте,
на 31 години съм, бременна в 19 г.с.. Това са резултатите ми от кръвните изследвания.


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ/ERS 25 mm/h до 25


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
ПКК 22 показателя/Full blood count
WBC/левкоцити 14.8 H G/L 3.5-10.5
NEU/неутрофилни левкоцити бр. H 10.1 G/L 2.0-7.8

RBC/еритроцити 4.03 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/хемоглобин 118 g/L M 130-180 Ж(F) 115-160
HCT/хематокрит 0.363 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/ср. обем на еритроцитите 90.1 fl 82-98
MCH/ср. Hgb. конц. в ер. 29.3 pg 26.5-32.0
MCHC/ср. Hgb. съдърж. в еритр. 325 g/L 295-360
RDW/девиация на ер. разпред. H 14.7 % 11.5-14.5
PLT/тромбоцити 391 G/L 130-440
MPV/ср. обем на тромбоцитите 8.22 fL 7.5-11.5
NEU/неутрофилни левкоцити -бр. 10.1 G/L 2,0-7.8
NEU% 68.6 % 44,0-76,0
EOS/еoзинофилни левкоцити - бр. 0.331 G/L 0.00-0,700
EOS% 2.24 % 0,00-6.00%
MONO/Mоноцити-бр. 0.932 G/L 0,2-1,5
MONO% 6.3 % 3-13 %
BASO/базофилни левкоцити -бр 0.068 G/L 0.00-0.2
BASO% 0.458 % 0,00-2,00
PDW/девиация на тромбоцитно разпределение 16.8
PCT/тромбокрит 0.322
LYM% 22.4 % 20-40
LYM/лимфоцити -бр. 3.31 G/L 0,6-4,1


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза/Glucose 4,04 mmol/l 3.3-6.0


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Сифилис-RPR (-)negative (-) negative


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
RH (-)negative


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Кръвна група B


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Урина-ОХИ
pH 7.5 4.5-8.0
Белтък урина/Protein (-)negative (-) negative
Билирубин/Billirubin (-)negative (-)negative
Глюкоза/Glucose (-)negative (-)negative
Кетони/Ketones (-)negative (-)negative
Кръв/Blood (-)negative
Левкоцити/Leucocytes (-)negative
Нитрити/Nitrites (-)negative
Уробилиноген/Urobillinogen N normal
Oтн.тегло/Specific gravity 1.020 1.000-1.040


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Урина-седимент
Други /за урина седимент/
Бактерии/Bacteria none
Епителни клетки/Epitelia cells ед. до 15 на поле
Левкоцити/Leucocytes 3-4 до 4 на поле
Еритроцити/Erythrocytes до 1 на поле

Притесняват ме повишените WBC, NEU и RDW.
Искам да попитам, дали е възможно понеже имам алергия към полени и в този период е доста изострена, в това да е и причината за високите показатели?
CYE/ERS също ме безпокой, тъй като е в горната граница от 25 mm/h.


Благодаря предварително!
mag_alisa
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Юни 2009 14:08
Местоположение: София

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот allissa22 » 15 Сеп 2009 19:44

здравейте!моля ви да ми кажете ,дали са в нормата следващите кръвни изследвания.Отнася се за възрастна жена:
HB-144; HTC-0,42; er, leuc-8,2; TR-203; INR-1,0; ARTT-30 SEC.;ASAT-29; ALAT-18; Kр.эахар-6,1; Урея,Креатенин-93;К-4,1; Na-142, Общ билирубин-11, Директен-,Общ белтък-74, албумини,АФ-, амилаза-115
С нетърпение ще чакам Вашия отговор!
allissa22
 
Мнения: 91
Регистриран на: 13 Юни 2009 15:17
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 16 Сеп 2009 22:39

Не виждам някакъв проблем.
д-р Цончев
 
Мнения: 25843
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот allissa22 » 17 Сеп 2009 14:53

Благодаря Ви,докторе!
allissa22
 
Мнения: 91
Регистриран на: 13 Юни 2009 15:17
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот allissa22 » 23 Сеп 2009 16:54

Бихте ли ми казали,дали кръвна захар 8,5 за възрастен човек трябва да се лекува с лекарство или само с диета?за една седмица от 6,1 се качи на 8,5(при жлъчна криза).
allissa22
 
Мнения: 91
Регистриран на: 13 Юни 2009 15:17
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот д-р Цончев » 24 Сеп 2009 10:37

Само въз основа на еднократно измерена кръвна захар е трудно да се каже. Редно е да се направи преглед при ендокринолог, евентуално допълнителни изследвани, поне 1 кръвно-азахарен профил през деня и тогава да се отговори на този въпрос.
д-р Цончев
 
Мнения: 25843
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Мнениеот SHik2000 » 27 Сеп 2009 13:43

Др. Цончев направих кръвно захарен профил резултати в8ч.6.06mm0l v12 .h 5.11mmo 16h.6.74mmo холестерола6.67ммо итриглецерини184ммо вапроса мие добрилиса резолтатите и как мога дасмъкна холестерола благодаряти за отговора.
SHik2000
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Сеп 2009 17:09
Местоположение: София

Следваща

Назад към Изследвания на кръв, урина, скенер...



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта