ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Защо мъжът се нуждае от повече сън от жената?
Комфорт, коригираща способност и УВ-защита в едно

Инсулт

Модератори: админ, консултанти

animihaylova
Мнения: 4
Регистриран на: 22 авг 2006 10:55
Местоположение: Isperih
Контакти:

Инсулт

Мнение от animihaylova » 22 авг 2006 11:23

Привет на всички!

Имам следната питанка (и вярвам да се отзовете на проблема ми):
На 14 август майката на майка ми получи инсулт, неподвижни са дясна ръка и десен крак.
Мина на скенер и резултата беше следния (не съм медицинско лице и нищичка почти не разбирам):
"Хиподензна лезия в лява хемисфера. Лека дислокация на вентрикулната система на дясно. Ампутиран челен рог и страничен вентрикул вляво."

Баба ми (на 76 г) има високо кръвно налягане и в момента също, има висока температура (незнам дали е в следствие на инсулта, поне така да казват тукашните лекари). Има мисля че се казва хроничен бронхит.

Корема и е доста подут и не може да ходи по голяма нужда (преди инсулта също имаше проблем с това и пиеше някакви чайове).

Правили са и клизма, но след нея в продължение на няколко часа не е имало резултат. Дават и Дуфалак, но двамата лекари, които са в отделението и дават различни дози, аз четох в указанието на Дуфалак, че първите 3-4 дни се дава 10-45 мл един път на ден. Незнам дали е удачно да речем по 30 мл на ден да е се дават.
Има поставен катетър, за ходене по малка нужда.

В момента се храни с по няколка супени лъжици бебешко пюре три пъти на ден. Болничната храна и твърда и не е съобразена със състоянието й. Незнам и дали е удачно нещо домашно да и приготвяме и какво да е то! - трябва ли е да е безсолна и какво по принцип може.

Включват я и на системи - Глюкоза; и Гентамицин на инжекции. Поставят и хлофазолин инжекции сутрин и вечер (доколкото знам, той понижава за момента кръвното налягане).
Обръщам се към специалистите в този форум, защото съм изключително притеснена, а на нашите лекари (познавам лично поне единия и знам, че интереса му е предимно да "троши пари " /както се изрази една от сестрите в отделението/ и се появява в отделението за половин час на ден и в спешни случаи. Не го упреквам , но незнам дали е най-адекватното лечение, което и прилагат. Незнам към кого да се обърна, Мислела съм да търсим лекар от друг град (с повече опит и професионализъм) да заплатим всичко, което е нужно и да му осигурим транспорт да дойде, но тогава възниква проблема как да го въведа в неврологичното отделение на другия лекар и да помоля за консулт.
Питам се и кога, ако е възможно, може да започне рехабилитация, какво значи да е стабилизирана за предприемането на тази стъпка.
Живеем в Исперих, и разбрах за наличието на рехабилитационен център, най-близо до нас - в Дулово (по клинична пътека).
В този форум, моля за консулт какво можем да предприемем и към кого да се обърна. Как да процедираме докато е в отделението дали да извикаме друг лекар - невролог, кардиолог ...
Много разчитам на вашия отзив за съвет... и какво значи тази диагноза от скенера.
Благодаря предварително...

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 22 авг 2006 12:28

Моля конкретизирайте въпросите!
По отношение на КАТ - описани са мозъчните промени след инсулт. Те се интерпретират от специалистите и в динамика, на фона на начина на протичане на заболяването, съпоставени при нужда със следващи скенери - оценява се хода на процеса.
Повишената температура може да се дължи както на мозъчно нарушение, така и на възпалителен процес.
Подутия корем и невъзможността за изхождане в такива случаи се третира с клизми и средства като Дуфалак - постоянното легнало положение при инсултно болни хора задълбочава оплакванията от този тип.
По отношение на храненето - ако няма пациентката нарушения в гълтането можете да и давате течно - кашава храна - пасирани пилешки супи, пасирани зеленчукови бульони, картофено пюре и подобни...
Ранната рехабилитация е от особена важност за тези пациенти, естествено колко "ранна" се определя от състоянието и от лекуващия невролог.
По отношение на консултации с външни за болницата специалисти - при условие че имате уговорката с лекуващия екип на отделението.

animihaylova
Мнения: 4
Регистриран на: 22 авг 2006 10:55
Местоположение: Isperih
Контакти:

Мнение от animihaylova » 22 авг 2006 13:22

Простете за неточността и неконкретизираните ми въпроси.

Като цяло ме интересува какво значи следното:

"Хиподензна лезия в лява хемисфера. Лека дислокация на вентрикулната система на дясно. Ампутиран челен рог и страничен вентрикул вляво."
и следните въпроси:
1. Какви мозъчни центрове са засегнати, кои функции на организма са засегнати и това променя ли се във времето (тъй че да не може да се възстанови или пък да може)?
2. Тази пареза на червата - дали е временна, повлиява ли се от лечение, възможно ли е възстановяване?
Клизмата и Дуфалак засега не помагат...
3. Противопоказно ли е да се масажира , да речем, корема по посока на часовниковата стрелка (с цел облекчаване и стимулиране на отделянето на газове?!!).
4. Какво не трябва да прави, за да не получи втори инсулт? Възможно ли е някакво предпазване и как?
5. Противопоказно ли е да се напряга, да прочете например две-три думи - ако реша да и напиша с големи букви (нещо от рода, че ще се оправи).
6. Тя носи слухов апарат - може ли в това състояние да го ползва, има ли противопоказание?
7. Можете ли да ми препоръчате специалист - невролог или незнам точно какъв трябва да е, от околните Разград и Русе, или Варна, с който да се опитам да се свържа.
(Извинете ме за некомпетентността в задаването на въпроси, но не съм медицинско лице).
Отново благодаря за бързия отговор!!!

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 22 авг 2006 16:09

1. По тези три изречения не може да се даде точен отговор на въпроса Ви - те се придружават със снимка. До колкото разбирам от първото Ви описание налице е отпадна симптоматика /парези/, което при благоприятен ход на процеса и добра рехабилитация се повлияват добре, намаляват и движението се възстановява в една или друга степен.
2. Парезата на червата е временна, добре се повлиява от лечение и клизми, имайте търпение. Ако състоянието не се подобри - консултация с коремен хирург или гастроентеролог.
3. Може
4. При исхемичен инсулт - антиагреганти, при хеморагичен инсулт - контрол на кръвното налягане /да не е високо/
5. и 6. - може, след преминаване на "острия" период - това го преценява лек. невролог
7. За съжаление - не. Все пак изчакайте мнения и на др. колеги.

Успех!

animihaylova
Мнения: 4
Регистриран на: 22 авг 2006 10:55
Местоположение: Isperih
Контакти:

Мнение от animihaylova » 25 авг 2006 10:13

Изключително много, благодаря за консултациите!

Бих искала да Ви попитам, знаете ли откъде, макар и от Интернет магазин или складове, мога да закупя - газови тръби и "дишащ" дюшек?
(И въобще дали се предлагат за свободно закупуване или само в болниците ги доставят- за газовите тръби.)

Търсих в http://www.google.com, но намерих само научни статии с тези термини.

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 25 авг 2006 11:20

Трябва да търсите АНТИДЕКУБИТАЛНИ ДЮШЕЦИ. Имайте предвид, че за инсулт се полагат безплатно, здравната каса ги покрива /да не се опитват да Ви искат пари!/. Ето линкове:
http://rsr-bg.com/PCP-BG.htm
http://hib.multimedia.bg/hib_web.dll/FirmShow?Firm=3712

Ако тези не свършат работа, около входа на всяка болница има разлепени обяви за такива материали.

За газова тръба - търсете на същото място /тези фирми обикновено предлагат голяма гама продукти/ или в санитарните аптеки. Ако не намерите, може да вземете от най-дебелите "НЕЛАТОНОВИ КАТЕТРИ". Те са малко по-тънки от газовите тръби но вършат същата работа.

animihaylova
Мнения: 4
Регистриран на: 22 авг 2006 10:55
Местоположение: Isperih
Контакти:

Мнение от animihaylova » 09 окт 2006 13:51

Привет!

Открихме антидекубитален дюшек, но раната на кръста беше вече станала 15 см на 15см, 1см дълбока, с два джоба /по думите на мед. сестра, която и прави превръзки.
Бяхме започнали с рехабилитация - ежедневен масаж на неподвижните крайници.

От вчера здравословното състояние на баба ми се влоши още повече - почти не й се усеща пулса; кръвното и налягане е 110 на 100, едва диша и т.н. Личната лекарка педположи, че е направила втори инсулт - месеца и половина след първия. Почти отказва да се храни, - постоянно ни дава да разберем, че я боли; в съзнание е. Наблюдаващия я невролог е изписал Панадол + Мовекс + атенолол за болката. Но като че ли ефект особен няма.
1. Въпросът ми е има ли нещо друго, което може да се дава или инжектира обезболяващо? /аналгин, бусколизин - незнам/.
2. Може ли да се направи нещо в домашни условия за подобряване, доколкото е възможно на състоянието й, щото ме съмнява, че би могла да понесе транспортирането до болницата?
За пореден път Ви благодаря за вниманието и отзивчивостта!
Спорна работа.

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 09 окт 2006 14:41

1. Може да се използва Аналгин на ампули интрамускулно при условие, че жената не е алергична към Аналгин - 1 или 2 ампули в зависимост от килограмите.
2. Атенололът е медикамент понижаващ кръвното, не ми е ясно с каква цел се дава при условие че кръвното е относително ниско.
3. Ако раната е голяма, Аналгин може и да не е достатъчен, може да се даде евентуално Династат (СОХ2-инхибитор), но е 18 лв 1 флакон. По-силните обезболяващи - Трамал, Маброн, Морфин - са опиати и се изписват на спец. рецепти - трябвада говорите с джипито за това, но могат да се използват.
4. Сменяйте позицията в леглото - да не лежи постоянно върху раната, подпирайте с възглавници и одеала. Ако лежи само върху нея каквато и обработка да правите няма да има кой знае какъв ефект.
5. Хранете я, давайте течности, поддържайте хигиената на жената.
6. В това състояние дори и да я заведете в болница, не е ясно дали ще я приемат. В такива случай влизат в съображение т.н. "хосписи" - заведения за доглеждане на пациенти - в София има няколко такива.

Slun4ogled
Мнения: 4
Регистриран на: 02 апр 2009 15:36

Re: Инсулт

Мнение от Slun4ogled » 02 апр 2009 15:44

Здравейте. Майка ми е на 57г., получи хеморагичен вентрикуларен инсулт на 19.02.
Сега казаха, че вероятно в понеделник ще я изпишат /все още е с високо кръвно, понякога вдига температура, от три дни може да преглъща и храним с лъжица/- да я гледаме вкъщи и да й стриваме лекарствата за сърце и кръвно, щели да ни покажат как да я раздвижваме...
Не трябва ли да отиде в рехабилитационен център?
Можете ли да ми препоръчате добър център, да ми кажете какви са цените...
Ако остане вкъщи, освен да й вземем антидекубитален дюшек и да я разтриваме, какво друго трябва да правим...
С какво да я храним освен с пасирани зеленчукови супи, какви храни се препоръчват, четох за банани, мляко и картофи...
Нищо не знаем, четем в интернет, лекарите не обясняват добре...
Моля да споделите опита си.
Благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Инсулт

Мнение от д-р Цончев » 03 апр 2009 23:30

В общи линии грижите са много:
1. Да не се оставя пациента да се залежава - това включва смяна на положението в леглото, изправяне доседнало положение или изправяне в зависимост от състоянието
2. Да се прави ежедневен тоалет с обтриване на участъците подложени на натиск и масаж против декубитуси
3. Храненето трябва да е съобразено така, че да няма запек - пасирани супи с месо и зеленчуци, плодови сокове, млечни продукти. Бананите не са много подходящи..
4. Поддържане на стриктна хигиена
5. Ежедневно да се следи за зачервявания на кожата, рани и др. начални декубитални изменения и при наличието на такива да се вземат необходимите мерки.

Може да се използват рехабилитационни центрове в зависимост от възможностите на близките

Slun4ogled
Мнения: 4
Регистриран на: 02 апр 2009 15:36

Re: Инсулт

Мнение от Slun4ogled » 07 апр 2009 11:44

Благодаря Ви, д-р Цончев.

Майка ми вече я изписаха, вкъщи я посещава рехабилитатор.
Тя още е в полусънно състояние, не може да се изправя дори до седнало положение.
По-добре ли е да отиде в рехабилитационен център или засега е по-добре да стои вкъщи?

Центърът в Банкя например подходящ ли е, можете ли да ми препоръчате конкретен център.
/Живее в гр. Рила, добре ли е да се транспортира сега?/

д-р Цончев
Мнения: 34168
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Инсулт

Мнение от д-р Цончев » 07 апр 2009 16:14

Ако можете да си позволите рехабилитатор в къщи - това към момента е по-добрия вариант.

Slun4ogled
Мнения: 4
Регистриран на: 02 апр 2009 15:36

Re: Инсулт

Мнение от Slun4ogled » 10 апр 2009 17:33

Благодаря.

Slun4ogled
Мнения: 4
Регистриран на: 02 апр 2009 15:36

Re: Инсулт

Мнение от Slun4ogled » 22 юни 2009 20:04

Здравейте.
Невролог, който посети майка ми вкъщи, каза, че няма шанс да проходи отново след инсулта, но ни препоръча все пак да посети рехабилитационен център.
Моля, ако някой има опит или е чул добри отзиви за болница, в която приемат хора на легло след инсулт за рехабилитация, да сподели!
Благодаря ви.

deizy_seven
Мнения: 2
Регистриран на: 25 юни 2009 22:52
Местоположение: София

Re: Инсулт

Мнение от deizy_seven » 25 юни 2009 23:14

Здравейте,
И моя татко преди почти двайдесет дни получи хемарогичен инсулт с доста голям кръвоизлив в лявата част на главата и претърпя операция. По думите на доктора операцията е била успешна, всичко отстранено, татко беше с кръвно, но и него го стабилизираха. Вече ни изписаха от болницата и след шока от това, че единствения ни избор е да си го заведем в къщи, сега търсим правилните начини за възстановяването му. Говорът му е засегнат, издава звуци и се опитва да каже нещо на моменти, но явно след като усеща че нищо не се получава и се отказва. Дясната му част е парализирана, но на крака си има чувствителност и реагира, но с ръката няма никакви признаци. Двете с майка ми направо не знаем от къде и как точно да я започваме. Проблема с това, че той е тежък а леглата в къщи не са приспособени за целта е единия проблем, но не знаем и как да помагаме да се успокои и сам да започне да ни помага. Мислим за логопед и рехабилитатор и дори ще бързаме , за да не губим ценно време. Но сме толкова объркани, че не знаем кое е правилно за него, в къщи ли е по-добре и кога е момента да го преместим в някой рехабилитационен център и къде да е това. С кое да запомнем и на кое да наблегнем, ако въобще може така да се дели. Той се чувства слаб и на мен дори не ми позволява да му помагам в повечето случаи. Бута ме като го целувам и гушкам, май не иска да го гледам такъв слаб. С помоща от майка май се е примирил вече, но в началото и на нея се противеше. Как да постъпим? Как да го стимулираме да ни помага? Много сме объркани и ще съм благодарна на съветите ви!!!
Благодаря ви предварително!!!

Отговори

Върни се в “Бели дробове и плевра. Пневмония”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron