ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Налагат се заради високите температури
Избягвайте храни, които съдържат Е211 и витамин С
Бета-амилоидът се образува заради него

Зъбна протеза

Модератори: админ, консултанти

Синева
Мнения: 4
Регистриран на: 07 сеп 2015 20:11

Зъбна протеза

Мнение от Синева » 07 сеп 2015 20:26

Здравейте! На 34 години съм и винаги съм имала проблеми със зъбите, независимо, че ги мия старателно и редовно. Трошат се, това е. На горния ред в устата си имам 4 изкуствени (коронки май се водят. Зъбите ми са изпилени почти до дъно и са сложени зъби върху тях) и 6 мои си зъба, от които три или четири са живи.
Ходих при две зъболекарки с молба за зъбна протеза, но и двете ми отказаха без да ми обяснят защо. Предлагат ми да ми правят мостове. Не искам мостове, защото зъбите ми се трошат и така или иначе ще се стигне до момента с цяла зъбна протеза.
Въпросът ми е: Кога е допустимо слагането на протеза? С колко зъба трябва да остана или на каква възраст да бъда?

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Зъбна протеза

Мнение от Vili DM » 08 сеп 2015 12:27

Здравейте, може да се каже, че коронките укрепват зъбите и са подходящи когато се налага съхранение на т. нар. "трошливи зъби". Предполагам, че за това са ви отказвали протези.

Синева
Мнения: 4
Регистриран на: 07 сеп 2015 20:11

Re: Зъбна протеза

Мнение от Синева » 08 сеп 2015 21:00

Благодаря, че се включихте, но не давате отговори на въпросите ми!

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Зъбна протеза

Мнение от Vili DM » 09 сеп 2015 10:55

Не отговарям, защото няма определена възраст. Има и деца с определени заболявания, които се нуждаят от протези. Няма определение и с колко зъба трябва да сте, протези могат да се направят дори и за 1 липсващ зъб.

puls100
Мнения: 784
Регистриран на: 15 фев 2015 13:05

Re: Зъбна протеза

Мнение от puls100 » 09 сеп 2015 14:34

Ох мила, чакай от зъболекар акуратен отговор точно по този въпрос :mrgreen:

Сега ще ти разкажа :)

Първо тия двете зъболерарки е нормално да ти откажат, особено ако не са ти някакви приятелки/познати. Отказват ти поради простата причина, че реално нямат никаква далавера от теб :twisted: Самите те едва ли вадят зъби, а ако го правят, то е само спешни случаи и обикновено само по едно зъбче. В твоя случай се вадят много зъби и то по няколко наведнъж. Това се извършва или от опитен (здрав в ръцете също) зъболекар с много опит, или от специалист хирург. Самите стоматоложки така или иначе ще те пратят при такъв специалист от което файдата от ползата им е никаква. Ще намажат само от протезката, и ако е някакъв тънканаж, едва ли ще изкарат повече от 50-100лв от теб. Така че е съвсем нормално, а и в предвид възрастта ти, както и все още доста налични зъбки, да ти откажат с идеята евентуално да ти направят няколко мостчета от по няколкостотин лева.

Съвсем друг е въпросът - дали наистина ти трябва протеза. Не знам точният ти случай, но принципно коронките пазят точно тези "трошливи зъби", за които споменаваш. В подобни случай са "трошливи" не защото си се трошат хей така, а защото нещо ги предизвиква, и най-честото е - много киселини от стомаха. Троши им се външната част, не вътршната - корените. Точно за това ХУБАВИТЕ коронки предпазват 100% външната част, естествено при условие, че са сложени както трябва.
Аз имам две коронки, които вече над 15 години ми пазят перфектно точно такива кофти зъби, които тогава дори щях да вадя. Но съм имал и такава, която не изкара и две години.
Другото нещо с което трябва да се съобразиш е, че ако ти махнат всички задни зъби, челюстта започва да се прибира/стеснява/намалява с времето. Повярвай - не е най-красивата гледка като за 34-годишна жена. Сигурно си забелязала на бабките и дедковците как им се събира челюста и изглежда някак все едно, че нещо им липсва. Да - липсват им зъбите :lol:

Така че обезателно трябва да вземеш мнение от познат, или ако нямаш такъв, то поне от няколко сериозни стоматолога.
Личното ми мнение (без да съм специалист) е, че ако имаш над 6 здрави зъба отзад (на цялата челюст - горна или долна, след кучешките) по-добрият вариант е мостове и коронки, но само ако ги слага човек с опит, тоест качествено. Не е естествено най-евтиният вариант, но определено е по-добър от цяла или частична (само отзад) протеза.
Зависи също дали тези зъби които са ти останали отзад са живи или мъртви и ако са мъртви от колко време седят така в устата ти, защото ако са седяли повече от 10 години мъртви, шанса да са загнили и под венеца е доста голям - тогава малко наистина се обезмисля да се слагат мостове, които почти сигурно ще се коригират често във времето според зависи кой зъб е отекъл под тях. Важно също е и разположението на здравите зъби и тн, все индивидуални неща.

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Зъбна протеза

Мнение от Vili DM » 09 сеп 2015 16:36

" Самите стоматоложки така или иначе ще те пратят при такъв специалист от което файдата от ползата им е никаква. Ще намажат само от протезката, и ако е някакъв тънканаж, едва ли ще изкарат повече от 50-100лв от теб. "

Това е едно много грозно изказване, особено в медицински форум, където мед. лица съветват безвъзмездно...

puls100
Мнения: 784
Регистриран на: 15 фев 2015 13:05

Re: Зъбна протеза

Мнение от puls100 » 09 сеп 2015 17:37

"Грозната истина.." казвате!

Не виждам причина да се възмущавате толкова. Наблягате на "безвъзмездно", но не оборвате твърдението ми по никакъв начин :)

Освен това, ще се радвам да ми дадете линк към прясна тема тук, където медицински лица отговарят изчерпателно и "безвъзмездно" на страдащите, които всъщност освен, че са много, наистина очакват такава помощ. Това се е случвало преди много години (2008г някъде) когато многото медицински лица все още не са знаели как да се рекламират, което в последствие им присветва и в момента сме свидетели на купища медицински сайтове собственост на самите тези медицински лица (някои от които имат по 5-6 и нагоре), които чрез тях, пак така рекламират услугите си.. така че не виждам нищо безвъзмездно днешно време. Да, грозно.. но истина!

В крайна сметка и вие самата вместо да ме укорявате, можехте да дадете тези "безвъзмездни" съвети за които говорите и по този начин нямаше въобще да стигнеме до този "разговор"

Синева
Мнения: 4
Регистриран на: 07 сеп 2015 20:11

Re: Зъбна протеза

Мнение от Синева » 09 сеп 2015 22:53

Много благодаря за мненията!
Ми аз горе имам 11 зъба. След кучешките по един и от едната страна един мъдрец за разкош :mrgreen: Дьвча на предните си зъби. Искат да ми сложат някакви "щифтчета", на които да закрепят мостовете. Но аз не искам. Отпред 4 предни зъба са изкуствени (коронки) и вече са се раздалечили едни от други. Това за две години, от толкова нямам кътници. Иначе долния ред е бижу - липсват ми само два кьтника.
Какво да правя в такъв случай? Искам да ми изкарат всички зъби и да ми сложат протези. Нямам възможност да ходя при по-сериозни зъболекари, за съжаление! Знам кои са най-добрите в града ни, но е скъпичко при тях. И какво - да обикалям от зъболекар на зъболекар и да питам кой ще направи това, което искам?

puls100
Мнения: 784
Регистриран на: 15 фев 2015 13:05

Re: Зъбна протеза

Мнение от puls100 » 09 сеп 2015 23:57

Значи имаш резците, кучешките и предкътниците (и двата). Мъдреца явно верно за разкош е оставен :)
Можеше да ти се направи чстична протеза, само отзад, за кътниците, защото да няма на какво да дъвчеш освен, че не е полезно за храносмилането, е вредно и за долните зъби, които рано или късно ще тръгнат и те. Тоест частичната е абсолютно задължително. Тия щифтове и мостове от мъдреца до калпавите предкътници..забрави, да си ги слагат те, на себе си, щом твърдят, че е по-полезно. Обаче според мен, специално при теб, действително по-добрият вариант е цяла протеза. Първо предкътниците ти най-вероятно са на един поглед да заминат и те (това са най-калпавите зъби в уттата). И второ - резците ти щом са вече с коронки, значи са тръгнали и те. Още повече, че са тръгнали вече кой на къде му е кеф в следствие липсата на кътниците. Също от естетична гледна точка разбира се. Кучешките се оставят, с тях ще доживееш 95-годишнината си :mrgreen:
Това е моето мнение (без да съм специалист) от гледна точка на прочетеното. Цяла, красива протеза горе, и да си фиксираш на кучешките.. заедно със задължителната подкрепа на корега :twisted:

Учудвам се, че са ти отказали, честно, особено при това положение което описваш :shock:
Ако в твоя малък и чаровен град нещат, ходи направо в София и бутай всичко. Гаранция ще ти олекне доста. Явно си имала сериозни проблеми с горните зъбки, най-вероятно и в следствие на разни заболявания.

Синева
Мнения: 4
Регистриран на: 07 сеп 2015 20:11

Re: Зъбна протеза

Мнение от Синева » 10 сеп 2015 20:22

Направо не знам как става - както се храня и хрус! От зъба ми се отчупва парче. Не знам да съм била болна, просто са ми такива зъбите.
Значиии оставам с впечатлението, че ако настоявам ще ми сложат протези. Харесвам си зъболекарката и ми се ще тя да се заеме с това, така че ще настоявам. А защо ми е отказала и тя, и другата, при която отидох - и двете ми казаха, че не може така да се вадят зъби на поразия и щом имам все някакви мои зъби, това е направо прекрасно и на тях ще сложим мостове, за която цел ще ги изпилим и ще сложим щифтчета да се хванат мостовете от другата страна (нещо в тоя дух беше, не цитирам).
А татко ми, Бог да го прости, беше с цели протези, ползваше корега, сваляше си зъбите да ги измие и си беше много добре. И си мечтая и аз. Мечтая да имам кътници :mrgreen: Ами то ми е ясно, че ако ида в някоя хубава дентална клиника ще ми сбъднат мечтите, но шумките в джоба стигат само за милата докторка от нашия квартал :)
Добре. Благодаря за разговора! :) Всичко най-хубаво!

vased
Мнения: 162
Регистриран на: 04 яну 2009 17:47

Re: Зъбна протеза

Мнение от vased » 10 сеп 2015 20:57

Аз имам частична протеза долу - 3 кътници и кучешкият са ми извадени. Протезата са захваща за последния кътник, който е с корона , но е жив, и чак за кучешкия от другата страна. Както ми я дадоха, беше много неудобна. Пилих я, пилих я и горе-долу стана, но трябва да знаеш, че БОЛИ като дъвча, боли венеца и се наранява, и това е НЕИЗБЕЖНО. Сто пъти е по-добре с корони и мостове, 100 пъти! Особено при живи корени, нищо че зъбите се чупят, корените не се чупят.

Отговори

Върни се в “Дентално здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron