ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Дермата е изградена основно от съединителна тъкан
Залагат се сериозни метаболитни проблеми
Ново лекарство против малария ще лекува с еднократен прием

Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Модератори: админ, консултанти

max1
Мнения: 302
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от max1 » 01 сеп 2015 22:39

Миналия четвъртък почувствах напрежение и неприятно усещане, но не болка в горен ляв мъдрец, който преди 100 години е с проведено кореново лечение след изваждане на нерв. В петък венецът се поду малко, но не прекалено както е характерно за грануломите. Зъбът си е пломбиран, няма дупка. Заедно с подуването на венеца започнаха слаби до умерени болки обхващащи венеца и ирадиращи нагоре към лявото слепоочие и лявата половина на главата, плюс обща отпадналост в цялото тяло и умора. Уикенда прекарах предимно в леглото, поради силна отпадналост, подутият венец остана без промяна, както и болката, която не беше силна, но непрестанна. В неделя нямаше променя, едва привечер забелязах бяла точка по средата на възпаления венец от страната на бузата, която се спука и от нея изтече жълта гнойна течност. При това венецът ведната спадна до нормалната си форма, болката спря, а отпадналостта изчезна като с магическа пръчка. В понеделник - вчера отидох на зъболекар, който видя венеца и каза, че зъбът е за вадене "и без това бил мъдрец..." Аз обаче поисках рентгенова снимка, беше ми направена, но на нея нищо не може да се различи, нито зъболекарят, нито аз видяхме възпаление на корена. Отказах да вадя зъба засега. Венецът вече втори ден почти не е подут, нормализира се, но има от време на време напрежение в областта му, и слаби болки. Зъбът няма всички признаци на апикален периодонтит. Защото не боли при почукване. А възпалението на венеца беше по-скоро между 7 и 8 зъб, а не точно върху 8-ми зъб, въпреки че напрежението се усеща в мъдреца. Възможно ли е да съм замърсил и възпаление да е навлязло между двата зъба и оттам да е станало временно възпаление, а не да е дошло от корените? Самият мъдрец преди години беше прояден апроксимално и скрито, и помня, че зъболекарката води голяма борба да чисти кариозната тъкан и докато стигне до здрава издълба доста под венеца. След това зъбът 3 седмици ме боля при дъвчене и не можех да се храня на него, нещо което на друг пулпитно лекуван зъб не се е случвало. Но преди 2-3 години ми са правени 2 панорамни рентгенови снимки и не е имало коренови изменения на този зъб. При положение, че зъбът си е затворен и няма проникнала отвън зараза в корените, трябва ли непременно зъбът да се вади, нищо че е мъдрец, дори да приемем че на върха на корена наистина има възпаление? Струва ли си да му се прави резекция на кореновия връх и да се спасява след като е мъдрец? В Германия съм, там зъболекарите вадят мъдреци за щяло и нещяло, никой не иска да работи в корени на мъдреци...
На мен досега не ми е ваден зъб, макар че три от четирите мъдреца за лекувани пулпити в България. Всички те са израстнали нормално и са заели правилните места в зъбната редица, имал съм късмет.
В момента зъбът се успокои, не чувствам болка или дискомфорт, но изтичането на гнойна течност преди 2 дни си е тревожен признак.

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от Vili DM » 02 сеп 2015 12:14

Здравейте, това, че на рентгенография няма изменения, не означава, че зъбът е "здрав". Всички тези симптоми ясно сочат, че имате периодонтит. Вариантите са 2 - или да се прелекуват добре каналите на зъба, или да се извади зъбът. Болката е отшумяла, защото гнойта е изтекла навън през фистулата. Не е добре никъде в организма да има гнойна инфекция т.е. зъбът не трябва да се оставя така дори да няма симптоми в момента.

max1
Мнения: 302
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Re: Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от max1 » 02 сеп 2015 20:37

Не всички симптоми са налице. Например при почукване зъбът няма никаква болка, а би трябвало да е силно болезнен ако имаше апикален периодонтит. И вторият водещ симптом липсва-чувството за удължен зъб. Зъбът си го чувствам съвсем нормално.
Не допускате ли, че може да се касае за маргинален периодонтит. При който заразата навлиза през папилата между двата зъба. В такъв случай при отстраняване на дразнителя периодонтитът отшумява и е безсмислено да се вади зъб, понеже заразата при тези периодонтити идва отвън, а не от кореновия канал. Възпалението при мен беше точно между 7 и 8 зъб, а гнойната пъпка малко към осмия но доста ниско над зъба, а не в областта на кореновия връх. Всичко това говори по-скоро за маргинален периодонтит. Днес зъбът няма никаква болка, само венецът един път малко кървя, но не е възпален вече. Явно вече всичко отшумя.

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от Vili DM » 03 сеп 2015 16:06

Възможно е да е и маргинален периодонтита. Тогава обаче ще се сондира дълбок джоб или това също може да се прецени на рентгенографията. Като не съм я видяла не мога да твърдя нищо. Кореновите канали на зъбите често имат и странични разклонения, при което периодонтит може да се прояви и сравнително далече от кореновия връх. Пак казвам- без графията не може да се коментира много.

max1
Мнения: 302
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Re: Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от max1 » 03 сеп 2015 20:21

Снимката беше лоша, не беше с добро качество, не се виждаше нито да има възпаление, нито пък можеше категорично да се види че няма.
Днес вече съвсем всичко се оправи, венецът си придоби нормалния здрав вид. Всичко започна като ми се беше забила някаква твърда храна там и въобще не се притесних. Чак след 2 дни когато изтече гной започнах да си мисля за апикален периодонтит, но реално всичко тръгна от венеца между двата зъба, бърках и с нокът да извадя твърдото и също съм допринесъл за възпалението. Корените и на двата зъба за лекувани преди няколко години и зъбите са девитализирани, но са добре пломбирани, и на панорамните рентгенови снимки преди 2 години нямаше абсолютно нищо съмнително на корените им. Така че малко вероятно е да се е активирала зараза отвътре през корена на някой от тези зъби. На единият зъб пломбата стои зле и наранява венечната папила. Това се видя на снимката, че пломбата апроксимално не е правилно изваяна, а има ръб.

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Подуване на венеца и болки - зъб за вадене?

Мнение от Vili DM » 04 сеп 2015 10:16

Така вече звучи по-логично да е от венеца ;)

Отговори

Върни се в “Дентално здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост