ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Налагат се заради високите температури
Има създадени ваксини за защита от инфекцията
Един на всеки четирима младежи е получавал сексуални съобщения

Болка във вече умъртвен зъб

Модератори: админ, консултанти

tpd
Мнения: 71
Регистриран на: 27 мар 2010 03:28
Местоположение: София

Болка във вече умъртвен зъб

Мнение от tpd » 30 мар 2015 02:18

Здравейте. Проблемът ми е свързан с налична болка в първи, горен зъб, на който вече е проведено кореново лечение. Накратко, ситуацията е следната:
Първото лечение на зъба беше извършено преди 1 година. Поставената диагноза гласеше "дълбок кариес". Според специалиста, нямаше никакъв шанс за спасяването на зъба, с оглед на което пристъпихме към умъртвяване с Арсен, вадене на нерва, почистване и обработка на каналите, последвано от запълването им и съответно - пломба. Първите 1-2 месеца всичко беше наред. В края на втория месец обаче, при активно физическо натоварване, при което неминуемо се учестяваше и пулсът ми, започвах да усещам пулсиране, налягане и лека, тъпа по характер болка, във въпросния зъб. След като физическото ми усилие приключеше /бързо ходене пеш, тичане, изкачване на баири/, симптомите изчезваха. 2 месеца след това бавно, постепенно, но за сметка на това много уверено и осезаемо, започнаха да се проявяват и други симптоми, които вече не се провокираха само от физическо натоварване, а възникваха и спонтанно. Последните са: изтръпване, мравучкане, налягане, пулсиране, тъпа, силна, ясно изразена болка. Цитираните симптоми продължиха няколко дни и станаха трудни за изтърпяване. Посетих отново същия специалист и направих рентгенова снимка, на която се установи, че под и около корена на зъба, има тъмно петно, за което лекарят каза че е гранулом. Взехме решение да прелекуваме зъба, който се оказа и силно замърсен. Последваха щателни и ежедневни промивки с различни разтвори. По време на тях всичките симптоми изчезнаха, но много бързо преди следващата промивка се завръщаха отново. Въпреки това, стоматологът ми се увери че зъбът е идеално почистен, с правилно определена дължина на кореновите канали, чрез специален уред, и ги запълни с "гутаперча", след което пломбира зъба. Около 1 седмица нямах никакви симптоми, но на десетия ден получих рецидив.
Към момента почти нямам ден без ясно изразена болка. Засега същата се понася и без болкоуспокояващи, но понякога е трудно. Провокиращи фактори за появата й са: студен въздух, твърда храна, грип, физическо натоварване, стрес, прекалено говорене /защото езикът ми опира там/. Понякога симптомите се появяват постепенно и непровокирано - друг път вследствие на някоя от гореизброените причини. Потърсих второ мнение от друг специалист и направих нова снимка. На нея се вижда перфектно запълнен коренов канал. Старият зъболекар ме увери че е направил всичко "като по учебник" и няма какво да направи повече. Новият казва, че на снимката не се вижда нищо обезпокоително и че предният специалист е работил добре. Не смята да отваря зъба, тъй като щял да извади трудно щифтовете отвътре, а и нямало какво повече да направи от това. Иска да търпя половин година, преди да се вземе решение за вадене, или операция - апикална остеотомия, която обаче не била надежден метод, защото е трудно да бъде извършена точно и често имала като последствие рецидив.
На актуалната рентгенова снимка отново се вижда тъмното петно около корена на зъба. При положение че инфекцията е извън кореновия канал, би ли могла да се повлияе от извършваните манипулации и промивки в самия коренов канал? Как да процедирам оттук нататък?
Моят зъболекар ме съветва да изчакам половин година и да търпя болката, след което ако няма повлияване да направя операцията, или да го извадя. Вие какво мислите?

Vili DM
Мнения: 57
Регистриран на: 21 апр 2013 11:08

Re: Болка във вече умъртвен зъб

Мнение от Vili DM » 30 мар 2015 17:43

Здравей, не смятам, че апикалната остеотомия е с неясна прогноза, напротив решава много добре проблемите с такива зъби. Бих те посъветвала да се направи физиотерапия и ако и тя не помогне- апикална. В никакъв случай не прибягвай до вадене на зъба! Успех

tpd
Мнения: 71
Регистриран на: 27 мар 2010 03:28
Местоположение: София

Re: Болка във вече умъртвен зъб

Мнение от tpd » 31 мар 2015 15:44

Вчера бях при трети "специалист" за консултация. Занесох актуална снимка и я сравнихме с такава отпреди няколко месеца. Той казва, че към настоящия момент, тъмното петно под корена на зъба и стопяването на костта значително са намалели, което за него е сигурен гарант, че инфекцията е овладяна и че са започнали възстановителните процеси в костта. Аз също видях, че това затъмнение под корена е много по-малко, сравнено с преди 3 месеца. Защо обаче симптомите не изчезват, а дори се утежняват, отговор няма, макар че запълнето било като "по учебник".
Относно остеотомията - аргументът е, че на този етап нямало нужда, защото петното било намалявало и докторът не виждал основание за направата й. Наред с това отбелязва, че било трудно да се извърши точно, защото винаги оставал по някой "подарък" там, който след време рецидивирал и провокирал нова инфекция. Пък и щом петното се редуцира, уж възстановителните процеси били започнали и нямало нужда от рязане на кореновия връх.
Питах дали има вероятност да съществува неоткрит канал, но на преден първи зъб бил по принцип само един и нямало такава вероятност.

Отговори

Върни се в “Дентално здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост