ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Третирането на хронични заболявания се нуждае от нов подход
Когато говорим за златния стандарт в медицината

Скъсяване на жив зъб. Как става?

Модератори: админ, консултанти

Nelogi4na
Мнения: 1117
Регистриран на: 24 сеп 2011 01:34

Скъсяване на жив зъб. Как става?

Мнение от Nelogi4na » 25 яну 2015 09:19

Хайде да се запиша и тук да подосаждам най - накрая :lol: .

До преди 2 години чаках зъбите ми да се разрушат до степен за вадене и направо ги вадеха, не са ми правени. Добре че сравнително трудно се развалят, та имам 24 вече здрави зъба, благодарение на най - добрата стоматологична лекарка на света. Нямате си идея какво търпение й трябваше на милаичката да да ми избие страховете които един "дърводелец" ми насади преди повече от 20 години.
В началото ми обясняваше точно като на 2 годишно дете всяко нещо което ми прави, само за да съм спокойна. Монолога й по време на лечение през първия месец представляваше горе - долу това, с малки изменения, според случая.
"Сега отвори широко устичката. Слагам зъболекарското огледалце за да огледам зъбчетата, от това няма да те заболи. С кое от всичките 20 развалени зъбчета искаш да започнем? Боли ли те някое зъбче? Това ли? О'к, с него ще започнем. Сега ще пръсна малко водичка за да почистя мястото, няма да боли. Сега взимам бавната машинка за да обера грубото, няма да боли само малко ще ти се разтресе мозъчето. Сега ще взема бързата машинка, тя пък съвсем не се усеща, от нея пръска водичка" и пр., и пр. Просто е невероятна и като лекар и като човек, и въобще. Преди да я намеря щях да вляза да ми правят зъби само напред с краката, по никакъв друг начин нямаше как да се случи.

Сега да мина конкретно на въпроса.
Проблема ми е че нямам 5 долни кътника и искам да си направя частична протеза. Обаче горните кътници, които са над празните места са израстнали до толкова че опират в долните венци, т.е. 1 зъб е дълъг колкото би трябвало да са дълги горния и долния заедно.
Моята стоматоложка е на мнението да ги пили по 1 мм. на 1-2 месеца докато ги скъси достатъчно, тъй като са живи а не иска да ги умъртвява, по - добре било зъбите да са си живи. Не питам и не искам да знам защо е по - добре, щом тя мисли така значи трябва да е така.
Обаче на мен по принцип зъбите са ми много чувствителни, болят ме от топло или студено, даже в студа като дишам през устата ме болят и нещо не мога да си го представя това с пиленето как ще стане и дали няма да ме боли. Нали все някога ще изтрие емайла на дъвкателната страна на зъба, все пак няма да се пили малко, и ще стигне до нерв или там каквото и да е това под емайла което боли. Като гледам така горе - долу 0.5 см. трябва да се скъсят горните зъби за да се сложат долни. Пък не искам да я тормозя да ми обяснява, защото съм сигурна че само за да ме успокои ще ми обясни не само как ще ги пили, ами и състав, конструкция и начин на растеж на зъбите. Като ме вижда че съм паника, какво да ме прави, миличката.
А аз не искам да й хабя от времето, просто трябва да знам дали ще ме боли или не при самото пилене и най - вече какво ще стане когато се изстърже емайла, това най - много ме притеснява. За да иска да ги пили по 1 мм. а не всичко наведнъж значи има нещо на ум, но аз не мога да разбера идеята.
Ако някой ме харесва, определено знае защо. Ако някой не ме харесва, със сигурност не знае причината, но ако все пак я знае тя задължително не е свързана с мен :)
МЕРИ

izgrev
Мнения: 17
Регистриран на: 24 яну 2015 20:53

Re: Скъсяване на жив зъб. Как става?

Мнение от izgrev » 25 яну 2015 13:29

при пилене на зъби се ползва упойка.така.че няма да усетите болките.първо зъбите се изпиляват и скъсяват и после задължително трябва да се облекат.това.че ви се чувствителни зъбите се дължи на факта.че емайла се е повредил.а това се получава от от неправилно почистване на зъбите или от прекалено много миене

vased
Мнения: 170
Регистриран на: 04 яну 2009 17:47

Re: Скъсяване на жив зъб. Как става?

Мнение от vased » 26 яну 2015 04:38

Nelogi4na, не бой се. Слушай izgrev, като ти сложи упойка нищо няма да усетиш. Но ти сигурно се страхуваш от инжекцията с упойката, да малко неприятно е, но се преживява.
Малко да се посмееш и да те окуража - аз имах един кучешки зъб дългичък и заострен накрая, грозен. Поизпилих го с обикновена пила и го изравних отдолу, е не беше чак 0.5 сантиметра, по-малко беше. Нищо не усетих.

Nelogi4na
Мнения: 1117
Регистриран на: 24 сеп 2011 01:34

Re: Скъсяване на жив зъб. Как става?

Мнение от Nelogi4na » 26 яну 2015 05:34

izgrev
Много благодаря.
То упойката е едно на ръка, всеки път когато отваряме жив зъб с моята зъболекарка, си искам упойка, защото си ме е страх въпреки че е страхотна и внимателна. Пък тя ми уйдисва на акъла и като искам слага.
Така че то е съвършено ясно че упойка ще има, но ме е страх за после, все пак няма да съм постоянно под упойка, все някога ще ме пусне и не знам тогава дали няма да ме боли. Пък като си знам отвратителните зъби какви са, ме хваща страх още преди да съм си помислила за пиленето.
Трябваше процедурата по скъсяването да я започнем още октомври, познайте дали съм ходила. Тя със игурност знае че трябва да ги облече след като ги изпили, но пък като ще ги пили поетапно а не наведнъж, как ще стане? Нали след като вземе известна част от зъба, изтривайки емайла ще стигне до другото което боли.
Ох, такава съм паника че е направо страшно. Горката ми докторка, белята си взе с мене :lol:
А миенето на зъбите и то вече ми е проблемно. Като започна да ги търкам с четката, хем не ги търкам наистина а направо ги галя, след около 1 мин. започват да ме болят всичките и да кървят. Имам страшна парадонтоза, вероятно причинена от заболяването ми или "хубавите" ми хапчета, и шийките на всички долни, предни зъби са оголени. Стоматоложката ми даде да пия Родожил, но бяхме доооста закъснели с лекарството, хич даже не се трогнаха че аз пия нещо, поне малко да се приберат. Използвам паста за зъби която била уж за чувствителни зъби и възстановявала емайла, ама файда никаква. Аз си правя майтапи със зъболекарката ми че искам ченета, ама то май ще си стане съвсем наистина, както са се оголили зъбите ми.
vased
Де да имах и аз твоята смелост. Не да тръгна да си пиля зъб сама, това е направо в сферата на фантастиката, но поне да не се шашкам от пиленето.
А със сигурност този зъб е бил много сладък какъвто си е бил. Като на вампирче. :lol:
Ако някой ме харесва, определено знае защо. Ако някой не ме харесва, със сигурност не знае причината, но ако все пак я знае тя задължително не е свързана с мен :)
МЕРИ

max1
Мнения: 302
Регистриран на: 09 апр 2010 12:00
Местоположение: Хамбург

Re: Скъсяване на жив зъб. Как става?

Мнение от max1 » 01 сеп 2015 23:15

Ето защо е лошо да имаш извадени зъби, защото когато го няма антагониста останалият расте непрекъснато. А да имаш живи зъби пред мъртви е огромен плюс. Правилно ти е казала зъболекарката ти. Живите зъби се хранят с хранителни вещества от организма и затова са много по-здрави. Докато умъртвените са наполовина загубени зъби. Те вече са чуждо тяло, забито в челюстта, без никаква връзка с останалата част на огранизма, не биват захранвани вече с никакви вещества от организма и поради това се чупят и развалят по-лесно, отколкото живите. Пиленето на зъб дори без упойка не боли много, понеже става по периферията, далеч от нерва. На мен са ми пилили два живи кътника, за да им слагат коронка, и болеше, но слабо и търпимо. Коронките им стоят вече по 15 години и не дават никакви оплаквания.

Отговори

Върни се в “Дентално здраве”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron