ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Сексът като физическо упражнение
Сърдечните гликозиди са показани при сърдечна недостатъчност
Маслото от сусам възстановява косата и предотвратява падането ѝ

Тайдзицюан

Не ни убива стреса, а начина, по който реагираме на него...

Модератори: админ, консултанти, Приятели

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Тайдзицюан

Мнение от tuanake » 07 ное 2010 12:39

Тайдзицюан има огромен ефект за премахване на стреса, лечение на двигателни проблеми, предизвикани от начина ни на живот. Ефекта е видим при правилни ежедневни тренировки. Ето и малко история:

Историята на Тайдзицюан, както всяка история, е изложена на свободната воля на тълкувателите си. Опитвайки се да се върнем назад във времето, неизбежно сме изправени пред възможността да грешим и нищо да не се е случило така, както ни го представят източниците, с които разполагаме. Особено, когато става въпрос за късчета от многопластовата история на Китай.

След поредица от въстания, през 1644 година династия Мин окончателно губи политическата и икономическа власт в Китай и за един от най-титулуваните пълководци на тази династия - Чън Уантин - не остават много възможности за избор, и той се завръща в родното си село Чъндзягоу.

Чъндзягоу е създадено през XІV-ти век от Чън Бо, който се счита за родоначалник на семейство Чън. Селцето възниква в област, подходяща за земеделие и както повечето поселища из провинциите на Китай в онези смутни времена на непрекъснати граждански войни и метежи, е обект на постоянни набези и ограбвания. Но за разлика от много създадени и бързо сравнени със земята селища от онова време, Чъндзягоу бързо успява да си спечели име на непревземаема крепост и да устои на неспирните разбойнически нападения. По този начин бойното изкуство, прилагано от семейство Чън и благодарение на което селцето оцелява през вековете, придобива слава, която в течение на годините расте все повече и повече.

И така - губейки през 1644 година всички награди и почести и изхождащите от положението му облаги, които е притежавал като велик пълководец на династия Мин, Чън Уантин - 9-то поколение представител на семейство Чън, се завръща към живота на своите предци и се заема с нелеката задача да систематизира уменията и да опише знанията за бойното изкуство, довели до запазване на семейството му вече над три века.

В края на своя живот той пише: "Спомням си предишните години, в които храбро се сражавах срещу вражеските армии и всичко, което съм рискувал. Но сега, когато съм стар и слаб, животът за мен се състои от разработване на техники за бой и от обучението на младите, за да станат те пълноценни членове на обществото." Именно Чън Уантин за първи път съединява идеите на Даоин и Туйна с бойното изкуство. Той създава система, която обединява оздравителните упражнения на Цигун с бойните прийоми на Ушу. Той взема прийоми на самоотбраната и ги превръща в особена разновидност на Цигуна, наричайки го Чансъгун или "техника на копринената нишка". Това довело до сливане на две коренно различни направления в едно. Чън Уантин въвежда в бойното изкуство учението за меридианите и изобретява техниката "бутащи ръце", която преди него никой не споменава. В своите изследвания Чън Уантин се опира главно на труда на живелия през XVІ-ти век военачалник Ци Дзигуан, където били описани всички по-известни по онова време системи на Ушу. Чън Уантин заимства голяма част от съдържащото се в тези трудове, като дава своя трактовка на нещата и ги привежда в съотвествие със своята теория. Така са създадени няколко форми, които по-късно стават известни като Тайдзицюан. Изпълнението на тези форми позволявало на изучаващите ги да се научат да ползват собствената си енергия в боя.

Доколкото в записките на Чън Уантин за първи път се среща понятието Тайдзицюан и доколкото може да се проследи родословното дърво, свързващо всеки един от познатите ни до днес велики майстори на Тайдзицюан с Чън Уантин и понеже предшествениците на Чън Уантин са ни неизвестни, бихме могли да приемем, че Чън Уантин може да бъде считан за праотец на всички стилове на Тайдзицюан.

За първи път Тайдзицюан излиза извън пределите на фамилия Чън при Чън Чансин - 14-то поколение майстор от фамилия Чън. Той синтезира седемте разработени от Чън Уантин форми до двете основни - познати и до днес форми на класическия Чън стил - първа традиционна форма - Лаодзя И Лу и втора традиционна форма - Лаодзя Ър Лу. От първата форма по-късно са произлезли и най-разпространените в момента стилове на Тайдзицюан - Чън, Ян, У, Сун и Хао.

Чън Чансин е първия майстор, който приема за ученик човек извън фамилията Чън. Това е Ян Лучан, чиито многочислени победи над различни съперници дали повод на неговите съвременици да го назоват Непобедимия.

По това време Чън Юбън - също 14-то поколение майстор от фамилия Чън създава още една форма, която наричат Сяодзя - или "Малка форма". Движенията се извършват в същата последователност, както и в Лаодзя, но изпълнението им изисква много по-тясно пространство.

С течение на времето промените по формите продължават и така се стига до възникването и утвърждаването на Ян стила, заслуга за което се приписва на Ян Лучан. Познатият днес стил У се оформя под въздействието на ученика на Ян Лучан - У Цюаню и неговия син - У Дзиенцюан. Сун Лутан разработва стила Сун, а Хао Уейджан поставя основите на Хао стила. Разбира се, успоредно с тези утвърдени вече стилове възникват и десетки други направления, но повечето от тях не успяват да се съхранят с времето или остават с малка популярност и така като деления в Тайдзицюан се оформят познатите ни сега стилове - Чън, Ян, У, Сун и Хао.

В началото на XX-ти век Тайдзицюан получава широко признание и разпространение в Китай. От 1928 до 1957 г. в Пекин живее един от легендарните майстори на Тайдзицюан - Чън Факъ - 17-то поколение майстор от фамилия Чън. Чън Факъ доразвива семейното изкуство, създавайки още една форма - Синдзя или "Нова форма". Традицията продължават синовете и племениците на Чън Факъ, които формират уменията и дават насока на търсенията на добре известните ни майстори от съвремеността - Чън Сяоуан, Чън Джънлей, Уан Сиан и Джу Тиенцай.

В наше време глава на фамилията Чън и пазител на традицията се явява Чън Сяоуан - 19-то поколение майстор. През различните етапи на своя живот той е бил обучаван от своя дядо - Чън Факъ, баща си - Чън Джаосюй, както и от чичовците си Чън Джаокуей и Чън Джаопи.

Чън Сяоуан има значителен принос за популяризирането на Тайдзицюан. Освен, че самият той е изключителен майстор на Тайдзицюан, той успява да систематизира знанието, което носи Тайдзицюан и да го предава по-лесно на учениците си. Чрез своята организиция - WCTA /World Chen Xiaowang Taijiquan Association/ Чън Сяоуан организира множество семинари по цял свят, които увеличават интереса към бойното изкуство Тайдзицюан и го правят все по-популярно и достъпно.

Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация – България предоставя възможността за практика на Чън стил тайдзицюан в България. В момента глава на фамилия Чън и пазител на традицията се явява Чън Сяоуан – 19-то поколение майстор. През различните етапи на своя живот той е бил обучаван от своя дядо – Чън Факъ, баща си – Чън Джаосюй, както и от чичовците си Чън Джаокуей и Чън Джаопи. Чън Сяоуан има значителен принос за популяризирането на тайдзицюан. Освен, че самият той е изключителен майстор на тайдзицюан, той успява да систематизира знанието, което носи тайдзицюан и да го предава по-лесно на учениците си. Чрез своята организиция – WCTA (Chen Xiaowang World Taijiquan Association) Чън Сяоуан организира множество семинари по цял свят, които увеличават интереса към бойното изкуство тайдзицюан и го правят все по-популярно и достъпно. Най-накрая и у нас, официалното представителство WCTA – Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация – България, предлага възможност за групово и индивидуално обучение на Чън стил тайдзицюан, благодарение на един от вътрешните ученици на грандмайстор Чън Сяоуан. За допълнителна информация и контакт http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Тайдзицюан

Мнение от tuanake » 02 апр 2011 14:00

Има нов документален филм за бойните изкуства в Китай, включително и Чън Тайдзицюан. Филма се казва "Warriors of China / Китайски воини" и е качен в замундата от Световната Чън Тайдзицюан Асоциация - България http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Тайдзицюан

Мнение от tuanake » 17 сеп 2011 14:53

Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България стартира в София нова група за начинаещи по Тай Чи (стартира на 18.09.2011). В Пловдив, нова група стартира на 12.09.2011.

За повече инфо, вижте сайта на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Тайдзицюан

Мнение от tuanake » 26 сеп 2011 19:02

На 2.10.2011 - стартира курс
"Култивиране на вътрешната енергия - Цигун на копринената нишка"
Неделя 8.45 - 9.45h

Курсът ще бъде с продължителност 6 недели и ще завърши на 6.11.2011.
Участниците в курса не се нуждаят от предварителна подготовка.

Курсистите ще придобият основни умения за:
* Контрол над Дантиен - най-силния енергиен център в тялото
* Изчистване на блокажите от тялото и овладяване на стреса
* Използване на биомеханичните принципи при работа с енергията

http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Тайдзицюан

Мнение от tuanake » 12 окт 2011 17:49

Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България Ви кани на Семинар в гр. Пловдив - 12, 13 Ноември 2011. Класически Чън Стил Тайдзицюан с Майстор Ян Зилберсторф 20-то поколение Майстор от фамилия Чън. Вътрешен ученик на Грандмайстор Чън Сяоуан (19-то поколение Майстор от фамилия Чън, пазител на традицията на Чън Стил Тайдзицюан), асоцииран към фамилия Чън в 20-то поколение от Грандмайстора. Основател и Ръководител на Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - Германия, най-голямата Тайдзицюан организация в Европа Обучава в над 15 държави по света, а само в Германия - в над 80 града

За контакти:
http://www.taiji-bg.com/

Taijiquan BGTA
Мнения: 1
Регистриран на: 14 фев 2014 16:00

Re: Тайдзицюан

Мнение от Taijiquan BGTA » 14 фев 2014 16:06

Nie predlagame samo tshastni urozi v Taijiquan. http://www.bgta.de/

[img]http://www.bgta.de/Tai%20Chi%20Chuan%20 ... rkurse.jpg[/img]

д-р Цончев
Мнения: 34863
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тайдзицюан

Мнение от д-р Цончев » 17 фев 2014 20:05

Моля, пишете на кирилица!

rumbe6kata
Мнения: 12
Регистриран на: 07 ное 2014 17:36

Re: Тайдзицюан

Мнение от rumbe6kata » 10 ное 2014 13:50

А има ли все още такива курсове някъде?

Отговори

Върни се в “Релакс”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron