Страница 1 от 1

тежка депресия

Публикувано: 02 окт 2017 10:45
от maria103
Мой близък е в тежка депресия от 1година ,смениха му няколко вида антидепресанти но положението му не се подобрява .В момента взема Феварин 100 - по 2 таблетки дневно ,но ще се увеличава до 300мг.дневно ,но се чувства зле не спи ,няма апетит в отпуснато състояние и е с лоши мисли. Нормално ли е това и с увеличение на дозата ще се преодолее ли това състояние?

Re: тежка депресия

Публикувано: 02 окт 2017 19:16
от д-р Ал. Игнатова
Здравейте!
При депресия понякога е трудно да се намери правилният препарат за всеки човек и в някои случаи се налага такова "лутане". Допълнително - дори и на правилния медикамент са му нужни няколко месеца за начална поява на подобрение. Към лекарствената терапия би трябвало да има и психологична такава?
Във всеки случай, ако имате съмнение, се обърнете към лекуващия психиатър!
Поздрави!

Re: тежка депресия

Публикувано: 19 окт 2017 11:40
от markuch111
д-р Ал. Игнатова написа:
02 окт 2017 19:16
При депресия понякога е трудно да се намери правилният препарат за всеки човек и в някои случаи се налага такова "лутане".
Айде,айде...След третия ЕКТ(дори и унилатерално) болния вече ще е непоправим оптимист с приповдигнат дух, и ще си мисли само за птички,тревички и светлото бъдъще.Ама нали заболяването все пак трябва да се протрахира колкот се може повече-за да има пари за фарма-компаниите...А и кат се чуе ЕКТ-звучи страшно.Друго си е SSRI,което нанася невъзвратими увреди на ЦНС...

Re: тежка депресия

Публикувано: 21 окт 2017 11:21
от Mimi2017
Наш близък също беше така преди доста време.Само спеше от лекарствата и с подпиране по стените стигаше до тоалетна.Сложно беше.След месец вечерите го водехме на разходки в тъмното ,че денем не искаше да го виждат,и така .Трябва мъничко поне Вашият близък да усеща и да се пита,да поиска как да се оправи.Да зададе този въпрос на себе си ,да го признае и пред Вас на глас.След 3 месеца се обади на друг лекар по телефона и той му каза:,,Опитай ,стани,тръгни ,не се успивай у дома така ,дерзай.Дали това е повлияло,вероятно ,защото след 2 дни той звънна на роднини ,които имат вила много на високо в планината и уреди заминаването си.С такси до гарата и после пак подпирайки се по стените ,без много сили ,в объркано състояние ,в притеснението си се качи сам на влака и така до другия край на България,извън тежкия градски въздух ,само сред борове в планината..........Иска се тотална промяна.Затова е дошла и болестта.Подкрепа от близките,разходки,по възможност лека храна,пиене на вода със сол по д-р Батманджелис,по малко леки дихателни упражнения и в никакъв случай само лекарствата и сън у дома.Е,да в началото е само това,но после се иска много подкрепа и мотивация за този болен.Разбира се,че има измъкване.Просто лекарите нямат времето и възможността да направят тази дълга програма за такъв тип болен.Дерзайте сами.Ще успеете!Има страхотни книги също,има страхотни планински кътчета в България,има и невероятни лечители.Когато няма подобрение след 2 седмичен прием на лекарства ,следва промяна .Успех.

Re: тежка депресия

Публикувано: 11 ное 2017 21:56
от mafu
Пил ли е Амитриптилин? Това е мощен антидепресант от старото поколение, а не като днешните SSRi слаби ракии. (ох за бога не мога да разбера защо все ми звучи като СССР).

Може да се мисли и за ЕКТ. Психотерапия задължително. Колкото и да съм против антипсихотиците ,може малка доза Кветиапин да се добави, но в никакъв случай Оланзапин! Може да пробвате и тиреоидни хормони.

Re: тежка депресия

Публикувано: 10 апр 2018 12:41
от anonymous111
Здравейте, мисля , че майка ми има проблем, но все още не е посетила специалист. Наблюдавам следните промени в държанието й. Често плачене и дори при радост, но няколко пъти на ден, на моменти е нервна и раздразнителна, връща се към минали моменти и ситуации, които са тъжни за нея. Нарушен сън , късно заспиване и сън около 3-4 часа вечерта. Което води до отпуснатост и желание за сън през деня. Мисля , че това състояние от преди година когато се скара с брат ми и от тога не го е виждала него и внуците си. Моля за професионално мнение какво трябва да направя ,за да й помогна. Предварително благодаря.

Re: тежка депресия

Публикувано: 10 апр 2018 15:08
от Forum admin
Да си оправят отношенията с брат Ви дали е възможно?
Ако поговорите с него може и да се съгласи на търпение и подход спрямо майка ви и тя да излезне от това състояние. Посъветвайте се с психолог при всяко едно положение.