ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Налагат се заради високите температури
Избягвайте храни, които съдържат Е211 и витамин С
Бета-амилоидът се образува заради него

Амнестичен синдром от антипсихотици!

Потопете се в дълбините на психката и неразгаданите тайни на нашите способности

Модератори: админ, консултанти, Приятели

Анна Николова
Мнения: 9
Регистриран на: 10 яну 2016 23:56

Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от Анна Николова » 11 яну 2016 00:32

Здр., искам да споделя и да разбера, дали има и др. хора, на които се е случвало - при смяна на антипсихотици да изпадат в истерия с псевдодеменция или амнестичен синдром. При мои близък, това нещо се случва за втори път. Първият път се случи в болнично заведение, след включване и постепенно изключване на антипсихотик.Последва ходене по мъките, и престой в още 2 психиатрии, където не можаха да подобрят състоянието. Първата диагноза беше Тревожно-депресивно разстройство, а диагнозата от 3-тата психиатрия вече беше Органично -тревожно разстройство, т.к. скенера показа умерена корова атрофия. Като цяло лекарства за деменция не са пита, а основно антипсихотик. антидепресант, бензодиазепини. След дълги и трудни две години,през които състоянието макар и малко се беше подобрило, спрямо това ,което беше по болниците,но пак човека се чувстваше много зле. Тогава,като по чудо намерих много добър психиатър от София, който каза,че лечението не било правилно и започнахме прием на нови лекарства. И чудото стана. Човека си възвърна живота.Справяне с домакинска работа, желание за живот, и за много други неща, Въпреки наличието на корова атрофия, не е имало забравяне или объркване.Това продължи една година, т.к. при една стресова ситуация за човека, пак се върна към депресивното си състояние.Започнахме със смяна на антидепресант, не се получи, връщане към старите лекарства,пак не стана, влючване на литии, пак не стана, даже към 10 ден се влошиха нещата, и тогава при смяна изцяло на лекарствата и антипсихотика, човека изпадна в амнестичен синдром, психоза.....В момента е на халоперидол и лепонекс- за два дни, тотално объркване на мозъка, бърка дума след дума,безсмислени изречения,инсомния, разпокъсан сън, трудно преминаване от сънено в будно състояние, не правилна преценка на ситуацията и т.н. При увеличение на дозите халоперидол-се появиха слухови халюцинации и болки в крака.При последващо намаляване видимо по нормални изречения и по малко седиране. Още един симптом,който се появи е треперене на мускулите(неволно).Дори не знам, кое от кое идва, ако е деменция, много странно се отключва. При минал подобен период се стигна до пълно оздравяване, без симптоми на деменция. Някой да се е сблъсквал с нещо подобно? В момента сме с много добър психиатър, не сме ходили на невролог, имаме скенери от преди 2 год. Нямам много доверие на психиатрии, неврологии и т.н. Ако някой знае нещо или е минал през нещо подобно.Моля да сподели впечатление. Защо се получава това изключване на мозъка?

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 22:30

Това са остарели хапчета. Като държи на хапчетата, да мине на депакин и еголанза, малко по - леко се приемат, но на мен ми тръгна кърма тогава май, цикъла ми се разбъзика, а освен това аз наистина имах проблеми, а не си ги измислях.
Слуховите халюцинации... може да е увеличен слух. А може и просто да си спомня нещо, но да е неадекватен да го обясни като хората.
Когато тази неадекватност идва от безсъние, дори няма нужда от обяснение.
Според мен халоперидрола парализира мозъка.
Това е отрова.
Мисля си, че това изливане на течност в мозъка, което съм изпитала може да е било дори упойващо вещество, естествен морфин от мозъка. Преди време бях чела, че счупили някакви аквариуми, на риби, които при стрес се самоубивали - изпускайки индигова отравяща течност.
Има и доказателства за тази способност на мозъка.
Освен това... лекарите няма как да установят колко точно е нивото на серотонина и допамина, което означава, че предозират човека и го парализират.
Освен това... когато човек стигне да не може да спи, е логично да пие хапчета за сън, а не антипсихотици.
С неопределено количество психози съм и ми става все по - интересно да размишлявам.
На мнение съм, че ако не беше страхът от това, че ги пиша без да ги мисля предварително, нямаше да изпитвам страх въобще.
Не знам какво да ти кажа, след като дори да спре хапчетата, ще мине време преди да се прочисти.
Не е зле да се разбере кое е провокирало този път тревогата му.
При мен не се появяват от нищото.
Освен това аз слухови халюцинации, зрителни, съм нямала. Имала съм само голяма неадекватност, поради куп безсънни нощи и тревоги.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 22:42

Освен това, това, което усетих от депакина е, че губех контрол над действията си. Тоест... много лесно избухвах. Не че сега по - трудно, но сега е желано. Някак усещах как ми липсва част от способностите да преценявам. Според мен с тия хапчета човек оглупява.
С халоперидрола държах неестествено ръцете си. Получих болки в кръста, ако не се лъжа.
С депакина - цикъла плюс това, че усещах, че ако ги пия, ще изгубя съвсем контрол.
В депакина пише, че променял слуха.
На мен вече ми е чудно кое по - напред ми увредиха лекарите - дали лекар или зъболекар ми е увредил нещо.

За мен това са наркотици.
За истерията.... ами те тук около мен са агресивни, аз какво да стана?!
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 22:58

Ходил ли е на зъболекар преди това - в рамките на седмици до месец?
При мен, след зъболекар, задължително имаше кънтене.
Даже забелязах, че двете психози май са след посещение при зъболекар. Втората със сигурност. Получава се нещо като временно изместване на някакви костици вътре. Слухът се изменя.
Тази не я броя, понеже наистина от сто страни ми се беше стъжнило.
Същевременно... мене ме дразнеше фактът, че не ги заслужавах тия хапчета.
Този ти близък от типа хора, които избухват рядко ли е бил преди това?
Защото аз виждам много логика в избухванията си и бих препоръчала на тези, които не ме харесват, просто да бегат от мен.
Включително БАН съм си поръчала, аз ще си играя на изследовател, а някой ще ме обижда с диагнози над път и под път.
Да си мрат в естествен подбор, щом искат.
Аз знам само в кои случаи пия хапчета.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 23:28

Способността да подтискам всъщност липсваше по време на приема на депакин. Това чувствах, че много рязко избухвам, без преходен период. Халоперидрола - в другата крайност.
Според мен тези хапчета са опасни, всичките. Тази способност е нужна на един възрастен човек, за да може да увладее гнева си и да го изрази по - меко. Убийствата може да се дължат на това.

Това, което наблюдавате от мен във форума е съвсем съзнателно действие.
Как беше, нормалните казват, всичко, което им дойде на ум и после казват: Опа, извинявам се, бях много ядосана, не мислех.
Обикновено подбирам думите си. Даже повечето пъти. И да допускам грешки, и аз съм човек и имам право на това.
Само че държанието ми, такова, каквото е в момента не е грешка.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

липсва способността за подтискане на чувства

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 23:31

... забравих да поставя заглавие, което да привлича внимание.
Не мисля, че е грешка... да, освен това показах достатъчно способности, за да не ми дреме особено дали ще пиша тук или не.
Няма да сформирам секта, споко. То това ако е истина, няма нужда да убеждавам повече никого в нищо.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

липсва способността за подтискане на чувства

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 23:40

Анна Николова написа:Здр., искам да споделя и да разбера, дали има и др. хора, на които се е случвало - при смяна на антипсихотици да изпадат в истерия с псевдодеменция или амнестичен синдром. При мои близък, това нещо се случва за втори път. Първият път се случи в болнично заведение, след включване и постепенно изключване на антипсихотик.Последва ходене по мъките, и престой в още 2 психиатрии, където не можаха да подобрят състоянието. Първата диагноза беше Тревожно-депресивно разстройство, а диагнозата от 3-тата психиатрия вече беше Органично -тревожно разстройство, т.к. скенера показа умерена корова атрофия. Като цяло лекарства за деменция не са пита, а основно антипсихотик. антидепресант, бензодиазепини. След дълги и трудни две години,през които състоянието макар и малко се беше подобрило, спрямо това ,което беше по болниците,но пак човека се чувстваше много зле. Тогава,като по чудо намерих много добър психиатър от София, който каза,че лечението не било правилно и започнахме прием на нови лекарства. И чудото стана. Човека си възвърна живота.Справяне с домакинска работа, желание за живот, и за много други неща, Въпреки наличието на корова атрофия, не е имало забравяне или объркване.Това продължи една година, т.к. при една стресова ситуация за човека, пак се върна към депресивното си състояние.Започнахме със смяна на антидепресант, не се получи, връщане към старите лекарства,пак не стана, влючване на литии, пак не стана, даже към 10 ден се влошиха нещата, и тогава при смяна изцяло на лекарствата и антипсихотика, човека изпадна в амнестичен синдром, психоза.....В момента е на халоперидол и лепонекс- за два дни, тотално объркване на мозъка, бърка дума след дума,безсмислени изречения,инсомния, разпокъсан сън, трудно преминаване от сънено в будно състояние, не правилна преценка на ситуацията и т.н. При увеличение на дозите халоперидол-се появиха слухови халюцинации и болки в крака.При последващо намаляване видимо по нормални изречения и по малко седиране. Още един симптом,който се появи е треперене на мускулите(неволно).Дори не знам, кое от кое идва, ако е деменция, много странно се отключва. При минал подобен период се стигна до пълно оздравяване, без симптоми на деменция. Някой да се е сблъсквал с нещо подобно? В момента сме с много добър психиатър, не сме ходили на невролог, имаме скенери от преди 2 год. Нямам много доверие на психиатрии, неврологии и т.н. Ако някой знае нещо или е минал през нещо подобно.Моля да сподели впечатление. Защо се получава това изключване на мозъка?

Цялото е важно за прочитане.
Освен това, въпреки че има нарушения на коровата част, по - доброто отношение от околните е способствало за произвеждането на нови вещества, отговорни за адекватността и съзнанието. Това е доказано, дори чрез факта, че като се ядосаш, произвеждаш повече адреналин. Обратното пак е вярно.
Та... може би уврежданията на коровата част са просто нормално свиване, изсъхване да го нарека с други думи, нещо, което засъжаление във времето носи смъртта. Но пък съм създала чудесна теорийка, според която тя е само временно явление, в постоянното нещо на света - безкрайността.

А програмистите ако искат да си правя корекции, вместо да пиша по сто поста, поне да направят опция, при която при прегледа, изгледа да се променя, но същевременно да мога да нанасям директно корекции, без да ги търся в долната част.
Нали ви казах, че съм ориентирана към ергономичност?! Казах ли ви? :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

липсва способността за подтискане на чувства

Мнение от fantagiro » 11 яну 2016 23:48

Освен това, зад зрителните халюцинации, може да се крие чисто и просто периферно зрение. Тоест... различни предмети, гледани с периферията, може да изглеждат слети, като фигура на човек. Видени за миг, сепват, ако си под стрес. Ако не става въпрос за това да си говори с някой, а само да казва, че вижда нещо... по - скоро е ставало въпрос за това.
На мен ми се случи, след като баща ми почина, едно дърво, гледано с периферията ми изглеждаше за секунди като него, като загледах дървото, просто формата му беше като част от крака, цветовете като потника му - от тия камуфлажните, които има по битаците, и отгоре имаше нещо като шапка от тия сламените, които носеше. Ше трябва да взема да снимам дървото, за да ви обясня как някои решават, че виждат "нещо", ако са с панически атаки отгоре на всичко.
Аз какво да направя, че се сещам в последствие за всичките щуротии, които са ми минали на ум?
Има доста постове след твоя, прочети ги.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

липсва способността за подтискане на чувства

Мнение от fantagiro » 12 яну 2016 00:01

Може и по - рано да ми идва критическата, заради тоя депакин.
Къ дъ нямам желание за трепание, не знам.
Понякога имам горещи вълни.
Ох, боже господи, май тош, май гош.
Така де Ани прочети си всичко, аз просто съм малко ядосана.
:P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Анна Николова
Мнения: 9
Регистриран на: 10 яну 2016 23:56

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от Анна Николова » 12 яну 2016 12:24

Прочетох всичко ,което ми пишеш, дори съм чела твои постове в другите теми.

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 12 яну 2016 15:35

На мен ми хрумна и това, че при някои остаряването се получава постепенно, както и "изсъхването". Докато при други като мен и твоя близък, това се случва "скокообразно". За да си е запазил способностите... може и да съм права, че е свиване на мозъка, но със запазване на всички функции, или почти всички.
Много бързо паля и се ядосвам, преди се контролирах до последно.
Същевременно... мъжа ми ми каза, че за да запазя отношения трябвало да се науча да си трая... естествено, че му казвам, че ме "навря в очите си", понеже преди бях такава.
Близките понякога действат негативно, понеже така са свикнали, да действат с пренебрежение. Той самият трябва да търси промяна, същевременно над определена възраст не съм сигурна доколко човек може да се контролира.
Мене ме събаря безсънието. Както се оказа, покрай тия пътувания смених режима, и пак се отнесох в мисли. Но и децата ми бяха така, два дни си лягаха в дванадесет вечерта.
Разликата от едно време и сега е, че като се наумувам до 6 сутринта, после спокойно мога да спя до 2 или3 следобяд.
И този път причина беше раздяла с приятел. Лекарите не знаят много неща за мозъка, обаче има хапчета. Не ти ли изглежда странно, че не могат да измерят количеството допамин, серотонин, мелатонин? Аз не вярвам тези хапчета да помагат истински на някой.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 12 яну 2016 15:43

А той случайно да е левичар или да има около себе си левичар?
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Анна Николова
Мнения: 9
Регистриран на: 10 яну 2016 23:56

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от Анна Николова » 12 яну 2016 19:36

Не ,не е левичар, както казах отключва депресия, започва да се чувства зле.Започва да лежи по цял ден, нарушава се съня,апетита, непрекъснато му е нервно,сърцебиене,страх...и т.н. Психозата се получава при вкючване на нов антипсихотик. Както казах има налична корова атрофия,и не знам кое води до психоза. Дали лекарствата,дали болестта. И коя болест? Не знам. Те и лекарите не знаят с точност. Определено има заболяване, но защо изключва мозъка? Няма типичното забравяне при деменция. Сега не знам какво ще стане, но това е един ужас, който много малко хора са виждали. Ако някой е минал през нещо подобно ми се искаше да сподели някой.

Анна Николова
Мнения: 9
Регистриран на: 10 яну 2016 23:56

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от Анна Николова » 12 яну 2016 19:46

И един личен въпрос. В какво се изразяват твоите психози?

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Амнестичен синдром от антипсихотици!

Мнение от fantagiro » 12 яну 2016 19:52

Кажи му да спре да гледа телевизия на първо време!
Понякога пропускам да кажа последните си наблюдения над тялото, щото уж се опитвам да спра да бъда досадна, после обаче като чета това, ми хрумва, че ще съм им досадна само на пси, които искат да се саморекламират.
- Забелязах, че съм намалила скоростта на мислене. Когато гледам тв, не смогвам да изслушам всичко, понеже го и осмислям. Някъде бях чела, че телевизията е вредна, тъй като инфото се получава на бързо и не може да бъде осмилена информацията.

Не е невъзможно телевизията да има вина за увеличаването на биполярните, тези, които казват, че мислите си ги чувстват като "вихрушка".
От две години насам спрях да гледам тв, слушам детски по стечение на обстоятлествата, и се чувствам много по - добре.
Не чета вестници, само инцидентно, това, което ми попадне в полезрение в интернет.

....
Долу - горе същото, Ани, даже да не кажа, че е същото. Едва успявам да стана от леглото, но смятам, че причина за това е безсънието. Покрай децата, когато са с температура, не мога да спя, ставам през час да меря температура... при мен се редуват - единия месец се карам с някой от родата, вече и приятели се включиха, ако не са те - децата или аз боледуват.
...
- да си мери температурата! Да не би да вдига температура, да е висока - от това да му е засегната кората, но да не се сеща, че кара вирус?!
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Здрав ум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост