ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Точният хранителен режим може да помогне борбата с целулита
Множеството изследвания са доказали вредата от UV лъчите върху...
Бебетата, започнали да ядат твърди храни по-рано, се събуждат ...

Компютърна зависимост

Потопете се в дълбините на психката и неразгаданите тайни на нашите способности

Модератори: админ, консултанти, Приятели

dreamery
Мнения: 3
Регистриран на: 18 мар 2013 01:29

Компютърна зависимост

Мнение от dreamery » 18 мар 2013 01:34

Здравейте.

От мъжки пол съм, 20-годишен. Неработещ студент съм, материално обезпечен. Проблемът ми е, че имам развита нелека компютърна зависимост.
Още от съвсем ранното си детство навлязох във виртуалните среди и оттогава насам те са се превърнали в неизменна част от живота ми. Проблемът идва от там, че прекарвам огромна част от времето си в стоене пред компютъра, факт, който игнорирах през цялото това време, защото считах, че тази зависимост не влияе негативно върху останалата част от живота ми, или поне не влияе достатъчно зле. Но преди няколко седмици си дадох сметка, че съм силно изостанал в социално-учебния аспект, което желая да променя. Считам, че причините за тази зависимост са няколко. - На първо място, както вече споменах, ранното ми запознаване с този тип среда. В продължение на годините обаче, забелязвам все по-силната тенденция да бъда незаинтересован цялостно от живота. (Наясно съм, че най-вероятно това е манифестация на депресия.) Просто нямам желание да се занимавам с нищо, апатичен съм, просто чакам денят да свърши, за да легна да спя. Това няма общо с външни фактори като външен вид, интелект и т.н. Напротив, висок съм 190 см, занимавам се активно със спорт, имало е много момичета, които просто съм отдалечавал от себе си, защото не са представлявали интерес за мен. Не се възприемам като глупав, тоест възможността за комплекси относно интелектуалното ми ниво да ме депресират, е минимална. Преди имах широк кръг от приятели, но поради стечение на обстоятелствата - смяна на учебни заведения, този кръг се е стеснил осезаемо и в момента имам повече познати, отколкото приятели. За последно сериозна приятелка имах преди няколко години, оттогава редките ми случаи на взаимоотношения с жени са били чисто сексуални. Не съм сигурен дали компютърната зависимост предшества депресията ми, или е обратното, нито кое е причинител на другото, ако изобщо едното причинява другото. Знам съм сигурност, че трябва да променя този си начин на живот, най-вече, за да се почувствам удовлетворен от живота си отново. Бих дал повече детайли, но нека видя дали някой се интересува.

Всички мнения, съвети и идеи на компетентни и некомпетентни хора са добре дошли, а най-вече се интересувам дали някой, минал през същия път или сходен на него, би ми препоръчал как да намалявам постепенно зависимостта си, тоест с какво да компенсирам поне в началото резкия стоп на стоенето пред компютъра, така че цялостният процес да бъде по-лесен.

Много благодаря за вниманието на всички, които са имали търпението да прочетат и/или осмислят написаното. :))

achi_mm
Мнения: 5
Регистриран на: 19 мар 2013 17:01

Re: Компютърна зависимост

Мнение от achi_mm » 19 мар 2013 17:12

Тази зависимост включва ли игрите?

dreamery
Мнения: 3
Регистриран на: 18 мар 2013 01:29

Re: Компютърна зависимост

Мнение от dreamery » 20 мар 2013 14:51

До известна степен.

antonii
Мнения: 10
Регистриран на: 13 авг 2013 11:48
Контакти:

Re: Компютърна зависимост

Мнение от antonii » 13 авг 2013 12:58

Пич всичко си ти е наред, просто започни да излизаш повече, запиши се на някакви курсове или нещо, където ще се запознаеш с нови хора. Ще започнеш да излизаш все повече и повече и няма да ти остава време много за компютъра. Преориентирай се, просто не си намерил подходящите хора, с които да се чувстваш добре. Ако срещнеш и някоя девойка, която да те грабне, ще прекарваш повечето си време с нея и ще ти остават няколко часа за PC, което е нормално, а не както сега по 10-12-14 часа. Аз в момента съм по цял ден вкъщи и дремя много на компютъра, но това е поради други причини. Според мен просто потърси нови хора, с които да се запознаеш и всичко ще се нареди :) Всичко си ти е наред ! Много от нас минават през сходен период

simeon128
Мнения: 12
Регистриран на: 02 сеп 2013 13:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Компютърна зависимост

Мнение от simeon128 » 12 сеп 2013 14:45

Това е по-скоро заради смяната на околните хора и липсата на компания. Просто нямаш много приятели в същия град в който учиш и намираш забавление пред компютъра. Трябва да се запознаеш с хора и няма да чустваш проблем.
http://greenmaster.log.bg Green Master блог
http://green-masters.eu Green Master София
http://greenmaster.me GreenMaster Sofia
http://green-masters.eu/tips/ съветите на Грийн Мастер
http://greenmaster.me/advice/ от практиката на Грийн Мастер

Kolarov
Мнения: 3
Регистриран на: 03 окт 2013 17:00

Re: Компютърна зависимост

Мнение от Kolarov » 03 окт 2013 17:10

Понякога и аз усещам подобна зависимост, но е важно към какво точно си зависим в интернет. Едно е да си зависим от някакви игри, друго е от четене на научни статии като тези в еинциклопедиите, а съвсем трето е например да си зависим професионално, защото правиш сайтове или оптимизираш нещо от рода на Защо трябва да..., и т.н. На второ място, все пак, зависимостта е зависимост и не е добре да се прекарват прекалено много време пред компютъра. Трябва да се разсейваш, а не е трудно - виж кога дават някой интересен за теб филм по телевизията или предаване; намери си някоя компания, която ти допада и прекарайте малко време в спорт или просто на приказка. Има различни алтернативи. Едва ли ще можеш изведнъж, но постепенно може да намалиш поне наполовина занимаванията си с компютъра. Желаем ти успех! 8)

Kolarov
Мнения: 3
Регистриран на: 03 окт 2013 17:00

Re: Компютърна зависимост

Мнение от Kolarov » 03 окт 2013 17:12

П.С. Сега прочетох и някои от горните мнения. Общо взето се припокриват с това, което бе писано малко по-горе. Сигурно вече ти е ясно как стават нещата. Виждаш, че всички мислят, че ще успееш, така че - смело напред!

healthy_els
Мнения: 9
Регистриран на: 04 авг 2014 16:29

Re: Компютърна зависимост

Мнение от healthy_els » 04 авг 2014 18:11

Освен психическото натоварване, постоянната тъпа болка в китката също си е проблем!

Потребителски аватар
championv
Мнения: 26
Регистриран на: 06 ное 2014 12:24

Re: Компютърна зависимост

Мнение от championv » 03 дек 2014 12:59

Познавам хора с подобни проблеми. Хубаво е, че понякога хората наистина осъзнават, че имат проблем с това, защото много го отричат. Моето мнение е, че е много важно да се отнеме вниманието от компютъра с нещо друго, като .. някаква физическа работа, която да ни носи пари да речем, защото това си е стимул все пак. Това, че този младеж не работи също е от голямо значение. Човек да бачка, за да има някакъв смисъл животът му. Когато няма за какво друго да мислиш е нормално единственото забавление да ти е компютъра. Малко воля и всичко си идва на мястото.

миро83030709
Мнения: 23
Регистриран на: 25 юни 2015 16:37

Re: Компютърна зависимост

Мнение от миро83030709 » 28 юли 2015 22:30

Здравейте!Въпреки че въпросът е поставен преди две години,той става все по актуален.Четох че в Китай вече има установена зависимост към компютри.Не знам...В интернет има безкрайни начини да си уплътниш времето-от социалните мрежи ,до сайтове с музика и "забранени материали" за непълнолетни.
Аз самият също съм склонен да прекарам много време пред компютъра.Обаче мисля ,че нищо не може да замени реалният живот,реалните контакти и въобще всичко материално,а не виртуално.
Все пак се храним,пием,свързани сме,раждаме реални хора(предмети) ,така че си е зависимост откъдето и да го погледнеш.
Надеждата ми е че поставеният проблем е надживян и питащия вече живее не дотам пристрастен за компютъра си...

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Компютърна зависимост

Мнение от fantagiro » 29 юли 2015 10:16

Отстрани погледнато, загубата на приятелите и тъгата от това е довело до компютърна зависимост. При мен нещата стоят по същия начин, с разликата, че завършихме и се пръснахме.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

puls100
Мнения: 784
Регистриран на: 15 фев 2015 13:05

Re: Компютърна зависимост

Мнение от puls100 » 29 юли 2015 17:39

Основният проблем е във фълшивото чувство "аз контролирам нещата" (с идеята да си предизвикаме полезност), когато застанем пред компютъра. Всичко останало е в следствие на тази огромна заблуда, но явна закономерност.
Първи признак, че започвате да се излекувате: когато се прибирате в къщи, първата работа да не ви е включването на компютъра, до като се преобличате той да се зареди и да е в готовност и очаквайки ви :lol:

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Компютърна зависимост

Мнение от fantagiro » 29 юли 2015 17:50

:P Ох.

Добре де, :P , бях казала, че ако можеше цял ден щях да стоя при психиатъра си и да му разказвам за себе си. После можеше да оставя и той да говори от време на време. :P :P :P


Няма лечение за това. Няма. :P По принцип... все забравям, че съм на... леле, скоро на 33 официално и не трябва да се държа в реала така.
:P

За един ден започнах да мисля сериозно и да се държа сериозно, и после три дни се скъсвам да пиша. :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 5366
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: Компютърна зависимост

Мнение от fantagiro » 29 юли 2015 18:51

puls100 написа: "аз контролирам нещата" (с идеята да си предизвикаме полезност) :lol:
Аз пък го разбрах така... Един потребител Даниел преди време беше истерясал и молеше Джери да ме баннва, беше ме нарекъл вагина. :P
Ако всичко това се развива в реалността и аз продължа да приказвам, може да си изпатя я шамар, я нещо друго, в зависимост от това дали ще се притеснява или няма да се притеснява от вида на зъбите ми.
:P
Сигурно бях прекалила със страничните теми. :P
На въпросите, които имах, нямаше как да намеря отговор, ако не бях брутално директна и в разказите си, и във всичко останало.
В реалността, освен ако не се познаваме много добре, обикновено съм дори сдържана.
Всички около мен се държат сериозно и бих казала, че по принцип всички са в лека депресия. Онези ми ти новопридобити роднини в София дори ги избива на агресия.
Ако не беше да ме беше страх, че някой от общественцето може да се е бъгнал с религията и е сметнал че трябва да ме накаже за разюзданото и греховно мое държание в нета, щяхме да ходим на дискотека.
:P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

danimir
Мнения: 12
Регистриран на: 21 юли 2016 11:51

Re: Компютърна зависимост

Мнение от danimir » 10 авг 2016 10:09

доколкото аз разбирам,проблема е ,че във виртуалното пространство ти вършиш каквото пожелаеш(играеш,зяпаш,четеш и т.н.) , а в реалния живот не е така. Моят съвет е умнишлено да се ограничаваш от компютъра и да прекарваш все повече време с реални хора, независимо приятни или не.Така ще доразвиеш позакърнялото си чувство за "социално "животно и постепенно ще се приобщиш към някаква среда...Според мен става постепенно и неусетно...

Отговори

Върни се в “Здрав ум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост