ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Здравословните храни и напитки от магазина, често не са такива
Един на всеки четирима младежи е получавал сексуални съобщения
Дали лекият стрес може да се приема все още за мобилизиращ?!

Как да се преборим със стреса

Потопете се в дълбините на психката и неразгаданите тайни на нашите способности

Модератори: админ, консултанти, Приятели

apostoloff
Мнения: 105
Регистриран на: 05 окт 2008 05:07
Местоположение: София
Контакти:

Как да се преборим със стреса

Мнение от apostoloff » 31 мар 2010 05:20

НЕВИДИМАТА ПАНДЕМИЯ
Днес повече от всякога медицината се опитва да разглежда и лекува човешкото тяло като едно цяло. Все по-често специалистите търсят първопричината за едно или друго състояние отвъд стандартните симптоми.


Дори целулитът все по-рядко се възприема като частен проблем, а се свързва с неправилния баланс на веществата в организма и с нездравословния начина на живот. Причините, водещи до образуването и на целулита са много и комплексни, но стресът е една от главните, уверени са специалистите.


Стресът всъщност е причина за около 90% от всички заболявания, смята съвременната медицина, защото отслабва имунитета и нарушава работата на всички системи в организма. Стресът е най- често и в основата на ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО!

При стрес се разрушават много от витамините, необходими за правилното функциониране на клетките, нарушава се обмяната на веществата и често се стига до появата на наднормено тегло. Всичко това оказва негативно въздействие върху психиката на човека и неговото цялостно физическо състояние.

Стресът предизвиква тревожност, депресии, неврози, емоционална неустойчивост, спад или подем в настроението, превъзбуда, агресивност, гняв, нарушения в паметта, безсъние, хронична умора и т. н.


Причините за възникването на стреса са многобройни и разнообразни. Най-често на стресови преживявания са подложени жителите на големите градове. Стресът може да се предизвика от всички сериозни събития в живота: учение, работа, проблеми с партньора, липсата на такъв или раздялата с него.


Жените по-често от мъжете се сравняват с другите жени и често се разстройват, смятайки се за недостатъчно привлекателни. Това също води до стрес – постоянен, хроничен.


Основната причина за стрес при мъжа пък е работата. Там най-голяма част от мъжкия пол търси своето поле за изява и самоутвърждаване.
Проблемите на жената в работата не са по-малко, тя също изпитва нужда да се доказва. Освен това, в повечето случаи на нея се пада голямата част от грижите за семейството, децата, съпруга и разбира се, за самата себе си.


Въпреки разнообразните причини за стреса, реакцията на организма е практически еднаква. Надбъбречните жлези започват активно да изработват адреналин и други хормони на стреса. Това води до засилено сърцебиене, повишаване на налягането, забързано дишане, промени във водно-солния баланс, повишаване на съдържанието на захар в кръвта и др.


Стресът като разстройство на храносмилателните органи се проявява и на кожата. В нея хормоните на стреса потискат растежа и деленето на фибробластите, което води до изтъняване на кожата, лесното й повреждане и трудното й заздравяване.


Появяват се чести или постоянни болки в главата, панически реакции, безплодие, нарушения в сексуалността, бързо стареене на кожата и влошаване на нейното състояние, болки с стомаха, натрупване на излишни килограми, целулит.

Често при стрес човек започва да яде много и това води до натрупване на мазнини, главно по бедрата и седалището. Продължителният стрес може да доведе дори до анорексия или булимия.

Как да се преборим със стреса

1. Отделяйте време за всевъзможни водни процедури: отпускащи вани с пяна и ароматни масла, басейн, контрастен душ, обтриване с мокра кърпа. Водата помага да се премахне стреса.

2. Старайте се да се наспивате добре. Това е много важно.

3. Отделяйте време за физически упражнения. Не е задължително да ходите в спортната зала - движете се в къщи.

4. Отпускащите масажи са особено полезни. Човек се успокоява дори само при прегръщане и галене. Докосването има голяма успокоителна сила. То създава усещане за надеждност и безопасност. Можете да посетите професионален масажист, а можете и да се оставите в ръцете на любимия човек. Важното е те да бъдат спокойни и уравновесени, когато ви галят или разтриват леко, тъй като те ще ви предадат чрез ръцете си своето състояние.


Ако прецените, че въпреки взетите мерки състоянието ви не се подобрява, потърсете помощ от специалист.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
****************************
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

mammaD
Мнения: 12
Регистриран на: 14 дек 2009 11:08
Местоположение: sofia

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от mammaD » 01 апр 2010 23:23

Безспорно стресът е в основата на много заболявания. Хроничният стрес води до нарушения в дейността на целия организъм и във функционирането на някои от най-важните системи в него - нервна, ендокринна, сърдечно-съдова, храносмилателна и др. За да можем успешно да се справим със стреса и да му противодействаме ефективно, бихме могли да обърнем поглед и към доказаните през годините успокояващи, релаксиращи и антидепресивни свойства на редица билки. Такива свойства притежават жълтия кантарион, валерианата, ментата, както и някои екзотични растения, чиито полезни действия в борбата със стреса са добре изследвани и доказани.

newgeneration
Мнения: 1
Регистриран на: 06 юни 2010 18:06
Местоположение: sofia

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от newgeneration » 06 юни 2010 18:23

8) ХАЙДЕ ДА НАПРАВИМ " МОРЕ ОТ ЛЮБОВ" НА ПСИХОЛОГА ПЕНКА КОЙЧЕВА ОТ СОФИЯ!НЕ ПОЗНАВАМ ДРУГИТЕ,КОИТО ХОДЯТ И СА БИЛИ ПРИ НЕЯ И НЕ ЗНАМ КАК ДА ГИ СЪБЕРА:(ТАЗИ ЖЕНА Е ВЪЛШЕБНИЦА! ТЯ МИ ВЪРНА СЛЪНЦЕТО И СЕГА ТО ВСЕКИ ДЕН НЕ СИ ТРЪГВА ОТ МОЯТА УЛИЦА.
СБОГОМ, СТРЕС! ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ!ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ Я ИМА

neva61
Мнения: 5
Регистриран на: 10 юли 2009 09:20
Местоположение: sofiq

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от neva61 » 15 юли 2010 17:55

Моля да ми препоръчате добър психолог или психиатър в Пловдив. Сина ми беше на преглед при д-р Любка Илиева,тя му постави диагноза "паническо разстройство" и му предписа стимулотон,но при него липсват основните симптоми за тази диагноза и при всичките ми уважения към тази докторка ми се ще да чуя още мнения на най-добри специалисти.Благодаря предварително,ще чакам препоръки с нетърпение.

Геновева
Мнения: 13
Регистриран на: 08 авг 2010 12:38
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от Геновева » 14 авг 2010 16:33

Твърде близко сте до София, струва ли си да рискувате в Пловдив?

Hainzurono
Мнения: 5
Регистриран на: 13 сеп 2010 06:48
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от Hainzurono » 13 сеп 2010 06:56

Прочетете нещо за медитация, или използване на витални точки за отпускане на стрес и тн. И двете изискват доста по малко време и дават доста по голям резултат.

dexter_psv
Мнения: 28
Регистриран на: 16 окт 2010 12:09
Местоположение: sofia

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от dexter_psv » 16 окт 2010 14:31


tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от tuanake » 06 яну 2011 19:42

Ще ви кажа как аз се справих със стреса. Работата ми е напрегната и отговорна и може би защото взимам всичко присърце, напрежението си каза думата и започнах да получавам тикове. Това стана част от мен. Нито воля, нито каквито и да е усилия не ми помогнаха - тиковете се усилваха и се проявяваха на всеки 10-20 сек. От тиковете започна да ме боли врата и да получавам световъртежи - абе страшна работа. Докторите разбира се решиха че имам шипове и затова ми се вие свят. Пълни глупости! Взех че отидох на тренировки по Тайдзицюан. Какво стана ли? Ами на втората седмица (т.е. 5-6 тренировки) тиковете, боклата и световъртежите изчезнаха. Това беше преди доста години и до ден днешен нямам и сянка от подобни проблеми. Просто Тайдзицюан е един огромен релакс. От тогава не съм спирал да тренирам защото е голям кеф. Ако не знаете какво е това Тайдзицюан ето малко инфо: Тайдзицюан е изкуство, което помага на хората. Тайдзицюан прави хората по-здрави, по-силни, по-добри, по-човечни, по-истински. В Тайдзиюан, като вътрешен стил на Кунг фу, има сливане между тяло, дух и енергия. Бавните и плавни движения, характерни за Тайдзицюан, позволяват изкуството да се практикува от хора на всякаква възраст. Оздравителният ефект от практикуването е естествен и доказан. Упражненията са ефикасна система за подобряване на мускулната и костната система. Практикуването на Тайдзицюан ни дарява дихателна култура, ползите от която усещаме през целия си живот. Тайдзицюан е незаменим помощник за концентрация и сила на ума, за неговото поддържане и непрестанно трениране. Тайдзицюан ни помага да съхраним спокойствието и усещането за пълноценност във всяка една ситуация от ежедневието ни. И не на последно място, Тайдзицюан е един от най-ефективните познати методи за самозащита. За повече инфо, вижте сайта на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от tuanake » 04 фев 2011 18:46

Между другото, в София стартира нова група за начинаещи по Тайдзицюан (стартира на 6.02.2011). За повече инфо, вижте сайта на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България http://www.taiji-bg.com/

Forever
Мнения: 279
Регистриран на: 24 фев 2010 20:14
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от Forever » 18 фев 2011 23:41

Ако сте опитали нещо от горните съвети и все още се чувствате стресирани ми пишетеliya1nikolova@abv.bg

магдаленабг
Мнения: 1
Регистриран на: 06 апр 2011 11:44
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от магдаленабг » 06 апр 2011 12:12

Здравейте,
реших и аз да споделя своя опит в справянето със стреса.Занимавам се с частен бизнес и последната година и половина не беше никак лека.Започнах да ставам раздразнителна,да губя мотивация,усещах се изключително напрегната физически и психически.Опитах стандартна психотерапия,но за съжаление имам непоносимост към медикаменти,а йогата и медитацията определено не са за мен. И така открих метода Биофийдбек,чрез който си върнах баланса и открих по-голям потенциал в себе си! Много съм благодарна на център Адеа, че ми помогна да преодолея този труден период!

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от tuanake » 05 сеп 2011 11:00

През септември се откриват нови групи по Тайдзицюан в Пловдив. За повече инфо, вижте сайта на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - България http://www.taiji-bg.com/

tuanake
Мнения: 52
Регистриран на: 07 ное 2010 11:12
Местоположение: София

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от tuanake » 28 сеп 2011 13:47

На 2.10.2011 - стартира курс
"Култивиране на вътрешната енергия - Цигун на копринената нишка"
Неделя 8.45 - 9.45h

Курсът ще бъде с продължителност 6 недели и ще завърши на 6.11.2011.
Участниците в курса не се нуждаят от предварителна подготовка.

Курсистите ще придобият основни умения за:
* Контрол над Дантиен - най-силния енергиен център в тялото
* Изчистване на блокажите от тялото и овладяване на стреса
* Използване на биомеханичните принципи при работа с енергията

За контакти:
http://www.taiji-bg.com/

eli80
Мнения: 14
Регистриран на: 17 сеп 2011 14:27

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от eli80 » 09 ное 2011 12:22

Здравейте,съветите за спорт са много и предполагам ефикасни.Живея в малък провинциален град и тук няма такива курсове.Проблемът при мен е силно нервно напрежение и пристъпи на паника.Пристъпите са редки,но се случват и е нещо кошмарно.Опитах с медикаменти - ефектът е временен.Не смея да ги ползвам дълго,за да не привикна.Имам бягаща пътека,но съм много слаба и се притеснявам да не загубя още килограми.Предполагам съм слаба вследствие на стреса,защото се храня редовно.Мислите ли че е удачно да започна да ползвам пътеката?Колко пъти седмично е добре да тренирам?Надявам се спортът да тушира нервността ми.

kalinda
Мнения: 20
Регистриран на: 09 ное 2011 18:31
Местоположение: София :)
Контакти:

Re: Как да се преборим със стреса

Мнение от kalinda » 11 ное 2011 15:05

Безспорно стесът засяга всички ни,даже и децата. Аз лично залагам на природните мерки- жълт кантарион, маточина, и неизменните мента и валериан:) Засега не съм пробвала методи като Цигун и подобни.
За спорта и хобитата съм съгласна, стига човек да има време,защото и това е фактор

Отговори

Върни се в “Здрав ум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron