ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се интерпретират стойностите на ГГТ?
Ако се спазват препоръките на лекаря, детето може да се заболе...
Всеки, който желае провеждането й, трябва да е добре информиран.

Една възможност за хората с Алцхаймер и техните семейства

Информация за актуални събития, научни и благотворителни мероприятия

Модератори: админ, консултанти, Приятели

alzheimer
Мнения: 1
Регистриран на: 08 юни 2009 18:35
Местоположение: София

Една възможност за хората с Алцхаймер и техните семейства

Мнение от alzheimer » 08 юни 2009 18:39

Фонд „Социално подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика за първи път финансира проект, чиито ползватели ще бъдат възрастни хора с Алцхаймер и деменция, както и грижещите се за тях членове на семействата им.- „Предоставяне мултидисциплинарни консултации /психологически, социални и юридически/ на лица с Алцхаймер и техните семейства в гр. София и гр. Варна”.Проектът ще бъде реализиран от Фондация „Състрадание Алцхаймер България” Варна в партньорство с гражданско сдружение „Алцхаймер България” София.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на лицата с болестта и техните семейства, като се търсят решения на социалните проблеми и се защитят адекватно човешките им права. В два центъра, в София и Варна, ще се предоставят безплатно психологически, социални и юридически консултации на лицата с проблеми и техните семейства, както и ще се извършва насочване към други специалисти. С този пилотен проект се създава абсолютно нов за България модел на мултидисциплинарна подкрепа при консултиране на лицата и семействата с болест на Алцхаймер и сходни заболявания.

Възможност за контакти
За Варна – 0899 432 079 052 505 873 compassion.alz@abv.bg www.alzheimerbulgaria.org
За София – 0898 444 027 02 9894539 ofiice@alzheimer-bg.org www.alzheimer-bg.org


Кратка информация
През 1906 година д-р Алоис Алцхаймер описва болестта, която по-късно носи неговото име. След 100 години 24 милиона души по света са засегнати от Алцхаймер и други деменции

Данни, публикувани в медицинското списание “TheLancet”,предупреждават, че скоро деменцията ще достигне епидемични размери. Като се има пред вид, че на всеки 7 секунди се регистрира по един нов случай, предвижда се , че около 2040 година броят на болните ще нарасне на 81 милиона.

Хората нямат реална представа за мащабите на болестта. 1 от 10 души над 65 г. и почти половината над 85г. имат Алцхаймер.Прогресира и процентът на болните между 30 и 40 години. Има много повече случаи на деменция годишно в сравнение с апоплектичен удар, диабет, рак на белите дробове. Над 100 000 души в България са засегнати от Алцхаймер и сходни заболявания, като обществената информираност за проблема, проявленията и начините за лечение и превенция все още е много ниска

Въпреки широкото разпространение, Алцхаймер болестта не се счита за приоритетен здравен проблем. Изследванията и разходите, свързани с това заболяване,си остават ниски в сравнение с други болести, тъй като то не засяга най-активна част на обществото, а възрастните хора. Една от последните мащабни инициативи на двете организации партньори е успешното лобиране пред българските депутати в Европейския парламент , като в резултат -16 от всички 18 от тях- подкрепиха Декларация 80 за признаване на болестта Алцхаймер като социално значимо заболяване. В резултат на подписване на Декларацията от общо 485 представители на ЕП ще бъде иницииран законодателен процес за изработване на директива за социалната значимост на болестта Алцхаймер и препоръки към страните членки на ЕС за справяне с това предизвикателство.

Отговори

Върни се в “Благотворителни кампании, форуми, конгреси”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron