ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Не всички последствия се усещат на момента!
За мъжете, които искат да станат бащи на здрави деца
Бета глюканът е сред най-мощните имуностимулатори

ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Кое е най-полезно за нашето тяло и какво трябва да избягваме - храни, диети, добавки

Модератори: админ, консултанти, Приятели

apostoloff
Мнения: 104
Регистриран на: 05 окт 2008 05:07
Местоположение: София
Контакти:

ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от apostoloff » 01 фев 2015 07:27

ПРИЧИНИ ЗА ПАНДЕМИЯТА


Неправилното хранене и заседналият начин на живот се смятат за основните причини за натрупването на тегло над нормата и затлъстяването. Но проф. Дейвид Елисън от университета на щата Алабама е убеден, че съществуват и много други фактори, за които ние дори не се замисляме, но тяхното въздействие не е за пренебрегване.

• Твърде бързото хранене

Специалистите смятат, че хората, които ядат твърде бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването на храната в стомаха.

Компанията Scientific дори предлага на пазара специална маска (с наименованието DDS System), която принуждава хората да ядат по-бавно. Първоначално клиентът трябва да отиде при стоматолог, за да му се направи снимка на устната кухина. След това се изработва специална “шина”, която трябва да се постави в устата, за да намали нейния обем. Това способства за намаляване скоростта на хранене и за по-бързо засищане. Доброволците, които са изпробвали новото устройство са отслабнали за 1 месец с 3 кг.

• Хормоните

По данни от нови изследвания, по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин – хормона, отговарящ за удоволствието.

Учени от университета в Тексас, Орегонския изследователски институт и Университета “Йейл” са провели експеримент, по време на който на две групи от хора е трябвало да консумират едната група вкусна храна, другата – храна без всякакъв вкус. По време на храненето им е била наблюдавана активността на мозъчните им рецептори. Оказва се, че тя е обратно пропорционална на индекса на телесната маса. Т.е. за да изпитат удоволствие от храната особено жените с наднормено тегло са се нуждаели от по-голямо количество храна, отколкото останалите.

• Безсънието

Холандски учени са изследвали хранителните навици на над 200 души, страдащи от различни нарушения на съня и са установили, че те често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече пъти и по-голямо количество храна, отколкото им е необходима. Освен това, сънотворните препрати често показват като страничен ефект, че заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите това е свързано с метаболитните промени в организма.

• Стресът

Според американски учени от университета на щата Пенсилвания, стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. В продължение на 25 минути те са поставяли на офис служителите, които са участвали в техния експеримент, различни задачи. Една част от участниците са били подложени на различни видове силен шум: телефонен звън, потракване на клавиатури и др. След това по време на 12 минутната почивка те са им предлагали висококалорични храни - чипс, сирене, шоколад, пуканки.

Оказва се, че тези, които са чувствали най-голямо раздразнение от шума, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото техните колеги, работили в условията на абсолютна тишина.


По същата причина, според учените, много от хората (повече мъжете) са склонни през почивните дни да злоупотребят с прекомерната употреба на храна и алкохолни напитки.

Дейвид Елисън изброява и други фактори, влияещи на наднорменото тегло:

- намаляване на броя на пушачите (пушенето потиска апетита),
- увеличаване на продължителността на живот на хората (с възрастта се влошава обмяната на веществата)
- увеличаване на детеродната възраст (децата, родени от не много млади жени, обикновено имат повишено тегло)

Освен това, по данни от различни изследвания, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване, съобщава американското списание Prevention.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
****************************
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

Потребителски аватар
cvetka.cek
Мнения: 5
Регистриран на: 02 фев 2015 14:04

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от cvetka.cek » 04 фев 2015 14:00

Безсънието и стреса! Това е.

apostoloff
Мнения: 104
Регистриран на: 05 окт 2008 05:07
Местоположение: София
Контакти:

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от apostoloff » 04 фев 2015 18:12

Помислете и за липсата на движение. Има българи, които и по малка нужда искат да ходят с леката си кола.
****************************
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

миро83030709
Мнения: 23
Регистриран на: 25 юни 2015 16:37

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от миро83030709 » 26 юли 2015 21:54

Много интересно. Обаче всички такива интересни материали са или американски или западноевропейски.Изложените изследвания са верни,но за тамошната среда. Така че посоченото важи и за България,но не напълно.
Иначе е добре да видим с какви неща се занимават хората на запад.

fantagiro
Мнения: 4953
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от fantagiro » 26 юли 2015 22:11

Не съм много сигурна, но нямаше ли статистика, според която голяма част от населението точно на САЩ счита, че е следено от спец службите, което понякога е симптом на биполярно разстройство, понякога си е жива истина. :P Във всички случаи, помня, че беше писано, че случаите на биполярно в САЩ са зачестили, което пък свързвам мигновено със страничния ефект на депакина - увеличава се апетитът... и наистина бях напълняла за кратък период от време. Освен това депакина подтиска и цикъла, също може да доведе до по - ранна менопауза, а мисля, че с настъпването й теглото се увеличава...
Та една от причините е: употребата на хапчета за успокоение, които дават като страничен ефект надномрено тегло. Ако четете по - подробно във форумите, няма как да не срещнете оплакващи се, които заявяват, че не могат да се справят с килограмите след като са започнали да употребяват хапчета като депакин и сродните му. Мисля, че и антидепресантите имат такъв ефект...
- Също така... извинявайте, ама моят свекър, жена му, братът на мъжа ми, а и самия ми мъж, ядяха в такова количество салати, мезета, че и десерти след основното хранене, след като аз мога да се нахраня само едно от посочените. Освен това всички с изключение на мъжа ми и мен, водеха сравнително застоял начин на живот.
- Генетичната предразположеност.


Като активна пушачка, имам стройна фигура. :P

Хората, които са отказали цигарите, често след това са наддали, поне в моето обкръжение... Компенсираха с диети, спорт... ама и в момента са една идея по - пълни от едно време.

Напредването на възрастта....

Разни проблеми с хормоните или с обмяната на веществата...

Бях чела, че когато има глисти, човек или напълнява много, или е изключително слаб.

... за всеки случай чакам да станат тиквите. :P :P

Децата ми са минали през тия изследвания, споко, бъзикам се.


Иначе... ако бяха вярни тия причини, които са изтъкнали... аз трябваше да съм като гардероб.
Ям бързо, за пет - десет минути... и пак не може да мине без някой да ме накара да стана от масата... Стряскам се ежедневно по няколко пъти, понеже дъщеря ми като ревне, все едно е паднала някъде, а всъщност просто искала гуш. :P Примерно.

За отслабване и като цяло за здрав корем... смятам, че похапването на домашно приготвени храни и хранене максимум два пъти на ден са в основата. Ако изхождам от себе си.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

apostoloff
Мнения: 104
Регистриран на: 05 окт 2008 05:07
Местоположение: София
Контакти:

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от apostoloff » 27 юли 2015 06:01

Вие изхождате от себе си, но вие не сте нито мерило, нито критерий за широкия свят. Вие сте единствено и само един частен случай.
****************************
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

fantagiro
Мнения: 4953
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от fantagiro » 27 юли 2015 10:55

Добре, обаче в една книга за здравословно хранене пишеше точно това, че два пъти хранене на ден за зрял човек са достатъчни. Даже научно се беше обосновал, че закуската не е полезна. :P Сеирът е голям, господине.
Да, но ако се проведе изследване и се проверят показателите на други като мен и ако се окаже, че имат същите характеристики като моите, с по - голяма убеденост може да се вярва на моите думи.
:P
Определен брой частни случаи сформират... статистическа извадка ли беше. Полъхът на зрелостта взе да си казва думата, забравям повече от всякога. :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

apostoloff
Мнения: 104
Регистриран на: 05 окт 2008 05:07
Местоположение: София
Контакти:

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от apostoloff » 27 юли 2015 13:29

Аз пък съм чел книги, в които пише, че зрял човек трябва да се храни 5- 7 пъти дневно. Вие на всичко ли вярвате, което чувате и четете?

Ако се проведели някакви изследвания... Ако, ако- това ми пишете вие, ако.... Ако Ботев имаше каска, а Левски ботуши... Губите ми времето с безмислени спорове. Те са безсмислени, безполезни и вредни. Повече няма да отговарям на вашите забележки!
****************************
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

fantagiro
Мнения: 4953
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от fantagiro » 27 юли 2015 14:53

Господине, заради писаници за енергиите и прочие, в които бях повярвала за известен период от време поради ред причини, които няма да изброявам, защото вече съм ги изброявала и може да стана досадна, имаше възможност да оставя двете си деца без себе си. Не знам кой е по - вреден аз или такива, които описват налудностите и халюцинацииите си като истина.
:P
Не ми отговаряйте, и аз няма да се хабя, в крайна сметка всеки има свободната воля да повярва на мен или на вас.

За тютюнопушенето съм съгласна, ако човек може да го избегне, хубаво... Виждала съм непушачи, които са здрави и непушачи, които боледуват. Виждала съм пушачи като мен, здрави като бикове, и пушачи, които са болнави, и такива, които са умрели от рак също.

Но тъй като вече не вярвам на нищо, което чета, освен ако не е писано от определени хора, и най - често се осланям вече на моя частен случай и частните случаи, които лично съм наблюдавала поради съвместно съжителство, съм на мнение, че първо здравият организъм се определя от начина на захранване на детето в най - ранна възраст. След това в зряла възраст от вида на храните, които консумира. Както казах, аз винаги съм залагала на гладуване или на хапване на манджи, собственоръчно приготвени, вместо сандвичи с маргарин и прочие... Никога не съм пазила драстични и вредни диети, само за да отслабна....

:P

Което въпреки бедния ми студентски живот, досега е опазило стомаха ми здрав..

И нещо друго също много важно.... Пия хапчета само ако знам, че иначе е заплашен животът ми. Не пия хапче за глава, ако ме боли главата от претоварване с мисли. Освен това тя ме боли 2-3 пъти в годината.
Никога не съм изпивала докрай всички хапчета ,препоръчани ми от лекар...
И за здрави зъби мога да ви дам доста съвети. Пушенето ги уврежда, ако е в големи количества.


Дори стресът и безсънието да са виновни за напълняването, то те са виновни дотолкова доколкото човек, за да се успокои, пие хапчета, които увеличават апетита и в следствие има наднормено тегло. Със сигурност има и такива, които хапването ги успокоява, но има и хора с наднормено тегло заради хапчета.
: )

По принцип статии за отчитането на стреса като фактор за различни заболявания са малко безсмислени, ако управлението е едно такова незаинтересовано за благоденствието на населението си. Щом като всички знаят, че стресът е ключов фактор за толкова много заболявания, що си дремят на управленските скамейки?
:P
Отивам към политология... по - добре да се спирам, че току ще възпроизведа симптоми, които съм нямала от може би вече два месеца.
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

fantagiro
Мнения: 4953
Регистриран на: 05 яну 2015 16:44

Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Мнение от fantagiro » 27 юли 2015 15:07

Освен това... ако държите да знаете името на книгата, ще попитам свекъра си... беше се зачел след дъжд качулка за здравословното хранене. :P
Пушенето в умерено количество е полезно. :P

Отговори

Върни се в “Здравословно хранене”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron