ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Около 1% от населението може да е алергично
Кога се налага консултация със специалист?
Няколко съвета за облекчаване на симптомите

Каква вода не трябва да пием?

Кое е най-полезно за нашето тяло и какво трябва да избягваме - храни, диети, добавки

Модератори: админ, консултанти, Приятели

Alan1113
Мнения: 2
Регистриран на: 04 фев 2010 22:41
Местоположение: София

Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Alan1113 » 04 фев 2010 23:05

Каква вода не трябва да пием?

Когато сме жадни, често посягаме към сокове, безалкохолни напитки, чай, дори се опитваме да залъжем жаждата с храна. Проучванията показват, че модерния човек утолява жаждата си с какво ли не, само не и с обикновена вода. Истински парадокс е фактът, че човекът, уж най-разумният екземпляр на земята, е единственото живо същество, което не пие вода, въпреки че оргганизмът му не може да функционира без нея.
Ето списък с любимите ни течности, с които ние се опитваме да заменим жизненоважният елемент - водата.
Газираните напитки са изключително вредни. В никакък случай да не се употребяват от деца

1. Газираната вода. Водата се газира, за да се удължи срока й на годност. Въглеродният диоксид увеличава киселинността на течностите в организма. При по-продължителна употреба води до киселинност и на кръвта.

2.Газираните напитки (Спрайт, Кока Кола, Пепси-кола, Фанта, лимонада), не е желателно да се пият. Газираните напитки са с много висока киселинност (рН 2,5). Тяхната употреба води до рязко повишаване киселинността на кръвта и до унищожаване на електроцитите. В съдържанието им има изключително вредни за здравето компоненти: лимонена киселина, изкуствени подобрители, подсладители, жаждоувеличители, аскорбинова киселина. Децата в никакъв случай не трябва да пият подобни напитки.
3. Сокове – соковете, които се продават в магазина, много рядко наистина са натурални. Обикновено те съдържат консерванта лимонена киселина, която не не е особено полезна за здравето.

4. Минерализираната вода. Постояннана употреба на една и също минерализирана вода не е препоръчително. Тя притежава лечебни и терапевтични качества и трябва да употребява под конкретен график по рецепта на лекар, съобразен с конкретна диагноза.

http://www.zavodata.com/index.php?optio ... 42&lang=bg

Stanislav_
Мнения: 74
Регистриран на: 23 яну 2010 17:40
Местоположение: София
Контакти:

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Stanislav_ » 06 фев 2010 23:14

Интересна статия.
А каква вода да пием? :)

Alan1113
Мнения: 2
Регистриран на: 04 фев 2010 22:41
Местоположение: София

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Alan1113 » 07 фев 2010 23:40

Коралов калций за жива вода


За да функционират жизненните процеси в човешкия организъм е нужна вода. Това е безпорен факт, който едва ли някой ще се опита да оспори, защото след 20% обезводняване на организма настъпва смърт. Каква вода обаче да пием - минерална, промишлено бутилирана или директно от чешмата.
Водата от градската канализационна мрежа съвсем не се ползва с добра репутация.

Въпреки че ПР- отделите на ВиК-тата в страната и повечето контролни органи твърдят, че водата е в норми и става за пиене, чисто човешката интуиция на гражданите все по-настойчиво предупреждава за повишено внимание по отношение на водата от крана. Тя дори и да не е видимо мътна или с едри примеси, (които най-често са по причина на локалната инсталация) e с твърде високо съдържание на хлор. Хлорът убива всичко живо, включително и полезните бактерии, но е неуловим за съвременните филтриращи системи. Той попада в човешкия организъм не само при директно пиене от крана, но и с преварената вода и с яденето и преминава в неразтворимо съединение, не по-малко токсично за организма, отлага се и с времето става причина за редица сериозни заболявания.

Бутилираната трапезна и изворна вода се радва на завидно гражданско доверие, все още.Какво обаче има в пластмасовите бутилки,откъде всъщност е налята водата, колко чисти са самите туби, при какви условия е проведен самия процес на бутилиране - тези и подобни въпроси все по-често набират мощ сред обществото.Пламъчетата на съмнение се оказват не без основание, за съжаление, и се подкрепят от редица сигнали за сериозни нередности и лъжи при бутилирането. Особенно притеснителни са направените напоследък изследвания от РИОКОЗ на апаратите за вода. Оказало се, че 30% от изследваните диспенсъри са приносители на болестотворни бактерии. И като се има предвид, че проверките са направени само на лицензирани фирми, а пък не е тайна, че бизнесът с апарати за вода се практикува и от редица нерегистрирани компании без право на подобна дейност, то вероятно процентът на опасните апарати е много по-висок, предупреждават специалистите. (Кога ли всъщност ще избухне тази бактеорологична бомба и трябва ли просто така да стоим и да я чакаме?)

Минералната вода не е за ежедневно пиене. Важно е да знаем, че тя е лечебно средство и трябва да се приема само по лекарско предписание, съобразно диагнозата. "Повечето български минерални води са слабо минерализирани и са годни за ежедневна употреба" - това мнение не на шега се наложи в обществото и ни накара да се почувстваме богопомазани, за кой ли път. Това обаче никак не бива да ни успива и да вдигаме бутилката без да сме видели какво всъщност съдържа течността с нея. Изключително важно е да се научим да четем и разчитаме етикетите на водата!


Дестилираната вода все още се води за най-добре пречистената вода, особено получената по метода на обратната осмоза. Тя Не съдържаща никакви химически съединения и минерали и се явява най-чистата от всички възможни.Даже дъждовната вода не е толкова чиста. Преминавайки през атмосферата дъждовните капки поемат в себе си замърсяващи вещества. При това цената на дестилираната вода е съпоставима с цената на съществуващите видове води, които се продават бутилирани.Тя се състои само от два елемента: кислород и водород. Никакви минерали, органични или неорганични вещества няма в нея. Тя може да се употребява като питейна вода или за готвене.Когато дестилираната вода попадне в организма, тя не оставя в него никакви отлагания, включително и соли. Именно тази течност е най-полезна за обезпечаване нормалното функциониране на жизнено важните “филтри” на нашето тяло – бъбреците.Идеална е за ефективната дейност на белите дробове, стомаха, черния дроб и други органи на тялото.

Съществува мит обаче, според който употребата на дестилирана вода в течение на дълги периоди от време може да доведе до загуба на калций в организма, желязо и други органически минерали. Научни данни в полза на тази теория няма. Обратно, дестилираната вода е толкова чиста и здрава, че може да бъде част от храната на новородените бебета. Авторитетният натуропат П.Аирола предлага на хората с подобни притеснения да минерализират дестилирана вода като я обогатяват с морска вода. Съдържащите се в морската вода минерали обаче са неорганични.

В природата съществуват и органични минерали, които се оказват идеален обогатител на дестилираната вода. Най-популярният сред тях е кораловият калций.
http://www.zavodata.com/index.php?optio ... 42&lang=bg

addi999
Мнения: 9
Регистриран на: 10 фев 2010 19:22
Местоположение: sofiq

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от addi999 » 17 фев 2010 10:01

Добър избор е и ледената вода ,аз често си правя /замразявам и размразявам филтрирана или чешмяна вода /

mira14
Мнения: 7
Регистриран на: 24 фев 2010 20:40
Местоположение: sofia

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от mira14 » 25 фев 2010 22:00

Аз пия всекидневно изворна вода и от чешмата. Минерална рядко.

Bobcho
Мнения: 15
Регистриран на: 28 фев 2010 10:40
Местоположение: sofia

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Bobcho » 28 фев 2010 11:41

Аз съм ТВЪРДО не на безалкохолните/газираните напитки. Вредни до безобразие!!!

sara781
Мнения: 487
Регистриран на: 31 яну 2010 12:17
Местоположение: sofiq

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от sara781 » 06 мар 2010 10:33

Това за безалкохолните напитки се знае, аз пия само минерална и изворна вода, някъде етох, че дистилираната водя е полезна, но за кратък период от време.

Angel-ge
Мнения: 6
Регистриран на: 04 юли 2009 17:15
Местоположение: София

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Angel-ge » 13 мар 2010 21:51

Чешмянката си е най-добре, ако питате мен :)

natalia82
Мнения: 3
Регистриран на: 15 юни 2010 12:22
Местоположение: sofia

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от natalia82 » 15 юни 2010 13:19

ние редуваме чешмяна с минерална:)

app-varna
Мнения: 3
Регистриран на: 29 юни 2010 11:52
Местоположение: sofia

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от app-varna » 29 юни 2010 11:59

Хм, и аз съм мислила за вредата от газираното. Знам, че не е полезно.
Това обаче не ме спира и консумирам я кола, я нещо друго поне веднъж дневно. Рядно има изключения.
Това е мой минус !
За водата обаче съм твърдо, че трябва да се пие и то в естествен вид. Сока не е вода и плода не е вода.

Що се отнася до минералната вода. Аз такава не мога да пия. Когато съм жадна не ме засища, тъкмо обратното
имам нужда да изпия поне галон минерална вода за да ме засити. В същото време изпивам 200 - 250 мл чешмяната вода и
съм ОК.
Пия вода основно нощем. Спя на климатик и знаете, че той изсушава много. На вечер се събуждам веднъж или два пъти за малко
вода, която е винаги някъде около мен. :)
Лекарят лекува, природата изцелява.
www.klenovsirop.com

Stanislav_
Мнения: 74
Регистриран на: 23 яну 2010 17:40
Местоположение: София
Контакти:

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от Stanislav_ » 29 юни 2010 20:28

Най-добре е основното количество вода за денонощието да се приема от 15 до 19 ч.(астрономическо време). Тогава е максималната активност на пикочния мехур и бъбреците. :)

pulsatorka
Мнения: 16
Регистриран на: 22 юни 2010 15:11
Местоположение: София

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от pulsatorka » 07 юли 2010 19:58

А аз си пия отвари от билки. Сега точно съм ги набрала от прекрасна горска поляна. Даже се изкушавам и си ги запарвам несушени. Фен съм на бабината душица и мента, без подсладители.Отразяват ми се чудно.

slan4itse
Мнения: 45
Регистриран на: 10 юни 2010 13:47
Местоположение: sofia

Re: Каква вода не трябва да пием?

Мнение от slan4itse » 20 юли 2010 23:11

Много интересна тема, аз пия много минерална вода, опитвам се да я сменам, напоследък започна да ми харесва и газирана вода, но след като прочетох по-горе може би ще спра. Помня, че като малка ми правеха отвара от шипки вместо вода и беше много вкусно.

Отговори

Върни се в “Здравословно хранене”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта