ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Над 55% от лекарите съобщават за бърнаут
И по-конкретно неговият параметър
Теста може да открие рисковете за здравето навреме

Студнет по медицина

Място за Вашите мнения, предложения и препоръки за сайта

Модератори: админ, консултанти, Приятели

slicky
Мнения: 4
Регистриран на: 17 дек 2015 23:58

Студнет по медицина

Мнение от slicky » 18 дек 2015 00:00

Здравейте, студент съм по медицина, 2ри курс. Искам да започна работа като санитар/болногледач в някоя болница, но не знам дали си струва, а също така и къде ще ми бъде полезно. Също, ако някой може да ми каже дали е по-добре като санитар или като доброволец(не го правя заради парите, а по-скоро с цел да науча нещо).

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 18 дек 2015 08:57

Струва си, аз съм започнал също от втори курс но като мед.сестра. По мое време можеше, сега не знам. За разлика от повечето колеги на края на 6-ти курс можех да правя доста повече неща.

slicky
Мнения: 4
Регистриран на: 17 дек 2015 23:58

Re: Студнет по медицина

Мнение от slicky » 19 дек 2015 19:21

А към кое отделение/болница да се насоча?

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 19 дек 2015 21:04

Не знам в момента доколко по болниците са склонни да назначават студенти, но подозирам че при достатъчно желание и упоритост все ще се намери място. Аз лично мога да попитам в моето отделение дали няма нужда - неврологична реанимация, което е доста подходящо за обучение.
Навремето просто обикаляхме по болниците докато някой се съгласи да ни назначи - Пирогов, ИСУЛ, градските болници и т.н. За частните не съм сигурен... там е по-особено дереджето...

slicky
Мнения: 4
Регистриран на: 17 дек 2015 23:58

Re: Студнет по медицина

Мнение от slicky » 20 дек 2015 23:08

Ами да, ако можете, попипайте, ще Ви бъда много благодарен.

П.С.: За коя болница става въпрос ?

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 22 дек 2015 16:39

ИСУЛ, ама ме подсети ако заравя...

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1960
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Re: Студнет по медицина

Мнение от blader » 03 яну 2016 16:43

Привет, slicky! И за много години!
Аз съм новозавършил лекар, от началото на първи курс до самия край на държавните стажове, които макар и малко претоварено на фона на работните смени, успях да взема в рамките на два три месеца. Тоест общият ми трудов стаж до момента е седем години. И то на по две работни места.
В началото, още през септемери месец на първи курс, започнах работа като санитар. Мога да ти препоръчам да отидеш до Мационална кардиологична болница Детска реанимация и да потърсиш в работен ден Старша сестра Саня Маринова. Кажи й че двама студенти, които са работили като санитари са ти я препоръчали и попитай за свободни места за санитари. За жалост, в наши дни студенти се назначават като сестри само в НКБ, бившата трета градска, и то само след завършен трети курс - тоест всички изпити до края и края на лвтната сесия в трети курс трябва да бъдат взети. След това с уверение се кандидатства.
Преди това няма начин за сестра, а по-скоро болногледач в Света Екатерина, което по мое време беше невъзможно без познати и хора на хора. Българска работа демек,
Аз работих три години като санитар в детска реанимация, от които общо две в Пирогов по коремните хирургии и гнойно септична хирургия. Ако имаш желание за нвков от болниците, пиши, ще ти дам координати.

За работа като сестра, аз бях в неврокогична реанимация. И ако трябва да бъда честен - научих адски много за тези три години като сестра там. Ама адски много - интубации, централни венозни пътища, терапевтични схеми.
Паралелно работих и като сестра в линейка, там също научих много. Но що се отнася до сестринството в неврологична реанимация, ще ти помогне адски много и ще овладееш техники, които съвременни сестри на по 40 години не умеят. Да не казвам и лекари, защото после работих и година в Спешен кабинет като сестра и лекар, и видях за какво иде реч и каква е разликата. Така че - неврологично-реанимационнивт ми стаж беше най-полезното нещо през цвлото ми следване. И не говоря само за практическите умения.
Ако не успееш да пробиеш в ИСУЛ в неврореанимацията при доктор Цончев, потърси старша сестра Роза Спасова в неврологията на НКБ от името ма д-р Стефанов. Попитай за места в реанимацията и се надявай на късмет. Ако не, пиши на лично и ще й звънна.

С няколко думи - опитът от работта през следването е голям, но и отнема много - отнема време за учене, почивка и забавление, но пък печелиш пари...което в моя слкучай беше задължително. Ако при теб не е задължително, изчакай до края на лятната сесия в Трети курс и си потърси късмета като сестра в НКБ. Има много много позитиви тази работа.

Успех и налягай учебниците здраво, защото без теория не става... Особено в реанимациите. А влезеш ли в такава клиника, е въпрос на време да се влюбиш и в специалността.
д-р Стефанов

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 03 яну 2016 19:38

бладер
Ти кога завърши?

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1960
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Re: Студнет по медицина

Мнение от blader » 03 яну 2016 20:22

2015-та средата
д-р Стефанов

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 04 яну 2016 16:57

Леле как си минава времето....
Къде си сега?

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1960
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Re: Студнет по медицина

Мнение от blader » 04 яну 2016 17:23

Бях известно време спешен лекар в столична болница, но... сложих точката и сега съм през няколко други държави.
Имаш ЛС, докторе. Доста време имах проблеми с паролата на този ми профил, но с малко помощ успях да оправя нещата. Бях си създал временно профил, през който ви писах лично съобщение. Там има детайли. :)
д-р Стефанов

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 09 яну 2016 11:26

И ти ли Бруте....

Ок ще прегледам ЛС

iris17
Мнения: 2
Регистриран на: 14 апр 2017 08:56

Re: Студнет мед. сестра

Мнение от iris17 » 14 апр 2017 09:05

Здравейте, тъй като не мога да направя нова тема (може би, защото се регистрирах преди малко), искам да си задам въпроса тук.
Уча за мед. сестра, в момента съм втори курс. Искам от лятото да си започна работа като сестра (ясно ми е, че по договор ще съм или санитар или болногледач), но може ли да ме насочите къде? Знаете ли къде взимат студенти (с изключение на Св. Екатерина)? В момента много мои колеги работят там, включително и аз ходя всеки ден като доброволец, но определено искам да работя в друга болница. Имам също колеги, които уж работят като операционни сестри на граждански договор...Дали е вярно? Благодаря на всички, които ще отделят време :)

д-р Цончев
Мнения: 34558
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Студнет по медицина

Мнение от д-р Цончев » 16 апр 2017 14:37

Няма как да работят като операционни сестри ако не са завършили...
Пробвайте по градските болници - особено трета гб, те периодично се менят условията на наемане на с туденти, аз навремето изкарах 5 г. като сестра в 1 ГБ

markuch111
Мнения: 152
Регистриран на: 24 яну 2015 21:08

Re: Студнет по медицина

Мнение от markuch111 » 16 апр 2017 21:55

Оф,ще напиша нещо дълго,което вероятно и ще поразбуни духовете,ама карай...
Тва ми се вижда адски тъпо,освен от чисто финансов аспект.За да станеш лекар се учи предостатъчно много години.Редно е практическата част от това което трябва да се придобие като знания да става по време на съответните семестри,а не по подобен начин.
И докато айде "сестринската дейност" донякъде я разбирам(въпреки че за мене и тя е безсмислена),то санитарната ми идва леко в повече...С кво те обогатява подобна дейност!?Ровиш в биологичните отпадъци след някоя ампутация за да допълниш пропуснатото от недостатъчния брой практически упражнения по патоанатомия ли!?Или просто гледаш отстрани!?Щото то и кучето гледа по цял ден пред кланницата,ама ни хирург става от него,ни прост касапин...
Не говоря за iris17-за нея е друго-тя така или иначе това ще и е професията.Но учиш за лекар-учиш по съответната теоретична и практическа част която се полага в учебния материал и нищо повече.За всеки който има интерес към повече-никой не го е спрял да чете повече,да остава повече в съответния ВУЗ след лекциите,да пита,да разговаря с научните светила които му преподават и т.н. и т.н.На тоя свят има предостатъчно светлина за този който иска да му е светло е казал Блез Паскал...
Но да се помъкнеш ти някъде по няква болница да метеш,само щото не си завършил още,а ти се носи бялата престилка...Единственото което става с подобни неща е че се чеше егото на лекарите от съответните болници,които почват да нагаждат някаква йерархия в която има вождове и подчинени,тъпи теории как всяка жаба требе да си знае гьола и местото в него и обяснения как за да станеш генерал трябва да си бил редник и да си пълзял в калта и прочие дивотии...
Ако е зарад едните пари-от поставяне на фаянс и теракот,хамалство или докерство но Сточна Гара се изкарва повече.
Ако е зарад някакво самарянство-в Австрия и Гърция за грижи на старци дават далеч повече...
Тва е моето разбиране.Докато си във ВУЗа-учиш и практикуваш толкова колкото ти се учи и по плана.После по време на практиката пак се учиш,то така или иначе човек цял живот се учи и си умира ненаучен.Но го правиш "под пагона" на "лекар завършил магистратура по хуманна медицина".Иначе при другото става така че се създава една система и едно мислене в което има вождове и слуги,доминация,по-равни сред равните и прочие...
След 1ви курс кво си научил от същинската медицина!?Кажи речи нищо освен анатомията,но тя пак не е медицина,а фундамент.Айде и малко цитология,хистология и латински за подправка-но те и те са фундамент...И разбира се имаш прекрасни знания по химия и биология които ще са ти фундамент за бъдещото развитие,било от 1ви курс,било и от кандидат-студентския...
Много от нещата ако си учил в средното,бил си по олимпиади по химия,билогия(или просто си любознателен и си чел)-няма да са ти нещо ново.За сметка на това ще те юрка да метеш някой 60-годишен дълбоко изкуфял търбух,който между двама пациенти се подкрепя с ракия от дискретно шишенце и ако го питаш за формулата на нафталена има да мига на парцали и така и няма да ти я напише,въпреки че той самия мирише на същото....Ей така се създават робите и робското мислене.
Аз така ги разбирам нещата и не ги налагам на никого.Всеки си има личната свобода да си продава труда,задника,времето и т.н. на когото,за колкото и както намери за добре...

Отговори

Върни се в “Коментари, идеи, препоръки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron