ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Как се интерпретират стойностите на ГГТ?
Ако се спазват препоръките на лекаря, детето може да се заболе...
Всеки, който желае провеждането й, трябва да е добре информиран.

перитонит

Набиране на дарения, благотворителна дейност, взаимопомощ.

Модератор: Приятели

Наташа Сърмова
Мнения: 3
Регистриран на: 10 авг 2009 09:22
Местоположение: София

перитонит

Мнение от Наташа Сърмова » 27 окт 2009 22:13

Майка ми е на 77 години. При катастрофа блъска я кола и се супи крак в коляното и предна и задна част на пупична кост, след престой в болницата я изписват . След една седмица пупичната кост пробива пикочния мехур и прави перитонит със закъснение се открива това състояние и се налага операция при което се оказва че има и преплитане на червата а между другото първия път още са имали съмнение за преплитане на червата но не е предприето нищо. Изписаха я като казаха че имало проходимост и не се налага операция.Как е възможно в такова състояние да се изписват болни без да е започнало захранване и да се види как ще реагира организма дали ще заработят червата. Възмутително. Тя още е в болницата сега вече оперирана но все още не е адекватна което ме тревожи. До вчера беше на апаратно дишане а днес е с тънки тръбички на изкуствено дишане. Мен обаче не ме пускат да я видя макари от вратата което ме притеснява да няма нещо друго. Дайте ми съвет какво мога да направя за да й обърнат може би по-голямо внимание.

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1957
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от blader » 28 окт 2009 00:00

Къде се намира жената?
А за допускането - предполагам, че е в реанимация. Операцията е била тежка, съвсем нормално е да не ви допускат. ;)
д-р Стефанов

Наташа Сърмова
Мнения: 3
Регистриран на: 10 авг 2009 09:22
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от Наташа Сърмова » 03 ное 2009 18:33

Днес ми казаха че имало фистула някъде до дренажа гледали са я на скенер и ще чакат дали няма да се затвори сама. Възможно ли е това. и как ще разберат дали се е затворила. А това че все още я хранят през сонда също ме притеснява. Вече не знам какво да мисля. Има много ако.....

Наташа Сърмова
Мнения: 3
Регистриран на: 10 авг 2009 09:22
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от Наташа Сърмова » 14 ное 2009 12:45

Много Ви моля сега да ми кажете майка ми я изписаха от болницата но с какво е добре да я храня тъй като в болницата дълго време беше на сондово хранене. Сега я изписаха но е с катетър и така ще е казаха един месец няма ли опасност нещо да се запуши този катетър не трябва ли по някакъв начин да се промива периодично

koceeeto
Мнения: 3
Регистриран на: 25 окт 2010 17:52
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от koceeeto » 25 окт 2010 18:14

Много съжалявам че така грубо се намесвам в тема която не е моя , но случая е спешен.Баба ми днес беше оперирана от перитонит който докторите не можаха да намерят преди това и за това се наложи да я вкарат в операционна без да знаят за какво . Оказа се че е перитонит който по думите на майка ми се е пукнал . Сега баба ми е на легло с някаква трабичка излизаща през носа , която според думите на майка ми може би е дренаж . Та въпроса ми е с какво може да се помогне за по барзо оздравяване и има ли някаква опасност след като е претарпяла това . Баба ми е на 68 години . Моля много някой да ми отговори и да ми даде съвет какво да правя .
Трябва ли да я преместим в друга по -добра боница и ако да къде .(от Бургас съм)
П.С. Също така майка ми ми спомена нещо за ставен перитонит , което няма логика според мен някой ако знае нещо моля да сподели.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: перитонит

Мнение от д-р Цончев » 25 окт 2010 20:28

Зависи от тежестта на перитонита - има по-леки и много тежки. В случая ако жената е в съзнание, говори, мисли нормално, корема е затворен, не са предвидени допълнителни операции - вероятно прогнозата е добра. Тази тръбичка в носа се нарича стомашна сонда и служи за да отбременява стомаха от съдържимото, което поради операцията временно не може да "върви" към червата.

koceeeto
Мнения: 3
Регистриран на: 25 окт 2010 17:52
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от koceeeto » 26 окт 2010 19:53

Баба ми говори но днеска разбрах преди малко от майка ми че имала лека температура 37.7 което много ме безпокои защото са ми казвали че това е темпратъра , която означава че организма се бори с нещо . Също така разбрах повече информация относно кога са започнали болежките .
За пръв път я е заболяло на 24 октомври в неделя сутринта , но тя е взела спазмалгон и всичко е отминало до обят когато пак я е заболяло и са отишли в Бургас където са направили ехограф, ренген , кръв и урина . След тези иследвания те не откриват нищо и на 25 октомври понеделник към 12 и 30 я приемат в операционна защото е повращала зеленикаво нещо и са започнали операция без да знаят какво и има (по дум на майка ми) за това и операцията и е мисял в средата и е с големина около една педя . Диагнозата и е перитонит с идеята на място да се изясни какъв е проблема . На 25 октомври поради тази сонда която има диша през устат и майка ми и навлажнява усните , защото не може да пие вода . Та въпроса ми е дали е нормално всичко това . Като има температура трябва ли да се притесняваме , докторите също казаха днеска че е трябвало да се раздвижва но мисля че е много рано (така ли е?) колко дъго трябва да е със сондата и до кога ще е хоспитализирана .

koceeeto
Мнения: 3
Регистриран на: 25 окт 2010 17:52
Местоположение: София

Re: перитонит

Мнение от koceeeto » 27 окт 2010 20:09

Днес е третия ден от операцията баба ми продължава да има температура през деня 37.2-37.4 , а след 19:00 часа започва да вдига температура , която след 19 часа е 38 градуса. Възможно ли е температурата да е от стомашната сонда , която много я дразни и предизвиква непрекъснати храчки , които тя отхрачва и дразни по този начин гърлото и дробовете . Лекарите казват че е оперцията е била успешна и всичко което е трябвало да се изчисти от перитонита е изчистено .

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: перитонит

Мнение от д-р Цончев » 28 окт 2010 17:44

Стомашната сонда е най-малкия проблем. Вярно, дразни, но сама по себе си при болни в съзнание не прави усложнения. Перитонитът като цяло е тежко заболяване, често животозастрашаващо. Температурата често е налице в продължение на няколко дни. Трябва ежедневно състоянието на пациента да се следи от лекар за признаци на усложнения.

filis
Мнения: 7
Регистриран на: 09 ное 2016 22:29

Re: перитонит

Мнение от filis » 09 ное 2016 22:33

Здравейте, баща ми е на 46г и го оперираха по спешност от перитонит и възпалени черва. Въпроса ми е колко време след операцията ще е само на вода и нормално ли е да има газове и подут корем 1 ден след операцията?

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: перитонит

Мнение от д-р Цончев » 12 ное 2016 20:13

Нормално е. Затворен ли е корема?

tishovsx
Мнения: 1
Регистриран на: 14 ное 2016 12:48

Re: перитонит

Мнение от tishovsx » 14 ное 2016 13:07

Здравейте!
Претърпях операция от перитонит, следствие от спукан апендикс.
Лошото бе, че в изследванията на кръвната картина лекарите не бяха установили спукания апендикс, преди операцията имах леки болки от дясно и към пикочния мехур. Това продължи повече от месец, нямах температури или ако съм имал те са били малки. След обикаляне по болници стигнах и до Александровка, там също не откриха спукания апендикс, но един лекар се осъмни и ме прати на скенер, резултата от скенера бе абсцес в малкия таз. Наложи се операция, хирурга който ме оперира след това ми каза, че е имало два варианта, да премахне част от дебелото черво и част от тънкото. Стената на дебелото черво е била доста дебела. Той предпочел, да не изрязва нищо, като ме предупреди, че възстановяването ще отнеме доста време. Минаха вече почти шест месеца и още имам епизодични болки към дебелото черво, схващания и на коремните мускули и болки.
Въпросът ми е това нормално ли е!!!
Изследванията са нормални.

Поздрави.

filis
Мнения: 7
Регистриран на: 09 ное 2016 22:29

Re: перитонит

Мнение от filis » 14 ное 2016 21:54

д-р Цончев написа:Нормално е. Затворен ли е корема?
Да, днес го изписаха, без никакви оплаквания и болежки относно операцията. Захраниха го в болницата с пюре от моркови и картофи, супа, препечени филии, нишесте, чай и бисквитки. Мисълта ми е след колко време може да приема друга храна и каква да е тя? Строго забранено е ни казаха в близките месеци подправки в храната да се приемат, тъй като дразнели. След 10-тия ден трябва да отиде за махане на конците, нормално ли е, аз си представях, че ще е необходимо повече време да мине?

Благодаря, д-р Цончев.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: перитонит

Мнение от д-р Цончев » 16 ное 2016 08:51

Нормално е, кожата заздравява след десетина дни ако няма някакво усложнение. Захранването - постепенно към обща храна но в рамките поне на 2-3 седмици

Отговори

Върни се в “Зов за помощ!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron