ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Представете си изцяло противоположен вариант на сауната

Остеохондроза

Модератор: консултанти

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Остеохондроза

Мнение от geri_kj » 04 фев 2008 12:03

Здравейте,
Бих искала да ми разясни някой ако може - след ренгенова снимка на шийните прешрени - открита остеохондроза от С4 до С7. Изписани са "Габаневрил" 300 мг и "Афамил" 100 мг. /дано да съм ги написала правилно, защото ми ги диктуваха по тел./ Става въпрос за майка ми. Чула, че е нелечимо и едни такива мрачни прогнози ... Просто искам да знам за какво иде реч и дали изписаните лекарства са правилно изписани.
Иначе в интернет попаднах на една "Напитка с Алое Вера при ставни проблеми - Forever freedom" -1 литър 66,39 лв. ... ако стечували нещо за това или сте го ползвали - ще се радвам да чуя мнения.
Благодаря предварително на всички, които ще ми обърнат внимание и ще отделят от времето си, за да ми драснат някой ред.
Всичко добро Ви желая!

д-р Цончев
Мнения: 34167
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Цончев » 06 фев 2008 16:31

Ето повече информация по проблема:
Болестта напомня за себе си, когато е увредила гръбначния стълб

Човечеството страда от остеохондроза още от незапомнени времена - характерни изменения на гръбначния стълб са открити в гробниците на египетските фараони и римските патриции.
През ХХI век остеохондрозата става значително по-млада - немалко подрастващи страдат от това заболяване. Причините са основно неправилна обмяна на веществата, наднормено тегло, заседнал начин на живот, неправилно хранене и др.
Разпространението на остеохондрозата е наистина глобално. От нея страдат от 50 до 90 на сто от жителите на планетата.

СЪЩНОСТ И СИМПТОМИ НА БОЛЕСТТА
Остеохондрозата е деградация, разрушаване на междупрешленните дискове, най-често в шийния и кръстния (поясния) отдел на гръбначния стълб.
Кръстната (поясната) остеохондроза е най-разпространена. При нея болките в кръста могат да предизвикат болки и в долните крайници.
При шийната остеохондроза е възможно и дори често главоболието, изтръпване и болки в ръцете.
При гръдната остеохондроза страдат вътрешните органи.
Основната причина за болките при остеохондрозата е следната. Междупрешленните дискове не издържат натоварването, разрушават се и изпъкват, което изпъкване се нарича дискова херния. Хернията на дисковете дразни околните тъкани, включително връзките и нервните коренчета, което предизвиква болестни усещания.
Колкото по-възрастен е организмът, толкова по-бавно и трудно протича възстановяването на тъканите на гръбначния стълб.
И така, дали е възможно пълно оздравяване от остеохондроза?
Според специалистите това зависи от формата и тежестта на заболяването, от своевременното и, разбира се, правилно лечение. Пълно излекуване обаче е възможно само в началния стадий на болестта.
Но дали може да се предотврати обострянето на остоехондрозата, при условие че години наред човек не чувства болки и няма проблеми с подвижността си? Дори болката да премине, това не означава, че и болестта си е отишла без следа - измененията в гръбначния стълб така или иначе ще останат. В този случай основната задача е да се спре развитието на заболяването и да се направи всичко възможно да се премахнат патологичните изменения в гръбначния стълб, да се намалят и премахнат и другите симптоми - изтръпването на краката и ръцете, главоболието.

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ?
• Най-ефикасната схема на лечение е съчетаването на лекарствените методи с нелекарствени. Втората група включва обогатяване на общата култура на болните по отношение на болестта, провеждане на лечебна физкултура, използване на различни ортопедични приспособления и не на последно място - намаляване на теглото.

Традиционната медицина прилага обезболяващи средства и препарати, намаляващи напрежението в мускулите - инжекции с витамини от групата В, новокаинови блокади, както и нестероидни противовъзпалителни препарати за намаляване на болестните симптоми в ставите.
Тук трябва да отбележим, че новокаиновите блокади и нестероидните противовъзпалителни препарати могат да предизвикат нежелани ефекти при стомашно-чревния тракт, при сърдечносъдовата система и да повлияят на съсирваемостта на кръвта. Затова се препоръчва при тази процедура да се действа много внимателно, препаратите да се приемат на малки курсове и задължително под лекарско наблюдение, още повече че процедурата само намалява възпалението и облекчава болките в ставите. Тя не влияе на прогресирането на болестта.
Действието на новите препарати е насочено към предотвратяване загубата на масата на ставния хрущял и забавяне прогресирането на остеохондрозата. Постиженията в тази област са свързани с изследванията на две вещества - хондроитин сулфат и глюкозамин. Това са естествени компоненти на хрущялната тъкан на ставите. Те притежават способността да се пристрояват в структурата на хрущяла, да го стимулират и потискат разрушителните процеси.

МНЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТА
От остеохондроза обикновено страдат хора с генетична предразположеност към това заболяване. За развитието му спомагат статодинамичните претоварвания, които възникват не само при тежка физическа работа, но и при продължително стоене в несвойствена поза. Това води до неравномерно натоварване на отделните фрагменти на гръбначните дискове и гръбначно-двигателния сегмент като цяло. При това голямо значение има общото физическо развитие на човека и неговото тегло. Слабостта на мускулите като следствие от заседналия начин на живот, лошото развитие на така наречения “мускулен корсет” спомагат за възникването в гръбначния стълб на проявления, характерни за остеохондрозата. Нарастването на масата на тялото увеличава и без това голямото натоварване на гръбначния стълб, особено на междупрешленните дискове. При появяването на първите признаци на остеохондроза основната задача на пациента и на лекуващия лекар е да спрат развитието на заболяването. Вече споменахме начините за това - медикаментозно лечение, лечебна физкултура, използване на ортопедични приспособления, намаляване на теглото, повишаване медицинската култура на болния по отношение на болестта.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БОЛНИ И ЗА ЗДРАВИ
Тук ще ви предложим няколко много прости и обикновени съвета, които ще ви помогнат за профилактика на остеохондрозата или като спомагателно средство при медикаментозното лечение на тази болест.
• Стойте и ходете с изправен гръб.
• Избягвайте стоенето в една и съща поза, независимо дали сте прав, или седнал.
• Обувките ви трябва да бъдат с нисък широк ток и с мека и еластична подметка.
• При повдигане и носене на тежки предмети използвайте силата на ръцете и краката, а не на гърба. По възможност си слагайте пояс, подобен на този, който носят щангистите.
• Никога не повдигайте тежки предмети изведнъж и завъртайки тялото си.
• Ако сте седнали, сложете си възглавничка зад талията. Креслото или столът, на който обикновено седите, трябва да бъде с висока горна част, за да подкрепя гърба ви.
• В автомобила си използвайте специална ортопедична възглавничка.

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Re: Остеохондроза

Мнение от geri_kj » 13 фев 2008 16:54

Д-р Цончев,
Бихте ли ми казали дали "Габаневрал" 300 мг е подходящ в този случай, защото това са й изписали ( по три приема на ден)? А иначе си пие "Евиста".

д-р Цончев
Мнения: 34167
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Цончев » 15 фев 2008 00:17

Трудно ми е да кажа дали тази терапия е поднходяща тъй като не познавам подробно случая. Къде провеждате лечение?

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Re: Остеохондроза

Мнение от geri_kj » 25 фев 2008 17:47

Ами лечението ли ... тя си е у дома. А градът, в който живеем е Кърджали. Посещава лекаря и й изписват лекарствата. Това е. Но болките във врата стават непоносими. не може да се обръща настрани, а ми е нужна (в кръга на шегата де :) ) ... гледа ми детето, докато съм на работа. посъветвайте ме нещо, ако е възможно.

д-р Цончев
Мнения: 34167
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Цончев » 01 мар 2008 00:40

Какви медикаменти приема?

д-р Габровски
Мнения: 578
Регистриран на: 21 юни 2006 06:46
Местоположение: София

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Габровски » 03 мар 2008 13:21

опишете по-подробно оплакванията.
Само рентгенова снимка ли е правена?
Някои от "ошипяванията" на шията се лекуват много успешно чрез хирургично премахване. Зависи, дали има показания за това.
Майка ви има ли други заболявания?
доц. Н. Габровски, дм
Секция по Неврохирургия
Болница "Пирогов"

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Re: Остеохондроза

Мнение от geri_kj » 10 мар 2008 13:28

Само ренгенова снимка е правена.
Приема Габаневрил 300 мг - вече втори месец, а скоро й изписаха и Тетразепам 25 мг.
Оплакванията са - болки в главата и отзад на тила.
p.s. След приема на Тетразепам 25 мг - оплакванията са намалели значително.

gan4eva4
Мнения: 3
Регистриран на: 07 апр 2009 20:11

Re: Остеохондроза

Мнение от gan4eva4 » 07 апр 2009 22:58

Здравейте
през март 2008г. ми се получи едно мравучкане,изтръпване и болки по цялата лява част на тялото.Ходих при невролог който ме изпрати на ренген и на бележката от ренгена пише-
Шийни прешлени-данни за силно изразена спондилоза С4-С5
-остеохондроза С5-С6
Питането ми е -възможно ли е от това да ми се подува кракът и ръката-забелязвам от известно време че левият ми крак малко над глезена е подут и на места лявата ръка също и усещам едно напрежение по тези места сякаш ще се пръсна
Бихте ли ме насочили към какъв специалист да се обърна-съдов хирург или ортопед
Благодаря предварително

Simona.Tuneva
Мнения: 1
Регистриран на: 12 апр 2012 17:17

Re: Остеохондроза

Мнение от Simona.Tuneva » 12 апр 2012 17:22

Здравейте,
на 18 години съм и след ПТП получих много силни болки в врата, отидох в Пирогов сложиха ми яка, вече 1 месец след махането на яката, още имам болки. Отидох на снимка в друга болница и доктора ми постави диагноза Остеохондроза. Каза ми много сте малка за тази диагноза предписа ми аулин да пия като ме боли и тва беше не ми предписа никакво адекватно лечение. Въпроса ми е дали да си пия аулина и да не ходя на друг лекар или да се посъчетвам с друг специалист.

д-р Цончев
Мнения: 34167
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Цончев » 12 апр 2012 20:15

gan4eva4
съдов хирург е по-удачно, или пак невролог.

д-р Цончев
Мнения: 34167
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Остеохондроза

Мнение от д-р Цончев » 12 апр 2012 20:17

Simona.Tuneva
винаги можете да се консултирате и с друг специалист, най-малкото за сверка. Аулина си го пийте при болки.

Отговори

Върни се в “Дискова херния. Дископатия. Болки в гърба, кръста и шията”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта