ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Много важно е самонаблюдението за размера и цвета им
Можем да започнем с малки, но ефективни промени
Кои са 6-те основни грешки, които допускат начинаещите?

Съвет - букет от неврологични симптоми

Модератор: консултанти

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 22 юли 2016 18:47

Здравейте, аз съм жена на 33 години и бих искала да се допитам до Вас за съвет относно неврологичен проблем, който все още не съм сигурна, че е точно диагностициран.Ще съм благодарна, ако може да изкажете мнение.

Всичко започна преди няколко месеца, когато започнах да усещам треперене, скованост в краката, сърцебиене и постоянна умора. Отидох при личния лекар, който ми направи кардиограма - беше в норма, само със завишен пулс 108, пуснахме ПКК, ТСХ и кръвна захар и те бяха в норма. Тя го отдаде на стрес, признавам живота не ми е от най-спокойните, а и по начало съм доста емоционална. Изписа ми Деанксит и Магне Б6. Нямаше особено подобрение, дори постепенно симптомите в краката ми се засилиха. До един прекрасен ден, в който така ме сковаха, че не можех да отида до тоалетната сама. Наложи се да извикам невролог за домашно посещение, тъй като не бях подвижна. След обстоен преглед и разговор ми назначи ЯМР на главен мозък със съмнение за МС. След проведеното изследване тази диагноза се отхвърли, тъй като нямаше изменения. Изписа ми да пия Магнерич и Милгамма Н, от които нямаше особено подобрение. Потърсих съвет от друг невролог, който ми направи ЕМГ на долни крайници, което показа коренчово дразнене на ниво L4-L5. Изписа ми Афламил за 10 дни, Мидокалм и Стрезам. От тези лекарства почувствах малко облекчение, поне станах подвижна макар и не напълно, както преди. Остана ми постоянната умора, потрепване на мускулите на краката, от време на време болка и вибрации. Изпрати ме на рентген на ломбални прешлени, което показа снишаване на прешлените на ниво L5-S1. Постави ми диагноза дискова херния с радикулопатия на долни крайници. Изписа ми да продължавам с хапчетата още 10 дни. Искам да отбележа, че болки в кръста и схващане там не съм имала. От няколко дни ми се появи и нов симптом - проблеми със зрението. Спонтанно ми се появяват черни петна пред едното око придружени със "звездички" и се чувствам все едно ослепявам. Отделно започнаха да ми потрепват мускулите и по други части на тялото - гръб, ръце. Забравих да спомена, че кръвното ми е горе долу стабилно, като варира в границите от 110/130 на 70/90. Понякога пулса ми се качва до 110.

Бих се радвала, ако ми дадете съвет да правя ли други изследвания, на какво може да се дължи всичко това и имам ли основание да се притеснявам за някакво по-сериозно неврологично заболяване? Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост :)

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от д-р Цончев » 22 юли 2016 20:35

Добре е да сенаправи нов преглед при невролог и ементуално ЕМГ.

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 22 юли 2016 20:43

Др Цончев, благодаря за бързия отговор. ЕМГ ми е правено преди 10 дни, дали ново ЕМГ би показало нещо различно ?

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от д-р Цончев » 22 юли 2016 20:46

Не. Какво е заключението от ЕМГ-то?

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 22 юли 2016 20:48

Нормална скорост на отговор на нервите и коренчово дразнене на ниво L4-L5.

д-р Цончев
Мнения: 34571
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от д-р Цончев » 04 авг 2016 20:11

Значи няма нещо особено притеснително...

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 05 авг 2016 14:44

Д-р Цончев, благодаря за отговора!

Allq
Мнения: 4
Регистриран на: 09 сеп 2016 17:21

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от Allq » 14 сеп 2016 23:20

Здравейте! Аз съм жена на 44 г. и от известно време имам проблеми, които не съм сигурна че са неврологични и свързани помежду си и затова се нуждая от съвет. От около половин година имам замайване, лоша концентрация, често имам усещането че имам трудност при възприемане на околния свят с периферното си зрение и ме дразни силно слънчевата светлина. Освен това преди около 3 месеца една сутрин се събудих със схванат врат. Беше ми се случвало и по-рано и обикновено всичко отминаваше за няколко дена. Изминаха няколко дни а аз продължавах да съм схваната и започнаха да ме болят вратът и рамената. В началото болката във врата беше нетърпима, пареща и имах чувството че ме пробождат десетки игли. Рамената ме боляха по същият начин. Ходих на невролог и той ми изписа Мовалис, който изпих. Схващането на врата изчезна но болката остана. Странното при тази болка беше, че изчезваше и се появяваше изведнъж. Движеше се пареща по гръбнака и стигаше до лопатките ми. Изчезваше за няколко дена и започваше отново с пълна сила. Докосвайки костите си усещах, че те също ме болят. Отново посетих невролог, който предположи че имам ошипяване и ме изпрати на рентген за снимка на шийни прешлени. След снимката стана ясно че нямам шипове и ми предписаха за пиене мента, глог и валериан. Сега от време на време продължава да ми се схваща врата за час два и се оправя. Изминаха два месеца през които болката леко отшумя, но сега докосвайки костите си усещам болка в тях.
А замайването, лошата концентрация и т.н. все още продължават.
Въпросът ми е смятате ли, че има връзка между замайването и другите изброени неща и болката във врата и рамената. На какъв специалист трябва да отида и какви изследвания да си направя.

ilia.ivanov
Мнения: 101
Регистриран на: 19 фев 2015 00:20

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от ilia.ivanov » 16 сеп 2016 09:09

Базирайки се на моя опит с майка ми, за който можете да прочетете тук из темите, преди да давате пари за нови и нови изследвания, а и защото са ви изписали мента, не мисля, че се нуждаете от повече изследвания и невролози. Обърнете внимание, че майка ми беше с огромен букет от тежки неврологични симптоми, които се оказаха проявление на скрита депресия.

Allq
Мнения: 4
Регистриран на: 09 сеп 2016 17:21

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от Allq » 16 сеп 2016 14:49

Благодаря Ви за коментара. Възможно е донякъде да сте прав за депресията. Също така е възможно някои от изброените от мен състояния, като замайване и лоша концентрация да се дължат примерно на лошо оросяване на мозъка, предизвикано от отлагане на плака по кръвоносните съдове. За жалост не ми бяха предложени изследвания от рода на доплерова сонография и други невроофталмологични изследвания от страна на невролозите, които посетих и които са изцяло в тяхната компетенция. За тези изследвания прочетох впоследствие в интернет и се възмутих от тоталното безхаберие на хората, дали Хипократова клетва. Не е ли по-лесно да се изпише мента, глог и валериан, отколкото да се занимаваш с доста изследвания, след което и с тяхното разчитане и да губиш време само заради един пациент. Въпрос на некомпетентност ли е това или повод един пациент да посети дадения кабинет неколкократно, особено ако си плаща всеки път за прегледите.
P.S. А отвън пред кабинета чакат толкова много болни хора, изпълнени с надежда за оздравяване ...

ilia.ivanov
Мнения: 101
Регистриран на: 19 фев 2015 00:20

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от ilia.ivanov » 16 сеп 2016 18:33

След като ви направят доплер, вероятно ще поискате ЯМР, след това може и 3D томограф, винаги ще има нещо, което още не са ви направили. Наистина, познато ми е това поведение, майка ми беше стигнала до там, че след всички прегледи, стотици на брой, накрая си постави диагноза увреден аксон.. така че вече бяхме на микроскопско ниво. :lol: И на нея така лекарите все не и правеха правилните изследвания, за които беше чела в интернет, където в общи линии се намират само ужасяващи теми, с ужасяващи случаи. Повече вяра в лекарите и добър психиатър ще помогнат.. Пък ако не ми вярвате, посетете още един невролог, а ако и той се окаже безсилен и некадърен, ще трябва да ми повярвате.

Allq
Мнения: 4
Регистриран на: 09 сеп 2016 17:21

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от Allq » 16 сеп 2016 23:46

Принципно смятам,че в коментара Ви има голяма доза логичност, но само за миг си представете, че едно съвсем обикновено и навременно изследване би могло да предотврати сериозни последствия. Аз се опитвам да вярвам на лекарите, макар понякога да мисля, че изказват необосновани доводи за някой здравословен проблем. Все пак след ЯМР, който си направих мисля да опитам и с по-простичките изследвания, които може би ще се окажат и по-показателни. Трудно се живее по начин различен от този по който човек е живял през по-голямата част от живота си. Имах предвид да се движа замаяна и като в сън, понякога чувствайки се като страничен наблюдател на заобикалящият ме свят.

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 20 сеп 2016 19:07

Здравейте, Allq!

И аз търсих какви ли не скрити причини, но по това, което описвате е много вероятно да имате някакво ошипяване и макар и малко да притиска нерви и от там да идват тези симптоми. На мен на рентген нищо не се видя кой знае какво, освен снишение на прешлени и невролога в последствие ме прати на ЯМР, оказа се, че имам протрузии на доста места, както и ошипяване. И когато не се чувстваш пълноценен човек това води до редица други проблеми, включително и депресия! Казвам го от собствен опит. Опитайте се да не се вглъбявате в проблема, успокойте се и се консултирайте с психолог, който да Ви помогне да се справите с проблема. Пробвайте с упражнения за гръб, по интернет може да намерите много такива и да подберете най-подходящите за Вас. Бъдете здрави!

Allq
Мнения: 4
Регистриран на: 09 сеп 2016 17:21

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от Allq » 20 сеп 2016 22:35

Благодаря Ви за изказаното мнение! В този ред на мисли едва ли има човек, който на подсъзнателно ниво да иска да провокира болка в дадена част от тялото си. Болката се появява по някаква причина и тъй като тя до този момент не е присъствала в живота на индивида, същият се обръща за помощ към съответния специалист. При мен случаят беше точно такъв. Както съм описала в по-горен пост, след като на рентгеновата снимка не се видя ошипяване, реших да отида на ЯМР. На самото разчитане на резонанса, направено от лекар по образна диагностика беше написано следното: за нива С2-3, С3-4, С4-5 - нормален диско-вертебрален комплекс, запазен сагитален размер на спиналния канал, свободни рецесуси и неврофорамени и интактни коренчета. За ниво С 5-6 - медианен и левостранен парамедианен дисков пролапс, стеноза на предното арахноидно пространство и левия рецесус, интактни коренчета. За ниво С6-7- медианен и двустранен парамедианен дисков пролапс, стеноза на предното арахноидно пространство,свободни рецесуси и неврофорамени и интактни коренчета.
Заключение: Данни за дискови проласи на описаните нива.
С тези резултати посетих невролог, който ми каза, че нямам дископатия и не се нуждая от никакви лекарства. Лошото е, че ме боли. Сега може би трябва да отида при друг лекар по образна диагностика да ми направи отново разчитане на CD-то или да посетя друг невролог. Защо винаги трябва да е толкова сложно да се постави диагноза и човек да обикаля не един, двама, а доста повече лекари?

veni82
Мнения: 28
Регистриран на: 22 юли 2016 18:45

Re: Съвет - букет от неврологични симптоми

Мнение от veni82 » 04 окт 2016 12:02

Да, посетете друг невролог! След като на разчитането има описани такива неща вероятно е да има проблем и нужда от някакво лечение, още повече, че при един такъв пролапс има притискане на нерви и не само болка, а както описвате и редица други симптоми. Аз лично минах през 4ма лекари, докато стигна до невролога, който видя реално проблема.
Успех!

Отговори

Върни се в “Дискова херния. Дископатия. Болки в гърба, кръста и шията”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта

cron