ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Защо спермограмата не е достатъчна понякога
Бета-амилоидът се образува заради него
Налагат се заради високите температури

Дискова херния на шия - нищо не помага

Модератор: консултанти

Djulaya
Мнения: 3
Регистриран на: 02 юни 2013 22:23

Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от Djulaya » 02 юни 2013 23:11

Здравейте. В края на миналата година започна рядко и внезапно да ми прималява, като при колабиране. Обременяване с глюкоза не показа завишени нива на захар и инсулин. Пълна кръвна картина - всичко в норма. През януари при едно силно изкашляне шията и горната част на гърба се схванаха и започнаха сериозните проблеми. Все по често ми прималяваше. Като лежа или седя - няма проблем. Като тръгна да вървя и по някое време ми омекват краката и ми прималява. Започнах да чувствам придърпване на безименния пръст на дясната ръка. Направих си Доплерова сонография - не показа да има проблеми. Тръгнах на масажи - юмейхо, класически, комбинирани. Започнах да ходя и на гимнастика 2 пъти в седмицата. След известно време имаше подобрения до степенен, че за около цял месец всички оплаквания изчезнаха. Но наскоро отново се появиха. Един ден ми прилоша ужасно и веднага ми измериха кръвното - 40/60. След 2 часа пиене на подсолена вода и литър Кока Кола кръвното успя да се вдигне до 40/75. Направих си МРТ и прикрепям линк към заключението. http://prikachi.com/images/763/6179763P.jpg Според неврологът, който посетих падането на кръвното било на психическо ниво. Изписа ми Мовалис, но да го пия по 1 табл. само когато имам проблем и ми каза "От това не се умира". Само, че симптомите ми се увеличиха. Започнах постоянно да усещам скованост по цялата шия и гръбначен стълб, но без болка. Започна да ми се вие свят, сутрин като стана от леглото съм като пияна, като легна след това - потъвам. Като седя - от време на време усещам, че нещо ме тресе или цялото ми тяло пулсира. От жегата ми става още по-зле и все по-често усещям, че ще колабирам. Тръгнах на физиотерапия - интерферентен ток с вакуум, ултразвук с Диклак и електроакопунктура. След 3-тата процедура се вдигнах на крака и симптомите изчезнаха, НО след 8-мата процедура всички симптоми се върнаха с пълна сила за отрицателно време. Вече шията и гръб.стълб са постоянно сковани. След като стана от сън - няма и спомен от схващанията, но след няколко часа отново се появяват и така чак докато отново легна да спя.

Моля ви, посъветвайте ме какво да правя. Вече половин година се чувствам като инвалид, не смея да излизам сама навън или винаги съм с придружител. Не ходя на работа. Друг тип физиотерапия ли да правя? Четох, че помагали сухи и подводни екстензии. Чудя се дали да не тръгна на плуване или йога?! Според невролозите, които съм посетила едва ли не нищо не трябва да ми има, колко хора имали подобни проблеми и ме съветват да пия повече вода и да правя гимнастика...

Lidi
Мнения: 1395
Регистриран на: 01 сеп 2009 11:59
Местоположение: Варна

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от Lidi » 19 юни 2013 06:48

Гимнастиката е важна, плуването също. Определено!
На мен ми помогна традиционната акупунктура. 10 дена + терапия с ток и лазер.
Мъчих се и аз сигурно повече от година. При мен изхвръкваше едно топче на тила от изкривяване и ако ме прекара най-малкото течение и не можех да помръдна врата, а от там после се чувствах много зле, все едно съм инвалид.

Djulaya
Мнения: 3
Регистриран на: 02 юни 2013 22:23

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от Djulaya » 20 юни 2013 22:18

Гимнастика правя от 6 месеца като ходя по 2-3 седмично, а в къщи правя основно упражненията за шия. Ходя на масаж веднъж на 1-2 седмици. Ефектът е от ден до пладне. Ходя на физиотерапия от 20 дни и ту се оправям, ту се влошавам. Дори и схващанията в шията да изчезнат - прималяването се появява по някое време. Пия по 2л. вода на ден. Спя на анатомична възглавница. Ходя на плуване. Но плуването е малко нож с две остриета, защото от басейна се излиза мокър/влажен и е нужно само леко подухване, за да се схванем или настинем. Правя всичко, което трябва да се прави и проблемите ми не се решават вече ПОЛОВИН година. Всички невролози се опитват да ме изкарат депресирана, стресирана и т.н и да ми наблъскат разни бонбонки с валериан и жълт кантарион, защото не могат да ми обяснят причините за нестихващите симптоми и как да ги разреша. И повеждат разговора в посока на това, че едва ли не си въобразявам и постоянно си мисля как ще ми стане лошо - и ето взимало, че се случвало. Пълни глупости. Имало е месец или седмици, когато ми е било добре и съм се разхождала, ходила съм по излети, по балкани и хич не съм си мислила на всеки 5 минути как ей сега ще колабирам. "Нито съм депресирана, нито имам проблеми със съня, нито съм кълбо от нерви, нито съм претърпяла голям стрес в живота." Това вече ми е като дежурна фраза към невролозите като видя на къде отива разговора. Ама то от такава борба с лекарите верно мога да се стресирам и да започна да им вярвам, че изперквам.

Няма ли кой лекар да даде адекватно мнение какво се случва с мен и как да се справя със симптомите?! Аз се уморих и фалирах да обикалям по лекари в търсене на този, който вместо да се подхилва на оплакванията ми и да ме изкарва куку - ще помогне да се оправя и да заживея нормален живот без прималявания, виене на свят и тежест в шията. Все още ми се иска да вярвам в здравната система и компетенцията на лекарите, а не да се налага аз сама да търся начините за лечение. Все пак аз съм учила за инженер, а не за лекар :roll:

tanita64
Мнения: 1
Регистриран на: 09 юли 2013 13:53

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от tanita64 » 09 юли 2013 14:54

Съвършено сте права! Вече пети месец съм с болки в кръста и шията, в краката и ръцете. Ходене по лекари, изписване на лекарства, диагнози най-различни - "увреждане на междупрешленни дискове", "радикулит", "остеохондроза". Тая седмица ми предстои МРТ на шийни прешлени със съмнение за миелопатия. На 48 години съм. Нямам думи за това колко е безсилна медицината ни, как за достатъчно сериозни оплаквания некадърници ти казват, че нищо ти няма. Изглежда много е трудно да се попадне на правилния лекар. Успех!

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 05 дек 2016 15:36

Здравейте Djulaya!

Ще се опитам да направя разбор на вашата МРТомография. По мое мнение това е ключа към вашия проблем и най-вероятно субективната ви симптоматика е пряк резултат от дегенеративно-деструктивните изменения в шийния отдел, които обективизира образната диагностика. Ето и моя разбор:

"(1)На настоящото МРТ изследване се установява дискретно проявена дегенеративна трансформация на прешлениете от шийния отдел на гръбначния стълб с оформяне на ръбни остеофити от апофизите и задните елементи на телата и незначително от ставните фасети.(2)Понастоящем лигаментарна хипертрофия на интервертебралните стави не се установява.(3)Инверсия на физиологичната шийна лордоза до степен на кифоза с максимална дорзална пропагация тялото на С3. (4) Обтекаемостта на ликвора в предните спинални архноидни пространства тук е съхранена предвид факта, че последните са значително стенозирани."

(1) В случая става дума за образуване на шипове (остеофити) върху три елемента от т.н. гръбначно-двигателен сегмент: а/ върху така наречените епифизеални (зигапофизеални или фасетни стави),б/тук става дума най-вероятно за задната дъга на прешлените тела, т.е. там тази част от телата на прешлените, които образуват предната част на костно- спиналния канал, в/ върху самите ставни фасети (горна и долна), т.е. там където двата израстъка на епифизеалните стави контактуват директно за да оформят част от ставната капсула. Във вашия случай става дума най-верояно за т.н. спондилоза (остеофити по прешлените тела) и спондилартроза (остеофити по апофизалните стави) като тя е (спондилартрозата) е по-слабо изразена по самите фасетки на ставите. Според модерното схващане остеартрозата на гръбначния стълб е вторичен процес и има компенсаторна функция, като това е защитен отговор на организма към стартиралия вече дегенеративно - диструктивен процес на остеохондроза с усложнение хернирали дискове. Т.е. понеже в резултат на остеохондрозата височината на междупрешлените дискове намалява и се получава увеличено натоварване както за фиброзния пръстен, така и за апофизеалните стави, то за да се запази биомеханиката на гръбначния стълб, организмът отговаря с образуването на остеофити в подложените на промени области - в случая в прешлените тела и в апофизеалните стави.
(2) Вероятно става дума за промени в ставните капсули на апофизеалните стави- т.е. такива не се наблюдават. Но е възможен и алтернативен прочит, а именно да става дума за лигаментите (връзките), които имат пряко отношение към апофизеалните стави като жълтата връзка (лигаментум флавум) и др.
(3) Тук нещата са ясни- има сериозни промени в т.н. физиологична лордоза, т.е. извивката в шийния отдел, която в норма е извита напред, докато при вас тя е преминала в кифоза, най-силно изразена на нивото на трети шиен прешлен- С3. Това е сериозен проблем, който се счита от официалната медицина за неотстраним с консервативна терапия и който създава нарушения в отделните сегменти променяйки разпределението на осевите сили и натоварвания (надявам се да сте учили съпромат, щом казвате че сте инженер). Но за ваше успокоение ще каже, че американски остепати и хиропрактори твърдят и го доказват с рентгенографии, че дори и силно деформирани извивки като вашата могат да се повлияят след съответните процедури и да се възстанови нормалната лордоза. Но честно казано нещата поне в нашата страна влизат в графа "мисия невъзможна".
(4) Тук има добра новина, а именно че въпреки цервикалната стеноза в резултат на хернираните дискове и на остеофитозата в задната част на прешлените тела, които упражняват компресия върху епидуралното пространство и съответно върху субарахноидалното пространство (става дума за тази част в интрадуралното пространство, която е затворена между паяжиновидната обвивка и гръбначния мозък и където циркулира гръбначно-мозъчната течност(ликвора) - динамиката на ликвора е съхранена. Т.е. няма промени в циркулацията на ликвора и той може да изпълнява нормално своите функции, както както механичен буфер твърдите и меките структури в гръбначно- мозъчния канал, така и за отвеждане на отпадните продукти от матаболитните процеси в мозъка.

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 05 дек 2016 17:29

"(5) На този фон се установява медианен пролапс на пулпозния нуклей в сегмента С5-6, стенозиращ предното спинално арахноидно пространство и причиняващ известна компресия върху медулата тук. (6) Дисковата протрузия повече вдясно, съвместно с ръбцовите остеофити в сегмента С3-4 причинява известна десностранна рецесуална стеноза."

Първо да внесем яснота в терминологията. Съгласно терминологията използвана от американските специалисто по образна диагностика имаме няколко вида херниране на диска:
- издуване (булджинг) - най- леката и начална форма, когато поради натиска на пулпозното ядро (нуклеуса) фиброзния пръстен се огъва и изпъква и издува.
- протрузия - напреднала форма на издуване, когато се появяват микроцепнатини (фисури) по фиброзния пръстен, но той все още задържа пулпозното ядро вътре в себе си, т.е. то не е излязло извън пръстена. Това е средна по тежест дискова херния.
- екструзия или пролапс, когато в резултат на тагенциалните сили, пулпозното ядро е успяло да разкъса всички ламели (обвивки) от фиброзния пръстен и да се покаже навън, т.е. извън него
- секвестрация, когато отделни части от ядрото са се отделили от основната маса на ядрото и са мигрирали било краниално (в посока към главата),било каудално (към опашката). Това е най-тежката форма на дискова херния, която почти винаги е показна за операция.
Според руската концепция, издуването и протрузията не са дискова херния, а само при наличие на пролапс или секвестрация може да говорим за дискова херния. В България няма унификация на термините и различните специалисти използват едни и същи термини влагайки различна семантика.

(5) Видно е от разчитането, че главния проблем при вас е на ниво С5-С6 където се констатира медианна, т.е. централна херния, т.е. такава която директно атакува средната част на спиналния канал и притиска както задната надлъжна връзка (лигамент), така и епидуралното пространство със структурите разположени в него ( мастна тъкан с разположени в нея венозни плексуси), така и субарахноидното пространство, където циркулира ликвора и където е разположена медулата(гръбначния мозък). Забележете става дума за пролапс, което вече говори за утежнена клинична картина. Обикновено 1/дисковите хернии в шийния отдел са рядко явлевие (около 8% от всички дискови хернии) и 2/ те по-рядко херниират, т.е. излизат извън фиброзния пръстен. Вашия случай явно не е такъв. Това е сериозен проблем, имам предвид компресията на медулата, тъй като говори за пред миелопатия, т.е. нямате увреждане на миелона, т.е. на гръбначния мозък, но поради факта че има пролапс(изпадане) на пулпозното ядро, което е хернирало дорзално (назад) и засяга с компресия вентралния аспект (предния дял) на гръбначния мозък означава, че има риск от евентуално бъдещо увреждане на миелона, което вече по дефиниция ще изиска ( в бъдеще време, но не към момента) оперативна намеса за декомпресия на цервикалната стеноза.

(6) Тук става дума за протрузия на междупрешления диск, но вече на ниво С3-С4. Т.е. имаме лека степен на увреждане на диска, но поради съчетанието си с шиповете (остеофитите ) на същото ниво картината се усложнява. Това което се получава като резултат е стеснение на десния латерален (страничен) рецесус, т.е. канала през който преминава коренчето на нерва след като излезе от гръбначния мозък за да излезе впоследствие през междупрешления отвор (форамен интервертебрале). Тази стеноза (стеснение) на рецесуса (канала) е заявка за евнтуални бъдещи проблеми по причина на компримирано (притиснато) коренче вдясно или това което лекарите наричат радикулерна болка. Но... поради специфичните анатомичните особености на шийния отдел, а именно поради факта, че спиналните коренчета в долния шиен отдел преминават през долната част на интервертебралния отвор, забележете (!) на или под нивото на диска, болковата симптоматика в шийния отдел не винаги е налице, както е явно във вашия случай.Но разбира се това не означава, че в бъдеще при директна компресия или иритация (дразнение) на спиналното коренче такава болка няма да се появи.

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 05 дек 2016 18:08

"(7) Не личат други клинично значими дискови протрузии и пролапси. (8) Интактен от лезии миелом по цялото му изследвано протежение. (9) Описаната спондиларна и дискална патология причинява централен тип стеноза на спиналния канал в сегмента С5-6 и рецесуален вдясно на краниалното С3-4 ниво."

(7) На другите сегментни нива не се откриват промени в дисковете, т.е. имате проблеми само на две нива : С5-С6 (между пети и шести прешлен) - пролапс, и на ниво С3-С4 - протрузия.
(8) Ето тук една наистина много добра новина : имате незасегнат от увреждания гръбначен мозък по цялата си дължина ( в шийния отдел разбира се). Т.е. няма данни за миелопатия или увреждане на миелона, което с МРТ лесно може да се установи според силата на сигнала, който е с променен интензитет ако има увреждане и реално там където има лезии (увреждания) в гръбначния мозък на T2 изображението (в МРТмографията или ЯМР , както е популярно да се нарича в България този вид образна диагностика, има два вида изображения, а именно Т1 и Т2) `се виждат бели участъци (лезиите) на тъмния фон ( гръбначния мозък).
(9) Тук е нещо като обобщение на картината, а именно че шиповете (спондиларната патология) и херниралите дисокове (дискална патология) водят до стеснението на гръбначно - мозъчния канал и до стеснение на канала през който излиза дясното коренче на ниво С3-С4 (между трети и четвърти шиен прешлен, които са разположени в посока към главата, т.е. краниално).

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 05 дек 2016 20:01

"(10) Находката отговаря на цервикална остеохондроза, комбинирана с т.н. статична аномалия в шийния отдел на гръбначния стълб. (11) Неголям по обем медианен пролапс на пулпозния нуклей на ниво С5-6.(12) Представен CD."

(10) Термина "остеохондроза на гръбначния стълб" е въведен за пръв път от Хилдебрант през 1935 г, по -късно и най-вече през 80-те термина добива популярност в Съветския съюз и бившите социалистически страни, а оттам и в България благодарение на проф. Попелянски от Казанския университет. Терминът като такъв не фигурира в англоезичната литература и остоехондрозата не е отделена като отделна нозология (заболяване) в МКБ-10 ( Международната класификация на болестите - десета редакция с която официално работят официално всички български лекари и здравната каса). Става дума за дегенеративно-дистрофично заболяване засягащо първично междупрешлените дискове ( във вашия случай на шийния или цервикалния отдел ) и вторично- другите отдели на гръбначния стълб, опорно-двигателния апарат и нервната система. В разчитането на МРТомограмата е упоменато още, че имате статична аномалия, става дума разбира се за това че вместно лордозна извивка реално на ниво С3 имате кифоза, т.е. нарушена биомеханика в шийния отдел и разпределението на натоварванията. Ако сте учили ПГС в УАСГ София или някоя сродна специалност мисля че ще ме разберете прекрасно за какво става дума.
(11) Това вече го коментирахме, а именно става дума за разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пулпозното ядро навън от него като това се случва с диска разположен между петия и шестия шиен прешлен. Тук се обръща внимание на обема на хернията, т.е. понеже тя набъбва не само назад- към канала и гръбначния мозък, но и нагоре и надолу (т.е. краниално и каудално) като е отчетено, че обема на "изплюлото" пулпозно ядро не е голям. Това разбира се е свързано както с малкия размер на дисковете и на натоварването в шийния отдел в сравнение с това в лумбално-сакралния отдел(кръстно-поясния) така и с факта, че в шийния отдел задния надлъжен лигамент, който минава точно зад задната страна на диска и който пази диска да не навлезе в спиналния канал е по- широк и по -здрав от този в лумбалната област.

(12) Вероятно става дума за печатна грешка. Авторът на текста е искал да каже, че на пациента е предоставен запис от МРТомографията на диск (CD).

Нещо важно като коментар към разчитането на МРТ (Ядрено Магнитния Резонанс), което ви е направено. Ако приемем, че текста, който сте сканирали и сте споделили в Нета е пълен, а най-вероятно е така, то никъде от горния текст не е видно един много важен елемент в разчитането на дискови хернии. Става дума за размера на дисковата херния в сагитално направление (т.е. в предно-задно направление) или колко назад хернията навлиза в спиналния канал. Също така не е упоменат и размера на стенозата, т.е. какво е стеснението на гръбначно-мозъчния канал. Тези два факта и най-вече втория са от ключово важно значение за да се оцени размера на патологията и съответно на пораженията. Според меродавни източници е прието да се счита, че при размера на хернията под 5 мм имаме протрузия, а при размер над 5 мм вече говорим за екструзия или пролапс. Има също така референтни стойности в норма и патология за стенозата на спиналния канал в шийния отдел, които варират в зависимост от пола, височината и т.н. конгенитални ( по рождение или вродени) фактори. Прието да се счита, че ако диаметърът на костно-спиналния канал в сагинално направление е по-малък от 13 мм имаме т.н. отностителна стеноза, а при диаметър по-малък от 10 мм вече е налице т.н. абсолютна стеноза. В първия случай може да имате проблеми но те имат преходен характер и не застрашават сериозно здравето ви, докато във втория случай вече навлизате в застрашената зона, където вече се изявяват различни неврологични дефицити. По мнение на медици при диаметър под 8 мм миелопатиятията започва дебюта си, а това е много застрашавощо състояие което засяга гръбначния мозък и влече след себе си куп проблеми свързани с моториката и неврологичната симптоматика.
Така че ключова оценка в образната диагностика е пропусната и този факт е от важно значение за бъдещия терапевтичен алгоритъм и бъддещата прогноза на хода на заболяването ви.Странно защо никой от специалистите с които сте обсъждали проблемите си не е обърнал внимание на дисковата херния и остеофитозата, които са най-вероятно корена на проблема ви, а е търсил причината някъде другаде, а именно в психогенни фактори, т.е. в психиката ви.
За съжаление съвременната медицина не предлага богат спектър от методи за консервативна терапия на дискови хернии, а единствено с арсенала си от терапевтични методики (нестероидни противовъзпалителни средства, епидурални инжекции и др.) може да повлияе на отока и възпалението, но не и на размера и обема на хернията, т.е. да атакува хернирания диск така че той да претърпи обратна регресия и като краен резулт да се репонира (прибере). Но затова в следващия пост.

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 04 яну 2017 00:25

Eто между другото какво ни предлага медицината като решение на проблем като вашия. Затова лекарите не обичат да говорят и да разказват на пациента какво му предстои в детайли, защото това което ще видите е повече от отблъскващо и страховито(+ 18 ):

https://www.youtube.com/watch?v=GQA8IRL5Gds

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 04 яну 2017 01:39

Процедурата се нарича дискектомия с преден достъп, т.е. премахва се междупрешления диск, в конкретния случай на ниво С5-С6, като подхода е отпред към врата ( antеrior cervical). На мястото на диска се поставя т.н. bone graft, т.е. костна присадка и междупрешленния сeгмент се укрепва чрез процедура наречена fusion т.е.сливане, което става със специална метална пластина, която се закрепва чрез винтове за телата на прешлените С5 и С6 съответно.
Това е! .

astroart
Мнения: 7
Регистриран на: 05 дек 2016 14:08

Re: Дискова херния на шия - нищо не помага

Мнение от astroart » 07 яну 2017 06:05

За да бъдаем напълно коректни и за да не допускаме грешки подобно на лекарите, то трябва да си призная , че в началото на разчитането на ЯМР съм допуснал малка, но съществена грешка, а именно, когато в текста на разчитането е казано : " с оформяне на ръбни остеофити от апофизите " се има предвид не апофизеалните (фасетните) стави, а така наречените апофизи или пръстеновидни израстъци върху телата на прешлените, които обхващат подобно на пръстен както горната (краниалната) част на телата на прешлените, така и долната (каудалната) им част. Апофизите в детска възраст са изградени от хрущялна тъкан разположена върху костните тела на прешлените, които впослествие се вкостяват и се съединяват (синостоза) с костта на прешлените в непръснат цял пръстен, и които апофизи обхващат прешлените подобно на два пръстена надянати в горната и долната част на една макара. Това окончателно оформяне на апофизите става някъде около 22-24 г възраст. Така че в случая става за шипове върху крайите пръстеновидни израстъци на телата на прешлените.

Отговори

Върни се в “Дискова херния. Дископатия. Болки в гърба, кръста и шията”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron