Здравейте. Имам проблеми след операция от шийна дискова херния. Преди почти шест години ме оперираха от шийна дискова херния на ниво C5-C6.
ЯМР преди операцията гласи:
Ръбна остеофитоза от ставните фасети,процеси унцинати и апофизите на телата на С5 и С6 , несъпътствана от хипертрофия на жълтите връзки в сегментите от цервикалния отдел на гръбнака. Изгладена шийна лордоза с тенденция към кифоза в сегмента С5-С6. Осификации в задния надлъжен лигаментпо протежение на дорзалните повърхности С5 и С6. Голям дисков пролапс-медианен и дясностранен парамедианен в сегмента С5-6 с транслигаментарна пропагацияна екстраануларниякомпонент на нуклея.Описаната дискална и спондиларна патология, съчетана със статичната аномалия водят до комбинирана, предимно дискогенна централна и двустранна рецесуална стеноза на спиналния канална ниво С5-6 с компресия върху дуралния сак и облитериране на десния латерален рецус на това ниво, с компресия върху коренчето С6 в рецесуса в дясно. Налице е предна компресия върху медулата в сегмента С5-6, без данни за шийна миелопатия на този етап от заболяването.
Оперираха ме и ми поставиха cage.
Почти една година след операцията си наклоних много надолу главата и мисля, че нещо изпука по врата ми. Имах изтръпвания по пръстите, известно главоболие. След като не мина от самосебе си за месец и половина-два ходих на лекар и от там ново ЯМР, изследването от което е горе-долу е следното:
Ниво С5-С6 - свободно пространство зад артифициалния прешлен. Остатъчна двустранна ръбова остеофитоза, водеща до почти симетрична стеноза на двата нервофорамена.
На ниво С5-6 и С6-7 е налице лекостепенна стеноза на задното субарахноидно пространство на базата на лигаментна и фасетна хипертрофия.
В заключението пише: Не се установяват МРТ- белези за шийна миелопатия. Двустранна стеноза на неврофораменитена ниво С5-6 на базата на ръбова остеофитоза, лекостепенна лигаментарна и фасетна хипертрофия.
После хапчета за месец и след няколко месеца болките отшумяха.
Имам и още една особенност на гръбначния стълб. Областта от гръбнака под шийни прешлени е извита по-напред отколкото е нормално.
По съвет на лекуващия лекар не съм правил физиотерапия след като свалих шийната яка. Две години след операцията съм ходил по веднъж в годината два пъти на кални бани и веднъж в Павел баня. След калните бани имах известно временно подобрение. След Павел баня имах също временно подобрение, но по-голямо - нямах сънливост, изморяемост в седнало положение и нещо което се получаваше преди, при някои движения на врата изведнъж ми се схващаше , като беше по-силно при определени движения на врата, което отшумяваше за една, две седмици. Почти не се появяваха мравучкане и изтръпване на пръстите.
В момента се оплаквам от умора във врата и бързо изморяване - общо и на врата, в седнало положение, например при работа на компютър, в изтръпване на пръстите на двете ръце - среден, безименен и кутре, като на дясна ръка всички пръсти. В следствие на горното ниска концентрация, главоболие и сънливост.
Онзи ден имах отново същите оплаквания. Седнах на едно кресло, облегнах си гърба и врата на облегалката му и отметнах главата си на зад. Стоях десет минути и само от това имах сериозно облекчение.
Бихте ли ме посъветвали какво да предприема - гимнастика, физиотерапия или лекарства за да реша трайно тези проблеми? Какви специалисти трябва да потърся и въобще има ли оправия?