ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Стресът е основен фактор
Тези комбинации носят дискомфорт в стомаха

Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Модератор: консултанти

Kris7
Мнения: 5
Регистриран на: 08 яну 2011 20:22
Местоположение: София

Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от Kris7 » 08 яну 2011 20:28

Здравейте. Имам проблеми след операция от шийна дискова херния. Преди почти шест години ме оперираха от шийна дискова херния на ниво C5-C6.
ЯМР преди операцията гласи:

Ръбна остеофитоза от ставните фасети,процеси унцинати и апофизите на телата на С5 и С6 , несъпътствана от хипертрофия на жълтите връзки в сегментите от цервикалния отдел на гръбнака. Изгладена шийна лордоза с тенденция към кифоза в сегмента С5-С6. Осификации в задния надлъжен лигаментпо протежение на дорзалните повърхности С5 и С6. Голям дисков пролапс-медианен и дясностранен парамедианен в сегмента С5-6 с транслигаментарна пропагацияна екстраануларниякомпонент на нуклея.Описаната дискална и спондиларна патология, съчетана със статичната аномалия водят до комбинирана, предимно дискогенна централна и двустранна рецесуална стеноза на спиналния канална ниво С5-6 с компресия върху дуралния сак и облитериране на десния латерален рецус на това ниво, с компресия върху коренчето С6 в рецесуса в дясно. Налице е предна компресия върху медулата в сегмента С5-6, без данни за шийна миелопатия на този етап от заболяването.

Оперираха ме и ми поставиха cage.

Почти една година след операцията си наклоних много надолу главата и мисля, че нещо изпука по врата ми. Имах изтръпвания по пръстите, известно главоболие. След като не мина от самосебе си за месец и половина-два ходих на лекар и от там ново ЯМР, изследването от което е горе-долу е следното:

Ниво С5-С6 - свободно пространство зад артифициалния прешлен. Остатъчна двустранна ръбова остеофитоза, водеща до почти симетрична стеноза на двата нервофорамена.

На ниво С5-6 и С6-7 е налице лекостепенна стеноза на задното субарахноидно пространство на базата на лигаментна и фасетна хипертрофия.

В заключението пише: Не се установяват МРТ- белези за шийна миелопатия. Двустранна стеноза на неврофораменитена ниво С5-6 на базата на ръбова остеофитоза, лекостепенна лигаментарна и фасетна хипертрофия.


После хапчета за месец и след няколко месеца болките отшумяха.

Имам и още една особенност на гръбначния стълб. Областта от гръбнака под шийни прешлени е извита по-напред отколкото е нормално.

По съвет на лекуващия лекар не съм правил физиотерапия след като свалих шийната яка. Две години след операцията съм ходил по веднъж в годината два пъти на кални бани и веднъж в Павел баня. След калните бани имах известно временно подобрение. След Павел баня имах също временно подобрение, но по-голямо - нямах сънливост, изморяемост в седнало положение и нещо което се получаваше преди, при някои движения на врата изведнъж ми се схващаше , като беше по-силно при определени движения на врата, което отшумяваше за една, две седмици. Почти не се появяваха мравучкане и изтръпване на пръстите.

В момента се оплаквам от умора във врата и бързо изморяване - общо и на врата, в седнало положение, например при работа на компютър, в изтръпване на пръстите на двете ръце - среден, безименен и кутре, като на дясна ръка всички пръсти. В следствие на горното ниска концентрация, главоболие и сънливост.

Онзи ден имах отново същите оплаквания. Седнах на едно кресло, облегнах си гърба и врата на облегалката му и отметнах главата си на зад. Стоях десет минути и само от това имах сериозно облекчение.

Бихте ли ме посъветвали какво да предприема - гимнастика, физиотерапия или лекарства за да реша трайно тези проблеми? Какви специалисти трябва да потърся и въобще има ли оправия?

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от д-р Цончев » 10 яну 2011 21:37

Според мен пак трябва да се направи консултация с неврохирург.

Kris7
Мнения: 5
Регистриран на: 08 яну 2011 20:22
Местоположение: София

Re: Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от Kris7 » 14 сеп 2011 00:14

Пиша след няколко месеца. Направих ЯМР и отидох на консултация с неврохирурга дето ме оперира. Почти в прав текст ми намекна, че или преувеличавам или си измислям. Никой от симптомите от които се оплаквам не може да се предизвика от дискова херния. Освен това няма данни за оперативна намеса. Толкова.
Ходих на санаториум в Павел Баня. Там един рехабилитатор ми каза, че мускулатурата ми е слаба и за това ми измалява и ме боли врата в седнало положение.
Един невролог ми каза, че ще се подобря само с гимнастика и упражнения, друг ми каза да не обръщам толкова внимание на тези симптоми.

В момента се оплаквам от умора, главоболие, липса на концентрация, сънливост, замаиване. Загуба на равновесие при изправяне - понякога по-слабо, понякога по-силно до причерняване и шумове. В такива случаи главоболието и липсата на концентрация се засилват.

Понеже симптомите продължават, личния лекар ми направи кардиограма, мери ми кръвно, пусна ми изследвания за пълна кръвна картина и ме прати на невролог. Кръвното беше 110 на 70, при други измервания е било 120 на 80. Изследванията са без отклонения.
Невролога ме прегледа и ми изписа Акувер при нужда. По-късно ми предписа Ноотропил. Вземах го три седмици сутрин и обед. Нямаше ефект. Изпрати ме на лекар УНГ. От прегледа е записано:
АУ- в норма, отоневрологично - спонтанен нистагъм дребен, хоризонтално - ротаторен. Позиционен нистагъм - отрицателен; латентен - дребен, бързо изчерпващ се; статокинетични и координационни проби - без отклонения.
Лекаря предписа доплерова сонография. Резултата от нея е : без данни за значима съдова патология на съдовете на шията и базата на мозъка.
След това изследване питах невролога дали тези оплаквания може да са предизвикани от операцията от шийна дискова херния. Отговори ми "Не" и ми предписа Тритико по схема :roll: . Лекаря УНГ ми предписа Бетасерк три пъти по едно и ме прати на консултация с психиатър :shock: . Той ми зададе няколко въпроса и ме посъветва да пия тритико поне месец след като съм достигнал основната доза, за да подейства. Направих един месец и нямаше никакъв ефект. Пих Бетасерк един месец. Нямаше ефект.

След всички тези прегледи и изследвания отидох при личния лекар. Той ме посъветва да направя преглед при отоневролог и ми предписа Дрозунал.

Понеже оплакванията продължават без да са се повлияли от всички тези лекарства (дрозунал вземам от пет дни и не съм усетил ефект) бих се радвал и на някое странично мнение. Предварително благодаря.

П.С. Може би темата не е за този раздел но не съм сигурен и за това пиша тук.

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от д-р Цончев » 14 сеп 2011 08:42

В момента се оплаквам от умора, главоболие, липса на концентрация, сънливост, замаиване. Загуба на равновесие при изправяне - понякога по-слабо, понякога по-силно до причерняване и шумове.
- това са неспецифични оплаквания и въобще не е ясно от тези лекарства, които са изписани дали, ще има някакъкв ефект.

Kris7
Мнения: 5
Регистриран на: 08 яну 2011 20:22
Местоположение: София

Re: Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от Kris7 » 14 сеп 2011 20:38

Благодаря Ви за мнението доктор Цончев.
От тези лекарства подобрение в концентрацията имаше от ноотропил и слаб ефект от акувер. От другите нямаше ефект.

Ходя на гимнастика. Инструкторката ми каза че проблемите със равновесието можели да са признак за проблем със щитовидната жлеза :roll: .

Тогава какъв специалист да потърся (не за щитовидната жлеза а по принцип)? Имам чувството, че съм случай за доктор Хаус.

д-р Цончев
Мнения: 34203
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Оплаквания след операция от шийна дискова херния

Мнение от д-р Цончев » 17 сеп 2011 09:04

Ех този д-р Хаус....
Проблемите ви с равновесието с много малка вероятност се дължат на проблем в щитовидната жлеза. В случая е добре да се направи консултация с отоневролог за да се види дали и какъв проблем иа, да се направят съответните проби за равновесие и т.н.

Отговори

Върни се в “Дискова херния. Дископатия. Болки в гърба, кръста и шията”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта