Здравейте,
баща ми е на 62 г. През 2004-та г. му правиха коронарография+валвулопластика на една от клапите (несъм сигурен коя) в Св.Анна. В момента пак е там, тъй като от 4-5 мес. поддържа променлива аритмия. Днес са му правили коронарография и това, което са му казали по време на самото изследване е, че едната клапа е за операция, а друга ще стане негодна до 4-5 години. В момента не се сещам за кои клапи става въпрос, но след като го изпишат ще взема да се запозная с епикризата и ще постна по-точна информация. Тъй като баба ми по майчина линия има изкуствени клапи от 20-ина г., което и създава периодични проблеми (аритмия, задъхване и пр.) и знам, че възстановяването от тази операция е много тежко, през всичките години откакто баща ми има проблеми, съм се надявал, че все някак ще му се размине тази "касапска" интервенция, но ето, че вече няма накъде. Първото нещо което направих днес, беше да разровя в google всичко по темата. Най-шокиращото, което прочетох, беше статистика че 20% от оперираните непреживяват първите 6 мес., тъй като източника не е особено сигурен (статия във всекидневник), а цифрата е потресаваща, интересува ме, наистина ли операцията е толкова рискова? Прочетох, че в Св.Екатерина вече правят експериментално (а през тази година не само) безкръвни операции за смяна на митрална клапа, но предимно на пациенти около 80-те. Някой има ли информация, какъв е реда и критериите за подбор, какви са рисковете?