ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
При фобии, депресия, някои вредни навици
Ако не ядете месо, избягвайте храните с тази добавка
Обличайте бебето с леки памучни дрешки, за да избегнете претоп...

Лапароскопска операция

Модератори: админ, консултанти

enerdji_67
Мнения: 5
Регистриран на: 03 фев 2007 14:14
Местоположение: Пловдив

Лапароскопска операция

Мнение от enerdji_67 » 03 фев 2007 14:19

Здравейте,предстои ми лапароскопска операция на стомаха.Ще ми изрежат част от него.Лекарят ми казва че няма да има проблем,по леко ще е за мен от операцията с разрез,но аз се страхувам много.Ако някой е преживял нещо такова ще се радвам да разбера какво всъщност ме очаква.Страхувам се от силни постоперативни болки,и изобщо от неизвестното.Извинете ме ако задавам тъпи въпроси,но сънувам кошмари за нехванали упойки,перитонити и разни други страхотии!

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 04 фев 2007 08:37

Къде и кой ще Ви прави операцията?
Какво точно ще се прави като операция?
Какво е заболяването? (язва?)

Лапароскопските операции по принцип са по-щадящи от тези, при които се използват конвенционални техники, постоперативния период е по-кратък и по-лесно се постига добро следоперативно обезболяване. Навлизането на лапароскопските техники в родното здравеопазване (най-сетне) е сред основните фактори за намаляване на болничния престой на пациентите, като при доста рутинни интервенции намалява значително козметичния дефект (белези от разрези и шев).

enerdji_67
Мнения: 5
Регистриран на: 03 фев 2007 14:14
Местоположение: Пловдив

Мнение от enerdji_67 » 05 фев 2007 10:29

Става въпрос за бариатрична хирургия-гастропластика.Сам разбирате,че мога и да не отида на операция,имам избор.И защото изпитвам ужас от болници въобще,се опитвам да събера информация за евентуални последствия и лоши сценарии след това.Да разбера за себе си дали е уместно да се подложа на този стрес,оправдано ли е?Разбира се,нямам здравословни проблеми ЗАСЕГА,но в бъдеще няма как да нямам,просто съм сравнително млада.Благодаря,че взимате отношение по проблема ми.За някои хора нямам проблем.
Последна промяна от enerdji_67 на 05 фев 2007 23:45, променено общо 1 път.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 05 фев 2007 20:33

Не споменавате за причината за операцията (диагнозата) и ми е трудно без нея да Ви дам съвет или препоръка.

enerdji_67
Мнения: 5
Регистриран на: 03 фев 2007 14:14
Местоположение: Пловдив

Мнение от enerdji_67 » 05 фев 2007 23:44

Извинете,предположих,че като съм споменала бариатрична хирургия,ще стане ясно.Става въпрос за операция за отслабване.Днес разговарях с личната си лекарка и тя е категорично против.Каза ми че риска е неоправдан.Все пак аз искам да се подложа на това по козметични причини,а не по здравословни.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Лапароскопска операция

Мнение от Д-р Стайкова » 06 фев 2007 10:16

Здравейте, колко тежите и колко сте висока? Откога имате проблем? Какво друго сте пробвали?
Рискът трябва да се постави на везни срещу тежестта на индикацията, т.е. колко е нужна подобна интервенция (напр. здавосл. проблеми от теглото, негативно влияние на психиката, други начини за отслабване неуспешни...), за да се анализира правилно. Основен принцип е рискът да не надвишава ползата от операцията, звучи елементарно, но само ако прецените нещата по този начин, ще достигнете до правилното заключение дали да се оперирате или не.
Поздрави

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Лапароскопска операция

Мнение от Д-р Стайкова » 06 фев 2007 10:37

Пропуснах да ви питам нещо съществено - каква информация имате по въпроса за това, колко можете да ядете след подобна операция и защо всъщност се отслабва от гастропластика?
Тези детайли трябва да се включат в анализата дали искате да се оперирате или не.
Моля не разбирайте въпросите ми като коментари ПРОТИВ операцията, а като важни точки които трябва да се изяснят, за да сте по-спокойна като вземете решение, каквото и да е то. Поздрави

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 06 фев 2007 11:55

Присъединявам се към мнението на д-р Стайкова. За да се вземе правилно решение за/против такава оперативна интервенция е необходимо изясняването на множество фактори, необходимо е Вие самата да сте достатъчно запозната с възможните варианти за подход към проблема, евентуалните рискове, както и начина на живот след подобна интервенция.
Отговорите на горните въпроси ще помогнат за изясняване на ситуацията и възможните решения.

enerdji_67
Мнения: 5
Регистриран на: 03 фев 2007 14:14
Местоположение: Пловдив

Мнение от enerdji_67 » 06 фев 2007 19:22

Много ви благодаря за отговорите!оОт тази операция се отслабва,защото обемът на стомаха е силно намален и освен че количеството храна за едно хранене е около 200 мл.,тя напуска много бързо стомаха.
Междувременно аз разговарях и с други ваши колеги и ми беше обяснено,че при положение,че нямам никакви здравословни проблеми,риска от операция е абсолютно неприемлив.Има много евентуални усложнения,които могат да настъпят по време и след операцията.
Аз цял живот съм била с наднормено тегло и постоянно свалям и качвам килограми,никога не съм в застой и смятах,че това е добър начин да регулирам нещата,но за жалост се оказа че не е така.Отказвам се да се оперирам.Още веднъж благодаря,желая ви здраве и на двамата.

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Лапароскопска операция

Мнение от Д-р Стайкова » 06 фев 2007 20:34

Моят опит е, че тази операция си заслужава да се предложи за тези които са най-горе в скалата на килограмите и то само в някои определени случаи, не е за всеки това нещо. Човек трябва да е много мотивиран.

Виждала съм много успешно отслабване след такава операция, и то не веднъж. Най-неприятното след операцията е, че стомахът няма капацитет човек да си хапне по-голямо количество и трябва да спре много рано, а се чувства още гладен и така завинаги..( нали това е целта?). Познавам пациенти, които пасират храната, за да могат все пак да поемат повечко...е, да ама пък тогава работата си губи смисъла!!

Искам да кажа, че операцията може да има чудесен ефект, но е свързана с много отрицателни фактори. Вие трябва да прецените дали има друг начин за отслабване, защото е важно да не носите много мазнини, особено на кръста. Колко тежите? Пробвали ли сте някакво физическо натоварване - това е най-лесният!!! и най-здравословния начин. Мога да ви дам няколко идеи ако искате. Поздрави

enerdji_67
Мнения: 5
Регистриран на: 03 фев 2007 14:14
Местоположение: Пловдив

Мнение от enerdji_67 » 08 фев 2007 16:59

Здравейте д-р Стайкова,мисля че съм доста нагоре в скалата- ИТМ ми е 44.Точно около кръста имам доста мазнини.Пробвала съм с пешеходстване,има ефект,но е нужно огромно постоянство,а аз съм доста ангажиран човек.На драго сърце ще приема всякакви идеи,защото така или иначе операцията отпадна.Аз съм опитвала разделно хранене плюс ходене пеша.Свалям килограми,но ако спра,моментално качвам,че и отгоре.Поздрави!

Д-р Стайкова
Мнения: 387
Регистриран на: 09 яну 2007 19:45
Местоположение: София

Лапароскопска операция

Мнение от Д-р Стайкова » 12 фев 2007 14:05

Здравейте пак,
ако сте изчислила правилно, 44 е доста високо наистина и трябва да се преборите някакси.
Коремните мазнини имат връзка с т.н. метаболен синдром и бих могла да ви насоча къде да се изследвате, ако не сте обсъдила вече тези неща с вашата джипи.
За физическото натоварване ще кажа, че е изключително важно във вашия случай. Подозирам, че освен трудностите да отделите достатъчно време, може да имате и проблеми със ставите на краката (колене, глезени, тазобедрени) ако прекалите с ходенето. Плуването е добър вариант, но отнема много време и не е най-реалният начин. Аз бих казала че един велоергометър в къщи е най-рационалният вариант, защото може да се въртят педалите по време на гледане на телевизия, четене на вестник или каквото и да е - все отнякъде ще можете да измъкнете 30-45 мин да се движите всеки ден. Само трябва да положите малко труд да разузнаете, кои колела са по-практични и удобни за ползване.
За яденето има много какво да се каже. Ако не сте била на добър диетолог, може да потърсите съвет и там. Първо обърнете внимание какво и кога ядете, за да се изясни проблемът. Водете си записки за всичко което поемате, даже и напитки (кола, сок) за една седмица. Особено внимание обърнете на нещата които поемате ходейки, че те често остават незабелязани, а също и на "диетичните" храни с подсладител, пакетираните и готовите храни. Ако направите такъв списък, може да ми го пуснете на ЛС и ще видим накъде трябва да се насочите.
Операцията не трябва да се отхвърля като вариант, но трябва наистина да сте пробвала всичко друго преди да предприемете такава стъпка. Поздрави

Tangra56
Мнения: 1
Регистриран на: 20 яну 2008 22:52

Re: Лапароскопска операция

Мнение от Tangra56 » 20 яну 2008 23:43

Koi szte mi napisze dali v Bulgaria se prilaga amerikanskia patent za otslabvane,koito se sastoi v vkarvaneto na silikonov balon v stomaxa prez xranoprovoda?Ako se prilaga kade i na kakva cena?Pri tozi metod se otslabva ot 20 do 60 kg za polovin godina.

stefushka27
Мнения: 7
Регистриран на: 12 фев 2008 20:50

Re: Лапароскопска операция

Мнение от stefushka27 » 20 фев 2008 19:25

Аз съм на 52 години.Преди 3 месеца,след изследване на скенер ми откриха киста в черния дроб/с големина около 12см/.Диагнозата ми е поликистоза на черен дроб и бъбреци.Кистите са заели почти целия ляв лоб на черния ми дроб.Нямам засегнати жлъчка и други важни органи.Същите,но по-малки на размер кисти се откриха в бъбреците и червата.Изследването за кучешка тения е отрицателно.Предлагат ми операция за премахване на левия дял на черния дроб,при консултация с други чернодробни хирурзи те ми казаха,че опеация не е необходима.Опасно ли е ако остана така?А ако се съглася на операцията,какво ще стане след това...ще се наложи ли някаква химиотерапия?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Д-р.Хинкова
Мнения: 3763
Регистриран на: 16 яну 2008 12:09

Re: Лапароскопска операция

Мнение от Д-р.Хинкова » 20 фев 2008 19:42

Имате ли предхождаща операция,знае ли се първоизточника на тези кисти?

Отговори

Върни се в “Операции”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron