ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Честата консумация на леща регулира кръвното налягане
Бебетата учат лексика от бащите си
Няколко прости съвета за храненето

Аденом на хипофизата

Заболявания, които още не са обособени в отделна група или просто не сте сигурни къде да пишете

Модератори: anna_media, админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 19 ное 2012 19:39

С тези размери на жлезата може да се мисли за операция, кой ви консултира в майчин дом?

didonu
Мнения: 7
Регистриран на: 27 фев 2011 11:31
Местоположение: sofia

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от didonu » 20 ное 2012 10:41

Добро утро Д-р Цончев!Лекуваща лекарка в ендокринологията към майчин дом ми беше Д-р Шигарминова.Но тя каза че всичко ми е в норма и няма какво да ме лекуват и ме прати на невролог и от там на психиатър.Моята лична лекарка Д-р Елкина която е от Монтана,невролога ми и психиатъра са на мнение, че трябва операция.Бихте ли ми препоръчали неврохирург който да ми каже най-накрая какво да правя.Благодаря предварително.


Dalaila_beL
Мнения: 1
Регистриран на: 02 дек 2012 17:30

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от Dalaila_beL » 02 дек 2012 17:50

Здравейте,до сега никога не съм писала във форуми,но тази тема е много близо до мен.Аз имам диагностицирам аденом на Хипофиза от 5 години.Откриха ми го , тъй като имах много силно главоболие чрез ЯМР - беше 3мм. От тогава последваха много други ЯМР,изследване на хормони,периметрия и всички обходими и необходими изследвания.Обиколила съм много специалисти,лошото е,че всеки има различно мнение по въпроса,сякаш медицината не е една и съща и не учат еднакви неща.Едни казват,че трябва операция,други не,едни казват,че няма да мога да забременея,други пък отбратното (а това ме вълнува много).В момента съм все така със силно главоболие,дразнене от светлина и по-силен звук,стестнено зрение (от 90 градуса на 30),аденома вече е 6мм - благодарение на амитриптилина,чуствителноста на лявата ми страна на тялото е по-слаба,откриха ми малка киста на щитовидната жлеза.Лошото е,че няма обяснение за главоболието,зрението и всички други нарушения - не е от аденома.А тогава от какво е? - никой не може да каже.От Министерство на здравеопазването ми позловиха да се орепирам в Анадолската болница,но трябваше да мина през поредни контролни прегледи,в крайна сметка не се оперирах,защото ми казаха,че това ще е най-голямата ми грешка в живота,тъй като имам образования и от лявата и дясната страна на хипофизата,кибер ножът ще може да облъчи само едната страна и няма смисъл,а и покраи болната тъкан ще се облъчи и здравата.След това ходих в Германия - Дюселдорф (там има доста добра неврохирургична клиника ) там се потвърди всичко от Б-я,но дори едни от най-добрите специалисти не ми дадоха отговори,само казаха прави нещо защото може да се влишат нещата.Но какво? Както и да е аз вече не ходя на контролни ЯМР,не си изследвам хормоните,защото няма смисъл - те са ми ок,той не е пролактивно активен.Имам само един единствен въпрос - отностно забременяването. Дали е възможно,трябва ли някакво лечение,допълнителни изследвания и всичко около това нещо.Не съм много кратка,но може би много хора ще открият себе си тук :)

Потребителски аватар
RaraAvis
Мнения: 1
Регистриран на: 14 дек 2016 16:37

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от RaraAvis » 14 дек 2016 23:25

Здравейте,
попаднах случайно във форума и реших да търся съвет.
Ще се опитам да опиша подробно нашия проблем.

От известно време моята майка се оплакваше от влошено зрение. След няколко прегледа от различни офталмолози, на последния преглед ѝ установиха влошено периферно зрение. Офталмолога се усъмни в наличието на аденом на хипофизата (не знам дали само заради влошеното периферно зрение) и я насочи към невролог. Неврологът, след прегледа, ѝ даде направление за ЯМР.

Ето го и резултата от ЯМР:

Мозъчен паренхим супра- и инфратенториално е с нормален сигнален интензитет. Няма огнищни лезии. Симетрична, недилатирана вентрикулна система.
Нормални външни ликворни пространства. Села турцика е с увеличени размери, с ескавиран под, с резки и гладки очертания. Интра- и супраселарно се изобразаява Ту формацията с размери 28/26/34 мм (напречен/преднозаден/вертикален). Очертанията й са добре дефинирани, гладки и резки. Структурата на лезията е солидна базално и субсолидна и кистична в по-голямата си част. Инфундибулумът не се визуализира.
В краниално направление лезията заема супраселарната цистерна. Налице е компресия на зрителната хиазма, повече отляво.
Латерално прилежи към вътрешните каротидни артерии и кавернозните плексуси на по-широка площ, като лекостепенно ги дислоцира, без да ги ангажира.
Свободен сфеноидален синус. На мозъчната ангиография се визуализира двустранно повдигане на А1 сегментите. Няма съдови промени.

Заключение: Хипофизарен макроаденом.

Не са правени никакви хормонални изследвания.
Моят въпрос е: От тук нататък към какъв специалист трябва да се обърнем? ОПЛ ни даде направление за неврохирург. В нашия град не разполагаме с такъв специалист, затова сме се насочили към столицата.
Аденом с такива размери и разположение подлежи ли на операция? Доколкото прочетох в интернет, има два метода на достъп до аденома - транссфеноидален и транскраниален. Кой от двата метода е по-подходящ и с минимални рискове?

Знам че е трудно (да не кажа невъзможно) да получа отговори на всички тези въпроси без прегледи и други изследвания, но всеки отговор е от полза.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 21 дек 2016 22:49

За неврохирург е, вероятно достъпа ще е транссфеноидален. В София можете да се обърнете към проф. Габровски в Пирогов, Неврохирургия.

Mariq Simeonova
Мнения: 3
Регистриран на: 30 юни 2017 14:49

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от Mariq Simeonova » 30 юни 2017 15:25

Здравейте,
откриха на мъжът ми аденом на хипофизата 4мм и след ямр му изписаха достинекс.Въпросът ми е ще се махне ли аденома с достинекса или само се спира развитието му и може ли да забременея или трябва да изчакаме да спре достинекса и тогава.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 04 юли 2017 22:37

Това е малко като размер, би трябвало да се спре с Достинекса. Не му пречи ако правите опити за бебе.

Bulgarita
Мнения: 1
Регистриран на: 16 юли 2017 14:09

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от Bulgarita » 16 юли 2017 14:42

Здравейте!
Моля да ми помогнете в изясняване на диагноза и да ми препоръчате какви изследвания и къде да си направя. Ще съм благодарна и на хора с подобни проблеми да споделят опита си.
Случая е следният: Преди две години родих и започнах да кърмя бебето си активно на поискване. Още в първите дни след раждането очите ми започнаха силно да се зачервяват, но след накапване с физ. разтвор се подобряваха и аз си мислех, че е от преумора, недоспиване или алергия от нещо (по принцип имам алергии). Към 4ти месец ми се случи еднократно да загубя почти изцяло зрението си за около минута, две, последва много силно главоболие, което отшумя от само себе си. Това изживяване се повтори отново след около 3 месеца, като тогава започнах доста често да имам проблеми със зрението и да виждам замъглено. Ходих на офталмолог, който ми прави изследване на периметъра, периферното зрение и всички останали изследвания, констатира, че всичко е ок и вероятно това се дължи на хормоните от кърменето. После ми правиха и доплер на главата и там всичко беше ок, казаха, че вероятно имам базиларна мигрена. От тогава много рядко имам главоболие, което отшумява бързо само или в краен случай вземам парацетамол. Но когато детето (все още кърмя, детето е почти на 2г.) започне да суче повече (и вероятно пролактинът ми се увеличи) започвам да виждам замъглено отново и очите ми се зачервяват. Потърсих съвет от консултант по кърмене и ме посъветваха да се изследвам за аденом на хипофизата. Нямам никакви други неразположения.

Mariq Simeonova
Мнения: 3
Регистриран на: 30 юни 2017 14:49

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от Mariq Simeonova » 19 юли 2017 15:32

може ли определени храни да повлияват за намаляване на аденом на хипофизата

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 20 юли 2017 01:13

Ако се подозира аденом трябва дасенаправи ЯМР на главата и да севиди. Но според мен не е това...

Mariq Simeonova
Мнения: 3
Регистриран на: 30 юни 2017 14:49

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от Mariq Simeonova » 22 юли 2017 16:34

Д-р Цончев,при диагноза микро аденом на хипофизата,висок пролактин освен достинекса има ли храни,които могат да повлияят за намаляване на дианома.

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 25 юли 2017 21:55

Доколкото знам - не. Трябва си препарат, хормон.

kristiqn9899
Мнения: 1
Регистриран на: 07 окт 2017 17:31

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от kristiqn9899 » 04 ное 2017 15:38

Zdraveite imam adenom na hipofizata 4mm no ot dva meseca piq dostinex i ne mi deistva dobre , postoqnno me boli glavata mnogo pada mi kravnoto gadi mi se zamaivam se prosto nqkav ujas neznam nqkoi dali e minal prez sashtoto i kak e reshil problema az sam edva na 18

д-р Цончев
Мнения: 34871
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Аденом на хипофизата

Мнение от д-р Цончев » 07 ное 2017 20:24

Моля, пишете на кирилица!!

Отговори

Върни се в “ДРУГИ заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта

cron