ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Какво са ендометриум, миометриум и периметриум?
Безсънието понякога не е това, което изглежда
И е по-умен, отколкото предполагаме

Тикове

Заболявания, които още не са обособени в отделна група или просто не сте сигурни къде да пишете

Модератори: anna_media, админ, консултанти

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Тикове

Мнение от athina » 14 яну 2008 14:32

Извинявам се предварително, ако темата се повтаря, но търсих и не намерих такава, затова реших да направя тази. Искам да попитам някой може ли да ми обясни от какво се получават тиковете и съответно как изчезват. До сега не съм имала никога тикове, но от скоро ми се създаде един тик на дясната ръка. Когато я отпусна, тя подксача периодично и е много неприятно. Възможно ли е да се дължи на напрежението на което съм подложена, и би ли изчезнал ако това напрежение се премахне?
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

д-р Цончев
Мнения: 34425
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тикове

Мнение от д-р Цончев » 14 яну 2008 22:39

Не е ясно дали е тик. Това може да каже невролог след преглед.
Ето малко повече информация за тиковете, описано е за деца, но като основни принципи е полезна, цитирам:
Тиковете обичайно се появяват в детска възраст. Те са по-чести при момчетата и в по-голямата си част са преходни, макар че в отделни случаи могат да се запазят за цял живот.

Ако забележите, че детето ви смръщва вежди, подсмърча, бръчка си челото, не бързайте да му се карате. Това може да са първите признаци на болест.

Симптоми

Наблюдавайте внимателно детето си. Ако то:

* започва да се криви безпричинно, да мига, да мръщи вежди, нос;
* ако постоянно покашля, всмърква с нос въздух, ако се разплаква или дъвче устните си;
* ако отвреме-навреме жестикулира с ръце, сякаш да си махне дрехите, ако закопчава копчетата си, поздравява непознати,

тогава е най-добре да го заведете при лекар природолечител в Здравен център „Дар“, защото има голяма вероятност то да има тик.

Видове тикове

Тиковете могат да бъдат обикновени, сложни и генерализирани. Класическият пример за обикновен тик е замижаването.

При сложния тик непроизволните движения се сменят едно след друго, прекъсват и се възобновяват отново. Неочаквано, без повод, на лицето се появява изражение на страх, радост, уплаха.
Генерализираният тик /болест на Жил дьо ла Туре/ се разпространява на практика по всички мускули на лицето и горната половина на тялото. При него тиковете са съпътствани от сумтене или неволева реч, понякога под формата на неприлични изрази.

Причини

Обикновените и сложните тикове могат да бъдат провокирани от нервен стрес, депресия, конфликтна обстановка в къщи, в училището. Преумората и силната уплаха също могат да бъдат причина за появата на тик. Последните изследвания на учените се насочват към извода, че повечето от генерализираните тикове имат връзка с гена и се предават по наследство.

Стресът в семейна среда е един от най-важните отключващи фактори за появата на тик при децата. Поведението на родителите в този случай е от решаващо значение. От тях зависи най-напред детето да не стига до състояние, което застрашава здравето му. Но често домашните кавги се стоварват върху детето с цялата си острота. То обича и двамата си родители и се разкъсва между двете посоки на тази обич. Малко е, за да разбере, че понякога думите са отдушник; че който не успява да се овладее от натрупаното напрежение, да премълчи, стига до тази реакция да покрещи. В резултат детето остава в ъгъла на самотното си преживяване, което се изразява чрез формирането на някакъв тик.

Лечение

И така, детето вече има тик. Помнете, че с този тик не можете да се справите чрез воля. Не викайте на детето. Потърсете причината за болестта и я отстранете.

Непременно обяснете на учителите, на роднините, на приятелите, че неадекватното поведение на детето не е повод за ирония и забележки.

Не си позволявайте самолечение. Има много ефикасни методи за лечение на болестта, но това трябва да стане под ръководството на лекар природолечител, тъй като всеки случай е спицифичен и изисква специфичен подход.

Като цяло обаче, най-важното нещо, което трябва да бъде направено, е да се укрепи нервната система на детето с помощта на психотерапия, билколечение, правилна диета, режим на работа и почивка, подсигуряване на спокойна семейна среда. Ще бъде чудесно, ако то бъде записано на някакъв вид спорт като плуване или тенис или ако бъде насърчено да се занимава с артистична дейност като рисуване или занимание с музика.
Правете му чайове от маточина или джоджен, те имат успокояващ ефект и укрепват нервната система.

Подберете цветовете за детската стая и за облеклото на детето. Психолозите смятат, че определена цветна гама помага на детето с тик: лилавото, бледозеленото и небесносиньото трябва да преобладават в спалното бельо, в играчките, в пешкира, в пердетата; дори цветята на перваза в детската стая могат да бъдат съобразени с това изискване на специалистите

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Re: Тикове

Мнение от athina » 14 яну 2008 23:53

Благодаря за цитата, мисля, че вече успях да си отговоря на въпросите и знам какво да направя :)
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

sisilota
Мнения: 9
Регистриран на: 14 яну 2008 00:44

Re: Тикове

Мнение от sisilota » 16 яну 2008 00:01

Уважаема аthina , ако сте открила нещо,което не е публикувано във форума до момента,моля Ви да го направите!
Сигурна съм че има и други хора с подобни проблеми и може да им бъде от полза вашето мнение!За мен лично тази тема представлява интерес ! Благодаря! :D

Д-р Янева
Мнения: 1186
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Тикове

Мнение от Д-р Янева » 16 яну 2008 01:21

Уважаем/а athina, на колко сте години? Не е обичайно тикове да се появат след пубертета, освен ако в детството не сте имал/а такива. първо попитайте родителите си или други близки. Ако се появяват една сега първично, преди да се мисли въобще за тикове, трябва да се изключи неврологична диагноза! Неволевото мускулно потрепване може да се дължи както на дискретно, така и на сериозно неврологично заболяване...

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Re: Тикове

Мнение от athina » 16 яну 2008 12:55

На 18 години съм, след 4 месеца ще стана на 19. Никога преди това не съм имала тикове, в рода ми също няма хора с тикове. Когато бях в 7 клас, на една моя приятелка й се появи тик - периодично си мърдаше главата наляво, или придобиваше страсната физиономия. Тогава ме беше срам да я питам от какво и се е получило това, но наскоро й споделих моя проблем, и тя каза, че при нея това се е появило от стреса и напрежението, под които е била. След 7 клас, тиковете й изчезнаха. Сега си мисля, че моето периодично потрепване на дясната ръка е също в резултат на стреса и напрежението, заради кандидат-студентската кампания. Забелязала съм, че когато съм напълно отпусната, например когато се унасям за сън, или когато се събуждам сутрин и съм още сънена, ръката ми не трепва. Затова си мисля, че лично за мен лечението би било релакс и почивка. Надявам се след КСК всичко да премине.
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

Д-р Янева
Мнения: 1186
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Тикове

Мнение от Д-р Янева » 16 яну 2008 19:42

Въпреки възрастта и причинната свързаност с изпити, мисля че няма да е излишна една консултация с невролог.

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Re: Тикове

Мнение от athina » 16 яну 2008 21:58

Благодаря за съвета д-р Янева, но след лошия опит, който имам с лекарите като цяло, съм негативно настроена към посещението по лекари, особено в моя град. След като на 14 години една невроложка ми постави диагноза "минероподобен синдром", който и сама разбирате, че е невъзможно да се появи на 14 годишно хлапе, просто съм се отказала да посещавам лекари окончателно. През целия ми живот са ме лекували грешно, винаги са ми поставяли грешни диагнози, тровила съм се с хапчета излишно, не ми се продължава. Ако все пак възникват някакви усложнения, ще търся светила от София. При цялото ми уважение към лекарите и към медицината, ако ме приемат тази година студентка по медицина, ще съм научила един много важен урок - никога да не поставям диагнози, за които не съм сигурна, и да не си правя експерименти с хората.
ПС - Възхищавам се на личности като Вас, които безвъзмездно помагат на хората, като дават ценни и полезни съвети и информация.
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

sisilota
Мнения: 9
Регистриран на: 14 яну 2008 00:44

Re: Тикове

Мнение от sisilota » 16 яну 2008 23:51

Здравей athina ! Много ме разчувства отговора ти към д-р Янева и затова си позволявам да ти пиша и аз.Надявам се че не си против това.Чисто човешки и като пациент те разбирам какво искаш да кажеш,но според мен това,че си се сблъскала с няколко безотговорни доктора,не бива да те отказва да се бориш за здравето си.Има и такива (каквито са лекарите отговарящи на нашите въпроси във форума),за които човешкият живот и здравето са на първо място и не се измерват в пари,власт и т.н.Казвам ти го от опит.Майка съм на дете с много сериозни здравословни проблеми ,които до голяма степен се дължат на безхаберието на няколко доктора),но аз не се отказах и повярвах на други,които и помогнаха и сега Слава Богу тя е в стабилно положение макар и временно.
Искрено ти пожелавам да те приемат и да станеш ЛЕКАР не по документ а по призвание!!! :D

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Re: Тикове

Мнение от athina » 17 яну 2008 13:43

Много благодаря за милите думи и пожелания. Мисля, че светът има нужда от повече оптимисти като вас, и не само оптимисти, но и силни личности, защото вие сте точно такава - силна личност. А силата ви се състои в това да умеете да прощавате, да не спирате да вярвате в доброто, и да вдъхвате кураж на околните. Надявам се всичко с вас и вашето дете да бъде наред. А относно тиковете - ако науча нещо интересно ще пиша, предполагам, че информацията може да е полезна за някой. ;)
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

sisilota
Мнения: 9
Регистриран на: 14 яну 2008 00:44

Re: Тикове

Мнение от sisilota » 17 яну 2008 23:24

И аз благодаря за добрата оценка! Незнам какъв лекар искате да станете,но определено ми звучите като психолог.
Само от няколко изречения успяхте да разберете нещо,което ми го казват хората,които ме познават от години.
Наистина съм впечатлена от вашата мъдрост и признавам ,че не ми звучите като 19год.
Колкото до тиковете,ще се радвам ако публикувате нова информация.Интересува ме главно потрепванията около очите.(играене на окото както му казват старите хора). УСПЕХ !!! :D

athina
Мнения: 18
Регистриран на: 14 яну 2008 14:25
Местоположение: Бургас

Re: Тикове

Мнение от athina » 18 яну 2008 18:09

sisilota карате ме да се изчервявам :oops: Има такава тема във форума (за играенето на окото) viewtopic.php?t=591 не че е дадена полезна информация де :D Попитах чичо Гугъл, но ми излязоха само форуми, в които е обсъждана тази тема. Всеки дава различни мнения - при единия било заради липса на витамини от В групата, при другия - заради голямо количество желязо в кръвта, при третия - защото ял много морски дарове :shock: При мен лично се е получавало след продължително стоене пред компютъра, или много често след баня :)
Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума - в знанието.

Д-р Янева
Мнения: 1186
Регистриран на: 29 окт 2006 19:50

Re: Тикове

Мнение от Д-р Янева » 20 яну 2008 16:26

Привет на всички в тази тема!
Много се радвам, че се подкрепяте и споделяте! Това понякога помага повече от лекарствата и докторите.
В момента съм доста заета, но Ви обещавам, че при първа възможност ще напиша повече информация за тиковете.

sisilota
Мнения: 9
Регистриран на: 14 яну 2008 00:44

Re: Тикове

Мнение от sisilota » 20 яну 2008 20:25

Благодарим Ви д-р Янева! Аз лично очаквам с нетърпение информацията. :D

Arrakis
Мнения: 2
Регистриран на: 26 юли 2008 21:56

Re: Тикове

Мнение от Arrakis » 26 юли 2008 21:57

Възможно ли е да се получават тикове на главата (не лицето) от високо количество на желязо в кръвта ? Благодаря :)

Отговори

Върни се в “ДРУГИ заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта