ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Големината им се изменя с възрастта
Как да си помогнем, без да вредим?
В умерени количества яйцата са полезни

Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Заболявания, които още не са обособени в отделна група или просто не сте сигурни къде да пишете

Модератори: anna_media, админ, консултанти

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 03 юли 2010 12:56

Напследък получавам PULS.bg на електронния си адрес - много е полезен.
От 2 месеца моята ЕКГ показва предсърдно мъждене.Всъщност сама открих, че нещо става със сърцето ми, защото особено в легнало положение артериите на врата ми започнха да пулсират и да се издуват прекалено много. Имам и шум в ушите. Чувствам силна умора, сега дори като измина няколко метра спирам да си почина, иначе ще радна на улицата.Появи се и затруднено дишане.С една дума вече се чувствам като инвалид.
Почти веднага ми предписаха RYTMONORM 3 х150 и ATENOLOL 3x 25. Взимам лекарствата редовно, но подобрението е може би на моменти - особено тежко ми е вечер. Не работя и почти не правя нищо.Рядко излизам да си купя храна.
Повече от 3 седмици краката, особено в глезените са подути ужасно / и преди имах разширени вени, но се справях / предписаха ми Furanthril 1/2 таблетка през ден сутрни и Diuretidin 1/2 таблетка всеки ден.сега започвам с тези диуретици.
Междувременно прочетох много за предсърдното мъждене, но никъде няма сериозна прогноза - как може да се развива това заболяване. Болни ми казаха, че им е преминало, други - че са в постоянна аритмия, но я чувстват.
Моите лекари не ми казват още нищо определено, но състоянието ми е лошо, а никой не ме хоспитализира.
Научих, че в САЩ има ново лекарство, което ще влезе в България в края на 2010 г - DRONEDARONE - с търговско название MULTAQ. Прочетох, че то е вариант на AMIODARONE - познато у нас като CORDARONE -едно доста опасно лекарство, мисля за камерни аритмии,което иска специално наблюдение.
В американските сайтове има много опасение за DRONEDARONE - обаче вече се прилага в 60 държеви в света, макар че е много по-скъпо.
Търся добър кардиолог, който се знамива с аритмиите и предсърдното мъждене.
Написах всичко това, защото смисълът на този форум са точните въпроси и ако някой има предсърдно мъжедене ,моля да ми даде по-изчерпателни отговори с названията и дозите на лекарствата.Предварително благодаря.

д-р Цончев
Мнения: 34362
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от д-р Цончев » 06 юли 2010 00:03

Ритмонорм, както и Кордарон са доста често употребявани у нас и по света лекарства. С доста добър ефект при съответните показания. И двата медикамента са регистрирани за използване в БГ. Ако имате нужда от кардиолог - мога да препоръчам такъв за София

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 06 юли 2010 11:23

Благодаря, д-р Цончев.
Аз съм в София, моля, препоръчайте ми кардиолог.

д-р Цончев
Мнения: 34362
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от д-р Цончев » 07 юли 2010 23:22

ИСУЛ, Клиника по кардиология, д-р Петков. Можете да се представите от мое име.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 16 окт 2010 15:18

От последното ми писмо тук нямах интернет в дома си, едва вчера се включих отново.
Искам да разкажа на онези, които биха се интересували, как се разви моето заболяване и как го лекувам.
Кардиологът д-р Тодоров, при който съм диспансерзирана от 10 годинис диагноза исхемична болест на сърцето продължи да ми предписва Rytmonorm 3 пъти дневно и бетаблокера Atenolol ,който взимам повече от 10 години 25 сутрни и 50 вечер.Но аз се чувстав зле, с тяжест в гърдите, когато излизах трябваше след първите 50 метра да спра и да си почивам, преди да мога да продължа.Изсмуках много таблетки Валидол.Осебено тежко ми беше вечер, кашлица и мъчителен задух.Всичко това се утежняваше и от горещините.не се възползвах от препоръката на д-р Цончев, защото приятели искаха да ме свържат с доц. Димитър Димов от болница Лозенец.За зла участ известният кардиолог се разболя и почива в същата болница през юли.
На 23 август се почувствах особено зле и на следващия ден приятели ме заведоха при д-р Кюртов.Той ме прегледа обстойно и изслуша всички мои обяснения, прегледа сърцето / кардиограма/ белия дроб,ужасно подутите ми крака и пр.Той ми каза,че моето основно заболяване е всъщност ЗАСТОЙНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ / това беше констатирано и от д-р Тодоров преди/ която се усложнява от постоянаната аритмия,дължаща се на предсърдното мъждене и трептене. И понеже аз съм и оставам в постояна аритмия няма необходимост от Rytmonorm. Д-р Кюртов ми предписа Digoxin по една таблетка сутрин на гладно и смени блокера ми с друг Nebivolol пак по една таблетка дневно. Кардиологът ми обясни, че и двете лекарства се грижат за моя сърдечен мускул и са подходящи при моята диагноза.Освен това той предписа по 1 табл Diuretidin всеки ден и през 2-3 дни да добавям и 1 табл. Furanthril.
Продължих с компресивните чорапи, студени бани и компреси, след седмица краката ми започнаха да се нормарилизират и аз въобще се почувствах по-добре.
Съобщих това на моя семеен лекар д-р Рамшев и той одобри предписанията и ми ги изписа по здравна каса.
След повторна консултация с д-р Кюртов намалих Nebivolol на 1/2 табл дневно и разредих Furanthril.
Започна отвратителен сезон и кашлицата пак се появи, но сега може би е от моя ремещ бронхит, ще трябва да взема мерки предварително.
Извод: човешкият организъм една ссложна цялостна система, трябва да се познава и лекува комплексно.
В света все повече се говори за този холистичен подход, но той изиска много повече концентрация и време от страна на лекарите, а те нямат достатъчно време.
Баща ми толкова искаше аз да следвам медицина, но аз си дадох сметка, че бих искала да съм хирург, а нямам сили за това.И се отдадох на писането, което е една прекрасна дейност.
Ще продържавам да информирам интересуващите си за развитието на моето заболяване.

д-р Цончев
Мнения: 34362
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от д-р Цончев » 20 окт 2010 17:38

Д-р Кюртов е един много добър специалист. Поздравете го следващия път от мен. Работили сме заедно.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 27 дек 2010 20:36

Ето как продължава моята одисея -
Включиха ме в една програма за тестване на нов медикамент на фирмата Novartis и от 21 октомври плюс DIGOXIN по 1 таблетка сутрин на гладно взимам това ново лекарство сутрин и вечер.
То се нарича LCZ696 и е от нова група - така наречени "неприлизинови инхибитори на рецепторите за ангиотензина". Състои се от два компонента - първата е блокер на рецепторите за ангиотензин, наречен "Валсатран"- познат и предписват и у нас под името Diovan / за сърдечна недостатъчност./
Другата съставка е всъщност новата - тя още не пусната на пазара - сега текат последни тествания.Обозначава се AHU 377 - тя е всъщност неприлизинов инхибитор.Двете части в LCZ696 блокират действието на някои вредни химически съединение в сърцето, а в същото време усилва действието на полезни такива.
Моля, който се интересува да потърси в интернет LCZ696 и AHU 377 - има доста информация.
Ако имате въпроси, задайте ми ги тук.

stambe
Мнения: 468
Регистриран на: 20 ное 2010 15:01
Местоположение: sofia

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от stambe » 28 дек 2010 12:59

предсърдното мъждене е опасно по отношение на формиране на тромби,което изисква анализ за включване на антикоагулант.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 29 дек 2010 00:30

Естествено - взимам аспирин протект - не съм подходяща за синтром, защото аз лекувам честите си изстинки с Упсарин и това много ми помага. А синтромът изключва аспирин, освен това се налага непрекъснат контрол на съсирването.
Лекарка от известна клиника лекуваше доскоро 80- годишна болна след тежък инсулт комбинирано - сутрин аспирин протект, вечер синтром ??????
Не съм на ясно новата субстанция AHU377 дали няма и антикоагулантно или подобно действие.Много е сложно човек да разбира тази толкова обхватна и специализирана материя , а пък вече нямам онези лекари, на които можех да се доверя 100%. Дори и да са добрие - т.е подготвени и с опит - сега не им се отделя толкова време на един пациент.
Мога да кажа, че преди да взимам новите лекарства краката ми / имам разширени вени/ се подуваха ужасно , сега пложеието е по-добро.Е, сега е студено, ще видим през топлите сезони как ще бъде.Но едно е ясно, ако лекарствата действат добре на сърцето и отоците по краката изчезват. Обаче е необходимо непрекъснато внимание към всичко и щом се появи проблем - веднага съответните мерки.С една дума - страхотен живот на финалната права.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 01 юни 2011 13:23

С днешна дата мога да инфоримирам интересувщите се относно тези програми за тестване на нови лекарства на фирмата Novartis във Военнна болница в Клиниката по интензивна терапия ръкодводена от доц. Рамшев и с прякото участие на д-р Никола Рамшев / бивш общо практикуващ лекар в 15 ДКЦ/.
Подписва се едно Информирано съгласие, в което е описан медикаментът най-общо и не съвсем точно визитите и тяхната периодичност - правата на пациента са защитени с доста мъгляви фрази или да кажа: не са защитени, защото той просто не би могъл и в съд да докеже категорично,че е пострадал от този медикамент. Няма и никакакъв ангажимерн на изпитващия лекар към пациента. Дори трябва да се пази и известна тайна - опасност от конкуренция за фирмата.
Беше ми направено пълно изследване на кръв и урина и след около месец на 19 октомври 2010ми беше дадена първата серия от два компанента - LCZ696 в пласмасово шише и Enalapril на блистери в кутия - с обозначението и двете места, че може да е и Placebo.Но тъй като тестът е вече Трета степен, лекарството в шишето едва ли е Placebo.Оттогава посетих Военнна болница на 2 ноември 2010,16 ноември 2010 и 30 ноември 2010, като ми се взимаше кръв за изследване на определен ензимз / ако се не лъжа/ и ми се правеше екестрокардиограма.
През 2011 бях два път: на 11 януари и на 16 март за същото.- средваща визита чак за 14 юли.
Понеже съм на границата със захарта по мое искане два пъти ми изследваха захарта -беше 6.5.
На 16 март се чувствах зле и имах възпалено гърло - по мое настояване д-р Рамшев ме прегледа и каза, че имам гнойна пъпка на дясната сливица и с Доксициклин ще мине и да му се обаждам, ако имам проблеми директно на него, а не на др- Кръстева - наетата от него и заместила го в 15 ДКЦ.
Следващите дни бях много зле, но не го открих, посетих д-д Кръстева, оказа се, че той е в чужбина.
българските лекари участват с охота в тези изследвания именно заради командировки в чужбина и вероятно някакви възнаграждения.
Няма да се впускам в подробности от този 16 март аз съм непрекъснато блона от какво ли не / след добре прекарана студена зима/- като начало малък локален оток зад дясното ухо,фарингит, ринит, кашлица до раздираща,тяжест в областта на сърцето, вечер задуха, световъртеж. Личната лекарка ме изпрати на специалист уши-нос-гърло, но и до днес не съм се излекувала след разни антибиотици и други - може би от ми се лепна и последният пролетен грипен вирус с температура до 38.6.
Резултатът е силно алергизирана лигавица на носо-глътката и изчезване на обонянието.
Опитах се многоркатно да се свържа с-д-р Рамшев, като ми писах мели и оставях съобщениа на GSM ,тъй като не е включен.
Най-сетне се обадих на доц. Канстинтин Рамшев и го помолих да ме свърже със своя роднина.
Тогава най-сетне получих с дата 27 май 2011 отговор от д-р Никола Рамшев на последни мой мейл, че даваните ми тествани лесарства на Novartis немата нищо общо с моине оплаквания.Въпреки че в информироното съгласие се отбелязват като възможни странични ефекти световъртеж,главоболие,кашлица,болки в гърба,фарингит,ринофарингит,ангиоедем - т.е до едно страданията, от които се оплаквам.
Той ми написа, че мога да се откажа,веднага - нито опит за съвет или напътствие как да продължа - както е описано в документа за съгласие, че лекарят ще след състоянието на болния и след това и че досието остава в Novartis.
На 31 получих второ писмо от д-р Никола Рамшев, че още на 25 май 2011се бил консутирал на най-високо ниво и отпадам в мой интерес от проучването - да върна останалите лекарства - в 15 ДКЦ - той не смее да ме срещне очи в очи!.
Във Военна болница има етична комисия, която фигурира като възможност за защита на моите интереси в инфирмираното съгласие - не съм се обърала още.
Сега чакам да видя самата фирма Novartis дали ще се осмели да се намеси.
Ще информирам интересуващите се тук допълнително.
В Клиниката по интензива терапия на Военно-медицинска академия се тества и лекарство от нов тип против съсирване кръвта, извършват се и инвазивни терапии, като поставяне на стентове - пак платени от чужди програми.Българите, особено възрастните са много медни и се съблазняват от това, че е безплатно.
Бъдете внимателни и търсете повече консултации.
ИЗВОД -Сперциално що се отнася до LZC696 r и всъщност неговата съставка AHU, която е неутвърденото още съставка, мисля,че тя предизвиква като страничен ефект алергии - което стана с мен, но сега съм още в процес на изселдване.Никога досега не съм имала алергични проблеми!Сега ще си пръскам носа с кортизон.
Не участвайте в подобни проучвания, защото българската страна не поема никакви ангажименти при утежняване на вашето положение и си измива ръцете.Прочетете в Интернет - има винаги много информация по тестваните лекарства - тя,обаче, винаги е в полза на лекарството.
Не говорим въобще за лична ангажираност на лекари и хипократови клевти - забрави!.
На разположение съм за допълнителна информация тук.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 11 юни 2011 00:11

Още веднъж да напиша названието на тестваното в Клиниката за интензивна терапия КИТ на Военна болница лекарство, което предизвиква различни странични ефекти - LCZ696. То се състои от две съставки:едната е познат блокер на рецепторите за ангиотензин казва се Валсатран, познат на пазара с търговското име Diovan , а втората е неодобрен за продажба и приложение неприлизинов инхибитор наречен AHU 377.
По света се тестват непрекъснато нови лекарства - в моя случай тестващите въобще не проявиха никакъв интерес към страничните ефекти, а целта на теста е точно такава. Мъча се да разбера дали фирмата Novartis иска да прикрие наличието на опасни странични ефекти...

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 14 юли 2011 18:51

Въпреки че на 31 май д-р Poger Buchanan, директор на QUINTILES LABORATORIES EUROPE - Ливингстън, Шотландия в отговор на мой мейл любезно ме уведоми, че е сизирал фирмата NOVARTIS, която ще разгледа моя случай, до днес не съм получила от тях никакъв отовор.Естествено, аз не зная какви са игрите на Клиниката по интензива терапия на Военно-медицинската академия и NOVARTS но съм убедена, че и да е имало запитване от NOVARTIS до извършващия изпитването доц Константин Рамшев, той не е информирал фирмата създател на лекарството LCZ696 за станичните ефекти, което то е причинило на пациент 011600005 - т. е на мен. а още по-малко им е съобщил,че съм изключена от теста само с един и-мейл!

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 24 авг 2011 17:29

С днешна дата - след всичките тези 16 месеца, от дните, когато почувствах аритмията, аз имах консултации с двама лични лекари ,4 кардиолози и един съдов хирург / прегледи с кардиограми и ехограми /. Диагнозата е безспорна - застойна сърдечна недостатъчност с постояннна артимия, в резултат на предсърдно мъждене и трептене / причините може да са повече/
Лекуваха ме с Ритмонорм, Атенолол, Небиволол, Фурантрил, Диуретидин, Аспирин-протект.От 21 октомри 2010 до 30 юни 2011 участвах в тест с ново лекарство на фирмата Novartis - LCZ696 - за която вече писах подробно.А който се интересува да го изпише в Гугъл и ще получи много информация.
Не се върнах в аритмия, което може би беше възможно, ако ме бяха пратили в болница.
Ритмонормът беше излишен, той се взима да се поддържа сърдечен ритъм - а при аритмия??? Не зная, дали не е увредил с нещо сърцето ми.
Посещението ми при д-р Кюртов беше много полезно - той ми обясни, че трява да спра Ритмонорма и ми предписа Фурнатрил и Диуредин по усилена схема, което ми помогна да намаля телесното тегло и отоците на краката.
В началото новото лекарство на Новартис като че ми действаше добре, но изглежда като натрупа, започна да дава странични ефекти. Ако лекуващият д-р Рамшев, след моя сигнал през май и юни т.г ми беше обърнал внимание и поканил на преглед и изследвания, може би участвието ми в този тест щеше да е полезно и за фармацевтичната компания и за мен самата.Не може болен да бъде изключен от тест с един мейл. Това противоречи изобщо на етиката.
Освен това, д-р Рамшев, който преди това беше мой личен лекар повече от 10 години, не ми назначи ехография, за да види цълястото съояние на сърцето.
Сега имам нови личен лекар и кардиолог - д-р Цонкова от Студентска ДКЦ.Направиха ми ехограма в Националната кариологична болница / Трета градска/ с беше установено следното:

Лекостепенна митрална регургитация I- I+ ст.
Умерена трикуспидална регургитация II- II + ст.
Дилатирани предсърдия.
Не може да се изключи междупредсърден дефект - Форамен овале.
Индиректи данни за леко повишено налягане в а. Пулмоналис в покой.
Изследване направено от д-р Анелия Нешева - МЦ за СПМ - НКБ - ЕООД

И така 11 години след първото ми диспансеризиране при д-р Тодоров, кардиолог в 15 ДКЦ с диагноза исхемична болест на сърцето, повече от 2 години диспансеризирана при същия лекар с застойна сърдечна недостатъчнос и 16 месеце с постоянна аритмия вследствие на предсърдно мъждене и трептене аз разбрах, че има поражения на самото сърце.Д-р Нешева ми каза,че се налага да се изследва междупредсърдния дефект със сонда - от вътре и ако е необходимо да се направи операция.Същото ми каза и моята нова кардиоложка д-р Цонкова, когато разгледа ехограмата на сърцето.
Дали изобщо включването ми в теста на Новартис е било уместно при всички тези находки? И не са ли се повлияли негативно от този LCZ696?
ИЗВОД И СЪВЕТ към всички: При ново заболяване на сърцето изисквайте всички подробни изследвания - кардиограмата не е достатъчна, също се необходими по-специализирани изследвания на кръвта. Само тогава специалистът ще може да предпише необходимите лекарства - като вземе под внимание и всички ваши съпътстващи заболявание и медикаментите, които взимате за тях . Иначе се действа " по аналог" - т.е. на сляпо.
Всъщност поставянето на точна диагноза е първата стъпка, а втората - предписването на строго индивидуално лечение.
Не се случва често, за съжаление...
Дано да съм полезна поне на един човек.

Марсианна
Мнения: 17
Регистриран на: 03 юли 2010 12:27
Местоположение: София

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от Марсианна » 16 сеп 2013 14:41

Повече от 3 години страдам от предсърдно мъждене и трептене - т.е постоянна аритмия, а от 1 година имам и високо кръвно.
Тези болести не могат да бъдат излекувани.
С лекарства и подходящ начин на живот просто се живее някак-си.
Убедена съм, че след като участвах в теста с LCZ696 на фирмата Новартис във Клиниката по интернзивна терапия на Военно-медицинската кадемия при д-р Рамшев / окт 2010 - май 2011/ положението ми се влоши - може да има последствия все още - никой от моите лекари сега не го отрича !
В момента всеки ден взимам 1 таблетка Спиронолактон за обезводняване, а сутрин и вечер по половин таблетка Атенолол от 25 мг, засега половин таблетка Аориста вечер, защото кръвното ми иначе спада много. Когато глезените ми се подуят повече / когато е много топло или има промени във времето/ не взимам Спиронолактон а една таблетка Фурантрил - през 4-5 дни, 4-5 пъти. Това е !
Понеже имам разширени вени от 20 години, през лятото взимам Детралекс или Флебодия / скъпо ми е мизерната ми пенсия и това лято - изобощо не/ Отвреме-наврме нося стягащи чорапи, много да добри, но понякога ми действат зле на аритмичното сърце.
Но изобщо не съм " във форма", изморена съм и от януари 2013 ме блоят краката: имам намалена екстензия на дясното коляно и силни болки в десния глезен и стъпало. На снимките има шипове / шпора и още един/ Препоръчват ми диклофенак, но той ми действа зле на стомаха.
Болките в краката зависят и от времето / артритно-ревматични ?/- когато е горещо намаляват, но пък страдат вените.
Въпреки сериозните ми проблеми иподробни изследвания със съответни зключения от специалистите през януари най-сетне получих документ от ТЕЛК с 64 % инвалидност - не ме ползва почти за нищо, но исках да видя цялата процедура, в която наистина няко без необходимост се облагодетелстват. Имам познати в категория " с постоянен придружител", които си ходят прекрасно и си копаят по вилите, а парите за придружител и безплатните карти за таранспорта за 2-ма души си делят с някого.
Защо пиша всичко това?
За да кажа за сетен път, че едно и също заболяване протича по строго индивидуален начин и въпреки това ние се съветваме с близки и познати, които имат стодни проблеми.
Освен това едно заболяване трябва непрекъснато да е под самоконтрола на болния и под наблюдение на специалист. Сърдечната артмия иска непрекъснато внимание и спазване на правилата: никакво сериозно натоварване, кратки разходки по равно, никакъв алкохол / няколко глътки уиски, понякога/ само едно кафе с много вода сутрин, никакви стресови ситуации, по възможност добро настроение и контакти с ведри хора.
И още нещо: ако човек има повече пари, би могъл да си уреди един приличен живот ,макар и с постоянна аритмия, но иначе е винаги на ръба на смъртта.

ankamar56
Мнения: 361
Регистриран на: 15 юни 2010 00:44
Местоположение: СОФИЯ

Re: Предсърдно мъждене - как да се лекува?

Мнение от ankamar56 » 17 сеп 2013 14:55

Здравейте,
не винаги наличието на много пари ви гарантират по-добро лечение. Майка ми беше с такива оплаквания като Вашите - започна с предсърдно мъждене. Предписани й бяха лекарства за аритмията. И личният лекар винаги следи за развитието на състоянието на пациента си. Но открих, че баналното годжи бери /във вид на сушен плод/ доста добре действа диуретично и укрепващо на организма й. Също така се предлага и във вид на таблетки. Плодът е известен общоукрепващото си действие /не само диуретичното/ заради богатото съдържание на : Според китайската медицина, годжи бери или също така лициум или мерджан е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат сурови, да се консумират като сок или вино, запарват като чай, или да се приготвят като тинктура. Плодовете на годжи бери са изключително хранителни. За една дневна доза, между 10 и 30 грама, те осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Те са добър източник на витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетките в организма. Богати на полизахариди, годжи бери спомагат за функционирането на имунната система, съдържа 18 вида аминокиселини и калий. Накратко, годжи бери се грижи за вашата кожа, за сърдечносъдовата ви и имунна системи. Горещо ви го препоръчвам, защото досега не е открит нежелан страничен ефект, а ползите от него са много. Естествено съм фен на здравословното хранене и хранителните добавки. Надявам се инфото да е от полза за Вас.

Отговори

Върни се в “ДРУГИ заболявания”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron