Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Замразената е в пъти по-полезна от бебешка формула
Тази асана помага и при менструални болки
Докато чакате часа си за преглед
Той ни прави по-привързани към половинката ни
реклама

Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Модератори: админ, консултанти

Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот m_nikolova » 25 Яну 2011 14:33

Синът ми е на 1 година, изследванията са правени за постъпване в детска ясла.
Докторе, моля за вашето мнение и помощ относно резултатите.
WBC/левкоцити - 12,6 G/L (реф.с-ти 3,5-10,5) - H
LYM/лимфоцити - 7,7 G/L (0,6-4,1) - H
MID - 1 G/L - (0.0-1,8) - H
GRAN/гранулоцити - 3,9 G/L (2.0-7,8)
LYM%/лимфоцити - 61,1 % (20-40)
MID% - 8% (до 10 %)
GRAN%/гранулоцити - 30,9% (до 54-76%)
HGB/хемоглобин - 120 G/L (М-130-180 Ж-115-160)
RBC/еритроцити - 4,38 T/L (М-4,2-6,2 Ж-3,7-5,4)
HTC/хематокрит - 32,8 L/L (М-0,37-0,55 Ж-0,35-0,44) - H
MCV/ср.обем на еритроцити - 75 fl.(82-98) - L
MCH/ср.Hgb.конц.в ер. - 27,3 pg (26.5-32.0)
MCHC/ср.Hgb.съдърж. в еритр. - 365 g/l (295-360) - H
RDW-CV - 13.8
RDW-SD - 36.4
PLT/тромбоцити - 263 G/L (130-440)
MPV/ср.обем на тромбоцитите - 8,1 fl (7.5-11.5)
PDW - 16.2
PCT - 0.21

Благодаря Ви предварително!
m_nikolova
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2011 14:02
Местоположение: София

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот д-р Цончев » 25 Яну 2011 15:17

Някаква инфекция прекарвало ли е детето?
д-р Цончев
 
Мнения: 24544
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот m_nikolova » 25 Яну 2011 18:21

Преди 2 седмици само зачервено гърло и сополи. В момента му никнат доста зъбки, незнам дали е от значение.
Личния лекар казва че всичко е нормално, но аз се притеснявам. Вие какво мислите?
И друго, четох че за децата стойностите на тези показатели са различни, прим. за левкоцитите на места пише че нормални стойности са от 5,0-19,0, като тези показатели се менят с възрастта на детето, и т.н. В този ред на мисли се поуспокоих. Но смятам че за хематокрита е станала някаква грешка 32,8 ми се вижда абсурд?
m_nikolova
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2011 14:02
Местоположение: София

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот д-р Цончев » 26 Яну 2011 21:00

Няма проблем, не се притеснявайте. При малките това не е нетипично, с израстването тия показатели влизат в норма.
д-р Цончев
 
Мнения: 24544
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот m_nikolova » 27 Яну 2011 10:37

Благодаря Ви много за отговора!
m_nikolova
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2011 14:02
Местоположение: София

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот expressa » 31 Яну 2011 21:46

аз не съм лекар, а баща и имам в момента един проблем, за който съм помолил Д-р Цончев за становище, но тъй като напоследък доста изчетох, искам да кажа, че на мен не ми харесват резултатите на детето.

Не ви ли направи впечатление нивото на лимфоцитите? 61% процента лимфоцити при норма 30-40 хич не е добре, а гранулоцитите са само 30%. Да няма някаква грешка? Хематокрита не трябва да ви притеснява (взет сам по себе си) защото за възрастта трябва да е от порядъка на 0.31-0.33 и е нормален. Апропо стойностите които сте написали са за големи а не за деца. Тези стойности на лимфоцитите показват възпаление на лимфните възли. Но тъй като не съм лекар, а и до сега не съм чул за детски стоматолог, единственото обяснение може да е в никненето на зъбите, което да предизвиква такива стойности на лимфоцитите.
Аз лично при такива резултати бих пуснал повторно изследване, като бих включил и СRP.
expressa
 
Мнения: 253
Регистриран на: 31 Яну 2011 14:53
Местоположение: sofia

Re: Разчитане на ПКК 19 показателя на 1-год.дете

Мнениеот expressa » 01 Фев 2011 07:45

значи искам да се поправя, снощи говорих с педиатър по сходна тема. По неговите думи, за децата на 1 година е нормално да имат повече лимфоцити от порядъка на 50-60 %. Не знам каква е причината. При възрастните хора е обратно. Освен това при още 1-2 бебета в този форум забелязах високи лимфоцити, което явно свидетелства за това. Може би това е свързано с разитието на човека на тази възраст. Както и да е от опит знам при съмнения за нещо се пуска изследване за ЦРП - при стойности от 10-40 е вирусна инфекция, над 40 бактериална.
Поздрави
expressa
 
Мнения: 253
Регистриран на: 31 Яну 2011 14:53
Местоположение: sofia


Назад към Децата



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта