ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Когато употребата му наподобява налудност
Повишен процент на заболели в някои щати на САЩ
Ритъмът сън-бодърстване е от важно значение за развитието

Болест на Шонлайн Хенох

Модератори: админ, консултанти

yana doneva
Мнения: 4
Регистриран на: 20 юли 2009 10:42
Местоположение: София

Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от yana doneva » 20 юли 2009 16:02

Здравейте, дъщеря ми /4 год и 6 месеца/ е с диагноза Болест на Шонлайн Хенох, изразена е кожно, с отоци на ставите и силни болки в корема. В момента провеждаме лечение. Моля, кажете какъв режим /хранителен, двигателен, изследвания - какви и колко често/ трябва да провеждаме. Заболяването е рядко и ми е много трудно да намеря необходимата ми информация в интернет, а това което получавам от лекарите към момента ми е крайно недостатъчно. Благодаря Ви предварително.

daniela_stefanova76
Мнения: 6
Регистриран на: 25 дек 2008 18:16

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от daniela_stefanova76 » 23 сеп 2009 22:05

Това е тежка алергична реакция. Капилярите се възпаляват. Дъщеря ми имаше капиляротоксикоза в кожния и вариант. Беше предизвикана от употреба на Суметролим (сиропа на Бисептол). Пречат още шоколадът, яйцата и ягодите. Болестта преминава спонтанно, детето трябва да лежи и да си почива. Изписват витамин С и противоалергичен сироп. Следи се броя на тромбоцитите. Ние ходихме при д-р Бързашка в Плевен. Д-р цончев беше така любезен да отговори на моите въпроси. Скорошно оздравяване!
Капиляротоксикоза
На латински език: Capillarotoxicosis.
На английски език: Henoch-Schonlein purpura, Anaphylactoid purpura, Vascular purpura.

Синоними: Болест на Schonlein-Henoch, имунна анафилактоидна пурпура, хеморагичен васкулит, атромбоцитопенична пурпура, алергична пурпура, хиперергичен ангиит.

Определение: Капиляротоксикозата е имуноалергично възпалително заболяване на кръвоносните съдове. Протича с характерен кожен обрив, със засягане на ставите, бъбреците и стомаха. Среща се предимно при деца.

Етиология: Етиологията е неясна. Често възниква след прекарана вирусна инфекция на горните дихателни пътища, след употреба на някои медикаменти като аспирин, антибиотици, сулфонамиди, тиазиди, някои храни като яйца, ягоди, шоколад.

Патогенеза: Касае се за асептичен васкулит на малките съдове. Изработват се антиваскуларни антитела и циркулиращи имунни комплекси (ЦИК), които се отлагат субендотелно в съдовете. Активира се С5 фракцията на комплемента. Настъпва инфилтрация на съдовата стена с неутрофили, които фагоцитират имунните комлекси. Нарушава се структурата и пермеабилитета на съдовата стена.

Клиника: Първите прояви на заболяването настъпват 2-3 седмици след прекарана вирусна инфекция. Може да има фебрилитет, отпадналост, специфичен кожен обрив, оточни и болезнени стави, болки в корема, мелена, хематурия.
В зависимост от преобладаващата симптоматика се различават следните клинични форми:
1. Кожна форма (purpura simplex). Най-характерната проява на заболяването е появата на симетрична пурпура по предно-страничната повърхност на двете подбедрици, по-рядко по седалището и други места. В началото обривът е с уртикариен характер, има сърбеж, зачервяване и оточност. В следващите дни върху зачервената повърхност се образуват малки папули с виолетов цвят и големина от 2 до 4 mm. Завършват на върха си с мехурче, а по-често с кафяво-виолетова круста – хеморагична пурпура. Крустата представлява засъхнал хеморагичен ексудат и при палпация кожата е грапава – опипваща се пурпура. Кожната форма е най-лека.
2. Ставна, ревматична форма (purpura rheumatica). Засягат се големите стави (коленни, раменни, лакътни). В ставата се събира серозен ексудат. Те са подути, болезнени, кожата върху тях е зачервена. Кръвоизливите са под формата на кокарди. Чисто ставната форма е много по-рядка.
3. Коремна форма (purpura abdominalis). Има коликообразни болки в корема, хеморагичен обрив и оток по лигавицата на стомаха и червата. Чести са кървавите диарии, мелена, хематемеза. При липса на кожна пурпура диагнозата е трудна.
4. Бъбречна форма (purpura renalis). Налице е мезангиопролиферативен гломерулонефрит с отлагане на IgA в мезатгиума. Има хематурия, протеинурия. Може да настъпи остра бъбречна недостатъчност.

Лабораторни изследвания: Има левкоцитоза, ускорена СУЕ, повишени стойности на фибриногена, на IgA, на ЦИК, на комплемента. Няма хемостазни нарушиния освен повишена съдова чупливост.

Диагноза: Тя е сравнително лесна при наличие на кожна пурпура. Трудно се диагностицират чистите висцерални форми.

Диференциална диагноза:
- при purpura simplex: с тромбоцитопения, уртикария, с пурпура при менингококов сепсис;
- при purpura rheumatica: с остър ревматизъм, ревматоиден артрит;
- при purpura abdominalis: с язва на стомаха и дуоденума, ерозивен гастрит, остър ентероколит, ХУХК, холецистит;
- при purpura renalis: с остри и хронични нефрити, нефролитиаза и всички процеси, протичащи с хематурия и болка.

Лечение: Спонтанно обратно развитие на пурпурата настъпва за 3-4 седмици при спазване на постелен режим. Лечението е симптоматично и не повлиява хода на заболяването. Прилагат се:1. Кортикостероиди при остра кожно-ставна форма. Те имат противоалергичен ефект и уплътняват съдовата стена.
2. Антиалергични средства – Tavegyl, Allergosan, Sandosten, Antiallersin и др.
3. Противовъзпалителни средства за ставния синдром – Analgin, Ibuprofen, Indometacin и др.
4. Съдоукрепващи средства – Vit. C, Peflavit C, Dicynon, Doxium и др.
5. Имуносупресори и цитостатици при висцералните форми.
6. При абдоминалната форма се прилагат Н2 блокери (Tagamet, Cimetidin), антиацидни средства (Almagel).
Напоследък се провежда лечение с хепарин в комбинация с плазма и други симптоматични средства.

Прогноза: При кожната форма е добра, но при висцералните форми са чести рецидивите.

mimeto_petrova_1972
Мнения: 3
Регистриран на: 05 апр 2010 18:57
Местоположение: София

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от mimeto_petrova_1972 » 05 апр 2010 19:20

Здравейте моята дъщеря също е прекарала тази мъчителна болест когато беше на 2 годинки и 4 месеца (сега е на 14 години) Изкара трите форми кожна ставна и коремна.Една седмица преди това беше болна от ангина. Предположиха че се е отключила болеста от лечението й с антибиотик. Всичко мина но докторите ми казаха че по време на пубертета може отново да се отключи, дано не се повтаря.

mimeto_petrova_1972
Мнения: 3
Регистриран на: 05 апр 2010 18:57
Местоположение: София

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от mimeto_petrova_1972 » 05 апр 2010 19:28

Диетата е без шоколад ,яйца. Но най-важното е да не контактува с болни, също така при ставната форма не трябва да се движи докато не отшуми болката

nikol_128
Мнения: 1
Регистриран на: 27 апр 2013 16:36

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от nikol_128 » 27 апр 2013 16:42

Здравейте, преди години аз боледувах от Шонлайн, симптомите бяха като шарка но после се разбра, че не е така( преди това имах болки в колената). Бях на диета, само картофи без сол и ориз 2 седмици, лежах, правиха ми кръвни тестове и ме лекуваха с витамин C. Болният не трябва да се претоварва. Никакво сладко и плодове (поне аз бях така). Мога да ви препоръчам Д-р. Телчарова (София)- болницата не си я спомням коя е понеже бях много малка. Надявам се да съм помогнала на някой. Болестта е рядка.

Lmaria
Мнения: 1
Регистриран на: 03 ное 2013 09:45

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от Lmaria » 03 ное 2013 10:02

синът ми боледува от шонлайн-херс през 1994 излекува го д-р Костова от болницата в Плевен детско отделение няма диети причината за болестта беше лошата трета сливица закрепиха го и оперираха сливицата днес синът ми е на 23г и никога не е имал проблеми със ставите дори две години го викаха на контролен преглед

Desislava Kirilova
Мнения: 1
Регистриран на: 30 май 2014 12:26

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от Desislava Kirilova » 30 май 2014 12:36

Аз също препоръчвам Др.Телчарова от Детската педатрия на бул.Гешов в София.
Моето дете е на 3г и в момента се лекуваме от Шонлайн. Не искам да ви обърквам, но на нас тя ни разреши яйца,ягоди, прясно, кисело мляко и всичко останало с изкл.на грах, боб, леща и пържено.
Лекарката е много внимателна и обръща внимание както на детето така и на майката /аз не бях чувала за тази болест и имах нужда да ми се обяснява на дълго и на широко/ и тя го направи.

silvia_zlatkova@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 31 май 2014 14:08

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от silvia_zlatkova@abv.bg » 31 май 2014 14:13

Нашето дете което е на 3,6 г. е със тази диагноза и ни изпращат в болница. Питането ни е дали и вашето лечение протича в болница?

blagoeva1
Мнения: 5
Регистриран на: 23 май 2014 22:37

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от blagoeva1 » 14 фев 2015 16:49

Здравейте,

И моето дете е с тази диагноза. На 5 години е. Всичко започна на 14-ти януари с обрив на двете крачета, под колената + подути стави. 10 дни по-късно отново подута става и тук там по някое петно. И така и до днес.
Искам да попитам при Вашите деца колко време продължи това? Наясно съм, че всичко е строго индивидуално, но вече се побърках. Два пъти лежахме и в болница, първия път във Видин, втория в София. Въпреки успокоението на лекарите да не се шашкам и че всеки "тласък" на болестта ще бъде по-лек от предишния, аз се шашкам. :(

В София го лекуваха доц. д-р Стефанов и д-р Телчарова. Единственото лекарство, което изписаха беше Волтарен таблетки + Цетебе.

emiemi
Мнения: 1
Регистриран на: 29 мар 2015 16:00

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от emiemi » 29 мар 2015 16:13

Zdraveyte sluchayno popadnah v foruma. Imam dete koeto e na 5. Ot minalata godina 06.11.2014 postavena mu e diagnozata .Dosega imahme 2 recediva. Lekuvame se v Varna pri doc.Virbanova. Pirviqt mesec piehme Rutaskorbin i kzizal sled tova pochnahme s Antistenokardin. I vse oshte sme na nego
.Mnogo shte pomolq ako nqkoy ot vas moje da mi obesni za tqhnonoto lechenie.

д-р Цончев
Мнения: 34733
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от д-р Цончев » 29 мар 2015 20:40

Моля, пишете на кирилица!

Ива Господинова
Мнения: 2
Регистриран на: 04 ное 2016 23:31

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от Ива Господинова » 04 ное 2016 23:51

На моето дете му поставиха диагноза Шонлайн Хенох , До сега сме имали 3 рецидива за месец , Храним се само с картофи и ориЗ и хляб и пием рутакорбин и преднизолон , но изчезват обривите и след 2 ,3дни излизат много . До колко време би трябва да отшумят ?

Ива Господинова
Мнения: 2
Регистриран на: 04 ное 2016 23:31

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от Ива Господинова » 04 ное 2016 23:58

Искам да разбера ,при други подобни случаи как се развива заболяването,колко рецидива са имали и до колко месеца е нормлно да прави такива ?

mariqna kubanska
Мнения: 3
Регистриран на: 14 ное 2016 21:53

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от mariqna kubanska » 14 ное 2016 22:17

Здравейте и ние сме от месец и половина с тази диагноза шонлайн и ние сме така изкарахме първо с болки в ставите обриви и коремна болка.После помина за ден два и пак изби без болка в ставите и без коремна болка.След два три дни направи бронхит и обрива се варна на макс този път с повръщане и болки в стомаха и корема около пъпа. Бяхме в болница лекуваха го с кортико стероиди ,рутаскорбин ,и ериус .Пак два дена без обриви и сега пак му излезнаха по са леки но ги има .Искам да знам до колко време минава и колко пъти ще прави решут.За месец и половина пет пъти избива .Синът ми е на 6 годинки незнам тези кортико стероиди ме притесняват цял месец ги пие и няма изход от това заболяване

д-р Цончев
Мнения: 34733
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Болест на Шонлайн Хенох

Мнение от д-р Цончев » 16 ное 2016 21:08

Разбирамвипритесненията за детенцето, но е трудно да се предскаже как ще се развие заболяването... ще се види как се повлиява с времето.

Отговори

Върни се в “Децата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта