Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Се доказва в мащабно френско изследване
Как желатинът би могъл да помогне?
Пищната церемония е показател за добър семеен живот
реклама

Дали е рак на белия дроб ?

Модератори: админ, консултанти

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 18 Ное 2012 20:15

Съболезнования от мен и всички на форума!
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот Stoilov_B » 31 Дек 2012 02:05

Здравейте,
не знам дали постът е за този подфорум, но не намерих къде другаде да публикувам. На 22 години съм, бивш пушач (пуших 7 години) от около 6 месеца. Чувствам се добре след отказването на цигарите. До началото на студените дни тичах през 2-3 дни по 5-6км с цел "отпушване" на дробовете и се чувствах много добре, усещах как белите ми дробове работят на пълни обороти. Сега не тичам, зощото е студено и знам, че не е добре за дробовете и гърлото да поемат постоянен студен въздух. Работя в магазин на известна марка в един мол. Работата е много натоварваща, психически и физически. Стресът е много, а аз съм и доста сприхав и лесно се изнервям.Откакто спрях цигарите съм качил 8кг. От около месец нямам тонус, чувствам се постоянно уморен, дори имам чувството, че се будя уморен. Като цяло водя заседнал начин на живот, а в допълнение покрай работата съм започнал да ям много бързо, направо се нахвърлям, защото все бързам. Последните 2 седмици имам следните симтоми:
- трудно дишам през носа, който е постоянно сух, а и мисля, че имам изкривена носна преграда.
- заради носа се налага да дишам по-често през устата, съответно и тя изсъхва, доста често е суха и понякога ме боли, трудно преглъщам
- затруднено дишане и постоянна нужда от дълбоко поемане на въздух
- болки в средата на стомаха
- доста често коремът ми е подут, чувствам го все едно постоянно съм преял.
- болки към ушите отвреме навреме
- замаяност отвреме навреме
Мисля след празниците да отида на УНГ, на преглед на стомаха, даже мисля и на рентген на белите дробове. Вие какво мислите че е, и какво бихте ме посъветвали да направя?
Благодаря ви и весело изкарване на празниците!
Stoilov_B
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Яну 2012 18:41

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 31 Дек 2012 11:59

Според мен на първо време преглед при УНГ ще е достатъчен.
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот svetlanass » 20 Фев 2013 16:38

Здравейте, бих искала да ми помогнете, като ми разчетете на разбираем език, следното заключение от направен скенер:
"КТ данни за плеврален излив вдясно с ателектаза на десния долен белодробен дял. КТ данни за асцит. КТ макроморфологията на описаните находки в белия и черния дроб и вдясно субдиафрагмално съответства на абсцеси. КТ данни за лимфаденомегалия с описаната локализация. КТ данни за стеатозис хепатис."
Какво означава всичко това, има ли място за притеснение и бърза реакция? Нужна ли е хирургическа намеса или ще се справи и с медикаментозно лечение?
Благодаря Ви!
svetlanass
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Фев 2013 16:30

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 22 Фев 2013 12:55

Има данни за абсцеси, така че трябва да се направи консултация с хирург. Има ли симптоми пациента?
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот killerboy » 09 Юли 2013 12:35

Здравейте д-р Цончев
Искам да попитам за моя проблем точно вас.
От известно време имам болка на 4 пръста под врата,остра е, но ми се получава само като си извъртя главата рязко наляво. Дясната ми ръка от време на време изтръпва,някак си приятно.
Притеснявам се това има ли нещо общо с белите дробове или по скоро тежката болест,която дори не искам да напиша... На 30 години съм, пуша от 12 години, последните 5 години по кутия на ден.
killerboy
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Юли 2013 11:53

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 18 Юли 2013 17:50

По-скоро прилича на невралгична болка според описанието.
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот killerboy » 12 Авг 2013 17:39

Здравейте отново д-р Цончев. Пиша ви пак аз,заради болката в гърдите.
Когато си завъртя главата рязко наляво, получавам остра болка в гърдите на 4 пръста, под вата.
Личния ми лекар ме изпрати на кръвни изследвания резултатите са следните

хемоглобин 159
еритроцити 5,1
хематокрит 0,458
левкоцити 6,5
съдържание на хемоглобин в 1 еритр. 31,2
концентр. на хемоглобин в еритр. 347
среден обем на еритроцита 89,9
ширина на разпределение на еритр. 13,8
тромбоцити 200
среден обем на тромбоцита 7,8(удебелено)
лимфоцити 1,6
GRAN 4.4
MID 0.5
LYMF% 25.3
GRAN% 68.7
MID% 6
скорост на утаяване на еритроцити 10

Наравно с това ми каза да си направя снимка на бял дроб
резултатите са следните:

БЯЛ ДРОБ - лицева проекция:

1. Симетричен гръден кош
2. Двустранно базално и паракардиално се изобразява усилен белодробен рисунък, както при бронхитни промени.
3. Свободни к.д. синуси.

Преди да направя тези изследвания той при него ми пусна ЕКГ, на което пишеше
Нормално ЕКГ.
От дясно леко ми е подут врата.
3ма ваши колеги немогат да преценят, от какво може да е
тази болка в гърдите след като видяха резултатите от изследванията.
Искам и вашето мнение, дано да съм бил достатъчно изчерпателен в обяснението си и да сте ме разбрали. Мъж на 30 години съм, само да вметна.
Ще чакам и вашият отговор с нетърпение.
С уважение!
killerboy
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Юли 2013 11:53

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 16 Авг 2013 22:15

От тези изследвания не се вижда нещо притеснително, или нещо което да наведе на някаква диагноза. Според мен излишно се притеснявате.
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот tancheto84 » 05 Фев 2014 20:03

Здравейте д-р Цончев!В началото на януари се разболях изкарах бронхит 10 дни антибиотик Аксетин 500 мг,бях с температура до 38,след това една седмица нямах нито кашлица нито температура и изведнъж температура 37-37,2,пак се почувствах зле,изписаха ми Сумамед 500 мг,температурата спадна за 4-5 дни,но имам бодежи ляво в ребрата,едно хриптене,силна болка в една точка в гърба при вдишване пак в ляво и непрекъснато имам храчки,които много трудно отделям,дори нарочно кашлям,за да ги изкарам,на два пъти ми се случва да има нещо твърдо в храчката с размер колкото сусамово семе,зеленикаво и прилича на гнои,от време на време имам и задух,също така ми изсъхва гърлото като ли повече от ляво.... имам кръвни изследвания и снимка,която не е много сполучлива и почти нищо не се вижда,снимката ми е от преди една седмица декември ми правиха още една,ноември си правих скенер,въпроса ми е кога мога пак да си направя снимка,защото много се насъбраха за малък период от време и дали е рак...Аз съм на 29 години,в момента не пуша,но съм пушила 8 години по 1 кутия на ден.....
***** ПКК - 22 показателя * ***** ********************
WBC ( Левкоцити - бр.) 4.83 x10^9/L 3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %) 38.500 % 20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %) 6.400 % 1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %) 2.200 % 0 - 6
Baso%(базофили - %) 0.700 % 0 - 2
Neu% (неутрофили - %) 48.300 % 40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.) 1.860 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.) 0.310 x10^9/L 0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр) 0.110 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр) 0.030 x10^9/L 0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.) 2.330 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.830 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 128 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.414 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 85.60 fL 82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 26.50 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 310 g/ L 300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие) 12.70 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 286 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита) 8.10 fL 7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 2.30 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 44.50 % 15.0 - 80.0
***** ДКК - мануално * ***** ***************
St (Щаб- пръчкоядрен гранулоцит) 0.02 0.00 - 0.06
Sg (сегментоядрен гранулоцит) 0.45 0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г.)
Eo (еозинофилен гранулоцит) 0.01 0.00 - 0.06
Ba (базофилен гранулоцит) 0 0.00 - 0.02
Mo (моноцит) 0.04 0.01 - 0.11
Ly (лимфоцит) 0.48 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (плазмоцит) 0 0.00-0.005
tancheto84
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Фев 2014 19:31

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 08 Фев 2014 10:56

Не виждам причини да се мисли за рак. След преболедуване е нормално известно време да сте във възстановителен период и даимате различни малки оплаквания.
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот Stafref » 19 Фев 2014 01:58

Здравейте,

пиша Ви като човек с прекарал рак роднина. Като съвет давам ако не сте закъсали тотално финансово да си правите и изследване за тежки метали и различни отравяния. Повечето лекари изобщо не се и сещат да насочат мисълта на пациентите натам. По-лошото е,че и на самите не им хрумва особено и не се търси такава информация.
Принципно му се вика скрининг и превантивна политика. Нещо,което в БГ не се случва също. Другото,което е че ако почне да се "мери" какво убива хората като епидемия в България, ще започнат да излизат доста неприятни истини какво се случва около нас....
Но не, не го очаквайте от нашето "здравеопазване"...
Stafref
 
Мнения: 87
Регистриран на: 25 Май 2009 20:11

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот georgi_ivanovi4 » 08 Юли 2014 20:38

Здравейте! Ето и моята история:

Преди около месец спрях цигарите. Първата си цигара запалих в 6ти клас, а сега съм на 22. През това време пушех около 10-15 цигари дневно с една пауза за около 4 месеца.
Преди месец, когато спрях цигарите, започнах да тичам. На първата тренировка ме проряза остра болка вляво, по ребрата. След това една седмица при по-бързо ходене се усещаше същата болка и после спря. От ден на ден увеличавам избяганото разстояние и се чувствам много по-добре. Болката я няма. Оттогава обаче имам едни доста зловещи мисли в главата... а именно за рак. Постоянно си гледам храчките - няма кръв. Езикът ми обаче е бял, за 4 месеца поне 2 пъти съм пил лекарства за болки в гърлото (което и сега ме понаболява леко), преди известно време имах и подути лимфни възли под мишниците, покашлям рядко и винаги се опитвам да отхрача. Живял съм предимно в град с мръсен въздух, но вкъщи хигиената е топ-ниво.

По принцип съм алергичен към пролетните цъфтящи дървета и разни полени. Когато дойде пролетта се започва с кихането...

Миналата нощ мисълта за рака не ми даде да спа, силно съм разтревожен, даже приритвах, беше ми горещо...

Има ли шанс да имам рак? Трябва ли да ида на снимки? Възможно ли е тази алергия да е прерастнала в астма?

Благодаря!

Поздрави
georgi_ivanovi4
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Юли 2014 20:21

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот д-р Цончев » 14 Юли 2014 14:29

Не се притеснявайте, така както описвате нещата не виждам нещо притеснително, нямате рак.
д-р Цончев
 
Мнения: 25610
Регистриран на: 27 Юни 2006 14:51

Re: Дали е рак на белия дроб ?

Мнениеот albena.79 » 16 Юли 2014 22:43

Здравейте!Напоследък съм много притеснена,покрай баща ми,който е на 61г.Активен пушач е от много години и има изкарани доста бронхити и пневмонии,но от скоро започнаха други проблеми,на които никой още не може да даде конкретен отговор.Имаше повишено кръвно налягане,което за два месеца горе-долу регулирахме,сърцето е в ритъм и според докторите всичко е на ред,но има болки в гърдите и недостиг на въздух вече четири месеца,а също така и ставни болки в краката и китките.Правихме рентген на белия дроб,нямало нищо притеснително/съжелявам,че не мога да цитирам точно в момента/.Скенер на глава и гръбначен стълб- не е това причинета,въпреки,че е доста ошипен,сега предстои нов скенер на гръден кош,но до сега даже нищо като предположение и вече изпадам в паника.На къде би трябвало да се насочим?

Благодаря предварително!
albena.79
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Юли 2014 22:10

ПредишнаСледваща

Назад към Бели дробове и плевра. Пневмония



Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта