от Д-р Стайкова » 01 Фев 2007 14:15
Здравейте пак, изчезна ми интернет и чак сега пак се свързвам.
Двустранни многобройни равномерни лезии , които не са се променили за 6 месеца, могат да(- и вероятно -) имат други причини; въпреки че като цяло белодробните петна имат 80% шанс да са ракови.
Подозирам че нямате биопсия за рак, нито от лезиите, нито пък от бронхоскопия или други интервенции...? Правен ли е ултразвук на корема?
Важно е в кои части са разпределени лезиите, защото това помага също за ориентиране какво да търсим.
Ако нямате хистологично доказателство, че тя има рак:
Аз бих търсила предимно възпалителни и имунологични процеси ( възможностите са много) и трябва майка ви да се види от ревматолог и евентуално също от хематолог. Трябва цялостен преглед. Има ли тя някакви промени по кожата, червени петънца, други оплаквания? Страда ли от ревматоиден артрит? Избройте другите и медицински проблеми, може да се намери връзка.
Аз бих взела кръв за : пълна кръвна картина с диференциална, РУЕ!!!, ANCA!!!, CRP, electrophoresis & immunoglobulins, рутинни биохимии, урина - за седимент?кръвни телца и т.н.
Ако не е рак и се уточни какъв е възпалителният процес, може да се приложи лекарствено лечение. За съжаление и тази група болести не се лекува лесно. Чакам с нетърпение да чуя вашите коментари.