Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Според пациентски организации мярката крие риск за живота
На всяка травма следва да се обръща адекватно внимание
Горещият душ вреди
реклама

моля за обяснение

Хипертония, Аритмии, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, Исхемична Болест на Сърцето, перикардит

Модератори: консултанти, админ

тед77
Мнения: 19
Регистриран на: 30 май 2008 10:10

моля за обяснение

Мнениеот тед77 » 15 юли 2008 09:36

Моля за разяснение на:хроничен тубулоинтерстициален нефрит и разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии.
Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 28500
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: моля за обяснение

Мнениеот д-р Цончев » 18 юли 2008 08:15

Острите тубулоинтерстициални нефрити (ОТИН) са органна проява на алергична реакция спрямо лекарствени или инфекциозни алергени. Те могат да протекат по различни патогенетични механизми, но са неизменно свързани с развитие на оток и огнищна мононуклеарна инфилтрация в интерстициума на бъбреците, водещи до нарушение на функциите им и до поява на основните клинико-лабораторни прояви: промяна в диурезата, влошаване на бъбречната функция, нарушения на алкално-киселинното равновесие, електролитен дисбаланс, нискостепенна протеинурия и хематурия.

Най-често остър тубулоинтерстициален нефрит се развива в хода на антибактериална терапия, особено с беталактамни антибиотици, както и при употреба на НСПВС.

Клиничните прояви на заболяването се развиват на фона на друго страдание, заради което е приеман съответния медикамент. Това затруднява разпознаването на ОТИН. Началото може да бъде след 2-3 дни от започване на лечението, но при лекарства с дълъг прием може да се прояви след 14 дни.

Влошаване на общото състояние на пациент, при който вече сме наблюдавали клинично подобрение на основното заболяване, поява на дискомфорт в поясната област, проявен като двустранна тежест до изявена болка с постоянен характер, промени в честотата на микциите и нарастване на денонощното количество урина (полиурия), с поява на никтурия са първите клинични белези на острия тубулоинтерстициален нефрит. При част от болните (с по-тежко протичащо заболяване) е възможно развитие на олигурия. Около 1/3 от пациентите алармират лекаря заради поява на макроскопска хематурия. Възможни са микционно-дизурични оплаквания, обрив по кожата, артралгии, фебрилитет.

Лабораторните показатели са повлияни от предходното заболяване.

Специфични за острия тубулоинтерстициален нефрит са:

* Ниска относителна маса на урината ( под 1010 в прясна сутрешна урина; под 1023 при концентрационната проба на Разбойников);
* Нискостепенна протеинурия (под 1 г/24ч., която при изследване с експресни тестове се регистрира като опалесценция до +);
* Еритроцитурия (от дискретна до макроскопска хематурия);
* Левкоцитурия със стерилна урокултура.
* Еозинофилия в кръвта (не е задължителна)

Характерно е повишението на серумните креатинин, урея, пикочна киселина, като последица на намалена гломерулна филтрация.

Възможни са:

* Хиперкалиемия и/или хипонатриемия,
* Развитие на метаболитна ацидоза.


При тежко протичащи случаи, предимно олигурични, е възможна остра бъбречна недостатъчност с показатели, всеки от които налага провеждане на диализно лечение:

* Олигоанурия с хиперволемия, заплашващ белодробен оток;
* Хиперкалиемия над 7 mmol/l и/или ЕКГ-белези на хиперкалиемия;
* Кръвна урея над 40 mmol/l ;
* Метаболитна ацидоза с рН на кръвта трайно под 7.20


Нивото на серумния креатинин не е от решаващо значение. Дори при високи стойности, при наличие на полиурия и при липса на хиперкалиемия, може да се очаква подобрение от консервативно лечение. Обратно, при олигоанурия, свръховодняване, тежки водно-електролитни и алкално-киселинни разстройства, висока урея, болният трябва да бъде насочен за извънбъбречно очистване на кръвта и при по-ниски стойности на серумния креатинин.

В по-големия процент от случаите заболяването има благоприятен ход, като след отстраняване на алергена (спиране на медикамента) клинично възстановяване е възможно в рамките на 1-2 седмици, нормализиране на лабораторните показатели - за няколко седмици, а на функционалните тестове - до 2-3 месеца.
Последна се възстановява концентрационната способност на бъбреците.
При пациенти с други бъбречни, съдови или метаболитни заболявания оздравяването може да е дефектно с остатъчна бъбречна недостатъчност.
При повторен контакт с алергена заболяването рецидивира.
След всеки тласък в паренхима на бъбреците остават дискретни склеротични промени, които при повтаряемост в годините могат да обусловят трайно намаление на бъбречната функция. Именно далечната прогноза при пациента обуславя необходимостта от разпознаване, лечение и профилактика на острия тубулоинтерстициален нефрит.

Диагнозата се поставя въз основа на съчетанието на гореописаните анамнестични данни и характерни клинични и лабораторни белези.

* Ехографското изследване установява нормални по размери или леко уголемени бъбреци с тенденция към задебеляване на паренхимната зона и понижаване на ехогенността й.
* Изотопни и рентгенови изследвания не са необходими, освен в отделни случаи за целите на диференциалната диагноза с обструктивните уропатии.
* Пункционната бъбречна биопсия има място в диагностичния алгоритъм при затегнато протичащи и атипични случаи за разграничаване от хроничен гломерулонефрит, сателитни нефропатии и хроничен тубулоинтерстициален нефрит.


В диференциалната диагноза влизат остър и хроничен пиелонефрит (доказване на микробиологичен причинител, асиметрия в оплакванията, характерен ехографски образ), остър гломерулонефрит (наличие на латентен период между стрептококовата инфекция и появата на първите оплаквания, високо относително тегло на урината, по-изразена протеинурия, хипертония), хроничен гломерулонефрит, хроничен тубулоинтерстициален нефрит.

Ранна диагноза е възможна при:
проследяване на диурезата на пациента в хода на провеждано лечение с антибиотици, диуретици, НСПВС и съотнасянето й към обема на приетите течности;
изследване на прясна урина за относително тегло, белтък и седимент поне веднъж в хода на провеждано лечение;
изследване на серумния креатинин в хода и след проведено лечение с антибиотици или НСПВС.

Терапевтичен подход:
Острият тубуло-интерстициален нефрит е сериозно заболяване. При съмнение за него общопрактикуващият лекар трябва да насочи болния към нефролог.

Специалистът нефролог може да лекува амбулаторно болни с нормална диуреза или умерена полиурия до 2500 – 3000 ml, които са в състояние да приемат течности през устата.

Подходът е следния:
1. Спиране на медикамента, който подозираме като етиологичен фактор;

2. Кортикостероиди - метилпреднизолон 100 мг венозно за 3 дни, продължен с дехидрокортизон (преднизолон, 1мг/кг дн.) в един прием сутрин, след закуска за 1 седмица с бързо намаляване на дозата, съобразено с хода на възстановяването;

3. Повишен прием на течности при полиурия;

4. Ограничаване на животинските белтъци (месо и месни произведения) при леко повишени урея и креатинин (до 150 µmol/l) .
Контролират се на третия ден от лечението и през първите 4 седмици:

* урея, креатинин, калийостаналата част от въпроса Ви включва цялата наука Липидология....

тед77
Мнения: 19
Регистриран на: 30 май 2008 10:10

Re: моля за обяснение

Мнениеот тед77 » 18 юли 2008 11:46

Благодаря за отделеното ви време ,за да ми предоставите тази информация.Въпроса го зададох тук,защото тези диагнози бяха написани в листа след консултация с кардиолог.Наложи се смяна на лекарствата,но аз не съм имала някакви оплаквания,че да ми се поставят диагнози без да ми бъдат обяснени.

д-р Цончев
Мнения: 28500
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: моля за обяснение

Мнениеот д-р Цончев » 19 юли 2008 17:46

По принцип такава диагноза (нефрит) изисква съобразяване на лекарствата и дозите в зависимост от степента на намалениена бъбречната функция.

mihailnicolov81
Мнения: 1
Регистриран на: 27 ное 2008 12:03

Re: моля за обяснение

Мнениеот mihailnicolov81 » 27 ное 2008 12:09

Моля за разяснение по следните лабораторни изследвания. Всичко ли е нормално?

Възраст 27 години, мъж

Хемоглобин 163
Хематокрит 0.5
Еритроцити 5.4
Левкоцити 6.91
Тромбоцити 287
MCH 30.2
MCHC 326
MCV 92.6 (има ли повод за притеснение?)
СУЕ 2
RDW - CV 0.131

Благодаря предварително


Върни се в “Артериална Хипертония. Повишен холестерол. Инфаркт”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост