ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Около 1% от населението може да е алергично
Кога се налага консултация със специалист?
Няколко съвета за облекчаване на симптомите

моля за обяснение

Хипертония, Аритмии, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, Исхемична Болест на Сърцето, перикардит

Модератори: админ, консултанти

тед77
Мнения: 19
Регистриран на: 30 май 2008 10:10

моля за обяснение

Мнение от тед77 » 15 юли 2008 09:36

Моля за разяснение на:хроничен тубулоинтерстициален нефрит и разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии.
Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: моля за обяснение

Мнение от д-р Цончев » 18 юли 2008 08:15

Острите тубулоинтерстициални нефрити (ОТИН) са органна проява на алергична реакция спрямо лекарствени или инфекциозни алергени. Те могат да протекат по различни патогенетични механизми, но са неизменно свързани с развитие на оток и огнищна мононуклеарна инфилтрация в интерстициума на бъбреците, водещи до нарушение на функциите им и до поява на основните клинико-лабораторни прояви: промяна в диурезата, влошаване на бъбречната функция, нарушения на алкално-киселинното равновесие, електролитен дисбаланс, нискостепенна протеинурия и хематурия.

Най-често остър тубулоинтерстициален нефрит се развива в хода на антибактериална терапия, особено с беталактамни антибиотици, както и при употреба на НСПВС.

Клиничните прояви на заболяването се развиват на фона на друго страдание, заради което е приеман съответния медикамент. Това затруднява разпознаването на ОТИН. Началото може да бъде след 2-3 дни от започване на лечението, но при лекарства с дълъг прием може да се прояви след 14 дни.

Влошаване на общото състояние на пациент, при който вече сме наблюдавали клинично подобрение на основното заболяване, поява на дискомфорт в поясната област, проявен като двустранна тежест до изявена болка с постоянен характер, промени в честотата на микциите и нарастване на денонощното количество урина (полиурия), с поява на никтурия са първите клинични белези на острия тубулоинтерстициален нефрит. При част от болните (с по-тежко протичащо заболяване) е възможно развитие на олигурия. Около 1/3 от пациентите алармират лекаря заради поява на макроскопска хематурия. Възможни са микционно-дизурични оплаквания, обрив по кожата, артралгии, фебрилитет.

Лабораторните показатели са повлияни от предходното заболяване.

Специфични за острия тубулоинтерстициален нефрит са:

* Ниска относителна маса на урината ( под 1010 в прясна сутрешна урина; под 1023 при концентрационната проба на Разбойников);
* Нискостепенна протеинурия (под 1 г/24ч., която при изследване с експресни тестове се регистрира като опалесценция до +);
* Еритроцитурия (от дискретна до макроскопска хематурия);
* Левкоцитурия със стерилна урокултура.
* Еозинофилия в кръвта (не е задължителна)

Характерно е повишението на серумните креатинин, урея, пикочна киселина, като последица на намалена гломерулна филтрация.

Възможни са:

* Хиперкалиемия и/или хипонатриемия,
* Развитие на метаболитна ацидоза.


При тежко протичащи случаи, предимно олигурични, е възможна остра бъбречна недостатъчност с показатели, всеки от които налага провеждане на диализно лечение:

* Олигоанурия с хиперволемия, заплашващ белодробен оток;
* Хиперкалиемия над 7 mmol/l и/или ЕКГ-белези на хиперкалиемия;
* Кръвна урея над 40 mmol/l ;
* Метаболитна ацидоза с рН на кръвта трайно под 7.20


Нивото на серумния креатинин не е от решаващо значение. Дори при високи стойности, при наличие на полиурия и при липса на хиперкалиемия, може да се очаква подобрение от консервативно лечение. Обратно, при олигоанурия, свръховодняване, тежки водно-електролитни и алкално-киселинни разстройства, висока урея, болният трябва да бъде насочен за извънбъбречно очистване на кръвта и при по-ниски стойности на серумния креатинин.

В по-големия процент от случаите заболяването има благоприятен ход, като след отстраняване на алергена (спиране на медикамента) клинично възстановяване е възможно в рамките на 1-2 седмици, нормализиране на лабораторните показатели - за няколко седмици, а на функционалните тестове - до 2-3 месеца.
Последна се възстановява концентрационната способност на бъбреците.
При пациенти с други бъбречни, съдови или метаболитни заболявания оздравяването може да е дефектно с остатъчна бъбречна недостатъчност.
При повторен контакт с алергена заболяването рецидивира.
След всеки тласък в паренхима на бъбреците остават дискретни склеротични промени, които при повтаряемост в годините могат да обусловят трайно намаление на бъбречната функция. Именно далечната прогноза при пациента обуславя необходимостта от разпознаване, лечение и профилактика на острия тубулоинтерстициален нефрит.

Диагнозата се поставя въз основа на съчетанието на гореописаните анамнестични данни и характерни клинични и лабораторни белези.

* Ехографското изследване установява нормални по размери или леко уголемени бъбреци с тенденция към задебеляване на паренхимната зона и понижаване на ехогенността й.
* Изотопни и рентгенови изследвания не са необходими, освен в отделни случаи за целите на диференциалната диагноза с обструктивните уропатии.
* Пункционната бъбречна биопсия има място в диагностичния алгоритъм при затегнато протичащи и атипични случаи за разграничаване от хроничен гломерулонефрит, сателитни нефропатии и хроничен тубулоинтерстициален нефрит.


В диференциалната диагноза влизат остър и хроничен пиелонефрит (доказване на микробиологичен причинител, асиметрия в оплакванията, характерен ехографски образ), остър гломерулонефрит (наличие на латентен период между стрептококовата инфекция и появата на първите оплаквания, високо относително тегло на урината, по-изразена протеинурия, хипертония), хроничен гломерулонефрит, хроничен тубулоинтерстициален нефрит.

Ранна диагноза е възможна при:
проследяване на диурезата на пациента в хода на провеждано лечение с антибиотици, диуретици, НСПВС и съотнасянето й към обема на приетите течности;
изследване на прясна урина за относително тегло, белтък и седимент поне веднъж в хода на провеждано лечение;
изследване на серумния креатинин в хода и след проведено лечение с антибиотици или НСПВС.

Терапевтичен подход:
Острият тубуло-интерстициален нефрит е сериозно заболяване. При съмнение за него общопрактикуващият лекар трябва да насочи болния към нефролог.

Специалистът нефролог може да лекува амбулаторно болни с нормална диуреза или умерена полиурия до 2500 – 3000 ml, които са в състояние да приемат течности през устата.

Подходът е следния:
1. Спиране на медикамента, който подозираме като етиологичен фактор;

2. Кортикостероиди - метилпреднизолон 100 мг венозно за 3 дни, продължен с дехидрокортизон (преднизолон, 1мг/кг дн.) в един прием сутрин, след закуска за 1 седмица с бързо намаляване на дозата, съобразено с хода на възстановяването;

3. Повишен прием на течности при полиурия;

4. Ограничаване на животинските белтъци (месо и месни произведения) при леко повишени урея и креатинин (до 150 µmol/l) .
Контролират се на третия ден от лечението и през първите 4 седмици:

* урея, креатинин, калий

останалата част от въпроса Ви включва цялата наука Липидология....

тед77
Мнения: 19
Регистриран на: 30 май 2008 10:10

Re: моля за обяснение

Мнение от тед77 » 18 юли 2008 11:46

Благодаря за отделеното ви време ,за да ми предоставите тази информация.Въпроса го зададох тук,защото тези диагнози бяха написани в листа след консултация с кардиолог.Наложи се смяна на лекарствата,но аз не съм имала някакви оплаквания,че да ми се поставят диагнози без да ми бъдат обяснени.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: моля за обяснение

Мнение от д-р Цончев » 19 юли 2008 17:46

По принцип такава диагноза (нефрит) изисква съобразяване на лекарствата и дозите в зависимост от степента на намалениена бъбречната функция.

mihailnicolov81
Мнения: 1
Регистриран на: 27 ное 2008 12:03

Re: моля за обяснение

Мнение от mihailnicolov81 » 27 ное 2008 12:09

Моля за разяснение по следните лабораторни изследвания. Всичко ли е нормално?

Възраст 27 години, мъж

Хемоглобин 163
Хематокрит 0.5
Еритроцити 5.4
Левкоцити 6.91
Тромбоцити 287
MCH 30.2
MCHC 326
MCV 92.6 (има ли повод за притеснение?)
СУЕ 2
RDW - CV 0.131

Благодаря предварително

Отговори

Върни се в “Артериална Хипертония. Повишен холестерол. Инфаркт”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron