ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Честата консумация на леща регулира кръвното налягане
Бебетата учат лексика от бащите си
Няколко прости съвета за храненето

Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Зашука, шарки, Хепатит, инфекциозна мононуклеоза

Модератори: админ, консултанти

Nelogi4na
Мнения: 1117
Регистриран на: 24 сеп 2011 01:34

Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Мнение от Nelogi4na » 22 авг 2015 01:38

Написала съм кратичко нещо, което и аз не знам какво е :lol: Във всеки случай нещо което може да ви избави от някой въпроси, в случай че вече не мога да отговоря. Но, ако има нещо неясно или пък съм пропуснала, не се колебайте да питате, ще обяснявам и допълвам, не знам дали съм се сетила за всичко интересно.

Началото
На 5 юни 1981 г. е изнесена информация, че е регистрирана серия от необичайни инфекции сред хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франциско, Ню Йорк и други големи градове в САЩ. Имунната им система е силно засегната и те страдат от множество бактериални, гъбични и вирусни инфекции или тумори в тялото. Наблюдават се случаи на увеличение на лимфните възли при привидно здрави хора, които след известен период от време развиват симптомите на изброените инфекции. В края на същата година медицинските специалисти свързват инфекциите с общо увреждане на имунната система, което през 1982 г. било наречено условно СПИН – синдром на придобитата имунна недостатъчност.
Година по-късно, през 1983 г., два независими един от друг екипи: в САЩ /под ръководството на Робърт Гало/, и във Франция /Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси/ откриват един и същи вирус, от типа на ретровирусите, който по-късно ще бъде наречен “Human Immunodeficiency Virus – HIV”, и е отговорен за появата на СПИН. Веднага след откриването на вируса, започват спорове между откривателите кой първи го е изолирал, като дори се стига до обвинение срещу екипа на Гало в кражба на HIV проби от лабораторията на проф. Монтание.
В последствие е договорено, че първо екип на Монтание е изолирал ХИВ, а после групата на Гало е разработила схемата по която вирусът причинява СПИН.
През 1984г. е разработен тест за откриване на ХИВ – антитела, а през 85г. е открит и африканският щам – ХИВ-2.

Какво е ХИВ? Какво е действието му върху имунната система?
ХИВ е вирус. Наименованието му идва от английското HIV (Human Immunodeficiency Virus).
Той принадлежи към група вируси, наречени ретровируси. При всички живи същества генетичният материал е ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина). При ХИВ, като изключение, генетичният материал е във формата на РНК (рибонуклеинова киселина). Заедно с генетичният материал ХИВ съдържа и молекули от три вида протеини (ензими), които ще помогнат на вируса да осъществи контрол върху клетката-домакин и да формира новите вируси. Тези протеини се наричат: обратна транскриптаза, интеграза и протеаза, които служат за „превеждане” и внедряване на вирусната РНК, в ДНК на клетката.
Вирусите имат специфични клетки като цел на атаката. Целта на ХИВ са клетките с CD4 протеин на повърхността. Това са CD4 T-лимфоцитите и макрофагите.
В момента, в който проникне в организма, ХИВ се включва в кръвния поток и започва да търси целта. Протеините на неговата обвивка докосват и “тестват” всички клетки, които той среща по пътя си, докато открие клетка с CD4 молекула на повърхността - CD4 T-лимфоцит или макрофаг.Навлизането на ХИВ в клетката изисква наличието на определени рецептори върху нейната повърхност, които взаимодействат с протеините вградени в обвивката на вируса. По този начин се улеснява сливането на вирусната и клетъчната мембрани, при което ХИВ внедрява в клетката 2 РНК вериги и 3-те споменати по-горе протеини: обратна транскриптаза, интеграза и протеаза Посредством сложен процес обратната транскриптаза подготвя вирусния материал за навлизане в клетъчното ядро, като превръща РНК на ХИВ в ДНК. Вторият вирусен протеин – интегразата, действа като ножица – нарязва ДНК на клетката-домакин и впъхва преведената вирусна ДНК в нея. От този момент нататък генетичната идентичност на клетката-домакин работи в полза на вируса, като започва да произвежда протеините му. Когато вирусните протеини се натрупат в клетката, третият вирусен ензим – протеазата, започва да ги нарязва на функционални части. Нови вируси са образувани в клетката и скоро я напускат. Така те са освободени в кръвния поток, където атакуват нови клетки.

Остра /симптоматична/ първична ХИВ инфекция
Когато ХИВ навлезе в организма, той започва да се размножава много бързо. Милиарди нови вируси се произвеждат ежедневно и милиони CD4 клетки загиват. В течение на първите 2-4 седмици след заразяването около 75% от пациентите изпитват необичайни симптоми. След това следва период на затишие, което е само привидно. Битката CD4 клетки – ХИВ продължава в лимфните възли. Над 10 милиарда вируса се произвеждат ежедневно и около 2 милиона CD4 клетки се разрушават в същото време.

Хронична ХИВ инфекция. Започва фаза СПИН
Продължаващата битка срещу ХИВ изтощава имунната система. След 3 до 8години (при пациентите, които не приемат лечение за ХИВ) балансът между ХИВ и CD4 клетките се нарушава. Броят на вирусите в кръвта (вирусния товар) постепенно се увеличава, докато броят на CD4 клетките драстично намалява. Тъй като CD4 клетките отговарят за защитата на организма от нападатели, то колкото по-нисък е техният брой, толкова по-висок е рискът от развиване на инфекции.
В идеалният случай при здрав човек броят на CD4 клетки в мл. кръв е 1000 – 1400. Когато броят на тези клетки – защитници падне под 200, казваме че ХИВ инфекцията е навлязла в своя терминален стадий – СПИН. В тази фаза имунната система на човека е загубила своята функционалност и организма е изложен на всякакви бактериални и вирусни инфекции, наречени опортюнистични. Такива са Менингит, Туберкулоза, Пневмоцистна Пневмония, някой видове рак и др.

Как се предава ХИВ? Как НЕ можем да се инфектираме с ХИВ?
ХИВ се предава чрез:
- незащитен (без презерватив) анален, вагинален и орален секс;
- при директен контакт на кръв с кръв: това най-често се случва, когато инжекционно употребяващи наркотици използват общи игли и спринцовки; при кръвопреливане, въпреки, че при съвременните мерки за обезопасяване на кръвните продукти този риск би следвало да е елиминиран,
- много възможно е инфектиране при попадане на кръв или полови течности в очите;
- от майка на бебе, както по време на бременността и раждането, така и по време на кърменето.
ХИВ НЕ се предава чрез:
- целувка, ръкостискане, галене, прегръдка;
- битови контакти: ползване на общи прибори, общо носене и пране на дрехи, и т.н.;
- разговор с човек, инфектиран с ХИВ;
- кихане и кашляне;
- посещение на обществени тоалетни, бани, басейни;
- ухапване от насекомо (комар, кърлеж);
- домашни животни.

Действия с нисък риск:
- Проникване с пръст във вагината или ануса на партньора;
- Кунилингус - сексуална практика, при която мъж или жена стимулира вагината на партньорката с език;
- Анилингус (риминг) - сексуална практика, при която единият партньор стимулира с език ануса на другия, но само в случай че по него няма кръв. При тази сексуална практика е възможно инфектиране и с друга болест, например гонорея;
- Незащитен (без презерватив) орален секс БЕЗ попадане на еякулат в устата. Тук е нужно да вметна че за мъжа на когото правят орален секс риск няма.
- Фистинг - техника, при която единият от партньорите въвежда ръката или юмрука си във вагината или ануса на другия партньор. Риск има единствено при наличието на кръв.

Действия с висок риск:
- Незащитен (без презерватив) анален и вагинален секс. Прекъснатото сношение - извеждането на члена преди еякулация, не предпазва от заразяване с ХИВ;
- Незащитен (без презерватив) орален секс с попадане на еякулат в устата;
- Всяка сексуална практика, която води до кървене от гениталната област или до обилно кървене от всяка друга област;

Как можем да разберем своя ХИВ статус?
Единственият начин да разберем ХИВ статуса си е чрез тестуване.
Най-често използваният скринингов метод за oткриване на ХИВ инфекцията е
ензимносвързаният имуносорбентен метод (ELISA) поради факта, че методиката е
сравнително проста и същевременно с висока чувствителност.
Тестовете ELISA от по-ранните генерации (без включен антиген) откриват ХИВ
антитела обикновено между 6 – 12 седмица след заразяването, докато тестовете от
трета генерация, така нареченият „сандвич антиген-антитяло”, могат да откриват
антитела 6 седмици от инфектирането. Тези тестовете са с над 99% чувствителност
(означава, че откриват наличието на ХИВ антитела в почти всички инфектирани
пациенти) и специфичност по-добра от 99%. Важно е да се знае, че тъй като времето за сероконверсия в отделни случаи** е до три месеца след заразяването с ХИВ, този тест може да не открие наличието на ХИВ инфекция в ранния стадий. Ето защо тестът трябва да бъде повторен след определен период в зависимост от момента на инфектиране.

** - касае се за хора със слаб имунен отговор, т.е. хора на които имунната им система е компрометирана по някакъв начин. Напр, при дълго и системно инжекционно употребяване на наркотични вещества, системно употребяване на имуносупресорни лекарства, трансплантирани, раково болни и пр. Тяхната имунна система може да произведе ХИВ антителата по-късно, затова за тях е задължително тестване на 12 седмица.

Методи за изследване за ХИВ
Видове тестове

Понастоящем рутинна диагностика на ХИВ инфекция се осъществява чрез доказване на специфични антитела, образувани в организма в резултат на заразяване с ХИВ. Установяването на такива антитела се доказва чрез стандартизирани фирмени диагностични тестове (набори -китове).

Определение – Първичен тест, притежаващ максимална чувствителност, способен да открива всички лица с определено заболяване или инфекция. Скриниговият тест може да даде фалшиво-положителни резултати и за това е задължително всяка проба с положителен резултат с този тест да бъде потвърден чрез потвърдителен тест. Използват се в лабораториите за първична диагностика.

Видове скриниращи тестове

Имуноензимни тестове –– Основани са на ензимен имунологичен анализ за откриване на специфични антитела. Най-често използваните и надеждни тестове от този вид, прилагащи се за диагностика на ХИВ инфекция са тестовете на принципа на метода ELISA (EIA) във формат 96- ямкови ELISA микроплаки. За изпълнението им е необходима специализирана апаратура, като резултатите се документират. Тестът се изпълнява в рамките на един работен ден. Резултатите, които се получават са от типа “да” или “не”, т.е. положителен или отрицателен.
Бързи тестове – разработени са на ралични принципи – имуноезимни, аглутинационни и др. Резултатът се получава за 10 минути. Отчитането им се извършва визуално, което предполага субективна оценка и невъзможност за документиране на резултатите. Резултатите, които се получават са от типа “да” или “не”, т.е. положителен или отрицателен.

Потвърдителни тестове
Определение – Високо-специфичен тест за потвърждаване на положителни резултати от първичен (скринигов тест). При изследванията за ХИВ инфекция се използва тестът Уестърн блот.
Тези тестове се извършват само в референтните потвърдителни лаборатори. С тях се установява окончателно ХИВ статуса на изследваното лице. Резултатите, които се получават са: положителен, отрицателен или неопределен. При неопределен резултат, теста се повтаря след определен период от време, когато се очаква да има повече предпоставки за получаване на ясен резултат.
Ако някой ме харесва, определено знае защо. Ако някой не ме харесва, със сигурност не знае причината, но ако все пак я знае тя задължително не е свързана с мен :)
МЕРИ

georgi1995
Мнения: 29
Регистриран на: 19 окт 2014 12:48

Re: Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Мнение от georgi1995 » 22 авг 2015 22:06

????????????
а не така, винаги ще си сред нас и ще ни помагаш.
иначе как ще се оправаме.
ако трябва и ние ще помагаме само казвай

mmmj
Мнения: 26
Регистриран на: 28 апр 2013 20:05

Re: Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Мнение от mmmj » 08 фев 2016 22:41

Мери, от известно време следя този форум и чета постовете ти, защото имах неблагоразумието да се поддам на секс без предпазни средства миналата година май месец. От тогава насам си направих два теста, и двата отрицателни, това бяха двата най-страшни дни в живота ми, защото на практика се бях вече диагностицирал сам. Искам просто да ти кажа, че заслужаваш уважение и ти се възхищавам, понеже бих искал поне малко да приличам на теб! Изисква се много смелост, за това което правиш, не казвай, че точно сега си се предала. Ако аз науча някога за такава "диагноза", първото нещо, което бих направил с шанс, клонящ към 100%, е да се самоубия на място. Защото психиката ми е такава. Някои хора са обречени да страдат, защото имат психика като моята. Други са борци - като теб и не се спъват от такива неща... Въпрос на гледна точка, предполагам. Ако ме питаш дали бих заменил маниакалната депресия, тревожност, педантичност, ОКР и хипохондрия с HIV, вероятно бих казал Не, но това е защото съм страхлив, а не размишляващ. Четох някъде, че хора като мен завършвали живота си рано-рано, за справка давам небезизвестния от поп-културата Клуб 27. А аз съм на 26 и половина :) И не съм се чувствал толкова зле никога през живота си - изгубил съм пътя си и не знам накъде да поема. Сигурно и заради това напоследък се държа безотговорно и се виждам безразборно с хора и имам многобройни контакти (предимно с предпазни средства). Но все пак от известно време съм с подути лимфни възли на врата и гърло, което е само цвят лилав и две сливици колкото орех.. И се притеснявам, че ако трябва да подложа лабилната си психика на още един тест за HIV, резултатът може да "отрицателен" независимо от резултата на теста, ако ме разбираш.

Сигурно си се наслушала и начела много на неща от HIV позитивни хора, но аз попаднах наскоро на тази кампания "You've got this!" (игра на думи - "Имаш го" но също така "Ще се справиш!"). Изгледах почти всички видеа и някак си се почувствах малко по-спокоен, дори към момента статусът ми да е отрицателен - http://www.healthline.com/health/hiv-ai ... e-got-this Вече съм убеден, че това не значи смъртна присъда. Дано ти е помогнало поне малко! You've got this!

Goodyear
Мнения: 6
Регистриран на: 21 дек 2017 12:07

Re: Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Мнение от Goodyear » 09 яну 2018 16:28

Привет Нелогична, надявам се че си в добро здраве и кондиция. През последните 2 месеца ( имах рискови контакти, общо 3 на брой като последния беше на 14,11,2017 с проститутка - взаимен орален секс и вагинален с презерватив) наистина изчетох всичко в този форум и няма да те занимавам с въпроси, достатъчно са ти ги задавали, а и мен ме интересуват не по-различни неща, като повечето в този форум. Интересното е, че наистина човек изпаднал в такава ситуация е като, както казваш ти за антибиотика - "луд с картечница" и не го интересува, че има 120 пъти отговор на тези въпроси, той/тя ги задава пак и пак и пак...... Въпреки всичко, ти намираш сили и запазваш самообладание и пак пишеш за симптоми, възможни рискове, полезна информация, кой тест кога има смисъл да се прави и т.н. Наистина искам да ти БЛАГОДАРЯ, че те има в този ти вид (отговаряща и с хумор), макар и да не познаваш никого от тези, които питат......ти познаваш СТРАХА, който е водещ при наскоро имал рисков контакт човек. Наистина този страх не признава нито социален статус, нито образование, минало...бъдеще и т.н., НО този СТРАХ обединява и някак си провокира човека да стане по-добър, а според мен ти си наистина ДОБЪР човек, щом си се посветила да помагаш. Повярвай ми срещам вески ден хора, които с лекота биха помогнали финансово на фондации и организации, но не го правят, просто защото не са се сблусквали с този СТРАХ и някак си им е по-добре да са като щраусове с глави в пясъка. Както и да е, просто исках да ти БЛАГОДАРЯ за всичко, което правиш за нас, а именно даваш твоето най-ценно - ВРЕМЕТО СИ на нас, хората със страхове и проблеми, а няма по-благородно от това..........и по-нелогично :), БЛАГОДАРЯ ТИ

visto
Мнения: 18
Регистриран на: 27 яну 2017 12:22

Re: Когато вече няма да мога да бъда сред вас и да ви помагам.

Мнение от visto » 19 яну 2018 11:18

Здравейте!
1.Хората с вирус хив, които вземат редовно своята терапия и правят редовни контроли, за какво трябва да се притесняват?
2.Хората, които вече имат диагноза спин,могат ли с терапия да живеят или зависи от стадия?

Отчаянието е равносилно на слабост и безхарактерност.Силата и вярата в доброто ни дава смелост.Бог пред нас и ние след него!!!

Отговори

Върни се в “Инфекциозни болести и паразити. Хепатит”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост

cron