ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Около 1% от населението може да е алергично
Кога се налага консултация със специалист?
Няколко съвета за облекчаване на симптомите

Тетанус

Зашука, шарки, Хепатит, инфекциозна мононуклеоза

Модератори: админ, консултанти

hell-a
Мнения: 1
Регистриран на: 30 ное 2007 23:54

Тетанус

Мнение от hell-a » 03 дек 2007 04:29

Таа....преди 4 дни се сборичках с котката ми (така да се каже) и получих доста сериозно одраскване по ръцете и краката (само да отбележа че е сиамка и рядко излиза навън). Беше преди училише и почти нямах време и затова набързо премих раните с спирт и до там. Отидох на училище,но кръвта не спираше и се отбих при лекарката там,която като ме видя каза веднага да й се махам от очите и да отивам в 1-ва градска,където имало денонощен кабинет за ухапвания от кучета и котки и т.н. Оттам ме пратиха при личната,която ми би ваксина против тетанус,но ми каза че е трябвало да дойда по рано за ваксината,а не след почти 8 часа след одраскването. След което като се прибрах вдигнах температура и съвсем се шашнах. Та..въпроса ми е дали е нужно да си правя някакви изследвания и след колко време се появяват сиптомите на тетанус и т.н. С всякаква информация бихте ми били полезни! Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 03 дек 2007 15:42

Ако сте ученик не трябва да се притеснявате, тъй като сте имунизиран срещу тетанус според българския имунизационен календар. Това, което Ви е казала личната лекарка не трябва да Ви плаши. Все пак ето малко инфо за тетануса като заболяване. Цитирам:
Тетануса е една от най-тежките инфекциозни болести. Тя се причинява от грамположителен бактерий /клостридиум тетани/. Тези бактерии отделят силно токсично вещество - екзотоксин, което уврежда нервната система и червените кръвни клетки.

Тетаничният бактерий и неговитите спори са широко разпространени в природата. Те попадат в почвата чрез изпражнения на тревопасни животни- бактерионосители. При нараняване с нарушаване цялостта на кожата бактериите проникват в човешкия организъм. Заболяването по-често се среща у деца.

Попадналият в организма причинител се размножава, като отделя силния екзотоксин, който достига до мозъка и нарушава предаването на импулсите до мускулите. Това предизвиква появата на мускулни гърчове. Засягат се и сърдечният и дихателният мозъчни центрове. Постепенно с увеличаване на ларингеалния оток дишането се затруднява, става повърхностно. Болни те изпитват силен задух. По-тежки и по-продължителни мускулни гърчове могат да причинят скъсвания на мускули и сухожилия или счупване на кости.

Първите признаци на болестта настъпват няй-често 6 до 14 дни след инфектирането. По-кратък инкубационен период обикновенно се последва от по-тежка болестна картина. Появява се спазъм или гърч на дъвкателната мускулатура със силно стягане на челюстите. Говорът и дъвченето се затрудняват извънредно много. По-късно гърчавете обхващат и мимическата мускулатура на лицето и други мускулни групи - на краката, на ръцете, шията, гърба.

При разпространената форма гръбначната мускулатура е обхваната широко от гърчове, като по време на тетаничен гърч тялото е опънато дъговидно и само главата и петите служат за опора. Тетаничните гърчови пристъпи отначало са по-редки и по-краткотрайни, но постепенно се засилват и стават попродължителни /тетаничен статус/. Съзнанието е запазено, което прави гърчовете още по-мъчителни.

Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Инжектира се противотетаничен серум. Назначават се болкоуспокояващи и упойващи средства /фенобарбитал, реланиум/, противогърчови медикаменти, релаксаторни препарати. Извършва се допълнителна ранева обработка. Осигурява се пълен покой в затъмнено помещение.При тежки случаи болните се включват на апаратно дишане.

Прогнозата е сериозна. При настъпили усложнения и тетаничен статус прогнозата е неблагоприятна.

Профилактиката се състои в задължителна ваксинация /комбинираната ваксина дифтеткок/ на подлежашите контингенти лица. Васкината е включена в задължителния имунизационен календар за децата.Реваксинацията се провежда през 10-годишен интервал. При нараняване профилактично се прилага тетаничен анатоксин и при имунизирани лица, ако от последната имунизация са изминали повече от 12 месеца. При неимунизирани лица в такива случаи освен тетаничен анатоксин се прилага и противотетаничен серум.

jorkata86
Мнения: 1
Регистриран на: 18 юли 2008 11:56

Re: Тетанус

Мнение от jorkata86 » 18 юли 2008 12:02

И аз имам един въпрос!
Преди около 8 дена си срязах ръката на метална част на един прозорец,раната беше средно дълбока, повърхностна. Вече така или иначе е късно да ми бият инжекция против тетанус, но искам да попитам ако съм се заразил трябва ли около раната да има някакви белези или процеса си протича вътре в тялото?

Благодаря предварително

n__n
Мнения: 673
Регистриран на: 25 мар 2008 00:38

Re: Тетанус

Мнение от n__n » 20 юли 2008 17:20

hell-a, ако си в софия би могло да се консултираш и в НЦЗПБ
http://www.ncipd.org
бул. столетов 44 едната сграда, другата при паметника левски, мисля че се водеше, разгледай страницата им вирусология/паразитология. има едно кофти котешко болестно одраскване "фелиноза/ или д.лимфоретикулоза", което 1 месец не зараства раната, така че едно наум! котешка хламидия незнам дали ти трябва тест и предлага ли се. било много разпространено безсимптомна инфекция сред котките и градските гълъби. Пиши какво става, успех

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тетанус

Мнение от д-р Цончев » 20 юли 2008 22:19

По въпроса за тетануса цитирам:
Тетанусът е сериозно инфекциозно бактериално заболяване. Входната врата за инфекцията е замърсена рана. Ако не се лекува, той може да завърши фатално.

Тетанусът се причинява от бактерий, наречен Clostridium tetani, който се намира в почвата и в животинската тор. Раната може да бъде незабелязана, но бактерият се развива в нея и отделя невротоксин, който атакува нервната система и предизвиква мускулни спазми.

Всеки човек с открита рана може да се зарази. Фермерите и хората в контакт с почвата са с повишен риск. В някои развиващи се страни съществува обичай остатъкът от пъпната връв на новореденото да се намазва с тор. Това често води до развитие на неонатален тетанус.

Инкубационният период варира от няколко дни до две седмици. След това се появява обща умора и слабост, последвани от спазъм на дъв-кателната мускулатура. Ако се получи спазъм на лицевите мускули, болният изглежда постоянно усмихнат. Спазмите се появяват спонтанно или се предизвикват от шум или светлина. Други симптоми са нарушено гълтане и дишане, затруднено уриниране, изпотяване и нарушен пулс и кръвно налягане. Ако тръбната и шийната мускулатура се обхванат от гърч, се получава дъговидно извиване назад на цялото тяло, като само главата и петите служат за опора. Болните запазват съзнание, което прави заболяването още по-тежко.

При бебетата се нарушава сукателният рефлекс и те спират да се хранят. При много млади и много възрастни хора често тетанусът е фатално заболяване.

Ако подозирате, че някой е развил тетанус, е необходимо да се потърси спешно медицинска помощ.
Диагнозата обикновено се поставя по симптомите и разказа на пациента или близките му. Бактериите могат да се изолират от раната, но при съмнение за тетанус се започва лечение, основано на симптомите.

Лечението се провежда в болнични условия. Дават се успокояващи медикаменти, миорелаксанти и противогърчови лекарства. Осигурява се пълен покой в затъмнено помещение. Понякога е необходима и апаратна вентилация за поддържане на дишането. Раната се почиства, за да се отстрани източникът на невротоксина. Повечето хора се възстановяват след лечението.

Тетанусът е предотвратимо заболяване. В България всички деца се имунизират и реимунизират срещу тетанус според имунизационния календар. След 25 г. всеки трябва да се реимунизира през 10 години. При нараняване на имунизирани лица, при които последната имунизация е била преди повече от 12 месеца, се прилага профилактично тетаничен анатоксин.

При по-дълбоки наранявания е необходимо да потърсите лекарски съвет, дори да сте ваксинирани.

polisnky
Мнения: 1
Регистриран на: 21 окт 2008 11:16

Re: Тетанус

Мнение от polisnky » 21 окт 2008 11:21

zdraveite bih iskala da popitam,predi 15 min uli4na kotka sko4i varhu kraka mi,bqh s pantalon i prez nego me e odraskala,imam 3,4 malki dup4ici ot noktite i,no te4e i malko krav.Vednaga go po4istih sus spirt,no sega kato 4eta,4e dori i povurhnostna ranata moje da e opasna i se strqskam...da otida li da mi napravqt injekciq?

magi_rad
Мнения: 400
Регистриран на: 26 юни 2008 22:34

Re: Тетанус

Мнение от magi_rad » 21 окт 2008 13:37

Да ,отиди незабавно,ще ти направят ТАП.Все пак да се презастраховаш,не знаеш от какво е болно животното.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тетанус

Мнение от д-р Цончев » 22 окт 2008 16:14

От каквото и да е болно животното ТАП ще имунизира само срещу тетанус. Т.е. няма да предпази от други раневи инфекции и е добре раната да се наблюдава за оток и зачервяване.

sise_to
Мнения: 1
Регистриран на: 23 юли 2009 20:45
Местоположение: sofiq

Re: Тетанус -> -> ->

Мнение от sise_to » 23 юли 2009 20:51

Снощи се наложи да ми поставят инжекция против Тетанус. Мястото е леко подуто и болезнено при допир. Интересува ме дали това е нормално?

melani
Мнения: 85
Регистриран на: 27 дек 2006 18:38

Re: Тетанус

Мнение от melani » 03 авг 2009 13:49

Здравейте!
Да Ви питам нещо - преди малко се одрах на скарата на печката,която стои на земята на терасата.Тя е доста ръждива - има ли опасност от зараза с тетанус?И дали е необходимо да бия ваксина?Питам Ви защото на инфото,което прочетох за тетануса никъде не пише,че заразата се пренася от ръжда,а на мен в съзнанието ми е останало,че рана от ръждив перон напр.може да причини болестта.И още нещо - от самото състояние на раната може ли да се следи,че е възможна зараза,т.е.ако си заздравява без странични проблеми възможно ли е все пак да има тетанус?
Благодаря!

Fanito
Мнения: 2
Регистриран на: 30 авг 2009 22:18
Местоположение: sofia

Re: Тетанус

Мнение от Fanito » 30 авг 2009 22:32

Здравейте ! ,

Преди около половин година ме ухапа хамстер (на пръстът) , не съм го промивала , до колкото си спомням де ... Но днес след кратък сън през деня ме заболя на същото място . Болката се появява при натиск . Ако може да получа съвети дали ще трябва да се направи нещо . Страхувам се да не е нещо сериозно ... Благодаря ви предварително ! :|

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тетанус

Мнение от д-р Цончев » 31 авг 2009 07:06

Минало е достатъчно време за да се търси някаква връзка между събитията.

Fanito
Мнения: 2
Регистриран на: 30 авг 2009 22:18
Местоположение: sofia

Re: Тетанус

Мнение от Fanito » 31 авг 2009 11:23

Е,какво ще рече това? има ли някаква опастност ??? :|

Ill
Мнения: 1
Регистриран на: 31 авг 2009 17:12
Местоположение: sofia

Re: Тетанус

Мнение от Ill » 31 авг 2009 17:39

Здравейте,

миналата седмица ми правиха ваксина против тетанус, тъй като се бях убола на малко пиронче на село. Аз доста се притесних, макар че след ваксинацията се успокоих, че няма проблем, но прочетох доста неща в Internet, които ме притесниха още повече. Сега разбирам, че това нещо се хващало и от котки. Аз имам домашна котка, която е на една годинка и има ваксинация от преди година, но ваксината е обща и не намирам конкретно да се споменава тетанус. Реваксинация трябва да и се направи сега в края на август. Котката не беше излизала навън, за пръв път я пуснахме края на юли месец в една градина на село, където по принцип не влизат никакви животни освен едно домашно куче и то рядко. Като казвам пуснахме, имам предвид, че тя прекара не повече от десет минути навън. Това опасно ли е, и може ли да се заразим при одраскване или ухапване от нея, само заради тези 10-15 минути навън. Това, което ме притесни повече е , че аз от няколко месеца имам нещо като малка суха екзема на вътрешната част на дланта, която не се разраства, но и не изчезва, а стои така, като само се лющи кожата и ме сърби, при което аз почти винаги я разчесвам до леко прокървяване. Притесних се, че постоянно пипам котката с тази ръка, тъй като и мястото е точно на дланта и няма как да не хващам нищо с нея. Възможно ли е само от допир и галене да се заразя с тетанус, и възможно ли е изобщо котката да ме зарази само от това си излизане навън? Всъщност последно съм пипала котката си преди точно две седмици, след което бях на почивка и се върнах вече ваксинирана :)

Извинявам се за дългия въпрос, но се притесних и благодаря на всеки, който би могъл да ми даде адекватно мнение :)

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Тетанус

Мнение от д-р Цончев » 04 сеп 2009 08:13

Възможно ли е само от допир и галене да се заразя с тетанус
Не е възможно.

Отговори

Върни се в “Инфекциозни болести и паразити. Хепатит”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron