ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Големината им се изменя с възрастта
Как да си помогнем, без да вредим?
В умерени количества яйцата са полезни

ухапване от кърлеж

Зашука, шарки, Хепатит, инфекциозна мононуклеоза

Модератори: админ, консултанти

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

ухапване от кърлеж

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 08:38

Здравейте!

Пиша ви, защото ми е много притеснено и имам нужда от съвет или мнение. Снощи дъщеря ми /10 г./ си легна и след малко идва до мен и ми показва, че е присърбяло на крачето някаква пъпка уж, но като видях .... по средата имаше нещо черно залепено, приличаше ми на част от кърлеж ... знам ли? Сложихме му олио и право в бърза помощ! там лекарят, който ни посрещна и ни се скара, че сме го намазали с олио. Обясни, че при такива случаи нищо не се слага на засегнатото място, а право на лекар. Както и да и. Човекът го почисти и й сложи инжекция ТАБ /дано правилно го изписвам/ и изписа сироп КЛАЦИД 250 да го пие 14 дни, два приема на ден на 12 часа.
Въпросът ми е правилно ли е действал лекаря, на място ли са и и инжекцията и сиропа. И ако видим кърлеж на детето си или на нас - наистина ли нищо не се слага до получаване на първата помощ / в случай, че няма лекар наблизо/?
моля ви, отговорете ми, че през следващите 14 дни ще умра от притеснение ........... :(
Мисля, че темата е на място и ще е доста полезна за много форумци ..... идва лято, дъждове и кърлежите са навсякъде!

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 10:31

Кърлежите пренасят болесттотворни микроорганизми!
Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане ан съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.
Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено.
Затова често остава незабелязано.


Изображение
Поведение след ухапване от кърлеж

1. Правилно отстраняване на запития кърлеж
Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.
Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.
По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
2. Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него
Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.
3. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.
4. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез изгаряне или поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
5. Съвети за проследяване в продължение на 30 дни относно:
- Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
- Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.
д-р Стефанов

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Благодаря за информацията

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 10:42

Да, това го прочетох, но все пак исках да знам нещо повече за реакцията на лекаря - за инжекцията - за какво се слага ТАБ, и за сиропа, който е изписан - за какво се пие?

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 10:51

Ако може да дадете имената на латиница и на двете и на ТАБ и на антибиотика, за да ги проверя и ще ви дам информация. Не съм лекар. Не все още. :)
д-р Стефанов

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

пожелавам лекарска кариера тогава

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 11:23

Ами то на опаковката си го пише на български - КЛАЦИД 250, а на рецептата за инжекцията прочетох ТАБ .... и представяш ли си - уж сме осигурени, уж здравни каси и т.н. , а в спешното нямаха инжекцията ... бяха две дечица с този проблем. Наложи се да търсим аптеки по нощите ..... не е за разправяне!

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Re: пожелавам лекарска кариера тогава

Мнение от blader » 07 юни 2007 11:26

geri_kj написа:Ами то на опаковката си го пише на български - КЛАЦИД 250, а на рецептата за инжекцията прочетох ТАБ .... и представяш ли си - уж сме осигурени, уж здравни каси и т.н. , а в спешното нямаха инжекцията ... бяха две дечица с този проблем. Наложи се да търсим аптеки по нощите ..... не е за разправяне!
Медицината в България е ниско платена. Аз не виня никой за такова нещо. Сама каза "в спешното" . Имаш ли представа какви са доходите на една медицинска сестра и доктор от там? Не ти трябва да знаещ. И те гледат семейства и всичко. Не говорим за нежелание в работата, а говорим за това, че самите отделения нямат пари да си купуват инжекциите, това не е Америка и сериала спешно отделеение или доктор Хаус.
Нали така?
Разликата е много голяма. Колко даде за инжекцията? Пресметни го това поне за 10 бройки и ще разбереш, че никак няма да е лесно да се закупи от тоделението. Обикновенно по-големите болници биха си го позволили, но ако е някоя малка - е просто невъзможно. не казвам, че не трябва да е така, трябва да е така, за да има ред и всичко, но няма средствата.
д-р Стефанов

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

така е

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 11:42

Не, не ме разбирай погрешно. Аз от лекарите не се оплаквам, нито от сестрите. Бяха много внимателни и отзивчиви хората ... посред нощ. Неприятно ми е, че такава е системата и нищожно финансирането. Знам, че е трудно. Знам, че за всички е така - и за пациенти и за лекари. Не попитах съпругът ми колко струва, защото бях панирана и не това беше важно в момента, но представи си а и знаеш, че има хора, които си броят стотинките за хляб .... ако нямаха пари в този момент - какво правим с детето в случая?!
Не, не е приятно. Но още веднъж казвам, че не виня лекари и сестри, даже им благодаря за това, че така добре се отнесоха с нас :)
Та, кажи сега, ако можеш за медикаментите, които споменах, ако не ти е проблем, разбира се :wink:

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 11:53

Извинявай сега ще проверя. А медикамента ви струва някъе от порядък на 30тина лева.
д-р Стефанов

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 11:56

Значи този антибиотик знам че е за бронхит, други възпаления, пораждане на температура. Ако е изписан правилно, би трябвало да подейства, въпреки че този антибиотик е широкоспектърен и ще подейства. Не ти разбрах точно въпроса. Искаш да знаеш точно какво лекува и кога започва лечението ли? След 3тия ден е нормално да подйества, както всички други антибиотици, а инжекцията не знам каква е.... Може да е нещо като тетанус.. де да знам
д-р Стефанов

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 12:16

Да, антибиотика струваше някъде 29/30 лв. и като четох листовката - беше нещо за възпаление на синуси, бронхити, пневмонии, кожни проблеми ..... Може би го е изписал за по-голяма сигурност. Не знам.
И аз не знам какво икам да питам :( Нали знаеш, че майките винаги си мислят или по-скоро се опасяват от най-лошото. Страх ме е да го помисля, а камо ли да го напиша, но ...... ако не дай Боже част от това животно е останало в кожата /като го е разчесала/ - този антибиотик ще помогне ли с нещо, а инжекцията? Това е. това ми се върти в главата от сутринта :( Не мога да работя като хората.

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 12:19

Инжекцията сигурно е била за предотвратяване на инфекция. Ако вдигне температура, тичайт към доктора. Това значи че има инфекция, но ако не вдигне, няма страшно,. Запомнете, имали инфекция, има температура.
д-р Стефанов

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 12:22

ОК
А колко време трябва да я наблюдавам за температура. В смисъл .... колко дни след това?

Потребителски аватар
blader
Мнения: 1981
Регистриран на: 02 апр 2007 00:37
Местоположение: София

Мнение от blader » 07 юни 2007 12:42

Антибиотика действа след 3тия ден, след докторското третиране започвате да наблюдавате, но мисля че след 3тия ден или 4тия ще се прояви, ако има. МОже и по-късно. Но е малко вероятно. Ще дам пример с моя операция, миналия месец. На 16 ме оперрираха и цяла седмица стоях там и всекидневно ми мериха температурата. Така че, ако до 6 тия 7мия ден няма температура- няма инфекция - няма притеснения!
д-р Стефанов

д-р Цончев
Мнения: 34362
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Мнение от д-р Цончев » 07 юни 2007 17:34

При подобни ситуации - замърсени рани, ухапвания от животни, насекоми и др. - като първа мярка винаги се поставя ТАП (Тетаничен анатоксин протеин, ваксина против тетанус), с оглед превенцията на тетанична инфекция и развитие на това заболяване. Наред с това се прави и първична обработка на раната, което смятам, колегата също е направил. По отношение на антибиотика, който е изписан, КЛАЦИД е широкоспектърен, подходящ за раневи и тъканни инфекции, подходящ за деца и следва да превентира раневата инфекция (ако евентуално има вероятност да настъпи такава).
Наблюдавайте детето за симптоми, които е упоменал BLADER - зачервяване, оток, болка, температура, обриви по тялото, петна по кожата. Ако имате съмнения относно състоянието на детето е добре да посетите инфекциозна болница, всъщност там най-добре ще Ви консултират, така че при всички случаи може да направите такъв преглед, най-малкото за Ваше лично успокоение. Там може да потърсите националният консултант по инфекциозни болести доц. Татяна Червенякова.

geri_kj
Мнения: 107
Регистриран на: 29 окт 2006 12:36

Едно голямо Благодаря на д-р Цончев!

Мнение от geri_kj » 07 юни 2007 19:07

Знаех си, че мога да разчитам на Вас!
Нямам думи .... прекрасен човек сте! Просто жалко, че не всички са като Вас и колегите Ви от този форум, но то пък за това сте ценни! :wink:
Пожелавам Ви здраве и ..... абе да Ви има ВИНАГИ!

Отговори

Върни се в “Инфекциозни болести и паразити. Хепатит”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта

cron