ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Площта на изгарянето се определя по правилото на деветките
Анатомично органът наподобява структурата на лимфен възел

сифилис

Зашука, шарки, Хепатит, инфекциозна мононуклеоза

Модератори: админ, консултанти

nelkaa
Мнения: 3
Регистриран на: 09 апр 2009 14:38

сифилис

Мнение от nelkaa » 09 апр 2009 15:05

Здравейте,имам няколко въпроса относно изследванията които се правят за сифилис.
Направих си тест за сифилис,поради предстояща ин витро процедура и резултата беше положителен(положително наличие на антител).С приятелят ми имаме връзка от 7 години и неговите резултати са отрицателни.Аз повторих изследванията и те отново бяха положителни,консултирах се с вирусолог,тя ме увери че не става въпрос за никаква инфекция,но ми предписа профилактично лечение.
Но от къде идва този резултат не се знае,тя ми обясни че може да е вродено,да съм боледувала,или понеже след операция имам пирони в крака,те да дават фалшив положителен резултат.И последен вариант е от голямото количество кръв,което ми е било преливано,като този вариант докторката го изключва,но аз не.
Така,през 2004 също съм правила такова изследване,тогава то е било отрицателно,значи варианта да е вродено го изключвам,но също така докторката ми каза че ако съм боледувала,такива антитела се получават след 10-15 години,а аз сам само на 27,значи и това отпада.Остават чуждите тела в организма и преливането на кръв.
Търсих много информация в интернет и едно не ми става ясно:първите ми изследвания са озаглавени така-
Syphilis-RPR-отрицателен
Syphilis-TPHA-Титър
Сегашното е озаглавено така:
Syphilis JgM/JgG- +положителен
Търсих информация за такъв вид изследване,но никъде не намерих,може ли някой да ми обясни какво точно означава това-Syphilis JgM/JgG
Разбрах също че и при наличие на бременност може да има фалшив положителен резултат,дали е възможно и от хормонална стимулация за забременяване,защото точно преди изследванията ми беше правена такава стимулация.

Много ми е притеснено,зная че никога не съм боледувала,освен това приятелят ми е чист,но факта че там пише положителен резултат ме побърква.Страхувам се най-вече от това че ако наистина ги имам(т.е.ако не са фалшиви показатели) ще ги предам и на бебето си.

n__n
Мнения: 673
Регистриран на: 25 мар 2008 00:38

Re: сифилис

Мнение от n__n » 09 апр 2009 20:26

Syphilis JgM/JgG- +положителен
Изписва се Syphilis IgM/IgG - сифилис ИгМ/ИгГ.
Тези съкращения ИгМ и ИгМ идват някак си от ИмуноГлобулин, с такива IgA/ИгА IgM/ИгМ IgG/ИгГ IgE/ИгЕ IgD/ИгД се означават класове имунни белтъци ..може да се означават с тях и не само инфекции.

ИгМ са антитела за прясна и активна инфекция - доколкото разбирам са ви написали "Syphilis IgM - резултат под 9 - отрицателен", ако е така то значи че не сте болна ..нямате активна инфекция, ако е "Syphilis IgM - резултат от 9 до 11" - то значи отрицателен но във СИВА ЗОНА - ВЕРОЯТНОСТ ОТ ИНФЕКЦИЯ!

ИгГ са антитела за стара инфекция - или вие някога сте боледували или сте придобили от дарител или знам ли при зъболекар да сте инфектирана.
Понеже всеки човек различно количество имунни белтъци/антитела образува и различно бавно ги разгражда, затова не може да се определи по количествата им преди колко време може да са се появили тези антитела.

версията с пирона ми се струва нереална.
Не е невъзможно да сте боледували или вие или приятеля някога, и без да знаете да сте се леували с по-интензивен и продължителен антибиотичен курс например за някой бронхит или синузит.
Не съм доктор и не съм чела колко време АБ лекува вероятен безсимптомен сифилис, за да мога да кажа колко е вероятно, според мен няма невъзможни неща, съвсем възможно е дарителската кръв да е носила някой капсулиран инфектант, тъй като сифилиса може да не се позитивира в тест до 3 месеца нищо невъзможно няма дарителя да е дал преди да се докаже от изградени антитела. Иначе дарителя ако е имал изградени антитела нямаше да я ползват кръвта, явно може да ви е пренесена инфекция.
Щом за детска градина тестват някой от родителите - може и от слюнка, значи няма да пушите чужда цигара.

Струва ми се че инвитро кадидатките със съмнения за имунни проблеми - дали в следствие на инфекции или предполагаеми антитела или имунен дефицит(лесно често разболяване), им препоръчват едно малко по-скъпо изследване, но пък на фона на самите суми за процедурите то не е толко скъпо.
Става въпрос за "Имунофенотипизиране на лимфоцити стандартен панел" 80-134 лв(флоуцитометрия от периферна кръв около 6 мл) - показва популации на имунни клетки Т, B, NK, според което може да се определи ако има някои популации извън референтни стойности дали има проблем с клетъчен имунитет.

n__n
Мнения: 673
Регистриран на: 25 мар 2008 00:38

Re: сифилис

Мнение от n__n » 09 апр 2009 20:40

някъде в литература се споменаваше че старите модели тестове за сифилис можело да дават лъжливо положителен резултат при някои автоимунно болни - ЛУПУС(автоимунно заболяване в раздел ревматология), обаче това сега не ви устройва като теория, защото ви е положителен нов съвременен тест и то към определен клас белтък.
Още едно елементарно и елегантно изследване показва наведнъж всички имунни белтъци - ПРОТЕИНОГРАМА(електрофореза серумна протеинограма: общ белтък, албумин,(алфа1, алфа2, бета, гама)), от такова изследване би могло да се забележи лесно ако има в класовете белтъци проблем(определена крива от резултата сочи или за ..прясна инфекция /..стара инфекция /..имунно нещо /..онкологично).
Незнам протеинограмата колко е аналогична информативно с ОБЩИ ИМУНОГЛОБУЛИНИ IgA IgM IgG IgE ...
Направо си намерете някой имунолог да си ви погледне, защото гинеколози и кожни/венеролози или не са чели или не обичат да бъдат препитвани за Имуноглобулини!

samota72
Мнения: 59
Регистриран на: 04 дек 2008 17:43

Re: сифилис

Мнение от samota72 » 09 апр 2009 22:14

n_n значи според теб сифилис може да се фване и от цигара така ли .
и какви са тия тестове дето ги правят за инвитро,второ момиче с положотелен сифилис тест само за този форум.
виждам че си компетентна малко или много обясни кои къде бърка .
лабораториите с тяхния васерман,докторите с незнание или...къде.
още преди 100 годинин човек е разбирал че има сифилис ,а искаш да кажеш че при сегашното развитие на медицината не може да се разбере.
тя болна ли е или нее/

nelkaa
Мнения: 3
Регистриран на: 09 апр 2009 14:38

Re: сифилис

Мнение от nelkaa » 10 апр 2009 13:00

ами истината е че не съм болна,ако бях щях да заразя и приятелят си,все пак от 7 години имам само с него контакт.За сег ми обясниха че най-вероятно това са фалшиви положителни показатели.След 1 седмица трябва да отида и да направя нов тест,както аз така и приятелят ми.Ще ви пиша какви ще са резултатите.
А това за пироните в крака ми го каза лично докторката,обясни ми че наличие на такива чужди тела в организма,могат да дадат фалшиви положителни проби.
Притеснението е голямо наистина,но смея да се надявам че е фалшиво,защото не съм заразила приятелят ми,въпреки всичко ми е назначено профилактично лечение,което аз провеждам в момента.
Благодаря за отговорите относно какво означава изследването-сифилис ИмГ/ИгГ

n__n
Мнения: 673
Регистриран на: 25 мар 2008 00:38

Re: сифилис

Мнение от n__n » 11 апр 2009 18:43

След 1 седмица трябва да отида и да направя нов тест,както аз така и приятелят ми.Ще ви пиша какви ще са резултатите.
Ще очакваме да споделите резултатите от повторните изследвания, като не забравяйте да опишете на кой имуноглобулин каква референтна стойност дава лабораторията провеждаща изследването и какъв резултата в цифри, защото такова общо излагане на резултат "сифилис ИгМ или ИгГ положителен" ме кара да пиша едва ли не фермани в стремежа си да дам изчерпателен поглед коя комбинаци на "имуноглобулини млада към / стара инфекция" какво означава, мисля че хората се омотаха вече кой за какво се бори.

nelkaa
Мнения: 3
Регистриран на: 09 апр 2009 14:38

Re: сифилис

Мнение от nelkaa » 21 апр 2009 11:56

Здравейте отново.Преди да започна по същество,само да обясня за изследванията.Описвам ги точно така както са ги написали.Първото от преди 5 години е:
-Syphilis-RPR -ОТРИЦАТЕЛЕН
-syphilis-TPHA-ТИТЪР
Първото за тази година :) е:
Syphilis IgM/IgG -/+/ положителен (само това пише)
На приятелят ми :
Syphilis IgM/IgG -/-/ отрицателен
Следващото изследване не съм го видяла и незнам какво пише,просто ми казаха че резултата е положителен и ми назначиха профилактично лечение,на приятелят ми също.
Така,днешните изследвания са такива:
моите:
VDRL /-/ отрицателен
TPHA /2+/ положителен

на приятелят ми:
VDRL /-/ отрицателен
TPHA /-/ отрицателен

И сега ще напиша дословно,какво е експертното становище.

Диагноза:L.Latens с неизвестна давност
Пациентката е клинично здрава без патол. кожно-лигавични и системни прояви на ант. лует. инфекция.
Има анамнеза за тежки оперативни намеси и кръвопреливане.
Възможно е да се касае и за фалшиво /+/ пол. резултати.
Съпругът (не сме пояснявали че нямаме брак) е с негативни проби.
Пациентката е провела терапия с 5 Retarpen 2 400 000 E im.
Не е заразна и може да осъществи процедура ин витро

Това е.Ще чакам вашите мнения и съвети

n__n
Мнения: 673
Регистриран на: 25 мар 2008 00:38

Re: сифилис

Мнение от n__n » 22 апр 2009 18:08

а докторите които до сега са ви подготвяли за инвитро-то, те насочвали ли са ви за "Имунофенотипизиране на лимфоцити" за едно допълнително презастраховане.
Щом ИгМ няколко поредни пъти са отрицателни и на съпруга ви също отрицателни, значи няма инфекция, в миналото какво е било няма да се разбере вероятно никога.
Това заключение е достатъчно - има документ че поемат отговорност.
аз на ваше място не бих се тревожила след имунологична коснсултация вече да се прави инвитрото.
Иначе тази лаборатория която ви ги е писала резултатите е постъпила много непригледно, задължително се предоставят резултати и в цифри, недопустимо е само със +/- и думи. Сега вече като има по два знака и за ИгМ и за ИгГ , можехме да си спестим много писане ...какво как дали е било в минало.
Успех ;)

vankoglg
Мнения: 1
Регистриран на: 08 юни 2009 17:29
Местоположение: София

Re: сифилис

Мнение от vankoglg » 08 юни 2009 17:32

искам да попитам нещо при самозадоволяване може ли да се заразиш

turboie
Мнения: 13
Регистриран на: 01 май 2009 23:16

Re: сифилис

Мнение от turboie » 17 юли 2009 11:51

Здравейте Нелка
Значи от всичко написано от Вас виждам, че Вие сте била болна някога от Сифилис. От къде стигам до това заключение може би ще ме попитате. От твоя резултат TPHA които е +. VDRL щом в момента ви е -, то това значи че в момента нямате активен СИФИЛИС. Аз също съм боледувал преди 12 години и бях лекуван и наскоро пак преминах лечение. Така и не се разбра от къде се появи наново. И дори днес си взех и последните резултати. Побърках се вече да ходя и развих страхова невроза за сифилис и хив. TPHA резултата ми от едната лаоборатория е 3 +, но то така и ще си остане като белег в кръвта. VDRL ми и -. От 29 та пол. TPHA 2 +,VDRL -. XIV - вече трети тест си правя в продължение на 8 месеца и почнах малко да се успоковам. Имам и тема писана за мойте проблеми въпреки че от притеснение тогава малко пооплесках темата в началотоно, но всичко се изясни.
Това е от мен. Надявам се да бях поне малко полезен с разяснението за TPHA и VDRL.

П.С.
Боледували от болеста при проба Васерман и TPHA винаги ще дават положителен резултат. Това е като белег в кръвта. Затова се правят по специфичните изследвания за да се установи дали е активна болестта в момента.

niven4eto
Мнения: 14
Регистриран на: 31 юли 2009 19:17
Местоположение: sofia

Re: сифилис

Мнение от niven4eto » 01 авг 2009 16:08

Здравейте ,много съм уплашена!
Защото днес разбрах ,че приятеля ми има сифилис .Той изобщо е нямал и намерението да ми каже -прочетох в изследването му .Когато обаче чета какво пишете ми стана още по страшно ,защото изобщо не запомних какво точно му е изследването -дали васерман или там другите специфични както им казвате .
Имам въпрос това значи ли ,че е сто процента сигурно ,че и аз имам тая ужасна болест.
Изпадам в пълна истерия незнам какво да правя как да му кажа че просто
бръкнах в джоба му за съвсем друго нещо а намерих проклетия тест.

ulia
Мнения: 32
Регистриран на: 04 мар 2009 11:58

Re: сифилис

Мнение от ulia » 01 авг 2009 17:22

Защо се чудиш,то няма място за такива работи .Вземи и говори направо с него ,защо какво и кога е правил,а след това испадай в истерия.Може и да не си разбрала нещо.

niven4eto
Мнения: 14
Регистриран на: 31 юли 2009 19:17
Местоположение: sofia

Re: сифилис

Мнение от niven4eto » 01 авг 2009 22:32

Моля ви ,не мога да говоря с него .Ако можех нямаше да пиша тук.Спомням си само че на изследването пишеше кръв за сифилис -нямам грешка.
Но изчетох много за тая болест ,не виждам никакъв симптом нито у него нито у мен.
Просто някой ако може да ми каже какво изследване да си направя ,което ще е
най достоверно ще му бъда много благодарна .

ulia
Мнения: 32
Регистриран на: 04 мар 2009 11:58

Re: сифилис

Мнение от ulia » 02 авг 2009 12:23

Най-добре да отидеш на специалист кожно-венерични болести и той да те насочва в иследванията.За симптоми на се заблуждавай,може и да няма а може и да не си обърнала внимание.Може да отидеш и в някоя лаборатория те ще ти пуснат кръвни тестове ,но дали ще са най-точни не мога да кажа.Ако не ти представлява трудност пиши как се развиват нещата,защото ще е полезно и за други.Обикновенно хората спират да пишат като се оправят или разберат какво им е ,но според мен това е неправилно.
И последно не бързай да изпадаш в паника преди да си разнищила нещата.

niven4eto
Мнения: 14
Регистриран на: 31 юли 2009 19:17
Местоположение: sofia

Re: сифилис

Мнение от niven4eto » 03 авг 2009 12:10

Имам силно зачервяване на м.срамни устни и ситни пъпчици вече .Това ли е
така ли започва сифилиса?
Още не съм направила тест .Умирам от страх!

Отговори

Върни се в “Инфекциозни болести и паразити. Хепатит”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron