Д-р Цончев,
То и аз се запознах с материала побликуван на сайта ви, обаче нещо не ми е достатъчно да ви кажа. Малко като измъкване ми идва. Помолих за помощ по същия този въпрос във форума "Сексуални проблеми - мъже", ама никой не взе отношение... Както и да е... Да не ви прозвуча като някакъв нервен, недоволен младеж-кръвопиец, дето все иска да му се обръща внимание и обича да се заяжда... Не съм такъв. Просто ми (ни) трябва отговор на въпроса как стоят нещата с тази болест, отговор даден под формата на пряка реч или нещо подобно, а не отговор под формата на доклад, или научен труд. Отговор от сорта - не се притеснявай, Ицо, нека приятелката ти пие предписаните и от доктора лекарства, през това време се въздържайте от секс, после като отшуми активния период на заболяването - секс само с презерватив. И не се притеснявай Ицо, приятелката ти е много малко вероятно да те зарази по битов път. Единствено опасно е при полов контакт. А не - Моля запознайте се с еди-какво си... (не върши работа, той вече се е запознал и му е трябвало смелост за да стигне чак до форума, но го е направил, и отговор от сорта "Моля.........." определено не му върши работа.
Аз Ицо съм с диагноза Херпес Зостер, пих лекарства - ацикловир, които са за тази работа. Между другото що не си вмъкна въпроса във форума за венерическите заболявания? Мисля, че там му е мястото на твоя въпрос... Та така... Мен Ицо ме зарази една малка на години (да не казвам колко годишна, да не тръгне някой да ме съди и да използва този текст за доказателство

) "ДЕВСТВЕНИЦА". Защо слагам "ДЕВСТВЕНИЦА" в кавички? Защото Ицо Херпес Зостер се предава само по полов път, може и чрез общи хавлий или дрехи, на болен човек, но да ти кажа аз много не вярвам в тези дребни варианти, моя кожен лекар също не им вярва много... В моя случай човече, аз се заразих с як, редовен и много Опасен (не безопасен) секс... Затова братле кондом му е майката... Работата е там, че и кондома не решава въпроса напълно при този вирус. Важното е, докато болестта не се вкара в латентна фаза(т.е. докато не се приспи) да не правите секс (само това, другите глупости дето ги пише насам - натам из Големия Брат - Гуугъл, не им обръщай внимание) и когато приятелката ти усети болката и сърбежите от които се оплаква по принцип (ако наистина е болна от венерически херпес, а не от друго) НИКАКЪВ СЕКС... Щото братле и ти ще отидеш на кино... Сега не се стряскай де... Днес ходих при Доктора и се хванах за главата, какви страшни парчета чакат пред венерическия кабинет. Касичките им са пълни с всякакви изненади!

Та и между другото много е вероятно и ти да си се заразил, ако не си редовен с презервативите. И най-лошото е, че на този етап няма как да разбереш дали си или не си, защото не се знае кога ще ти се появат раните. В статиите пише, че инкубационният периоб е двайсетина дена, ама на мене ми се появиха, чак след половин година... Дори вече бях скъсал с онова "девственото" поради съвсем други причини... Знам, че някъде из София правят кръвни изследвания за Херпес Зостер. Ако си от провинцията като мен, си обречен. Изследванията за тази болест не се правят навсякъде. Малко прекалих май с плашещите слова, не се стряскай, няма нищо страшно по отношение на тази болест. Няма да ти засегне спермата (т.е. няма опасност да останеш импотентен), не можеш да я предадеш на поколенията си (т.е. не е генетично преносима или както там е правилно да се каже)... Единственото кофти при тебе е, че ако я пипнеш ще почнат да ти се появяват едни малки ранички по тестисите или някъде около пениса (не знам къде точно, при мен са на тестисите), и когато ги имаш тези рани има опасност да заразиш сексуалните си партньорки заради течноста, която се намира в раните... То това го пише и там дето те праща Д-р Цончев... Стана много дълго... Ако се мернеш пак във форума и изпратиш коментар, може и още информация да ти дам, която съм получил от моя лекар, стига да знам отговора на въпроса ти.
И един съвет от мен за сега...
Не се стряскай от това дето съм написал до тук. Няма нищо страшно. Те тия работи си ходят по хората. Нали ти казвам - какви мацки срещнах при венеролога (тая дума е много трудна за членуване), направо ще ти падне шапката. Това си е черен хумор

но както и да е... Ако имаш търпение към момичето и си струва, не се шашкай, няма страшно, ако не... Но се постави на нейно място или на мое място, да не тръгнеш сега да я зарязваш или нещо подобно (да и се сърдиш примерно). Карай я по-спокойно... Представи си, че утре придобиеш някоя гадост ти (да не е от това момиче, може от друго), и ти ще искаш да те разберат, в тази ситуация, да ти влезнат в положението, да не те зарежат щото си ЧУМАВ и така.... В общи линий не се шашкай, ако ползвате общо легло, общи прибори и т. н. т. няма опасност да се заразиш. Избягвай да и използваш хавлийте, дето се е къпала и се е бърсала с тях, дрехите... Няма страшно да си бършеш ръцете примерно с една обща кърпа на мивката и няма страшно да ти готви, да ядеж с нея и така на такък. Няма нищо страшно. Даже може да правите едно нещо дето прилича на секс, ама не знам как се казва точно (абе, да се жнявите, да се търкате и така...) Важното е гащите да си стоят на мястото, другото може да го хвърлите...
Аз мисля да спра до тук, че вече прекалих...