ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Ако не ядете месо, избягвайте храните с тази добавка

Притеснителни ли са резултатите ми?

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

no name
Мнения: 273
Регистриран на: 26 юни 2008 18:38

Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от no name » 17 юни 2017 13:38

Здравейте!
В момента си правя изследвания за ТЕЛК.
С Първична билиарна цироза и Болест на Бехтерев съм.
Изследванията, които направих днес, ме обезспокоиха.
Асат ми е 40.05 при референтна стойност 38
Алат е 40.37 при 38
ГГТ е 83.38 при референтна стойност до 30
АФ 746 при референтна стойност до 240

В момента взимам урзофалк 250/3 на ден/ , спряла съм имуносупресори преди 5 години, тъй като съм в ремисия.
Мога ли да приема, че навлизам в чернодробна криза при тези резултати, или с оглед на диагнозата тези стойности са приемливи?
В момента Болестта на Бехтерев е във възход, имам силни болки в ставите, костите и многобройни проблеми. Алкалната фосфатаза може да отразява този процес, но високите стойности на ГГТ и граничните на Асат и Алат ме притесняват. Възможно ли е заради възпалителния процес в костите, ставите и сухожилията да се повишат и чернодробните показатели?
Трябва ли да търся спешна среща с гастроентеролога заради тези резултати?
Не усещам симптомите на Първичната билиарна цироза. Урината ми не е тъмна, събрежи по тялото нямам, кожата ми не е жълтеникава.
Моля за някакво напътствие!

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от д-р Цончев » 25 юни 2017 17:23

Аз лично не виждам проблем. Те изобщо някога били ли са в норма чернодробните ензими?

no name
Мнения: 273
Регистриран на: 26 юни 2008 18:38

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от no name » 27 авг 2017 18:36

Благодаря! И гастроентерелога смята, че няма проблем. Чернодробните ензими са падали и до 15-16, но когато взимах имуран. После се завишиха.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от д-р Цончев » 07 сеп 2017 22:10

Да, очакваемо е според поставената диагноза. Ако няма влошаване на състоянието не е проблем.

no name
Мнения: 273
Регистриран на: 26 юни 2008 18:38

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от no name » 23 май 2018 18:44

Боже, пак имам проблем. С Първична билиарна цироза и Бехтерев съм.
Направих си изследвания на 16.04. и тогава се видя, че са ми завишени чернодробните, като АФ най-много.
Ето ги:
Билирубин общ 15.16/ 1-21
АСАТ -44.55/2-38
АЛАТ -55.64/2-38
ГГТ -105.25/ 2-30
АФ -1047.49/под 240

Отидох на гастроентеролог, тя каза, че черния дроб и жлъчката изглеждат спокойни и реши да провери дали високата АФ не се дължи на Бехтерев.
Направих днес новите изследвания. Струват ми се много двусмислени, а чак в понеделник съм при гастроентеролога, ще се пръсна от мислене....

Пълна Кръвна Картина Профил * *
Хемоглобин( Hb ) 140 g/l 120-160
Еритроцити (RBC) 4.22 10^12/L 4.20 - 5.40
Левкоцити(WBC) 5.40 10^9/L 4.0 -10.0
Хематокрит(HCT) 0.430 l/l 0.36-0.47
Тромбоцити(PLT) 206 10^9/L 150 - 450
MCV (среден обем на RBC) 101.8 fl 82 - 92
MCH (ср. конц. на Hb в RBC) 33.2 pg 26 -31
MCHC ( ср.конц. на Hb във всички RBC) 326.0 g/l 320 - 360
RDW (разпрeд. на RBC по големина) 13.2 % 11.5 - 14.5
PCT (тромбокрит) 0.002 l/l 0.002 - 0.045
MPV (ср.обем на PLT) 9.6 fl 7.2 - 11.5
PDW (разпред. на PLT по големина) 22.4 % 15.5 - 30.5
СУЕ Профил * *
Апаратно VesMatic30 25 mm/h 0 - 15
Имунология
Име на теста (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
С- реактивен протеин (CRP) 1/-/ОТРИЦАТЕЛЕН mg/l 0 - 6
АЛАТ(GPT, ALAT) 52.81 U/l 2 - 38
Алкална фосфатаза (Аlkaline Phosphatase) 1085.7 U/l < 240
Електролити
Име на теста (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
Калций- йонизиран (Сa ++) 1.20 mmol/l 1.09 - 1.32


Моля за насоки къде може да е проблема според изследванията.
ПП Пояснявам: с чернодробното съм в ремисия от 7 г, с Бехтерев -не. Не го лекувам заради забрана за НСПВПС. Поддържам се с рехабилитация. СУЕ винаги е над норма, както и АФ, но никога толкова високо. Движеше се около 500....
Благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от д-р Цончев » 23 май 2018 20:36

Според мен е възможно АФ да е висока заради заболяването, инак като цяло не виждам нещо чак толкова притеснително.

no name
Мнения: 273
Регистриран на: 26 юни 2008 18:38

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от no name » 23 май 2018 21:41

Заболяването Бехтерев или заболяването Първична билиарна цироза? Извинявам се, но в АФ има отражение и от двете и не знам за кое се отнася.

д-р Цончев
Мнения: 34447
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Притеснителни ли са резултатите ми?

Мнение от д-р Цончев » 28 май 2018 17:09

По-вероятно от Бехтерев, но не съм специалист по въпроса....

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост