ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Лидерите сред плодовете, зеленчуците и ядките
Чай каркаде ще удовлетвори всеки естет, а е и много полезен
Инфекцията засяга най-често деца между 5 и 15 годишна възраст

Изследвания на кръв и урина при бременност

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

holl
Мнения: 4
Регистриран на: 01 юни 2016 12:53

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от holl » 03 юни 2016 13:09

Имам зацапване което е от 2рия месец до сега. Слагам си утрогестан пия дуфастон и но шпа. Но нищо не помага. Изследванията ми според моя близка която е лекар не са добри. Но моя лекар ми повтаря че всичко е наред. Незнам какво да правя ще ходя на още едно мнение дано всичко да е наред

sonyaa
Мнения: 1
Регистриран на: 19 юли 2016 07:49

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от sonyaa » 19 юли 2016 07:56

Зравейте!
Бременна съм в 32-33 седмица и като резултат от изследванията ми излезе:
Урина - НЗОК * Профил Виж по-долу
Ph 6.0 4.5 - 8.0
Относително тегло /Sp.gravity/ 1.025 1.015 - 1.025
Белтък в урина /protein/ Отрицателен отрицателен резултат
Захар в урина /glucose/ Отрицателен отрицателен резултат
Билирубин в урина /bilirubin/ Отрицателен отрицателен резултат
Уробилиноген в урина /urobilinogen/ Неувеличен неувеличен
Кръв в урина /blood/ Отрицателен отрицателен резултат
Нитрити /nitrites/ Отрицателен отрицателен резултат
Кетони /ketones/ Следи отрицателен резултат
Левкоцити общ брой /в урина/ >= Ca 500 Leuc / μL отрицателен резултат
Седимент /sediment/ масово левкоцити и бактерии

Досега не съм имала проблеми и някакви оплаквания, има ли поводи да се тревожа?
Благодаря предварително!

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 19 юли 2016 10:59

Ако нямате оплаквания по типа на уроинфекция - не.

Hristina86
Мнения: 1
Регистриран на: 17 ное 2016 12:34

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от Hristina86 » 17 ное 2016 12:54

Здравейте,
Бременна съм в 12г.с. преди някоколко дена получих кафеникаво зацапване, което беше много оскъдно и за ден отшумя. Гинеколога ми изпса Дуфатон и Утрогестан. Пия и фолиева киселина. Сутринта ходих да си направя изследвания - кръв и урина, по предписание на лекаря ми. Притесняват ме еритроцитите в урината:

Хематология
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
ПКК --- Профил *
HGB ( Хемоглобин ) 120 g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити ) 4.06 T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит ) 0.34 L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити ) 8.1 G/L 3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 353 g/l 300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 29.6 pg 27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 83.9 fL 82.0 -96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 13.2 % 11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити ) 125 G/L 100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 6.5 fL 7.5-11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.10 G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 5.30 G/L 1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.70 G/L
LYMF% ( Лимфоцити - % ) 26.50 % 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % ) 65.60 % 30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )
MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 7.90 %
СУЕ 38 mm/h М до 37 ; ( Ж до 39 ) ; Деца до 16
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза Серумна ( GLU S ) 4.83 mmol/L 2.78 - 6.11
Урина
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Химично изследване Профил *
Белтък ( - ) Отрицателен Отрицателен
Билирубин ( - ) Отрицателен Отрицателен
Уробилиноген Неувеличен Неувеличен
Седимент 20-25 еритроцита


Направих си и изследване на хормоните на щитовидната жлеза, по моя преценка:
Хормони
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
FT3 4.48 pmol/L 3.1 - 6.8
FT4 15.56 pmol/L 12.00 - 22.00
TSH 4.40 mkIU/ml 0.27-5.50

TSH-то не ми ли е малко високо? Чела съм, че за жени, които искат да забременеят или бременни е добре да е по - ниско - около 2,5-3,0.

Искам да уточня, че октомври пак си правих изследвания на урината, всичко излезе отрицателно, имаше обаче, кръв. Направих повторни изследвания - стерилна урина с катетар - изследванията бяха чисти.
От както съм бременна пия доста вода - над 2л. на ден и ходя често до тоалетна. Нямам парене.

Благодаря ви предварително за отговора!

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 23 ное 2016 15:13

Не виждам нещо нередно в тия резултати.

Ani_G
Мнения: 1
Регистриран на: 05 яну 2017 13:02

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от Ani_G » 05 яну 2017 13:14

Здравейте!
Бременна съм в 29-та седмица. Досега винаги изследванията за урината са ми били чисти. При вчерашното, обаче излиза, че са се появили левкоцити, еритроцити и плоски епителни клетки. Имам ли основание за притеснение, въпреки че резултата е в референтните граници? Трябва ли да пусна и стерилна урина?
Урина-ОХИ Резултат Референтна стойност
Специфично тегло 1.015 1.010 - 1.030
pH 6.5 5 - 7
Левкоцити (-)negative (-) negative
Нитрити (-)negative (-) negative
Белтък урина 0 mg/dl 0 - 30
Глюкоза 0 mg/dl 0 - 25
Кетони (-)negative (-) negative
Уробилиноген N normal
Билирубин (-)negative (-) negative
Седимент левкоцити <1 на поле <4
Седимент еритроцити <1 на поле <2
Седимент плоски епителни клетки <1 на поле <5

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 07 яну 2017 21:31

Според мен не бива да се притеснявате, при бременност може да се очаква нещо подобно

s.nikolova
Мнения: 1
Регистриран на: 21 яну 2017 14:43

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от s.nikolova » 21 яну 2017 14:48

Здравейте,
Бременна съм в 10 г.с и днес ми излязоха резултати от изследване на кръв и урина. Притесняват ме резултатите за урината. Много ли да се тревожа до понеделник когато ще звънна на доктора си? Благодаря Ви :)


HGB ( Хемоглобин ) 118 g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити ) 4.03 T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит ) 0.33 L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити ) 8.5 G/L 3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 363 g/l 300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 29.3 pg 27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 80.7 fL 82.0 -96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 12.7 % 11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити ) 226 G/L 100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 7.0 fL 7.5-11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.60 G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 5.50 G/L 1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.40 G/L
LYMF% ( Лимфоцити - % ) 31.10 % 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % ) 64.50 % 30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )
MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 4.40 %
СУЕ 12 mm/h М до 37 ; ( Ж до 39 ) ; Деца до 16
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза Серумна ( GLU S ) 4.74 mmol/L 2.78 - 6.11
Урина
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Химично изследване Профил *
pH ( урина ) 7
Относително тегло 1.010
Белтък Опалесценция Отрицателен
Глюкоза ( - ) Отрицателен Отрицателен
Кетотела ( - ) Отрицателен Отрицателен
Билирубин ( - ) Отрицателен Отрицателен
Уробилиноген Неувеличен Неувеличен
Кръв Следи Отрицателен
Нитрити ( - ) Отрицателен Отрицателен
Левкоцити* ( + ) Положителен
Седимент 8-10 левкоцита,6-7 еритроцита,урати

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 23 яну 2017 21:37

Не виждам някакъв проблем в тия резултати. Спокойно.

Гергана 89
Мнения: 6
Регистриран на: 27 яну 2017 19:34

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от Гергана 89 » 27 яну 2017 19:37

Здравейте бих искала да попитам бременна съм в 17 г.с,и твърде често ходя дa уринирам случва се и на 5 минути,пускала сън стерилна урина ,микробиология всичко е ок .Нормално ли е е ?

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 27 яну 2017 21:44

Нормано е не се притеснявайте, след раждането ще мине.

Гергана 89
Мнения: 6
Регистриран на: 27 яну 2017 19:34

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от Гергана 89 » 28 яну 2017 21:02

Искам и да попитам в 17 г.с ми откриха полип на шийката на матката окло 5 мм -7мм.Аз предпочитам да го премахнат понеже се опасявам да не порасне ,въпроса ми е по добре по ранно да се махне или в по късна бременност?

д-р Цончев
Мнения: 33551
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от д-р Цончев » 30 яну 2017 21:03

Според мен въобще не го пипайте преди да родите, не е толгова голям че да предизвика проблем. АГ лекаря какво казва по въпроса?

Гергана 89
Мнения: 6
Регистриран на: 27 яну 2017 19:34

Re: Изследвания на кръв и урина при бременност

Мнение от Гергана 89 » 31 яну 2017 13:53

На същото мнение като Вас.засега поне докато не прави проблем няма да го пипаме.


Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта

cron