ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Оптимално решение за бели зъби и здрави венци.
Ацетилсалициловата киселина може да предпази от усложнения при...
Дефицитът на витамин B3 може да доведе до безсъние

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

vivka_12
Мнения: 2
Регистриран на: 28 юли 2017 21:15

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от vivka_12 » 28 юли 2017 21:45

Здравейте, направих си диагностика на анемия след поставяне на диагноза "анемия" и прием на желязо в продължение на два месеца. Има ли нещо притеснително в резултатите? Благодаря!

Диагностика на анемия - жена, 25 г.
HGB - 122 g/l
RBC - 3.99 T/l
HTC - 0.37 l/l
WBC - 4.5 g/l
MCHC - 333 g/l
MCH - 30.5 pg
MCV - 91.4 fl
RDW% - 12.3%
PLT - 240 g/l
MPV - 7.9 fl
LYMF бр. - 2.30 g/l
GRAN бр. - 2.00 g/l
MID бр. 0.20 g/l
LYMF % - 50.20%
GRAN % - 44.10%
MID % - 5.70 %
Фолат в серум - 13.87 mnol/l
Витамин В 12 - 164.20pmol/l
Желязо - 21.08 mkmol/l
ЖСК - 53.17 mkmol/l
UIBC - 32.09 mkmol/l

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 29 юли 2017 20:11

Според мен за млада жена е добре.

vivka_12
Мнения: 2
Регистриран на: 28 юли 2017 21:15

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от vivka_12 » 29 юли 2017 20:30

Благодаря!

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 14 авг 2017 13:32

Здравейте, вече се консултирах с един познат лекар и каза, че в изследванята няма нищо сериозно. Предстои ми и ходене до личната лекарка, за да се консултирам и с нея. Ще се надявам ако мога и тук да получа отговор, най-вече за червените кръвни клетки.

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
ПКК --- Профил * *
HGB ( Хемоглобин ) 160 g/L 135 - 180
RBC ( Еритроцити ) 6.50 T/L 4.40 - 5.90
HCT ( Хематокрит ) 0.48 L/L 0.40 - 0.53
WBC ( Левкоцити ) 7.4 G/L 3.5 - 10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 335 g/l 300 - 360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 24.7 pg 27.0 - 33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 74.1 fL 82.0 - 96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 15.8 % 11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити ) 226 G/L 100 - 440
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 7.7 fL 7.5 - 11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.20 G/L 0.90 - 5.30
GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 4.70 G/L 1.30 - 7.40
MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.50 G/L
LYMF% ( Лимфоцити - % ) 29.70 % 20.00 - 50.00
GRAN% ( Гранулоцити - % ) 63.90 % 30.00 - 70.00
MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 6.40 %
СУЕ 5 mm/h 2 - 37

Благодаря за вниманието. Преди няколко месеца пак правих ПКК и отново имах занижени MCV/MCH, с нормален Хемоглобин. Сега MCV и MCH са по-ниски от тогава, тоест пак под нормата, но Хемоглобина е по-висок, и пак е в норма. Има покачване на RBC и RBW.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 17 авг 2017 15:08

Не е проблем това, не се притеснявайте.

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 17 авг 2017 15:22

Благодаря за отговора! Получих и същото мнение от личен лекар + още двама лекари. Също им споменах и че имам следобедна температура (вдига се 37.1-37.2), която измервам под мишницата (стария термометър със живак показва същата стойност като електронния). Не съм сигурен от колко време е т.к. не ми е фикс идея да си я меря, но го правих няколко пъти като се усещам по-топъл (е все пак е лято и температурите са високи) и напоследък си направих експеримент. Сутрин и вечер е нормална - под 37, а в следобедните часове както казах 37.1-2-3. Някой казват, че това било нормална температура, други казват, че било странно да имам 37+ на електронен термометър, но пък не виждали нищо сериозно. Да се чуди човек сега кое е истината - нормална ли е тази температура или не :)

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 23 авг 2017 21:32

Вземете си живачен термометър на първо време

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 24 авг 2017 19:17

д-р Цончев написа:
23 авг 2017 21:32
Вземете си живачен термометър на първо време
Пробвал съм и със живачен термометър, така започнах да я меря, честно казано. После опитах и с електронен. И така де - посетих ендокринолог, който ми направи изследване с ехограф и откри 3мм възел от една страна, като каза че бил много малък и обикновено дори не ги описвали такива.
Направих си рентгенова снимка на бял дроб, на друго място - казаха ми, че имам малък бронхит. Не било нужно да го лекувам дори :roll: Нямам кашлица но често ми се налага да си чистя гърлото. Питах рентгенолога дали е възможно това да е алергия (имам стара, недоизлекувана алергия към прах, полени и т.н.) - каза да, може. Чудно ми е как би могло алергия да се види на рентген?
Посетил съм и УНГ, който ми изписа хомеопатични лекарства за смучене, понеже гърлото ми било леко зачервено, въпреки че му казах, че имам хроничен фарингит, диагностициран при него преди няколко години. Общопрактикуваща лекарка ми каза - "то половината варненци имаме фарингит".
Всичките лекари ми казват, че е много вероятно симптомите ми да са на психическа основа. Едва ли не са почти сигурни в това, само че аз ги усещам реално? Вие на какво мнение сте? Ендокринолога ми каза, че имал много пациенти, които също имат подобна температура през деня (37-37.2), изследват се за какво ли не, и накрая не излиза нищо.
Колкото повече лекари посетих през последните няколко месеца, толкова повече почвам да се многоумя.

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 28 авг 2017 17:01

Здравейте отново, в допълнение към последния коментар. Посетих пулмолог и личната лекарка с рентгеновата снимка. Казват ми, че има нещо в бронхите и може да го броим като "бронхит". Изписа ми (пулмолог) антибиотик за 3 дена и сироп за отхрачване. Попринцип нямам кашлица, по-скоро когато аз реша кашлям... Малко ми е странно, зимата имах бронхит, който лекувах с мукосолван. Възможно ли е да имам остатъчна инфекция от него (та чак да се вижда на рентген?) толкова дълго време? Взех да се притеснявам малко да не е нещо по-сериозно, защото всички намират "малък бронхит" а на мен лично такава диагноза ми е доста странна, толкова месеци да стои така? Може би заради възрастта (26 години, бивш пушач)... не ме взимат особено на сериозно. Вие какво мислите, докторе? Може ли бронхит да остане толкова дълго време и да се вижда на рентген? Също така ми направиха изследване за дишането, което е добре. На слушалките също не се чуват хрипове.

krasengn
Мнения: 4
Регистриран на: 28 авг 2017 23:35

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от krasengn » 04 сеп 2017 11:12

Мъж на 46 г. нормално телосложение и маса. Не пия, не пуша. На 20 г. прекаран инфекциозен хепатит. Баба и баща с диабет. Повишено потене и омазняване на кожата и скалпа. Понякога вечер киселини, особено при лежане на дясната страна.
Няма оплаквания и болки.
При два поредни профилактични прегледа при различни лекари с ултразвук се установява леко увеличен черен дроб с неравномерно уплътнени стени и леко увеличена слезка. Киста в черния дроб 15/10/13 мм. Камъче в левия бъбрек 5 мм. Неравномерно удебелени и уплътнени стени на жлъчката. Увеличена щит. жлеза, но лаб. резултати показват нормални нива на хормоните. Няма хеликобактер пилори, няма хепатит А, В или С. Увеличена киселинност в стомаха.
Лаб. резултати:
Юни: амилаза - 119 (норма до 100), МСНС - 329 (норма над 330), МСН - 29 (норма над 30).
Юли: амилаза - 123, липаза - 68.9 ( норма до 60), МСНС - 325, МСН - 28.5.
Август 1: амилаза - 133, амилаза панкр. - 68.6 (норма до 53), билирубин дир. - 8.9 (норма до 5).
Август 2: амилаза - 107, амилаза панкр. - 57, билирубин директен - 8.

Всички други резултати са в нормите.
Защо според вас имам повишение на горните резултати без да имам оплаквания?
Пращат ме на ЯМР заради това.

Кара
Мнения: 9
Регистриран на: 19 мар 2013 16:40

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Кара » 05 сеп 2017 23:02

Здравейте!
Искам да попитам повод за притеснение ли са следните сравнително ниски показатели:
- Хемоглобин – 126 (преди месец - 120) при норма 120-160
- HST - 0.36 (преди месец – 0.37) при норма 0.40-0.53
- MPV – 6 (преди месец – 6.2) при норма 7.5-11.0

И завишено Ео – 0.06 при норма 0.00-0.06
Останалите показатели от ПКК са в норма.
Какви допълнителни изследвания е добре да си направя?
Благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 07 сеп 2017 21:59

Кара
Няма проблем.

д-р Цончев
Мнения: 33290
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 07 сеп 2017 22:02

krasengn
Вероятно подозират някакъв панкреасен проблем, но при тези сравнително леки изменения е трудно да се постави някаква точна диагноза, за това по четода на отхвърлянето ще се реши има ли нещо притеснително или не.

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 07 сеп 2017 23:09

Здравейте отново д-р Цончев, ще си позволя да цитирам последния си коментар.
Здравейте отново, в допълнение към последния коментар. Посетих пулмолог и личната лекарка с рентгеновата снимка. Казват ми, че има нещо в бронхите и може да го броим като "бронхит". Изписа ми (пулмолог) антибиотик за 3 дена и сироп за отхрачване. Попринцип нямам кашлица, по-скоро когато аз реша кашлям... Малко ми е странно, зимата имах бронхит, който лекувах с мукосолван. Възможно ли е да имам остатъчна инфекция от него (та чак да се вижда на рентген?) толкова дълго време? Взех да се притеснявам малко да не е нещо по-сериозно, защото всички намират "малък бронхит" а на мен лично такава диагноза ми е доста странна, толкова месеци да стои така? Може би заради възрастта (26 години, бивш пушач)... не ме взимат особено на сериозно. Вие какво мислите, докторе? Може ли бронхит да остане толкова дълго време и да се вижда на рентген? Също така ми направиха изследване за дишането, което е добре. На слушалките също не се чуват хрипове.

Правиха ми два пъти спирометрия - единия път беше 87, другия път 101. Но въпреки това от време на време продължавам да усещам дискомфорт/напрежение в областта на гърдите. Какво може да е това?

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 07 сеп 2017 23:20

Да цитирам с точност от снимката: "парабронхитни промени". Дискомфорта, който усещам е в областта на гърдите (централно), понякога надолу, или в страни към ребрата. Приемам ериус (против алергия), ацетизал (преди малко повече от месец ми откриха лека форма на гастрит)...И често имам чувство, че трябва да си прочиствам гърлото.
Интересно ми е тези "парабронхитни промени" могат ли да при тези оплаквания и какво точно означава това? Тъй като не получих точен отговор от лекар... странна работа. Също така имам лека форма на гастрит при направена гастроскопия. Възможно ли е тя да предизвиква подобни оплаквания? Наистина не знам вече.... толкова много посещения по лекари в последните месеци.

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта

cron