ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Дори в малки количества провокират стомашен дискомфорт
Схващането, че застрашават само жените е много грешно
Промените в изхожданията при бебето могат да насочат към серио...

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 07 мар 2017 23:50

Не са толкова ниски че да са повод за притеснение, но е добре да се вземе мнението и на хематолог. Някакви проблеми има ли - като кръвоизливи, подкожни хематоми, по-дълго кървене?

Petrova222
Мнения: 1
Регистриран на: 10 мар 2017 14:26

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Petrova222 » 10 мар 2017 14:36

Здравейте, бременна съм в 7г.с и днес си пуснах изследвания, а съм чак другата седмица на лекар ако може да ми кажете нещо в повече, защото виждам че има и под нормата и над нормата. Благодаря :) Надявам се да се разбира



Кръвна картина - поне осем от посочените показатели или повече: хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити, MCV, MCH, MCHC

Резултат Единици Рефер.граници от - до
Хемоглобин 139 g/l 120.00 160.00
Еритроцити 4.69 10^12/l 3.70 5.40
Левкоцити 11.7 H* 10^9/l 3.50 10.50
Хематокрит 0.42 l/l 0.36 0.48
Тромбоцити 371 10^9/l 130.00 440.00
MCV 89 fl 80.00 96.00
MCH 29.6 pg 27.00 33.00
MCHC 332 G/l 300.00 360.00
MPV 8.9 fl 7.50 11.00
PDWc 39.2 % 15.00 80.00
RDWc 14.2 % 11.50 14.50
LYM 3.12 10^9/l 0.60 4.10
MID 0.43 L* 10^9/l 0.50 1.50
GRA 8.17 H* 10^9/l 2.00 7.80
LYM% 26.6 % 20.00 48.00
MID% 3.7 % 1.00 11.00
GRA% 69.7 % 44.00 76.00
Скорост на утаяване на еритроцитите 4 mm/h 12.00
Химично изследване на урина с течни реактиви (белтък, билирубин, уробилиноген)
Урина-Белтък / - / отр. mg/dl 10.00
Урина-Билирубин / - / отр. mg/dl 0.10
Урина-Уробилиноген норма mg/dl 1.00
Урина-pH 7.0 5.00 9.00
Урина-глюкоза / - / отр. mg/dl 25.00
Урина-кетони / - / отр. mg/dl 5.00
Урина-относително тегло 1010 1000.00 1030.00
Урина-нитрити / - / отр.
Урина-левкоцити / - / отр. Leuco/µl 7.00
Урина-кръв / - / отр. Er/µl 5.00
Седимент на урина – ориентировъчно изследване 1 - 2 левкоцита, еп. клетки
Глюкоза 4.55 mmol/l 3.80 6.00

innergy
Мнения: 17
Регистриран на: 07 окт 2012 20:22

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от innergy » 15 мар 2017 09:33

д-р Цончев написа:
07 мар 2017 23:50
Не са толкова ниски че да са повод за притеснение, но е добре да се вземе мнението и на хематолог. Някакви проблеми има ли - като кръвоизливи, подкожни хематоми, по-дълго кървене?
Не, нищо такова. Резултатите излязоха при профилактични прегледи. Гледани са от хематолог и заключението беше "вторична тромбоцитопения". Това с мъдреца е негово съмнение..
Иначе нямам някакви оплаквания. Ще пиша след месец-два. Благодаря.

Jujka
Мнения: 3
Регистриран на: 15 мар 2017 22:56

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Jujka » 15 мар 2017 23:27

Здравейте бихте ли ми помогнали при разчитането на тези резултати. Изследванията са на мъж, 30 г Много благодаря предварително

Левкоцити (Leu)3.3
Гранулоцити(Gran) % 79.1
Моноцити (Mo) % 6.5
Лимфоцити (Lym) %14.4
Гранулоцити(Gran) #2.6
Моноцити # 0.2
Лимфоцити # 0.5
Еритроцити (Er) 4.14
Хемоглобин (Hb)118.0
Хематокрит (Ht) 0.368
MCV 89.0
MCH 28.5
MCHC 321.0
RDW 14.0
Тромбоцити (Tr) 156.0
MPV 10.1
УРИНА
Белтък - урина - тест-лента/-/
Глюкоза - урина - тест-лента/-/
Билирубин - урина - тест-лента/-/
Уробилиноген - урина - тест-лента норма
Кетотела - урина - тест-лента/-/
pH - урина - тест-лента 7
Хемоглобин - урина - тест-лента/-/
Нитрити - урина - тест-лента/-/
Аскорбинова киселина - урина - тест-лента/-/
Специфично тегло - урина - тест-лента 1015
Седимент от урина ед, левкоцити
МАРКЕРИ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО И СПЕЦИФИЧНИ ПРОТЕИНИ
CRP - C-реактивен протеин >6 /+/ пол,mg/l 0 6

iron86
Мнения: 16
Регистриран на: 01 юни 2010 19:18
Местоположение: sofiq

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от iron86 » 20 апр 2017 14:22

МОЛЯ ЗА РАЗЧИТАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА ДЪЩЕРЯ МИ КОЯТО Е НА 1 МЕСЕЦ
Ако не е посочено друго, референтните граници са за пол Жена, възраст 1 мес. и 1 дни

Урина
Забележка: *


СЕДИМЕНТ: ед. левкоцита, ед. бактерии, пик. кристали



*
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
01.08 Урина общо Профил * *
Урина - кръв виж седимента отр
Урина- уробилиноген неувеличен неувеличен
Урина- билирубин /-/ отрицателен отр
Урина -белтък /-/ отр mg/dl под 10 mg/dl
Урина -нитрити /-/ отр mg/dl отр
Урина -кетони /-/ отр mg/dl отр
Урина- аскорбинова киселина /-/ отр mg/dl отр
Урина - глюкоза /-/ отр mg/dl отр
Урина -рН 6 5.0 - 7.5
Урина - относително тегло 1005 1.001 - 1.030
Урина -левкоцити виж седимента отр
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
01.15 Билирубин - общ / Total Bill./ 242.440 mkmol/l 3.5-21
01.16 Билирубин - директен/Dir.Bill/ 7.130 mkmol/l 0.8-8.5

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 20 апр 2017 20:12

Jujka

какъв е повода да се пуснат тия изследвания?

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 20 апр 2017 20:13

iron86

Общия билирубин е висок. Жълтеница има ли детето?

iron86
Мнения: 16
Регистриран на: 01 юни 2010 19:18
Местоположение: sofiq

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от iron86 » 20 апр 2017 23:19

Когато се роди я изписаха на 10 тия ден защото имаше жълтеница.На последното изследване в болницата билорубина беше 208 и я изписаха.Когато стата на един месец я заведохме при личния лекар каза че е малко жълта даде направление за изследвания на другия ден ги пуснахме и това са резултатите също и стерилната урина излезе днеска пише че има еширихиаколи над 10"5.Това е което мога да кажа а докторката ще е в града чак в понеделник.

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 25 апр 2017 13:58

Постепенно ще се нормализират нещата. Детето нали е нормално активно, храни се?

lilina1
Мнения: 4
Регистриран на: 23 сеп 2016 13:47

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от lilina1 » 06 юни 2017 19:48

МОЛЯ ЗА РАЗЧИТАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА


HGB ( Хемоглобин ) 126 g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити ) 4.04 T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит ) 0.38 L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити ) 7.1 G/L 3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 332 g/l 300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 31.2 pg 27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 93.9 fL 82.0 -96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 13.8 % 11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити ) 277 G/L 100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 6.5 fL 7.5-11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.90 G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 3.90 G/L 1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.30 G/L
LYMF% ( Лимфоцити - % ) 41.60 % 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % ) 54.60 % 30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )
MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 3.80 %
СУЕ 6 mm/h М до 37 ; ( Ж до 39 ) ; Деца до 16
Ретикулоцити ( RET ) 0.007 0.002 - 0.018
Морфология на еритроцитите Нормохромни нормоцити
Ferritin 45.67 mkg/L М 20 - 280 ; Ж 10 - 140
Фолат в серум 33.95 nmol/L 10.4 - 42.4
Витамин В12 321.00 pmol/L 145.0 - 569.0
ЛДХ ( LDH ) 345.07 U/L 240.0 - 480.0
Желязо ( Fe ) 11.06 mkmol/L М 12.5 - 26.7 ; Ж 10.7-23.4
Желязосвързващ капацитет ( ЖСК ) 45.15 mkmol/L 44.8-71.6
Ненаситен ЖСК ( UIBC ) 34.09 mkmol/L 27.8 - 53.7

Петър Енчев Бинев
Мнения: 1
Регистриран на: 07 юни 2017 13:59

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Петър Енчев Бинев » 07 юни 2017 14:24

Изписаха ми Назонекс за възпаление на носната кухина и в интерес на истината помага, но ми се увеличи нивото на пикочната киселина в кръвта. Искам да попитам възможно ли е да се увеличава при прием на кортикостероиди ?? Благодаря предварително !!

pUFLDbVMI5
Мнения: 1
Регистриран на: 14 юни 2017 14:36

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от pUFLDbVMI5 » 14 юни 2017 14:38

Здравейте,

Моля за разчитане на пуснати профилактични кръвни изследвания на жена на 25г.

Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза 4.20 mmoll/L 3.5 - 6.4
Хематология
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Пълна кръвна картина - 22 пок. Профил * *
WBC (левкоцити) 6.84 10^9/L 3.5 - 10.5
RBC ( еритроцити ) 4.39 10^12/l 4.0 - 5.9
HB (хемоглобин) 142 g/L М 135 - 180, Ж 118-160
HCT ( хематокрит) 0.410 l/l М 0.40 - 0.53 Ж 0.36-0.46
MCV 93 fl 80 - 99
MCH 32.2 pg 26.5 - 31.5
MCHC 348 g/l 295 - 365
RDW 14.5 % 11.5 -18
PLT (тромбоцити) 216.0 10^9/L 130 - 380
MPV 7.4 mm^3 11-17
PCT 0.0016 l/l < 0.01
PDW 20.9 % 20 - 68
GRA% 38.8 % 50-75
MON% 8.5 % 3-7
LYM% 46.2 % 25-40
GRA 2.65 10 ^9/L 2.5-7.5
MON 0.58 10^9/L 0.15-0.7
LYM 3.16 10^9/L 1.3-4.0
EO 0.35 x10^9/L 0.0 - 0.5
EO% 5.1 % 0.0 - 6.0
BAS 0.10 x10^9/L 0.0 - 0.13
BAS% 1.40 % 0.0 - 2.0

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 25 юни 2017 17:23

Не виждам проблем в тия резултати.

Jasmine30
Мнения: 1
Регистриран на: 04 юли 2017 13:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Jasmine30 » 04 юли 2017 14:54

Здравейте! Благодаря за времето!

Моля, за разчитане на резултати на мъж, 36 годишен. Оплаква се от болки в мускулите и ставите, лесна уморяемост, чувство на задух и стягане в гърдите, непостоянна болка посредата на гърдите, болка/стягане/ изтръпване на една мускулна ивица на плешката на гърба в ляво (правена е снимка на белите дробове - няма проблем; кръвното е нормално, измервано е в продължение на седмица сутрин и вечер), лесно кървене на венците, косопад, диагностициран с гастрит:

Биохимия

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Уреа 5.50 mmol/l 1.70 - 8.30
Креатинин 97.00 мmol/l мъже 59-120, жени 45-115

Хематология

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Пълна кръвна картина - 22 пок. Профил * *

WBC (левкоцити) 4.82 10^9/L 3.5 - 10.5
RBC ( еритроцити ) 5.34 10^12/l 4.0 - 5.9
HB (хемоглобин) 147 g/L М 135 - 180, Ж 118-160
HCT ( хематокрит) 0.440 l/l М 0.40 - 0.53 Ж 0.36-0.46
MCV 83 fl 80 - 99
MCH 27.5 pg 26.5 - 31.5
MCHC 332 g/l 295 - 365
RDW 15.2 % 11.5 -18
PLT (тромбоцити) 177.0 10^9/L 130 - 380
MPV 5.4 mm^3 11-17
PCT 0.0010 l/l < 0.01
PDW 18.8 % 20 - 68
GRA% 43.1 % 50-75
MON% 2.0 % 3-7
LYM% 49.0 % 25-40
GRA 2.08 10 ^9/L 2.5-7.5
MON 0.10 10^9/L 0.15-0.7

LYM 2.36 10^9/L 1.3-4.0
EO 0.22 x10^9/L 0.0 - 0.5
EO% 4.5 % 0.0 - 6.0
BAS 0.07 x10^9/L 0.0 - 0.13
BAS% 1.40 % 0.0 - 2.0

Урини

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Седимент - ориент.изсл. 2-3левкоцита
Урина - общо химично изследване Профил * *


pH 6.00
Отн.тегло 1,025 1.015 - 1.025
Белтък отрицателен отр.
Захар отр. мг/дл отр.
Кръв отр. отр.
Билирубин отрицателен отр.
Уробилиноген Неувеличен неув.
Кетони отр. отр.
Левкоцити 0 левк./мкл отр.
Нитрити отр. отр.


Сърдечно благодаря!

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 04 юли 2017 21:31

Няма нещо притеснително в тия резултати

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта