ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Дори в малки количества провокират стомашен дискомфорт
Схващането, че застрашават само жените е много грешно
Промените в изхожданията при бебето могат да насочат към серио...

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 яну 2017 21:54

Какъв е въпросът тук?

MilenaKr
Мнения: 2
Регистриран на: 11 яну 2017 14:22

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от MilenaKr » 18 яну 2017 17:52

Здравейте,

въпросът е от къде е породена тази стеатоза? Нямам фамилна обремененот, нито диабет във фамилията.

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 18 яну 2017 19:56

Обикновено е от хранителния режим, алкохола също влияе.

slavianna
Мнения: 1
Регистриран на: 06 фев 2017 23:52

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от slavianna » 07 фев 2017 00:51

Здравейте, ще ми дадете ли вашето мнение за тези изследвания. В рамките на два месеца ги правя за втори път, и все има показатели извън нормата (при първите изследвания Лимфоцитите ми бяха в норма но останалите си бяха така, дори Еритроцитите бяха много по високи) .
Аз съм жена на 31г.
Благодаря Ви!

Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици
ПКК 22 показателя
Левкоцити 6.2 G/L
Неутрофилни левкоцити-% 46.9 %
Неутрофилни левкоцити-бр. 2.89 G/L
Еозинофилни левкоцити-% 1.17 %
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.07 G/L
Лимфоцити-% H 46.08 %
Лимфоцити -бр. 2.84 G/L
Моноцити-% 4.68 %
Mоноцити-бр. 0.29 G/L
Базофилни левкоцити-% 1.17 %
Базофилни левкоцити-бр 0.07 G/L
Еритроцити H 6.31 T/L
Хемоглобин 121 g/L
Хематокрит 0.4 L/L
Ср. обем на еритроцитите L 63.7 fl
Ср. Hgb. конц. в ер. L 19.1 pg
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 300 g/L
Девиация на ер. разпред. 14.16 %
Тромбоцити 156 G/L
Ср. обем на тромбоцитите 10.5 fL
Девиация на тромбоцитно разпределение 20.6 %
Тромбокрит 0.1637 L/L

ivailo16
Мнения: 1
Регистриран на: 09 фев 2017 16:54

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от ivailo16 » 09 фев 2017 16:57

Ако не е посочено друго, референтните граници са за пол Мъж, възраст 16 г.

Хематология
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ ( ESR ) 14 mm/h 2 - 35
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) Профил * *
WBC ( Левкоцити - бр.) 8.59 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 34.7 % 8.0 - 45.0
Mo% (моноцити) 9.1 % 4.0 - 8.0
Eos% (еозинофили) 1.2 % 1.0 - 4.0
Baso% (базофили) 0.700 % 0.001 - 1.000
Neu% (неутрофили) 54.3 % 41.0 - 75.0
Ly# (лимфоцити) 2.98 x10^9/L 1.00 - 2.80
Mo# (моноцити) 0.78 x10^9/L 0.07 - 0.80
Eos# (еозинофили) 0.100 x10^9/L 0.001 - 0.200
Baso# (базофили) 0.060 x10^9/L 0.001 - 0.100
Neu# (неутрофили) 4.670 x10^9/L 2.500 - 6.400
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.47 x10^12/L 4.40 - 5.90
Hgb ( Хемоглобин ) 157 g/L 135 - 180
Hct ( Хематокрит ) 0.486 L/L 0.310 - 0.400
MCV (ср. обем на еритроцита) 88.8 fL 78.0 - 88.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.7 pg 26.0 - 30.7
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 323 g/L 335 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.5 % 12.8 - 15.5
Plt ( Трoмбоцити ) 337 x10^9/L 180 - 370
MPV (ср. обем на тромбоцита) 9.5 fL 7.2 - 8.9
Pct (Тромбокрит) 3.20 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 11.6 fL 9 - 17

desilena
Мнения: 1
Регистриран на: 10 фев 2017 05:31

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от desilena » 10 фев 2017 05:37

Здравейте, това са резултатите на дъщеря ми - 6 месеца. Притесняват ме тромбоцитите ѝ :(

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 10 фев 2017 18:52

slavianna
Аз не виждам нещо притеснително в тия резултати.

cockobg
Мнения: 5
Регистриран на: 16 фев 2017 07:56

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от cockobg » 16 фев 2017 07:59

Здравейте,вчера си правих изледвания профилактични и забелязах че някои от стойностите са ми доста завилени над нормите..Моля помогнете ми с разчитането и ме посъветвайте нещо...Благодаря предварително..Ето го теста: Ако не е посочено друго, референтните граници са за пол Мъж, възраст 29 г.

Хематология
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
СУЕ ( ESR ) 2 mm/h 2 - 35
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) Профил * *
WBC ( Левкоцити - бр.) 9.89 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 38.7 % 14.0 - 46.0
Mo% (моноцити) 11.4 % 3.3 - 10.0
Eos% (еозинофили) 2.5 % 0.3 - 6.2
Baso% (базофили) 0.800 % 0.300 - 1.300
Neu% (неутрофили) 46.6 % 43.0 - 78.0
Ly# (лимфоцити) 3.83 x10^9/L 1.10 - 3.30
Mo# (моноцити) 1.13 x10^9/L 0.20 - 0.70
Eos# (еозинофили) 0.250 x10^9/L 0.001 - 0.400
Baso# (базофили) 0.080 x10^9/L 0.001 - 0.100
Neu# (неутрофили) 4.600 x10^9/L 2.000 - 6.700
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.55 x10^12/L 4.40 - 5.90
Hgb ( Хемоглобин ) 163 g/L 135 - 180
Hct ( Хематокрит ) 0.488 L/L 0.390 - 0.500
MCV (ср. обем на еритроцита) 87.9 fL 82.0 - 94.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.4 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 334 g/L 325 - 370
RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.3 % 11.5 - 14.1
Plt ( Трoмбоцити ) 293 x10^9/L 150 - 420
MPV (ср. обем на тромбоцита) 11.2 fL 6.1 - 8.9
Pct (Тромбокрит) 3.30 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 15.3 fL 9 - 17
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Глюкоза ( Glucose ) 5.43 mmol/l венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.77 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
Холестерол - HDL-Cholesterol 1.86 mmol/l Препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2
Триглицериди (Triglyceride ) 0.94 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
АсАТ (GOT; AST) 28.50 U/l 10.00 - 40.00
АлАТ (GPT; ALT) 69.10 U/l 8.00 - 41.00
Край на справката.

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 17 фев 2017 22:19

На това питане отговорих някъде по-горе....

cockobg
Мнения: 5
Регистриран на: 16 фев 2017 07:56

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от cockobg » 19 фев 2017 09:55

Докторе,не можах да намеря отговор,моля ви кажете ми има ли притеснително при тези изследвания..Случайно има ли някакъв признак по който да може да се съди дали е възможен някакъв хепатит,тъй като ме наплашиха с това (работя в свера в която не е свръх чисто)Много благодаря за отговора предварително

krisi98123@abv.bg
Мнения: 1
Регистриран на: 20 фев 2017 16:52

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от krisi98123@abv.bg » 20 фев 2017 18:09

Здравейте,
Пуснах си кръвни изследвания заради честото падане на кръвното ми и тъй като тази седмица линия ми лекар го няма дали може да ме ориентирате, и има ли нещо тревожно?

WBC/левкоцити 5,4
LYM/лимфоцити -бр. 1,8
MID 0,3
GRAN/гранулоцити-бр 3,3
LYM%/лимфоцити-% 33,8 %
MID% 5,9%
GRAN%/гранулоцити-% 60,3 %
HGB/хемоглобин 130 g/l
RBC/eритроцити 4,29 T/L
HCT/хематокрит 0,38%
MCV 89,3 fl
MCH 30,3 pg
MCHC 339
RDW 12,3%
RDW-SD 41,4
PLT 241 G/L
MPV 8,2 fL
PDW 15,3
PCT 0,20
Глюкоза 5,08 mmol/l

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 21 фев 2017 21:58

cockobg
Един от челнодробните ензими е леко увеличен, но това може да се причини от много неща, не е задължително да е хепатит. За да не се притеснявате можете просто да си пуснете хепатитни маркери.

д-р Цончев
Мнения: 33509
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 21 фев 2017 21:59

krisi98123@abv.bg
Всичко е наред, аз не виждам нещо притеснително.

Гергана 89
Мнения: 6
Регистриран на: 27 яну 2017 19:34

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Гергана 89 » 27 фев 2017 18:58

Здравейте!Бих искала да попитам моят мъж си пусна пкк завишени са еозофилните лекоците на 11.40% а допустимото е до 6 %,другите показатели са в нормата.

innergy
Мнения: 17
Регистриран на: 07 окт 2012 20:22

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от innergy » 07 мар 2017 13:47

innergy написа:
14 мар 2016 10:05
Левкоцити 4.6, 3.5-10.5
Еритроцити 4.6, 4.6-6.2
Хемоголобин 136, 140-180
Хематокрит 0.41, 0.4-0.5
MCV 89.2, 82-92
MCH 29.4, 26-35
MCHC 330, 295-360
RDW-CV 13.5, 11-16
RDW-SD 43.4, 37-54
Тромбоцити 107, 140-440
MPV 10.1, 7.5-11
PDW 10.1, 9-17
...
СУЕ 16
...
innergy написа:
21 мар 2016 12:21
Направих втора проба седмица по-късно, всичко е в нормите освен тромбоцитите - 110... Може по-късно да сменим с кардиолога лекарството срещу високо кръвно, за да видя дали има някакъв ефект. Благодаря!
Една година по-късно, тромбоцитите продължават да са ниски - 102. Имаме СУЕ 13 и еозинофили извън норма - 0,4% (0.7-7). Смяната на лекарството за хипертония не даде ефект т.е едва ли е причина.

Новата теория е локална инфекция и мъдрец за вадене..
Възможно ли е тромбоцитите да са ниски по тази причина?
Благодаря!

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта

cron