ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Рядкото заболяване се проявява веднага след раждането
Бактериите не получават шанс да развият резистентност
Какво е разумно да очакваме от тях?
Плевралният излив може да е причина за задух

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 окт 2016 21:21

Аз лично бих пуснал една контролна кръвна картина заради тези левкоцити, да не е лаб. грешка.

missaliewa
Мнения: 1
Регистриран на: 20 окт 2016 14:04

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от missaliewa » 20 окт 2016 14:35

Здравейте! Бихте ли ми казали има ли нещо трвожно в кръвната ми картина.
На 20 г съм .
WBC- 7.68, 4.5, 9.5
NEU#-3.86, 2.0, 7.0
LYM#-2.9, 0.5, 5
MON#-0.59, 0.1, 1.5
EOS#-0.32, 0.02,0.50
BAS#- 0.01, 0.00, 0.10
NEU%- 50.2, 50.0, 70.0
LYM%-37.8, 15, 50
MON%-7.7, 2,15
EOS%- 4.2, 0.5, 5.0
BAS%-0.1, 0.0, 1.0
RBS-4.31, 4.2,5.4
HGB-133.0, 130,160
HCT-0.371, 0.360,0.480
MCV-86.0 , 82, 98
MCH-30.9, 28, 30
MCHC- 358.0, 330, 350
RDW%- 11.6, 11, 16
RDW-SD- 39.8, - - -
PLT- 311.0, 140, 440
MPV- 8.7, 8, 11
PDW-15.4, 0.1, 99.9
PCT- 0.271, 0.01, 9.99
P-LCC-81.0, - - -
P-LCR- 26.2, %, - -
CУЕ- 5, 1, 15
Диференциално броене на левкоцити- микроскопски
St-0.03, 0, 0.06
Sg- 0.52, 0.35, 0.65
Eo- 0.01, 0.01, 0.04
Lym- 0.39, 0.29, 0.48
Mo- 0.05, 0.01, 0.11
Забравих да добавя, причината за прегледите ми тръгна от пъпките които ми излязоха по тялото. Навсякъде ме сърби и като се почеша тогава се виждат .Ходих на кожен и те ме пратиха за хематологични изследвания. Благодаря ви!

tanq savova
Мнения: 5
Регистриран на: 16 авг 2015 16:45

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от tanq savova » 23 окт 2016 00:15

д-р Цончев написа:Аз лично бих пуснал една контролна кръвна картина заради тези левкоцити, да не е лаб. грешка.
Благодаря,Ви д-р Цончев ! Ще послушам съвета Ви !

yddmnbg
Мнения: 1
Регистриран на: 06 ное 2016 14:02

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от yddmnbg » 06 ное 2016 14:12

Здравейте, на 24 години съм и днес направих ПКК след боледуване от около 2 седмици и болки ниско ляво в корема и съмнение за гъбична инфекция (пуснал съм и гърлен секрет, но ми казаха, че ще отнеме 3 дни). Бих искал да попитам дали се вижда нещо притеснително?

Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
ПКК 22 показателя
Левкоцити 6.6 G/L 3.5 - 10.5
Неутрофилни левкоцити-% 48.97 % 44 - 76
Неутрофилни левкоцити-бр. 3.22 G/L 2,0-7,8
Еозинофилни левкоцити-% H 7.7 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.51 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% 35.21 % 20 - 40
Лимфоцити -бр. 2.31 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 7.36 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 0.48 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 0.76 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.05 G/L 0.00-0.2 Еритроцити 4.98 T/L 4.20 - 6.20
Хемоглобин 157 g/L 130 - 180
Хематокрит 0.45 L/L 0.37 - 0.55
Ср. обем на еритроцитите 90.9 fl 82 - 98
Ср. Hgb. конц. в ер. 31.4 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 346 g/L 295-360 Девиация на ер. разпред. L 11.15 % 11.5-14.5 Тромбоцити 267 G/L 130 - 440
Ср. обем на тромбоцитите 10.8 fL 6,5 - 11,5
Девиация на тромбоцитно разпределение 19.6 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.2884 L/L 0.0020-0.45

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 07 ное 2016 22:15

Не виждам проблем в тези резултати.

Hati
Мнения: 1
Регистриран на: 10 ное 2016 20:32

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от Hati » 10 ное 2016 20:49

Здравейте,
детето ми (на 4 г.) беше с остър ларингит и лежахме в болницата 5 дена. Първите и кръвни изследвания при прием бяха ужасяващи - левкоцити 21.5, СУЕ - 49, на рентгена пише - усилен белодробен рисунък без данни за инфилтративно засенчване, но ме изплашиха, че тези кръвни резултати не са обичайни при ларингит. След 4 дена лечение в болницата, контролните кръвни са:
Левкоцити - 8.5,
лимфоцити lym - %, 57,4
лимфоцити # - 4.9
MID % - 12.6
MID # - 1.1
Гранулоцити (Gran) % - 30.0
Гранулоцити (Gran) # - 2.5
Еритроцити (Еr) - 4.04
Хемоглобин (Hb)- 124
Хемотокрит (Ht) - 0.35
RDW - 13.7
MCV - 86.7
MCH - 30.7
MCHC - 354.0
Тромбоцити (Tr) - 457.0
ДКК: сегментоядрени - 0.30
еизонофили - 0.05
моноцити - 0.08
лимфоцити - 0.57
СУЕ - 22

Моля за мнение, казаха че контролните са добре и ни изписаха ама мен ме притеснява факта, че СУЕ то е високо все още и левкоцитите сякаш са пак височки, ще пусна скоро пак кръвни изследвания, че съм много притеснена. Благодаря предварително.

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 12 ное 2016 20:38

Не е проблем, СУЕ постепенно ще се нормализира.

anitta
Мнения: 1
Регистриран на: 29 ное 2016 19:03

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от anitta » 29 ное 2016 19:10

Здравейте! Бихте ли ми казали дали в тези изследвания има нещо притеснително. На 34 г. съм.

Седимент на урина—ориентировъчно изследване


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
Er neg.
LEU neg.


Химично изследване на урина с течни реактиви (белтък, билирубин, уробилиноген)


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
LEU neg.
S.G 1.025
pH 6.5
GLU- neg.
NIT neg.
PRO neg. mg/dl
KET neg.
URO N mg/dl 0.1
BIL neg.
BLD neg. ul


Триглицериди


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
TG 0.65 mmol/L <=1.70


Калций


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
калций 2.29 ммол/л 2.12-2.62


Холестерол


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
CHOL 3.74 mmol/L <=5.20


Глюкоза


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
GLU 4.61 mmol/L 3.5 - 6.1


Скорост на утаяване на еритроцитите


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
СУЕ 10 мм <15


Кръвна картина – поне осем от посочените показатели или повече: хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити, MCV, MCH, MCHC


Показател Резултат МЕ Реф. стойност
PCT 0.330 % 0.108 - 0.282
PDW 14.7 9.0 - 17.0
MPV 9.4 fL 6.5 - 12.0
PLT 352 x109/L 140 - 440
RDW-SD 47.7 fL 35.0 - 56.0
RDW-CV 14.1 % 11.0 - 16.0
MCHC 344 g/L 320-360
MCH 30.3 pg 27.0-34.0
MCV 88.1 fL 80.0-100.0
HCT 0.389 L/L 0.370-0.540
RBC 4.42 x1012/L 3.50-5.50
HGB 134 g/L 110-180
Gran% 56.2 % 50.0-70.0
Mid% 7.7 % 3.0-14.0
Lymph% 36.1 % 20.0-40.0
Gran# 2.1 x109/L 2.0-7.0
Mid# 0.3 x109/L 0.1-1.2
Lymph# 1.3 x109/L 0.8-4.0
WBC 3.7 x109/L 4.0-10.0

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 29 ное 2016 21:13

Съвсем наред са.

dtsvetkova
Мнения: 1
Регистриран на: 30 ное 2016 23:25

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от dtsvetkova » 30 ное 2016 23:38

Здравейте,

може ли да коментирате следните стойности?
Благодаря предварително!

ПКК 22 показателя
Левкоцити 3.2 G/L 3.5 - 10.5
Неутрофилни левкоцити-% 43.76 % 44 - 76
Неутрофилни левкоцити-бр. 1.39 G/L 2,0-7,8
Еозинофилни левкоцити-% 1.22 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.04 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% 43.58 % 20 - 40
Лимфоцити -бр. 1.38 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 7.91 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 0.25 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 3.54 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.11 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 4.24 T/L 4.20 - 6.20
Хемоглобин 124 g/L 115 - 160
Хематокрит 0.38 L/L 0.35 - 0.44
Ср. обем на еритроцитите 90.1 fl 82 - 98
Ср. Hgb. конц. в ер. 29.4 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 326 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. L 13.04 % 11.5-14.5
Тромбоцити 266 G/L 130 - 440
Ср. обем на тромбоцитите 6.6 fL 6,5 - 11,5
Девиация на тромбоцитно разпределение 19 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.1747 L/L 0.0020-0.45

д-р Цончев
Мнения: 33264
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 04 дек 2016 15:27

Не виждам нещо притеснително

iron86
Мнения: 16
Регистриран на: 01 юни 2010 19:18
Местоположение: sofiq

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от iron86 » 04 яну 2017 14:06

Здравейте! Моля да ми разчетете показателите при пълна кръвна картина.

ПКК-НЗОК
ПКК -24 Профил *
WBC/ левкоцити / 7.24 x 10^9/L 4,0- 11,0
Sg( сегментоядрен гранулоцит) 57.9 %
Eo ( еозинофилен гранулоцит ) 1.3 %
Ba ( базофилен гранулоцит ) 0.5 %
Mo ( моноцит ) 6.8 %
Ly ( лимфоцит ) 33.5
RBC( еритроцити-бр) 4.99 x10^12/L M( 4.6-6.2) Ж ( 4.0 -5.5)
Hgb( хемоглобин) 154.0 g/L М( 140- 180 ) Ж( 120-160)
Hct( хематокрит) 0.47 L/L 0.35- 0.55
MCV(ср. обем на еритроцита) 93.5 fL 82.0-98.0
MCH( ср.Hgb съдърж. в еритр.) 30.8 pg 28.0-33.0
MCHC 329 g/l 330-350
RDW ( девиация на еритр. р-ие ) 15.5 % 11.6-13.7
Plt ( тромбоцити ) 218 x 10^9/L 140-440
MPV ( ср обем на тромбоцита ) 4.5 fL 7.5-11.0
Pct ( тромбокрит) 0.0010 ml / L 0,0-6,6
PDW ( ширина на тр. р-ие ) 40.9 0.0-99.0
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
01.11 Глюкоза-серум / Glu/ 5.510 mmol/l 2.8-6.2
01.19 Холестерол- общ / Total Chol./ 5.140 mmol/l оптимално 4.5-5.0, гранично 5.3-6.1
01.20 Холестерол- HDL 1.280 mmol/l мъже над 1.0 , жени над 1.2
01.21Триглицериди /Trigl / 2.850 mmol/l оптимално до1.7,гранично 1.7-2.18

д-р Георгиева
Мнения: 38
Регистриран на: 04 яну 2017 14:38

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Георгиева » 05 яну 2017 00:57

Здравейте. Желателно е резултатите от лабораторните изследвания да се интерпретират в контекста на някаква клиника, т.е на наличните оплаквания, ако има такива. Въпреки това, мога да кажа, че резултатите са в рамките на референтните стойности, освен съвсем лекото увеличение на триглицеридите, което изисква спазването на определен диетичен режим.

iron86
Мнения: 16
Регистриран на: 01 юни 2010 19:18
Местоположение: sofiq

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от iron86 » 06 яну 2017 10:23

Благодаря за бързия отговор :).Имам оплаквания :болка в дясно под ребрата болка в лявото рамо и изтръпване на лявата ръка между лакътя и рамото, през деня ми се спи постоянно докато съм на работа а вечер трудно заспивам и през ноща се събуждам доста изпотен.Понеже личния ми лекар е доста далеч от мен моля за съвет към какъв специалист да се обърна .БЛАГОДАРЯ !

MilenaKr
Мнения: 2
Регистриран на: 11 яну 2017 14:22

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от MilenaKr » 11 яну 2017 14:29

Здравейте, ехографски съм диагностицирана с чернодробна стеатоза. При рутинни кръвни изследвания имах завишен АСАТ и АЛАТ, като АЛАТ-а беше 125. Пия Сиофор 1000мг 2 пъти дневно заради инсулинова резистентност. До преди 2 месеца пиех Логест, който по препоръка на гастроентеролог спрях.
Лечението ми започна с Легалон 2х1, но на контролните изследвания АЛАТ-а беше 190,АСАТ 43. Отдадоха го на това, че бях пила Ципрофлоксацин 5 дни.
Направих си 20 дни след това нови изследвания АЛАТ-а е 135,АСАТ 43, като в момента съм на Трансметил.

Това са ми последните изследвания.

Клинична химия

АсАТ S 43 IU/l 0 - 32 IFCC
АлАТ S 135 IU/l 0 - 33 IFCC
ГГТ S 51 IU/l 0 - 40 IFCC
Алк. Фосфатаза S 75 IU/l 35 - 105 IFCC

Серология (инфекциозни болести)

Хепатит В, HBsAg (скрининг тест) S (-)negative NA Manual
Хепатит C, (HCV)-антитела S (-)negative NA скрининг тест
Хепатит А (HAV-IgM-Ab) S 0.378 COI 0 - 1 ECLIA
COI COI > 1.00 - POSITIVE
COI-Cutoff index

Все още не могат да констатират от къде се е появила тази стеатоза. Нямам фамилна обремененост.

Благодаря за съдействието!

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта