ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест     |     Вход
Аптека онлайн


Форум

 
Начало Въпроси/Отговори Регистрация Влез Разширено търсене
Не всички последствия се усещат на момента!
За мъжете, които искат да станат бащи на здрави деца
Бета глюканът е сред най-мощните имуностимулатори

Разчитане на показатели при кръвни изследвания

лабораторни показатели, образни изследвания, тестове

Модератори: админ, консултанти

krasengn
Мнения: 4
Регистриран на: 28 авг 2017 23:35

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от krasengn » 08 сеп 2017 01:31

д-р Цончев написа:
07 сеп 2017 22:02
krasengn
Вероятно подозират някакъв панкреасен проблем, но при тези сравнително леки изменения е трудно да се постави някаква точна диагноза, за това по четода на отхвърлянето ще се реши има ли нещо притеснително или не.
Вчера минах ЯМР в Софиямед - всичко е ОК. с изключение на киста 5мм в бъбрек и киста 15мм в черния дроб.
Това ли е причината за завишените амилаза и липаза, и притеснително ли е?

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 08 сеп 2017 09:01

Извинете, че цитирам отново, но понеже коментарите останаха на предишната страница. Предварително ви благодаря за вниманието !
June2017 написа:
07 сеп 2017 23:09
Здравейте отново д-р Цончев, ще си позволя да цитирам последния си коментар.
Здравейте отново, в допълнение към последния коментар. Посетих пулмолог и личната лекарка с рентгеновата снимка. Казват ми, че има нещо в бронхите и може да го броим като "бронхит". Изписа ми (пулмолог) антибиотик за 3 дена и сироп за отхрачване. Попринцип нямам кашлица, по-скоро когато аз реша кашлям... Малко ми е странно, зимата имах бронхит, който лекувах с мукосолван. Възможно ли е да имам остатъчна инфекция от него (та чак да се вижда на рентген?) толкова дълго време? Взех да се притеснявам малко да не е нещо по-сериозно, защото всички намират "малък бронхит" а на мен лично такава диагноза ми е доста странна, толкова месеци да стои така? Може би заради възрастта (26 години, бивш пушач)... не ме взимат особено на сериозно. Вие какво мислите, докторе? Може ли бронхит да остане толкова дълго време и да се вижда на рентген? Също така ми направиха изследване за дишането, което е добре. На слушалките също не се чуват хрипове.

Правиха ми два пъти спирометрия - единия път беше 87, другия път 101. Но въпреки това от време на време продължавам да усещам дискомфорт/напрежение в областта на гърдите. Какво може да е това?
June2017 написа:
07 сеп 2017 23:20
Да цитирам с точност от снимката: "парабронхитни промени". Дискомфорта, който усещам е в областта на гърдите (централно), понякога надолу, или в страни към ребрата. Приемам ериус (против алергия), ацетизал (преди малко повече от месец ми откриха лека форма на гастрит)...И често имам чувство, че трябва да си прочиствам гърлото.
Интересно ми е тези "парабронхитни промени" могат ли да при тези оплаквания и какво точно означава това? Тъй като не получих точен отговор от лекар... странна работа. Също така имам лека форма на гастрит при направена гастроскопия. Възможно ли е тя да предизвиква подобни оплаквания? Наистина не знам вече.... толкова много посещения по лекари в последните месеци.

tosheftw
Мнения: 2
Регистриран на: 13 сеп 2017 16:57

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от tosheftw » 13 сеп 2017 17:02

Добър ден, искам да попитам на какво може да се дължи ниското съдаржание на лимфоцити(0,07) и моноцити(0.45) ? Излезе ми подутина и ми казаха да си направя кръвни изследвания за всеки случай,понеже мислеха,че е лимфом (Понеже имам още 2 топчета на главата,но те ми се появиха след травми,(удар в ръб и т.н.) ) а тази подутина от нищото... та сега ходя и обикалям като гламав , но искам да знам на какво може да се дължи? Все пак и човек се интересува когато е в нужда,за жалост винаги е така :D ще съм благодарен за отговора.. :roll:

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 14 сеп 2017 21:38

Няма как само по тия 2 показателя да се даде някакво конкретно заключение. А е добре в случая да се направи и ръчно броене на клетките от лекар, не от апарат, и да се помисли има ли действително някакъв проблем, но според мен няма...

June2017
Мнения: 27
Регистриран на: 01 юни 2017 22:20

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от June2017 » 15 сеп 2017 18:24

Извинете, че пак ще попитам д-р Цончев но на какво мога да дължа тези "перибронхитни промени" при липсата на кашлица? По-детайлните коментари са изложени в най-горните постове на тази страница.

Благодаря за вниманието.

tosheftw
Мнения: 2
Регистриран на: 13 сеп 2017 16:57

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от tosheftw » 15 сеп 2017 18:45

д-р Цончев написа:
14 сеп 2017 21:38
Няма как само по тия 2 показателя да се даде някакво конкретно заключение. А е добре в случая да се направи и ръчно броене на клетките от лекар, не от апарат, и да се помисли има ли действително някакъв проблем, но според мен няма...
еха , благодаря,лекарката направи точно тези неща .. каза за някаква остра инфекция и че тялото ми вече се регенерирало,а дали е така не знам - времето ще покаже,но ме притесняваха възможностите за рак..все пак доста изчетох за подутините и се притесних като цяло.. а тази стои вече месец..

elena_bg
Мнения: 6
Регистриран на: 24 апр 2009 18:13

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от elena_bg » 17 сеп 2017 10:50

За дете на 2,7г. тези стойности дали да ме притесняват? Лимфоцити 60.9 % /11.0 - 58.0/, Неутрофили 27.0 % /32.0 - 77.0/, Лимфоцити 5.52 x10^9/L /1.30 - 3.80/, Еозинофили 0.290 x10^9/L /0.001 - 0.200/, Неутрофили 2.450 x10^9/L /2.500 - 6.400/, MCH 25.5 pg /26.5 - 30.5/, Тромбоцити 171 х 10^9/L /180 - 370/. Предполагам, че разминаването идва, защото дадените реф. стойности са за възрастни. Лекарката на детето е в отпуск

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 18 сеп 2017 22:48

Аз не виждам нещо притеснително.

vilianai
Мнения: 4
Регистриран на: 15 мар 2017 21:30

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от vilianai » 11 окт 2017 10:53

Здравейте.Преди 3 месеца усетих щипане в езика при пиене на алкохол и драскане по езика при ясене на по-твърда храна.Погледна х го и видях,че е доста зачервен,гладък.Отидох на кожен лекар,каза че най-вероятно са гъбички и ми изписа Флукорик на 1,3,7 ден и дектарин гел за 7 дни и след това низорал за джубуркане за още 7 дни.Нямах ефект от проведеното лечение,продължавах да усещам езика си като изгорен.10 дни сле завършване на лечението пуснах изследване за гъбички,излезе отрицателно.Предписаха ми вит. А и Е и противоалергични.Пак никакъв ефект.На 26 септември пак пуснах изследване за гъбички на езика и този път излезе кандида албиканс.Предписаха ми Интраконазол за 15 дни.Пия го вече 12 дни ефект за сега никакъв..Едновременно с това от 26 септември ми за започна една болка в ляво под реброт,която се мести надолу,нагоре,назад,не е постоянна ,но в повечето време я има.Рядко ме наболява и под лъжичката и ме ме пробожда и в дясно,но е рядко.За 5 дни отслабнах с 2,5 килограма.Понякога малко ми се гади,имах 2-3 пъти диария,но не е всеки ден.Ходих при джипито пусна ми изследвания и ме прати на гастроентролог.Гастроентролога видя изследванията,опипа ми корема,имах лека болка само в епигаструма,направи и оглед на коремни органи с ехограф.Каза ми,че всичко ми е наред и тези леко за вишени стойности на липазата и еозинофилине било нищо.Каза ми да съм си лекувала нервите.Аз се бях притеснила да намам хроничен панкреатит.Ето и изследванията да ги видите и вие.Моля посъветвайте ме какво да правя.Може ли наистина да е хроничен панкреатит и от защо този език не минава.Жена съм на 38г.
Хематология/Hematology
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
Витамин В12/Vitamin B12 308.2 pg/ml 197 - 771
ПКК
WBC(левкоцитен брой) 7.57 10^9/L 3.5 - 10.5
RBC(еритроцитен брой) 4.96 10^12/L М 4.6 - 6.2; Ж 4.2 - 5.4
HGB(хемоглобин) 148 g/L 120 - 165
Htc(хематокрит) 0.42 L/L М 0.40-0.51; Ж 0.34-0.45
MCV(среден обем на еритроцита) 83.9 fl 82-98
MCH(средно хемаглобиново съдърж.в еритроцита) 29.8 pg 25.7-32.2
MCHC(средна хемаглобинова конц. в еритроцита) 356 g/L 322-365
PLT(тромбоцитен брой) 302 10^9/L 140 - 490
СУЕ/ERS 10 mm/h 0 - 20
ДКК - натривка
Neu(сегмент.+пръчкояд. неутроф.гранулоцит-%) 44.7 % 34 - 71,1
Ly(лимфоцит-%) 34.1 % 19,3 - 51,7
Mo(моноцит-%) 10.3 % 4,7 - 12,5
Eo(еозинофилен гранулоцит-%) 10.6 % 0,7 - 5,8
Ba(базофилен гранулоцит-%) 0.3 % 0.1 - 1.2
Neu #(сегмент.+пръчкояд. неутроф.гранулоцит-брой) 3.39 10^9/L 1.56 - 6.13
LY#(лимфоцити-брой) 2.6 10^9/L 1.18 - 3.74
Mon#(моноцити - брой ) 0.8 10^9/L 0.24 - 0.82
Eo#(еозинофили - брой ) 0.8 10^9/L 0.04 - 0.54
Bas#(базофили - брой) 0.02 10^9/L 0.01 - 0.08
Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
GGT 24 U/l 0 - 40
Амилаза/Amylase 93 U/l серум 28 - 100; урина М до 490; Ж до 450
Липаза/Lipase 73.3 U/l 21 - 67; деца до 1г - 0-8; 1-9г 5-31; 10-18г 7-39

д-р Цончев
Мнения: 33268
Регистриран на: 27 юни 2006 14:51

Re: Разчитане на показатели при кръвни изследвания

Мнение от д-р Цончев » 16 окт 2017 20:45

Нямате панкреатит. Когато има панкреатит картината е драматична и се вифда на ефаграфа възпаления панкреас.

Отговори

Върни се в “Изследвания на кръв, урина, скенер...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта